Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gaz to przeciez wcale nie koniecznie kominy, a i przy rozsadym podejsciu do budowania niskie koszty na przyszlosc. Smiem twierdzic ze kosztowo na chwile obecna nie placimy za ogrzewanie wiecej niz gdybysmy mieli w domu pompe ciepla. Edytowane przez Tomasz Antkowiak

Gaz to przeciez wcale nie koniecznie kominy, a i przy rozsadym podejsciu do budowania niskie koszty na przyszlosc. Smiem twierdzic ze kosztowo na chwile obecna nie placimy za ogrzewanie wiecej niz gdybysmy mieli w domu pompe ciepla.

A tu się grubo mylisz , dlaczego tak uważasz?

https://zaradnyfinansowo.pl/koszty-ogrzewania/

Wg tego gaz jest droższy.

Teraz koszt dobrego kotła z kominem i przyłącza gazu vs pc gruntowa (u mnie orientacyjnie razem z kolektorem poziomym ponizej 27tys). Z gazem, kominem, przyłączem strzelę 12tys czyli 15tys różnicy na korzyść gazu, a koszt ogrzania będzie orientacyjnie niższy przy PC 1000 zl rocznie czyli MAKSYMALNIE po 15 latach jest na zero (nie licząc przeglądów gazowych etc no i kaprysów Putina).

Taką analizę w 5 minut zrobiłem sam, może ktoś coś dokladniejszego posiada do przedstawienia? :)

Pozdrawiam

Karol

Edytowane przez karster

Sredni roczny koszt ogrzania domu i przygotowania CWU gazem u nas to 1550-1600 PLN brutto.

Temperatura w domu ustawiona na 22 stopnie, 4 osoby (2+2), 2 lazienki. Do tego kominek bez plaszcza i rozprowadzenia, palony okazjonalnie, raz na kilka tygodni.

Komin od gazu to kolano koncentryczne i jakie 0,5 metra rury (piec wisi na scianie zewnetznej wiec komin tylko przechodzi przez sciane) - kosztu nie pamietam dokladnie, swita mi jakies 400 PLN

Kociol kondensacyjny Immergas 12kW + zasobnik 160 litrow (tez Immergas) + sterownik Immergas + pogodowka- lacznie jakies 5200 PLN

Przylacze gazu w gazowni 1700 PLN

Instalacja gazowa wewnetrzna od gazomierza w szafce przy plocie do kotla 1500 PLN

Coroczny przeglad kotla 240 PLN

Dom jak w linku w podpisie.

Dobra , ostatni wpis , nie będę zaśmiecał wątku .

Wydawało mi się ze mowa była o kosztach eksploatacji nie inwestycji . W eksploatacji pc znacznie niższe koszta ,niż przy gazie , w inwestycji w kotłownia na gazie tańsza , ale co wtedy kiedy gazu nie ma? Albo kiedy przyłącze kosztuje 15 K?

Porównując pc do gazu inwestycja+eksploatacja , to też można porównać gaz do czysty prąd , jeszcze niższa inwestycja w prąd niż przy gazie , a rachunki o 10-20% większe .Też można napsać że inwestując rozsądnie , prąd się bardziej opłaca . Tylko tutaj rozsądek oznacza mocny reżim izolacji itp , a na końcu jak zamknąć te kółko porównań, zostaje pc kontra czysty prąd i tu znowu przepaść .

Sredni roczny koszt ogrzania domu i przygotowania CWU gazem u nas to 1550-1600 PLN brutto.+Coroczny przeglad kotla 240 PLN+trochę prądu =~1800/1900 pln , czyli jak pisałem , przy pc miałbyś rocznie ok 700/800 pln .

Edytowane przez Garażowiec

Porównując pc do gazu inwestycja+eksploatacja , to też można porównać gaz do czysty prąd , jeszcze niższa inwestycja w prąd niż przy gazie , a rachunki o 10-20% większe .Też można napsać że inwestując rozsądnie , prąd się bardziej opłaca.

