aiki 11.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.01.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Skrętka jest do rozbijania programów kodowanych - nazwijmy to że nie cieszy się to przychylnoscią operatorów TV - więc nie bede rozwijał tematu..... Ścianki działowe - to co wkleiłeś u Przema to Silikaty - ja tez buduję z silikatów ale ostatnie 4 warstwy bede budował z silki bo ona ma wiecej otworów i można je tak poskładać ze otwory przechodza przez warstwy i wtedy w TE otwory możesz to zapiankowac i masz litą płaszczyznę... - praktykowałem to już ze ścianą jako poręcz między schodami - monolit. ...Jednak też się zastanawiam czy nie dać coś jeszcze kiedy sufit ma być z nidy bo jednak napieranie na ścianę a wiercenie i uderzanie młotkiem w ostatnia albo przed ostatnią warstwe to trochę coś innego.... Jeżeli wybudujesz wczesniej to spróbuj wiercić na górze i uderzac młotkiem i "pochwal się" na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.01.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Elektryka - ale UWAGA dowiedziałem się od medrców z forum że moja instalacja ZABIJA bo coś tam gdzieś ktos przeczytał w normach itd:rolleyes: 2 zasady instalacji ma być tania i chodzić jak mercedes - czyli tak naprawdę ma działać instalacja robiona pod siebie do własnego uzytku - bo dowiedziałem się od medrców ze powinna byc przygotowana na najazd teściów z kilkoma farelkami i płytami grzewczymi Puszki - ja uzywam pomarańczowe łaczone na taki nazwijmy to klips nawet gdy mam pojedyńczą puszkę. Jak montuje to tych skrajnych mocowań ie wycinam bo zostawienie tego i w tym miejscu zagipsowanie powoduje ze na 99.9% nie wypadnie puszka przy np "upychaniu" kabli. Tylko i wyłacznie puszki POGŁEBIANE i w nich wszystkie łaczenia, żadnych puszek pośrednich. JEżeli ktos chce mieć rolety ze sterowaniem (taka "płytka" najczęściej firmy M.. cos tam) to musi być puszka gdzie z boku jest dodatkowa "wnęka" Połaczenia kabli - ja tylko stosuję stary komunistyczny sposób - skrętka lutowana i owijana taśmą - 100 lat gwarancji NIGDY żadnych problemów. Na pewno żadnych łaczeń na kostki na śrubkę. Nigdy też nie łaczyłem na te zaciski - nie wiem jak to się fachowo nazywa - miałem z nimi do czynienia w telekomunikacji - eton scotch - nie są 100% pewne - bo tutaj jest bład ludzki i miedź oksyduje. Dołacze - jezeli masz 15 metrów to tylko miedź aluminium to oszczedność pozorna bo musisz zrobić "przejściówke" w rozdzielni i dodatkowo uziom. Uziom - tutaj niech kazdy decyduje bo ja zabijam bo w Tauron nie życzą sobie korzystać z uziomu energetyki musi być faktyczne uziemienie a nie podłączenie do zera Ja robię w ten sposób ze uziemiam 5 żyła w ZK energetyki. Jezeli nie moge do energetyki to uziemiam do otoku - i tutaj WAŻNE nie dołaczać się do zwodu który schodzi z dachu tylko do otoku w ziemi bo w momencie przerwania uziemienia wyładowanie atmosferyczne masz w domu. Jeżeli nigdy nie spawałeś ocynku to łącz bednarke na złacze krzyżowe i później folia i z ćwierć kilo smaru. W domu dodatkowo trzeba uziemić wannę i brodzik - niby mają specjalne zaciski ale jakoś nigdy nie miałem mozliwości sprawdzić czy to faktycznie zadziała (chociaz robiłem dziesiątki doswiadczeń) gdzie jest wszedzie emalia albo inny izolacyjny materiał.... Obwody Ja robię osobny obwód na alarm, lodówkę ,monitoring - to wszystko jest poza różnicówką w momencie "wywalenia" różnicówki te 3 rzeczy działaja - takze róznicówke traktuje jako nazwijmy to wyłacznik głłówny - jezeli gdzieś jedziesz na wakacja to wyłaczasz różnicówkę Póxniej jest ogrzewanie ale to osobne podejście bo zalezy jakie. Dalej osobne obwody na "pradożerne" urządzenia które faktycznie mogą być tylko na jednym kablu - piekarnik pralka zmywarka. Do kuchni w zależnosci kto ma jaki sprzęt