Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa pralki

Flawia

Recommended Posts

Będę miała małą (4 m2) łazienkę w bloku. W łazience jest wnęka, w której będzie stała pralka, a na niej suszarka bębnowa. Planowałam to zabudować, żeby je ukryć, ale coraz częściej zastanawiam się, czy to nie przyniesie więcej szkody niż dobrego. Piorę często, po praniu zamykanie bębna niewskazane, więc czy jest sens robić szafę, która i tak ciągle będzie otwarta?

jak duża kuchnia to duży dom, a jak duży dom to jest pralnia i nie trzeba bawić się w zabudowywanie pralki.

To prawda, ale mieszkając w bloku można mieć większą kuchnię np. 20-25m^2 i małą łazienkę :)

Ja właśnie nie wiem, czy nie wolałbym pralki w kuchni, właśnie w zabudowie.

więc czy jest sens robić szafę, która i tak ciągle będzie otwarta?

pranie będziesz robić codzienni? Jeśli tak to zabuduj przestrzeń nad pralką. jesli nie można zrobić drzwi żaluzjowe i spuszczać tylko do połowy gdy palka jest używana.

http://oslonsie.pl/images/realizacje/realizacja024.JPG

Dlaczego? Większą kuchnię albo kuchnię z jadalnią widziałem w normalnych mieszkaniach (ok. 70m^2) w normalnym bloku.

Ten pomysł z żaluzjami jest bardzo fajny :)

Wiekszą - na pewno 20 m2? Bo ja takiej w zyciu w boku nie widziałam.

Znajomi mają niecałe 21m^2, część poszła na jadalnię, ale pomieszczenie jedno. Wiem, bo sam mierzyłem i pomagałem trochę rzeczy tam robić.

Wracając do tematu: szafka z przesuwanymi drzwiami jest również fajnym pomysłem, który ja osobiście chętniej bym zastosował niż żaluzję.

Kuchnia z jadalnią.

Co prawda pralki przy gościach nie mam zwyczaju włączać, na najwyższych może sobie nie wyobrażam, ale na połowę albo mniej (800-600-400 obrotów) - jak najbardziej tak.

Chyba, że pralka ma program 'nocny' - wtedy niech pierze, a jak goście pójdą, to się odwiruje :)

Może plan mieszkania się myli, ale było zaznaczone jako kuchnia (docelowo miało być z centralną wyspą). Tylko wyspy nie chcieli i zrobiony był później aneks jadalny. I to na 100% jestem pewien, że nie jest to aneks kuchenny z pokojem, tylko kuchnia z oddzielnym wejściem.

Sam również nie wiedziałem, że takie cuda mogą się zdarzać, dopóki nie zobaczyłem :)

Edytowane przez matei

pranie będziesz robić codzienni? Jeśli tak to zabuduj przestrzeń nad pralką. jesli nie można zrobić drzwi żaluzjowe i spuszczać tylko do połowy gdy palka jest używana.

http://oslonsie.pl/images/realizacje/realizacja024.JPG

Codziennie nie, ale co drugi dzień na pewno. Fajny pomysł z żaluzją/

moze drzwi suwane?

large.jpg

Wyglądają fajnie, ale u mnie nie da się tego zastosować, jest wnęka szeroka na 90 cm.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, nadal się zastanawiam.