Garażowiec, kto jak kto,ale Ty takich bzdur pisać nie powinieneś. Ceny energii w Polsce są zróżnicowane i takie za przeproszeniem gówno-prawdy jak 10-20% to sobie arturo może pisać. W takim mazowieckim w optymalnym scenariuszu 1kWh z gazu mogę mieć poniżej 22gr/kWh. I to z uwzględnieniem sprawności kotła. Bo z faktury, to i poniżej 20gr/kWh. A prąd w taniej w G12W mam po 36gr/kWh. Nie liczę, krótkoterminowych w kontekście porównywania systemów CO+CWU, promocji Fortum, itp. Dodatkowo grzanie wyłącznie w taniej strefie każdej zimy weryfikuje m.in temat o zużyciu prądu przez PC. I żeby nie było, oczywiście da się 100% w taniej, bo dużo osób tak robi. Sytuacja wygląda natomiast zupełnie inaczej tam gdzie jest na przykład Tauron.

Więc po co robić ludziom wodę z mózgu pisząc o 10-20%?

Dodam, bo prądem grzeję.

Do 1500zł rocznie za grzanie trudno dojść, w domu najmarniej 21,8stC z rana, na ogół około 23, w porywach do 25 (mierzone 30cm nad podłogą w salonie, bo na szafce nawet 28 ). Inwestycja (CO+CWU) 5600zł i dodatkowo 4400zł za klimatyzator (tego bym nie powtórzył). Się opłaca, a jeszcze kominek dorzuciłem.

Gaz mam od niedawna w drodze, ale sr.. .. ..es. Na wyńgiel nawet szkoda splunońć. Także, ten... prund. Radzę.

• 2 weeks później...

Witam. Skończyłem się urlopować więc coś skrobnę. U mnie do dnia dzisiejszego od początku tego sezonu PC zużyła na CO i CWU 991 kWh, czyli jakieś 277zł. W moim przypadku całkowity koszt instalacji CO na gaz z rurociągu był tylko 1600zł niższy niż koszt instalacji PC. 1 kWh gazu 3 lata temu kosztowała u mnie 25gr, a 1kWh prądu w taniej taryfie 28gr, z tym ze dla PC mam SCOP 4. Więc mając gaz do tej pory zapłacił bym za ten sezon 991 zł, czyli o 714zł więcej. W sumie to po tym sezonie inwestycja w PC mi się zwróci, a licze tylko sezony grzewcze, samo CWU też jest tańsze. To by było wszystko w temacie opłacalności. To prosta matematyka, jeżeli ktoś wie ile jego dom będzie potrzebował ciepła, ma wyceny na PC i gaz, umie korzystać z kalkulatora to mu wyjdzie. Oczywiście jak ktoś ma oferty na PC za 40k to mu się nie opłaci, ale jak troche ruszy głową i poszuka to będzie zadowolony. Nawet dzisiaj się trafiają zawodnicy którzy dają oferty na PC z odwiertami w granicach 60-80k i mówią że to już z dużym rabatem, co najgorsze są tacy którzy to kupują ;)

Nie oszukujmy się,1000 zł/sezon za CO i CWU to jest nie dużo za dom 109m^2 i 2 os. - kto tyle płaci?? Pewnie jakiś ułamek ludzi w skali kraju, ale dlaczego nie płacić prawie 4x mniej? i na dodatek mieć modne w tych czasach źródło ciepła ?;)

Edytowane przez sebcioc55

Sebastian, mam do Ciebie 2 pytania.