ale generalnie daje 2 obwody 2,5 kwadrat na normalne gniazda. Pokoje według uznania ja daje 1,5 czasami 2,5 - w zależności czy mam teściów którzy przychodza z farelkami Na lampy w dobie importu z Chin (trzeba mieć "chińskie" raczki aby cos skrecić) kładę generalnie kable 0,75 kwadrat na lince czasmi 2 zyłowe kiedy wiadomo ze brak uziemienia. Takze do silników rolet kabel 4 żyłowy na lince Różnicówki Daję 2 i nie daje zespolonych bo szkoda kasy kiedy korek wywala raz na 5 lat Jedna gdzie jest główną 3 fazową i wszystkie obwody poza w/w oraz druga 1 -fazową gdzie są tzw obwody mokre - łazienka gniazda zewnetrzne oswietlenie zewnętrzne - tam najczesciej dochodzi wilgoć.... Jeżeli ktoś ma mocno rozbudowana instalacje poza budynkiem to daję osobna róznicówke Przy montowaniu rozdzielni wazna rzecz aby fazy dołacza były równo obciazone dlatego ja nie uzywam listew tylko kabel na lince o odpowiednim przekroju. Swiatło robie na 2 bezpiecznikach o to chodzi że w momencie wyrzucenia eSki w domu mimo wszystko było jasno i mozliwość dojscia do rozdzielni - czyli nie robie czegos takiego ze np 1 bezpiecznik pietro a drugi parter tylko mam wszystko pomieszane. W momencie wyłaczenia róznicówki 3 - fazowej jest światło w łazienkach .... ... i to wszystko bez kucia instalacja to 5 dni jakies 700 metrów kabla + 400 niskopradowych i 4 godziny na rozdzielnię... Edytowane 12 Stycznia 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 12.01.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Jeżeli wybudujesz wczesniej to spróbuj wiercić na górze i uderzac młotkiem i "pochwal się" na forum mam już takie doświadczenia z robienia szalunków wieńca, jak waliłem młotkiem np przy narożnikach to nic nawet nie drgnęło (ściana BK 24cm 600), ale jak już byłem na środku np 12m ściany to jak biłem młotkiem 1kg to ściany aż dudniły i może o jakieś tam dziesiąte części milimetra się bujały. Więc gdy mamy w domu ścianę która się kończy po prostu bez żadnego narożnika i wczesniej nie łączy się prostopadle z żadną ścianą to na bank się bójnie. Ja na szczęście większosć ścian mam krótkich i łączących się z innymi. Mam tylko jedna scianke która będzie ścianą wnęki na szafę. Jeżeli nie bedę robił nad wszystkimi mini wieńca to tam na bank bedę musiał czymś to "dowiązać". Dołacze - jezeli masz 15 metrów to tylko miedź aluminium to oszczedność pozorna bo musisz zrobić "przejściówke" w rozdzielni i dodatkowo uziom. ja musze od licznika pociagnąć 60m kabla ! Moc przyłączeniowa 16kW i w projekcie mam miedziane yky 4x10, wydaje mi się że wystarczyło by aluminiowy yaky 4x16 - muszę to przeliczyć ale chyba styknie. Do uziomy ZE nie będę się podłaczał bo mam swój otokowy. Łączyłem bednarkę zaciskami ale nie dawałem żadnych smarów, po prostu skreciłem i zakopałem - źle zrobiłem? Pomiary rezystancji uziemienia będę robił bo chce mieć pewność przy instalacji odgromowej. Bednarkę mam wprowadzoną do pom gdzie bedzie rozdzielnia. O co chodzi z tą przejściówką przy przyłączu z alu?? Bo nie czaje. To też nie jest tak że ja z "elektryczności" to jestem ciemna masa Ale nie będę się zdradzał. EDIT: fajnie że dałeś takie skrócone info, jak będę miał jakieś problemy praktyczne to wiem kogo się pytać Edytowane 12 Stycznia 2015 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.01.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Z tymi działowkami jeżeli w takim razie zapianuje się otwory to powinno wystarczyć. Jezeli masz 60metrów to tylko aluminium bo wtedy faktycznie taniej. Musi byc przejsciówka z aluminium na miedź - bo niby nie mozesz łaczyć bezpośrednio miedź z alu - wtedy musi byc bimetal czy cos.. Jak robiłem cos z alu to były to wieksze obiekty wtedy wchodziłem do budynku puszka i wyłacznik głowny i dalej miedź do rozdzielni - przekrój był taki że do eSa nie miałes szans podłaczyć bezpośrednio alu. Zorientuj sie czy mozna bezposrednio w eSa...Złacza z czasem tobie zardzewieją i się rozpadną - to kwestia lat 10-15 ? zalezy jaki grunt. Pomiar rezystancji odgromu to podstawa. Jak będziesz robił sam instalacje to ktos musi ci podbić papiery - to niech też zrobi cały pomiar instalacji wewnatrz - notabene prawidłowo pomiar wykonuje się kiedy jest założony osprzet. Bednarka dociągnieta do pomieszczenia to OK - jeden raz spotkałem się z odgromem który nazwijmy to "stracił uziemienie" a uziemienie rozdzielni było podłączone do zwodu pionowego ...... PS kiedys z elektryki "zyłem" a teraz tylko okazjonalnie dla znajomych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 12.01.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Złacza z czasem tobie zardzewieją i się rozpadną - to kwestia lat 10-15 ? zalezy jaki grunt czyli mówisz żeby te połączenia jakoś zabezpieczyć? Przecież tam bednarki się stykaja jedna z druga i tak samo dotyka ich tam grunt jak w miejscach gdzie są "ciągłe" jedyny błąd który teraz widzę to miejsca gdzie bednarka była ucinana szlifierką kątową - końce powinienem faktycznie zabezpieczyć (ale czym?). Może kiedyś w wolnej chwili chwycę za łopatę i to zrobię, ale to może za kilka lat jak w końcu ta wolna chwila nadejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.01.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 czyli mówisz żeby te połączenia jakoś zabezpieczyć? Przecież tam bednarki się stykaja jedna z druga i tak samo dotyka ich tam grunt jak w miejscach gdzie są "ciągłe" jedyny błąd który teraz widzę to miejsca gdzie bednarka była ucinana szlifierką kątową - końce powinienem faktycznie zabezpieczyć (ale czym?). Może kiedyś w wolnej chwili chwycę za łopatę i to zrobię, ale to może za kilka lat jak w końcu ta wolna chwila nadejdzie To jest tylko mozliwość - wiadomo ze tobie to nie przerwie tylko chodzi o jakoś styku 2 bednarek. Jak już zrobiłes to wystarczy robic pomiar co 3 lata i sprawdzac czy wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.01.2015 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 13.01.2015 ściany działowe Żeby nie było że całkiem się obijam to poniżej efekt kilku popołudni. Wolno się muruje z takich małych bloczków... ale całkiem przyjemnie. Jutro powinienem dostać nową tarcze diamentową do piły to powinienem znacznie przyspieszyć. Chociaż później zacznie się skakanie po rusztowaniach.... http://images.tinypic.pl/i/00619/t6tol4t144si.jpg Teraz pytanie. Powiedzcie mi jak rozwiązać sprawę z rurą jak na zdjęciu. Bedzie do niej doprowadzony odpływ z umywalki z małej łazienki. Teraz rura wychodzi w połowie ściany działowej (12cm). Podłoga się zacznie od drugiej warstwy bloczków, ta druga warstwa nad rura tylko leży poglądowo - nie przyklejona. Jak to pociągnąc dalej? Ciągnąc w ścianie już jakąś fi50-60 czy może wyjść kolankami po za ścianę i montować rury do ściany i potem zabudować? http://images.tinypic.pl/i/00619/tyv8ym69xg1f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.01.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Redukcja: http://www.ogrzewanie24.eu/134-163-large/redukcja-pcv-110x75mm.jpg kolano: http://www.akces.naklo.pl/katalog/images/11131.jpg i paliwo budowlane: http://piwopijcy.pl/site_media/photos/Beer/1602/fasberg.jpg Fajne ściany. Ja też działam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.01.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) ten fasberg to bardzo niskobudżetowe paliwo Ale czy wyjechać tą rurą poza ścianę, czy jechać dalej w ścianie? Bo skoro taka rura zginana to chyba proponujesz wyjśc ze ściany? EDIT: zapomniałem że ta rura co widać to tylko wsadzony kawałek, jak go wyciągne to rura się konczy na równo z płytą. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Silikaty podobno szczególnie dobrze się bruzduje... Jak możesz zabudować i mieści Ci się to w ogólnej koncepcji, to zabuduj. Jeśli jednak miałoby być specjalnie, to diamentówka i ogień. A Fasberg to najlepsze piwo za 1,78 jakie kiedykolwiek piłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 bruzda i w ścianie. Lepiej teraz przecinak niż potem płytki sztukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.01.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Witam. Dzisiaj znowu troche podziałałem. Czuję się już trochę zmęczony, do 15-16 w pracy i potem do 20-21 na budowie. No ale nic, kto nic nie robi ten nic nie ma. Na allegro kupiłem sobie takie cóś: http://files.tinypic.pl/i/00619/zt1u0r9vy46y.jpg a podłączyłem to do tego diabła http://files.tinypic.pl/i/00619/yijvhg5w7e9h.jpg co by nie mówić, tnie dwa miliony razy równiej niż duża kątówka. Ale pyli tak samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.01.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam. Dzisiaj znowu troche podziałałem. Czuję się już trochę zmęczony, do 15-16 w pracy i potem do 20-21 na budowie. No ale nic, kto nic nie robi ten nic nie ma. Na allegro kupiłem sobie takie cóś: http://files.tinypic.pl/i/00619/zt1u0r9vy46y.jpg a podłączyłem to do tego diabła http://files.tinypic.pl/i/00619/yijvhg5w7e9h.jpg co by nie mówić, tnie dwa miliony razy równiej niż duża kątówka. Ale pyli tak samo.... Jak Ci się sprawuje takie połączenie maszynki? Nie jest za słaba? Próbowałeś ciąć tym coś twardszego od BK czyli jakąś cegłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.01.2015 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jak Ci się sprawuje takie połączenie maszynki? Nie jest za słaba? Próbowałeś ciąć tym coś twardszego od BK czyli jakąś cegłę? Jak możesz zauważyć na zdjęciu, jest tam kawałek drziurawej silki, tnie ją bez problemu. Ta piła ma 1900W więc prawie tyle co moja duża szlifierka kątowa więc daje rade. Tnie zajebiście równo, nie ma porównania do cięcia flexem. Niestety nie przetnie mi bloczka 12cm grubości na jeden raz, tarcze mam za małą a po za tym ona tak się nie przesunie tnąc - ma zabezpieczenia, a wolę ich nie usuwać. Więc tne go na dwa razy, idzie szybciej i równiej niż flexem. Taka piła to must have na samorobiącej się budowie, na sam koniec przyda też się do cięcia paneli podłogowych BTW: BK nią nie ciałem, ale podejrzewam że będzie szło jak po maśle. Ale jeżeli myślisz że taka się nada do cięcia bloczków 24cm to niestety. Trzeba by mieć taką mega wielką, są takie, ale drooogie. Moją kupiłem okazyjnie za niecałe 400 zł w Juli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 19.01.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 ... ja to robię troche archaicznie - młotek przecinak troche betonowej zaprawy - zero sy...u czyste powietrze czas ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.01.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 ... ja to robię troche archaicznie - młotek przecinak troche betonowej zaprawy - zero sy...u czyste powietrze czas ten sam. bloczek z silki przecinakiem? Można tak to zrobić równo? Źle od tego nie pęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.01.2015 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, ponieważ dzisiaj nie mogę spędzać czasu wolnego na budowie to podzielę się z wami moimi przemyśleniami, bo nie mam z kim "na żywo" Jednym z tematów które zaprzątają mi głowę jest ogrzewanie. Ponieważ domu pasywnego nie buduję, to ogrzewać go muszę i wg Asolta i jego OZC potrzeba na to 6500kWh/rok - zdecydowanie będzie mniej (ale tyle zakładam do obliczeń) bo będę miał więcej wełny w stropie i grubszą izolację na ścianach. Kryterium wyboru jest proste, ma być tanio i bezobsługowo. W drodze eliminacji pozostało dwóch kandydatów: GAZ z sieci lub gruntowa Pompa Ciepła. Do gazu mam niechęć, a PC jest teraz w modzie i podoba mi się jej idea oraz ma jeden WIELKI + o którym później. Poniżej podsumowanie obydwu źródeł ciepła (nie będę zamieszczał szczegółowych obliczeń, tylko podsumowanie- dla chętnych na priv): Założenia: Koszty instalacji Podłogówka koszt wspólny 6000 Zap. na ciepło [kWh] 6500 Zap. na CWU [kWh] 3000 cena za m3 gazu 0.21 cena za kwh w nocy 0.27 cena za kwh w dzien 0.63 COP PC pesymistycnzy 3 Podłogówki nie liczę bo wykonam ją tak czy siak. Zapotrzebowanie na wodę dla 4 os. rodziny. Ceny za gaz i kWh wg lokalnych stawek - gaz bez abonamentu, u mnie tylko do ogrzewania więc abonament bedzie osobno. http://files.tinypic.pl/i/00621/gd8vouevrfp9.jpg Kompletne przyłącze gazowe wraz z instalacją kotła przez firmę zewnętrzną - gazu się nie tykam. Kocioł to popularny Junkers CERAPUR SMART. Do tego dochodzą koszty abonamentu + coroczny przeglad. Dolne źródło poziome zamierzam wykonac samodzielnie prawdopodobnie 3x160m PE32. PC to polska Ecopol PSPC-06 o mocy 5,9kW Dla PC są trzy kolumny, pierwsza dla ogrzewania tylko w II taryfie, druga podział 30/70 dzień/noc i trzecia z dofinansowaniem z programu Prosument w wysokości 20%. Prosument po prostu pozwala kupić PC na raty. Kredyt ma oprocentowanie 1% i jest na 15 lat. Więc przy prosumencie mam zerowe koszty instalacji! Koszty eksploatacji są policzone dla każdego roku (CO i CWU), w kolumnie z dofinansowaniem doliczony jest roczny koszt kredytu. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 19.01.2015 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Biorąc pod uwagę PC i prosumenta jest jeszcze jedna opcja, a właściwie jedna z dwoma ewentualnościami zależnymi od naszego rządu. Chodzi o dofinansowanie z prosumenta w wysokosci 40% kosztów kwalifikowanych ale trzeba mieć "zielone" źródło ciepła i na dodatek produkować energię. Więc u mnie wchodzi w grę PC + ogniwa fotowoltaiczne. Rozważam dwie opcje o mocy 5kW i 10kW. Te o niższej mocy rozważam przy obecnym "kursie zakupu 1kWh" w wysokości 16 gr/kWh a te o wyższej gdy obecna wersja ustawy już zatwierdzona w sejmie przejdzie w takiej formie dalej, aż do Bronka. W optymistycznej wersji za wyprodukowaną 1 kWh dostaniemy 65gr !! W kolumnie zysk z fotowoltaiki zawarty jest pesymistyczny spadek sprawności ogniw 80% po 10 latach. Więcej nt ustawy o OZE można przeczytać tutaj Wersja dla proponowanej stawki i mocy ogniw 5kW: http://files.tinypic.pl/i/00621/7mg8at4qh4pg.jpg Jak widzicie instalacja z ogniwami 5kW jest minimalnie droższa rocznie niż GAZ, ale tutaj nie mamy żadnych kosztów na początku! Będzie więcej $ na płytki do łazienki A nawet w ostatecznym rozrachunku dużo tańsza! Poniżej wersja dla obecnych stawek i mocy ogniw 10kW: http://files.tinypic.pl/i/00621/1nxb4332v8dg.jpg Widzicie że tutaj w rocznej sumie kosztów nie ma minusów? To nie bląd, bo to nie koszty tylko zyski!! Przy braku jakichkolwiek kosztów instalacji mamy darmowe ogrzewanie i CWU oraz dodatkowo zarabiamy. Niestety to tylko obliczenia, na podstawie bajek. Jeżeli ustawa nie przejdzie w obecnej postaci to z tego nici - a wszystko wskazuje że tak będzie, ale mam nadzieje że będzie inaczej. Czekam na wszelkie komentarze, bo decyzji jeszcze nie podjąłem, gaz wciąż jest opcją. Jak ustawa wejdzie to następnego dnia składam wniosek na Prosumenta. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 19.01.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 bloczek z silki przecinakiem? Można tak to zrobić równo? Źle od tego nie pęka? uderzasz dookoła nadanego wymiaru i 3 na 4 przypadki ci w ten sposób pęka. Oczywiscie to nie jest tak jak po cięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts