APZ 21.07.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Zastanawiam się jak poprawnie zaizolować murłatę. Można podejść na dwa sposoby:Odcinać mostek czyli włożyć izolację pomiędzy murłatę a wieniec. Tutaj należy zastosować XPS - najtwardszy z możliwych czyli 700 kPa ( należy zapytać KB lub projektanta na taki układ )Próbować opatulić murłatę materiałem izolacyjnymi - tutaj pole do podpisu jest duże.Można użyć styropianu. Tutaj zauważam jeden minus - czy drewno się nie zepsuje bez dopływu powietrza?Można użyć wełny. Drewno oddycha tylko lambda słaba :/Znalazłem coś takiego:http://allegro.pl/aluthermo-qattro-10mm-zastepuje-24cm-styropianu-i4419963868.htmlNada się?Jak macie to u siebie rozwiązane? Edytowane 21 Lipca 2014 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.07.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 np. izolować nakrokwiowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.07.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 ... Można użyć styropianu. Tutaj zauważam jeden minus - czy drewno się nie zepsuje bez dopływu powietrza? ... Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/aluthermo-qattro-10mm-zastepuje-24cm-styropianu-i4419963868.html Nada się?... WOW normalnie prawie jak aerogel Poważnie pytasz czy jaja sobie robisz? Masz takie zastrzeżenia do styropianu, a uważasz że aluminium i to jeszcze w dwóch warstwach połączone z polietylenem czy czym tam poli- jest paroprzepuszczalne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 21.07.2014 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Wiem, że ten materiał nie jest paroprzepuszczalny. O tym pisać nie trzeba. A jak się mają te cudowne właściwości izolacyjne? Jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.07.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 O ile ma lambdę 10-cio krotnie lepszą od aerożelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 21.07.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) np. izolować nakrokwiowo. Poczytałem, fajna sprawa izolacja nakrokwiowa, pod względem docieplenia murłaty wersja idealna, ma też swoje minusy, których nie muszę rozpatrywać na moim etapie budowy - szalowanie stropu nad poddaszem. Czy nie jest to tak, że każdy pcha tam jak najwięcej wełny i na tym temat się kończy? Czy znaleźliście w jakimś dzienniku izolację murłaty styropianem? Edit: Firma rukki ma gotowe rozwiązanie: http://www.ruukki.pl/Produkty-i-rozwiazania/Rozwiazania-dla-budownictwa/Plyty-warstwowe/Energooszczedne-plyty-warstwowe-do-scian-zewnetrznych/Plyty-warstwowe-SP2E-PU-ENERGY Edytowane 21 Lipca 2014 przez APZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 21.07.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 O ile ma lambdę 10-cio krotnie lepszą od aerożelu . Można napisać porównywalną do aerożelu. Nydar jak to jest u Ciebie? Nikt nie chce podpowiedzieć? Warto obijać murłatę styropianem czy lepiej dać wełnę? Ocieplać będę jeszcze w tym roku ekipa zażyczyła sobie mokre drewno, bo tak teraz się robi.... Trochę się to jeszcze rozeschnie, wełna się podda, a w styropianie powstanie szczelina. Skosy chciałem ocieplić styropianem tylko jeszcze muszę doczytać do ile stopni C można go dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.07.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 ... ekipa zażyczyła sobie mokre drewno, bo tak teraz się robi.... No z postu na post coraz ciekawsze rzeczy wypisujesz masz to, o mokrym drewnie, od tej ekipy na piśmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.07.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 W tym sęk że twierdzą iż ich produkt ma lambdę 0,00175W/mK .Aerożel ma jedno miejsce po przecinku. ,, ekipa zażyczyła sobie mokre drewno, bo tak teraz się robi...." Drewno powinno być powietrzno suche a nie mokre. Tak się nie robi. Ja mam szkielet z izolacją z ekofibru .To jest moim zdaniem najlepsza izolacja dla drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.07.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Wiem, że ten materiał nie jest paroprzepuszczalny. O tym pisać nie trzeba. A jak się mają te cudowne właściwości izolacyjne? Jest to możliwe? W świetle tego co napisałeś w pierwszym poście - co ci po tej izolacji bez paroprzepuszczalności - no i jeszcze ten ostatni tekst o mokrym drewnie sprawia że twoje pytania są lekko mówiąc całkowicie bezsensowne. sorry, ale sam poczytaj posty po kolei i sam oceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 21.07.2014 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 No z postu na post coraz ciekawsze rzeczy wypisujesz masz to, o mokrym drewnie, od tej ekipy na piśmie? W świetle tego co napisałeś w pierwszym poście - co ci po tej