1. Zaczynam swoja przygodę z budowaniem. Parterówka na płycie fundamentowej. Przyznam, że studiowałem Twój dziennik wielokrotnie i jesteś dla mnie inspiracją, by odważyć się i samemu zakasać rękawy. Szykuję się do budowy płyty. Jednak dostałem ciut inny projekt płyty niż tradycyjny. Moja płyta ma mieć 25 cm grubości na 20 cm styropianie XPS. Ale dookoła domu, pod ścianami nośnymi zewnętrznymi oraz wewnętrznymi grubość płyty rośnie do 40 cm. czyli muszę porobić dodatkowo "rynienki" o szerokości 65 cm (25cm ściana + 2x20cm XPS) i głębokości 60 cm (bo muszę to przecież wyłożyć tym styropianem ekstradowanym). Tłumaczone to miałem tak, że muszą być te wzmocnienia bo ciężar domu itp. A mój domek jest typowy, parterowy, kryty blachą. Coś mi tu nie gra. Nigdzie w necie nie widziałem płyty z tymi tzw ostrogami. Dumam, czy mogę się zarządzić i robić płytę na płasko, bez tych "wzmocnień"

2. Czy przy obecnej ustawie prosumenckiej nie myślałbyś o ogrzewaniu się matami na podczerwień, ewentualnie kablami oporowymi + 10 kwp na dachu? Według moich wyliczeń taki system może w 100% zapewnić zapotrzebowanie energetyczne domu, więc roczny koszt utrzymania byłby bardzo niski. Inwestycja niższa niż w pompę ciepła.

pzdr

Sebastian, mam do Ciebie 2 pytania.

1. Zaczynam swoja przygodę z budowaniem. Parterówka na płycie fundamentowej. Przyznam, że studiowałem Twój dziennik wielokrotnie i jesteś dla mnie inspiracją, by odważyć się i samemu zakasać rękawy. Szykuję się do budowy płyty. Jednak dostałem ciut inny projekt płyty niż tradycyjny. Moja płyta ma mieć 25 cm grubości na 20 cm styropianie XPS. Ale dookoła domu, pod ścianami nośnymi zewnętrznymi oraz wewnętrznymi grubość płyty rośnie do 40 cm. czyli muszę porobić dodatkowo "rynienki" o szerokości 65 cm (25cm ściana + 2x20cm XPS) i głębokości 60 cm (bo muszę to przecież wyłożyć tym styropianem ekstradowanym). Tłumaczone to miałem tak, że muszą być te wzmocnienia bo ciężar domu itp. A mój domek jest typowy, parterowy, kryty blachą. Coś mi tu nie gra. Nigdzie w necie nie widziałem płyty z tymi tzw ostrogami. Dumam, czy mogę się zarządzić i robić płytę na płasko, bez tych "wzmocnień"

2. Czy przy obecnej ustawie prosumenckiej nie myślałbyś o ogrzewaniu się matami na podczerwień, ewentualnie kablami oporowymi + 10 kwp na dachu? Według moich wyliczeń taki system może w 100% zapewnić zapotrzebowanie energetyczne domu, więc roczny koszt utrzymania byłby bardzo niski. Inwestycja niższa niż w pompę ciepła.

pzdr

Witam,

ciesze się że pomogłem przy decyzji o samobudowaniu :)

Tak jak pisze aiki, doktorek miał płytę na ostrogach z tym że on miał trudny grunt, dom z poddaszem, strop betonowy i dachówke ceramiczną. Nie wiem jaki masz projekt i jakie warunki gruntowe ale to co opisujesz to dla mnie farmazony i wymysły osób które nie umieją/nie mają odpowiedniego oprogramowania/wiedzy aby to prawidłowo zaprojektować. Zgłoś sę do ppkonstruktor albo do http://www.rokstal.pl/ oni Ci zrobią racjonalny projekt bo mają doświadczenie i odpowiedni soft.

Natomiast co do fotowoltaiki to myslałem o tym na poważnie, mam do tego idealne warunki, jednak wg mnie obecne rzepisy są nie opłacalne, jezeli masz ochotę to podziel się tutaj swoimi obliczeniami. Wg mnie to sie nie opłaca, inwestycja niższa niż w PC również wątpliwa ;) więc chętnie zobaczę Twoje wyliczenia, bo powiem szczerze żę nie jestem na bierząco w kwestiach prosumenckich.