Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie pamiętam aby Sebcio komin budował

Nie piszcie o mnie sebcio bo czuje się jak dziecko ;) to tylko nick, mam na imię Sebastian.

Komin jest zbędny, jak wyprowadzasz gdzieś tam spaliny przez okno czy inaczej to chodzi o to żeby nałożyć na spalinową to co zrobił kolo z yt, nie musi być pięknie i superszczelnie, grunt żeby wentylator dobrze kręcił.

Gra nie warta świeczki, zima jest lekka więc w kozie nie pale. W sumie to żałuje że ją kupiłem - odpaliłem ją tylko raz testowo. Coś tam grzeje ale większość ucieka stropem, a właściwie jego brakiem.

Obecnie muruje działówki, a raczej udaje że je muruje, przez te święta strasznie się rozleniwiłem...

BTW: ponieważ ciągle pada, sprawdzam sobie wysokość wody na mojej działce. Dzisiaj odnotowałem lustro wody na poziomie -1,02. Przypomina to jak geolog podczas badania gruntu powiedział że woda jest u mnie okresowo na -0,90m ja sobie myśle no dobra, ciekawe jak to rozkminił i co mnie to. Ale teraz widze że skubany miał rację i to będzie baaardzo pomocne przy DZ od pompy.

Coś ten mój DB zrobił się mało konkretny, żadnych postępów tylko gadka szmatka. Kontynuując jakość wątku zapodam kilka ofert które przedstawiła mi dzisiaj jedna firma, rozbój w biały dzień:

http://files.tinypic.pl/i/00617/45rnjkh06f4o.jpg

Widzę, że dyskucja o izolacji podłogi popłynęła... byłem ostatnio na 3 budowach i jednak zostanę przy wersji chudziak/papa SBS szybki montaż/folia/Styro/folia/wylewka. Choć mam świadomość, że pójdzie kasa. No ale cóż...tego 2 razy się nie robi i poprawiać nie bardzo jest co.

Kontynuując jakość wątku zapodam kilka ofert które przedstawiła mi dzisiaj jedna firma, rozbój w biały dzień...

Dzięki Seba za kosztorys... mam pewne porównanie teraz... faktycznie trochę drogo jak wspomniał grend wyżej...aczkolwiek są firmy które się cenią i u mnie w wlkp np Poznań i okolice - tu jest podobnie a nawet 20-30% wyżej, totalna masakracja. Zastanawia mnie te 550m2 tynków, wg mnie coś za dużo...u mnie tynków wyjdzie ok. 250m2 ... co do kosztorysu. Poszukałem i znalazłem sprawdzonych wykonawców Gniezno i okolice:

Tynki maszynowe, cementowo-wapienne: 26,00/m2 z materiałem

Wylewka: 23,00/m2 z materiałem

Elektryka: 3500,00 sama robocizna (do 100pkt) bez alarmu (pyknę sam)

Instalacja CO+wod-kan: 3500,00 sama robocizna bez podłogówki

Wkład kominkowy Jotul 570 Flat + montaż do komina Schiedel (bez obudowy) - 8000,00 wraz z akcesoriami rury, kolanka, dolot itp.

To tak na najbliższy czas. Zastanawiam się ile wyjdzie sufit podwieszany i ogrodzenie (tak z innej bajki trochę).

Ja też powolutku po świętach. Posprzątałem działkę, jest czysto jak przed budową. Teraz mam zamiar wyrównać teren wokół domu. Jutro podobno 10st. szok, ale to dobrze. Niech zima będzie tam, gdzie się na nartach jeździ ;) :)

Edytowane przez robbaz78

te pozycje w cenniku to to chcesz zlecić?

chyba tylko badawczo wyslalels zapytanie

bo tam widze chyba z 3 pozycje gdzie mozesz zrobic sam albo i wiecej bo bestia jestes a poza tym zobacz co masz w stopce!!!!

3mam kciuki dasz rade!!!!

ja tez zaniedlugo odpale DB, beda mi potrzebne wasze uwagi i wskazówki

Tak jak pisał bob_budownik wrzuciłem tą ofertę tylko infromacyjnie. Do firmy wysyłałem zapytanie daawno temu, ale się przypomnieli więc czemu im nie pozwolić się odświeżyć, może akurat coś będzie w dobrej cenie. Metraż to do jakiegoś innego domu, gościu pewnie przekleił na szybko. Wszystkie instalacje postaram się zrobić sam, nurtuje mnie tylko woda użytkowa czy zrobię szczelnie. Elektryke + alarmy + monitoring + "intelygencja" zrobię sam. Tak samo podłogówka i WM.

Widzę, że dyskucja o izolacji podłogi popłynęła... byłem ostatnio na 3 budowach i jednak zostanę przy wersji chudziak/papa SBS szybki montaż/folia/Styro/folia/wylewka. Choć mam świadomość, że pójdzie kasa. No ale cóż...tego 2 razy się nie robi i poprawiać nie bardzo jest co.

Większośc czytających tutaj jest raczej przed podłogą więc nikt się nie mądruje. Ale ja będę robił tak jak pisałem, skonsultuje jeszcze z kierbudem chociaż go już z 3 miesiące nie widziałem...

Dzięki Seba za kosztorys... mam pewne porównanie teraz... faktycznie trochę drogo jak wspomniał grend wyżej...aczkolwiek są firmy które się cenią i u mnie w wlkp np Poznań i okolice - tu jest podobnie a nawet 20-30% wyżej, totalna masakracja. Zastanawia mnie te 550m2 tynków, wg mnie coś za dużo...u mnie tynków wyjdzie ok. 250m2 ... co do kosztorysu. Poszukałem i znalazłem sprawdzonych wykonawców Gniezno i okolice:

Tynki maszynowe, cementowo-wapienne: 26,00/m2 z materiałem

Wylewka: 23,00/m2 z materiałem

No u mnie też tyle tynków (wymiary mam jak w projekcie), zakładałem 270 m2 - u mnie cena 25 zł z materiałem za cementowo-wapienne

wylewka u mnie z materiałem liczyłem 30 zł

To tak na najbliższy czas. Zastanawiam się ile wyjdzie sufit podwieszany i ogrodzenie (tak z innej bajki trochę).

sufit jak samemu to tanio, bo ruszt i płyty KG nie dużo kosztują, ale za to dużo roboty. To muszę jeszcze przemyśleć bo w pojedynkę może mi to trochę zająć...i się umęczę. Chociaż mojemu koledze robili niby fachowcy a po jednej wichurze sufit podwieszany do wiązarów (w Duris 3) mu się w kilku miejscach porysował, on twierdzi żę to ewidentnie wina fachmanów bo czegoś tam nie zrobili - ja się nie znam bo to jeszcze nie ten czas;). A ogrodzenie to wiesz.... możesz i za milion $ zrobić ;) ja zrobiłem siatkę zgrzewaną z castoramy w kształcie U o długości 150m w pojedynke za 3000 zł. Z przodu zrobię już jakieś lepsze, myslę w 5k z bramą się zamknę.

Gość grend

Robbaz te tynki to są ceny zimowe ??? Bo cena troche szokujaca tym bardziej ze w Gnieźnie połowa ludzi robi tynki a druga połowa sprzedaje samochody. To cena tynkarzy którzy robią ręcznie z robionej mieszanki czy maszyną z worków?? Notabene worek towaru 25 kg to 1,5 cm tynku na 1m2 a taki worek kosztuje 8 pln

Ta cena elektyki to kable wkuwane razem z rozdzielnia bo jak nie to cena kosmos

Nie wiedziałem Seba gdzie wrzucić te zdjęcia, więc wrzucam tu. ;) Generalnie chciałem prowadzić dziennik budowy, ale ten tu na muratorze jest z jakimś obłędnym mechanizmem, nie wspomnę już o formie wizualnej :( Czekam na lepsze warunki atmosferyczne by móc położyć dachówkę, która w poczekalni czeka od 2 tygodni ;) :)

DSC_2174.jpgDSC_2176.jpgDSC_2187.jpgDSC_2190.jpg

A z tymi cenami to nie bardzo łapię. Chodzi Ci Grenda o to że dużo, czy że za mało? Jedni kupują worek za 8, inni za 10-12 nie wnikam. Już widziałem tynki z worków za 7. Dziękuję, nie skorzystam. Ja zapłacę pewnie 25-26/m2 (w tym szpryca baumita a potem tynk wapienno-cementowy też baumita + listwy przyokienne + narożniki, zacieranie flexem - tak jak na fimiku Seby).

Elektryk to mój sprawdzony fachowiec - w cenie przyłącze, skrzynka i punkty (tradycyjnie gniazdka, oświetlenie + rolety+przyłącze do bramy i furtki+wyjście na oświetlenie tarasów itd.) Dodam, że rolety sterowane m.in. radiowo, więc konieczność zamontowania sterowników radiowych dodatkowo.

PS. Policzyłem tynki. Wyszło 270m2 jednak. ;)

Bardzo ladnie :) strop masz z drewnianych belek? Konstrukcja dachu jak w projekcie?

Forma dziennika ma faktycznie duzo do poprawienia, dlatego ja robie dziennik w formie blogu, zwykly temat i zwykle posty - chyba to lepiej sie czyta?

Ja elektryke itp. sam bede kladl, juz sie nie moge doczekac, to chyba bedzie najlepsza zabawa do tej pory :)

Gość grend
Bede mial. Jakie bledy robia? Moze za wczasu uda mi sie ich uniknac.

Punkt gdzie wszystko ma się schodzic czesto pod schodami albo garderoba. Do tego punktu 5 kabli które idą na dach, 2 kable do salonu i pojedyńcze kable do innych pomieszczeń z TV. Najwazniejsze kabel ma być MIEDZIANY a nie prawie miedź.... Jeżeli chcesz kombinować na wyzszym poziomie to jeszcze skretka komputerowa - ale to juz wyzszy poziom dla wtajemniczonych i trochę......

Jezeli chcesz moge tobie napisac o elektryce ... ale to twój watek