izolacji bez paroprzepuszczalności - no i jeszcze ten ostatni tekst o mokrym drewnie sprawia że twoje pytania są lekko mówiąc całkowicie bezsensowne. sorry, ale sam poczytaj posty po kolei i sam oceń Ale ja się nie upieram przy danej metodzie ja szukam najlepszej w danej sytuacji. Muszę chyba zmienić tryb pisania Szukałem xps i wyskoczył mi ten materiał z uwagi na "niską cenę" hehe Wracając do drewna to mnie właśnie zdziwiło, zapytałem Pani w tartaku jakiej wilgotności będzie drewno, zrobiła dziwną minę jakby pierwszy klient o to pytał. Odpuściłem następne pytanie o sezonowaniu drewna, cóż. Zapytałem wykonawcy z jakiego drewna robi. On powiedział, że z mokrego bo tak się teraz robi ( byłem w szoku ). Pytam o ten detal, bo wykonawca pewnie nie zwróci na to uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 21.07.2014 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 W tym sęk że twierdzą iż ich produkt ma lambdę 0,00175W/mK .Aerożel ma jedno miejsce po przecinku. ,, ekipa zażyczyła sobie mokre drewno, bo tak teraz się robi...." Drewno powinno być powietrzno suche a nie mokre. Tak się nie robi. Ja mam szkielet z izolacją z ekofibru .To jest moim zdaniem najlepsza izolacja dla drewna. Zgadza się z tym R chyba, że liczyli z rsi, rse. Coś nie tak mają z tymi deklaracjami, skanowane, nie do końca przetłumaczone. Kombinują. To się rozumie, że nie prosto z lasu czas produkcji takiej więźby to 4 tygodnie. W tym rozkrój, impregnacja ciśnieniowa, leżakowanie na wolnym powietrzu. Taki przebieg produkcji w innych zakładach jest inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.07.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 ...zapytałem Pani w tartaku jakiej wilgotności będzie drewno, zrobiła dziwną minę jakby pierwszy klient o to pytał. .... No widzisz, nawet kobieta się zdziwiła, a Ty tymi baranami chcesz więźbę robić??? 4 tygodnie to jak było świerzyną, tak świerzyną pozostanie nydar napisał Ci jakie powinno drewno być, a TY w swoim interesie pomyśl jeszcze jak wyglądają warstwy w docieplonym poddaszu, gdzie jakie folie szczelne i przepuszczalne idą i po co, a zaraz się domyślisz jakich to baranów masz do budowy więźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 21.07.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 No widzisz, nawet kobieta się zdziwiła, a Ty tymi baranami chcesz więźbę robić??? 4 tygodnie to jak było świerzyną, tak świerzyną pozostanie nydar napisał Ci jakie powinno drewno być, a TY w swoim interesie pomyśl jeszcze jak wyglądają warstwy w docieplonym poddaszu, gdzie jakie folie szczelne i przepuszczalne idą i po co, a zaraz się domyślisz jakich to baranów masz do budowy więźby To ona powiedziała, że takie zawsze sprzedają. Wykonawca powiedział, że właśnie tylko z takich teraz montują ( nic nie wspomniałem jakie będzie ) A gdzie Ty jaką miałeś wilgotność więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.07.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 To ona powiedziała, że takie zawsze sprzedają. Wykonawca powiedział, że właśnie tylko z takich teraz montują ( nic nie wspomniałem jakie będzie ) A gdzie Ty jaką miałeś wilgotność więźby? Zrobisz jak zechcesz: Twoja budowa, Twój dach, Twoja kasa - ale dla pewności poczytaj, nawet w takim miejscu jak to: http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/jakie-drewno-na-wiezbe-dachowa-zobacz-jak-powinna-byc-przygotowana-wiezba-na-dach,17_9423.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.08.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Zastanawiam się jak poprawnie zaizolować murłatę. Można podejść na dwa sposoby: Odcinać mostek czyli włożyć izolację pomiędzy murłatę a wieniec. Tutaj należy zastosować XPS - najtwardszy z możliwych czyli 700 kPa ( należy zapytać KB lub projektanta na taki układ ) ostatnio też o tym myślę. na czym u Ciebie stanęło w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.08.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Poczytałem, fajna sprawa izolacja nakrokwiowa, pod względem docieplenia murłaty wersja idealna, ma też swoje minusy, których nie muszę rozpatrywać na moim etapie budowy - szalowanie stropu nad poddaszem. Czy nie jest to tak, że każdy pcha tam jak najwięcej wełny i na tym temat się kończy? Czy znaleźliście w jakimś dzienniku izolację murłaty styropianem? Edit: Firma rukki ma gotowe rozwiązanie: http://www.ruukki.pl/Produkty-i-rozwiazania/Rozwiazania-dla-budownictwa/Plyty-warstwowe/Energooszczedne-plyty-warstwowe-do-scian-zewnetrznych/Plyty-warstwowe-SP2E-PU-ENERGY Raczej miałem na mysli coś takiego: http://www.hale-frost.pl/plyty-termoizolacyjne-thermano.html#1 i na to dowolna dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts