Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem wam ze sie nie spodziewalem, ale wszystko jest juz jasne, sejm odrzucil senackie poprawki i tym samyn zaakceptowal wersje prosumencka.

###############

Poprawka prosumencka autorstwa posła PSL wprowadza obowiązek zakupu energii od wytwórcy energii z mikroinstalacji o mocy do 3 kW wykorzystującej różne odnawialne źródła energii po określonej, stałej w okresie 15 lat, cenie (tylko dla pierwszych 300 MW):

hydroenergia – 0,75 zł za 1 kWh

energia wiatru – 0,75 zł za 1 kWh

energia promieniowania słonecznego – 0,75 zł za 1 kWh

Dla mikroinstalacji o mocy powyżej 3 kW do 10 kW przewidziano natomiast następujące taryfy gwarantowane (tylko dla pierwszych 500 MW):

biogaz rolniczy - 0, 70 zł za 1 kWh

biogaz pozyskany z surowców pochodzących ze składowisk odpadów – 0,55 zł za 1 kWh

biogaz pozyskany z surowców pochodzących z oczyszczalni ścieków 0,45 zł za 1 kWh;

hydroenergia – 0,65 zł za 1 kWh

energia wiatru - 0,65 zł za 1 kWh

energia promieniowania słonecznego – 0,65 zł za 1 kWh

Rozdział 4. ustawy o OZE poświęcony dopłatom do produkcji zielonej energii ma wejść w życie z początkiem 2016 r. Pozostałe regulacje zawarte w ustawie o OZE wejdą w życie po podpisie prezydenta, publikacji w Dzienniku Ustaw i upłynięciu vacatio legis.

Gość grend
... racjonalny konsument z fotovoltaniki prąd sprzeda energetyce za 0,7 pln a sam pobierze z sieci za 35 groszy .... - niezła ustawa za 1 kwh energetyka traci 0,35 pln . Edytowane przez grend

Gość grend
Spokojnie... zapłacą ci, którzy nie zamontują ogniw:lol2: Ale nie dużo - sama elektrownia Bełchatów ma moc 14 razy większą niż te 300MW.

Ciekawie swoją drogą ilu członków PSL będzie wśród tych pierwszych kilkudziesięciu tysięcy beneficjentów...

300 MW + 500MW = 800MW czyli juz tylko 5 razy - w lecie jak byś policzył ile będzie dostarczać fotovoltanika i zwykłe elektrownie to sie koze ze 20 % to TEN ekologiczny. Zapomnij też że będziesz "rywalizował" z innymi Kowalskimi bo w momencie wejscia ustawy okaze sie że pan X z partii Y ma na cała rodzine 50 działek i na kazdej ma mała farme fotowoltaniki. Takze panele podrozeją bo jaki sprzedawca który kupił ustawę będzie sobie uszczuplał zyski jak i tak kiedy podniesie cenę o 50% to bedzie sie opłacało kupować panele ... i tak podatnik zapłaci. Kolejny raz jestem swiadkiem ze w sejmie siedzę albo tępe barany albo przekupne k......y

Gość grend

a tak wogole z instalacji 3KW ile rocznie mozna wytworzyć kwh ??? Z 5000? Przydziały jak bedą wygladac ? W momencie wejscia ustawy zlicza się juz istniejace i sie je bezkrytycznie akceptuje i wrzuca do puli ???

.... ps już zbieram kasę na fotovoltanike - bedę robił biznes i okradał innych Polaków .... ale w ramach prawa :) ale to taki kraj

Edytowane przez grend

... racjonalny konsument z fotovoltaniki prąd sprzeda energetyce za 0,7 pln a sam pobierze z sieci za 35 groszy .... - niezła ustawa za 1 kwh energetyka traci 0,35 pln .

Jak na razie rwelka , tylko sobie tak myślę a co jak ludzie wydadzą po te 30k na instalację paneli bo ustawa dzisiaj mówi że to bardzo korzystne ,a co jak po następnych wyborach przegłosują inna ustawę , np elektrownia będzie skupować kw po niższych cenach ,wtedy wydane 30 k pójdą w błoto.Bo na dzień dzisiejszy to nic tylko zainstalować można tyle paneli , że nadwyżki można mieć pensję do końca życia .Coś mi to brzydko pachnie ta ustawa

Ja w sumie nie wiem kiedy ta ustawa wejdzie, czy od 1 stycznia 2016 czy miesiąc po podpisaniu przez Bronka?

Najciekawsze jest to że te ceny 65 gr i 75 gr nie koniecznie mają trwać przez 15 lat, co roku mają być ogłaszane przez ministra gospodarki, pisza o tym w art. 41:

13. Minister właściwy do spraw gospodarki, określa, w drodze rozporządzenia, nowe

ceny zakupu energii elektrycznej, o których mowa powyżej, biorąc pod uwagę

politykę energetyczną państwa oraz informacje zawarte w krajowym planie

działania, a także tempo zmian techniczno-ekonomicznych w poszczególnych

technologiach wytwarzania energii elektrycznej w instalacjach odnawialnych

źródeł energii.

Jeszcze ciekawsze jest poniższe co mnie bardziej interesuje, ale co będzie oznaczać: "Rozliczenia tego dokonuje się na podstawie

rzeczywistych wskazań urządzeń pomiarowo-rozliczeniowych"?

14. Rozliczenie z tytułu różnicy między ilością energii elektrycznej pobranej z sieci a

ilością energii elektrycznej wprowadzonej do tej sieci, w danym półroczu, między

wytwórcą energii elektrycznej, o którym mowa w art. 4 ust. 1, w art. 19 ust. 1 oraz

w art. 41 ust. 1 pkt 3, a sprzedawcą zobowiązanym odbywa się na podstawie

umowy sprzedaży energii elektrycznej, o której mowa w art. 5 ust. 1 i ust. 2 pkt 1

ustawy – Prawo energetyczne. Rozliczenia tego dokonuje się na podstawie

rzeczywistych wskazań urządzeń pomiarowo-rozliczeniowych.

http://www.soltec.sklep.pl/panel-sloneczny-mocy-250w-sunlink-sl25020p-p-402.html na tej stronie podają koszt za 1 panel o mocy 250W 790zł. Więc trzeba 4 panele aby mieć 1kW a powierzchnia to 6,5m2. To jest koszt za panele a jeszcze jest montaż tego. 4 panele to koszt 3160zł. Aby mieć 10kW to trzeba 40 paneli o powierzchni 65m2 i cenie 31,6k. Z montażem pewnie z 50k całość wyjdzie i biorąc to na kredy na 15lat z małym procentem to rata wyjdzie jakieś 300-350zł. Nawet jak zaniżyłem o połowę to rata 600zł też nie jest tragedią patrząc na to że nic się nie zapłaci za prąd a na dodatek elektrownia nam sporo zapłaci. Więc kredyt sam się spłaci i jeszcze coś zostanie. Brzmi to zbyt pięknie aby było prawdziwe i musi być gdzieś haczyk bo każdy by to wziął od razu.

Kamil, wczesniej zamieszczalem zyski w poszczegolnych miesiacach.

Same panele to nie wszystko, one daja napiecie stale, a w sieci mamy zmienne, wiec trzeba inwerter ktory je przerobi, musi tez miec odpowiednie przebiegi bo inaczej ZE nam h***wego pradu nie przyjmie ;)

Do tego konstrukcja do zamontowania paneli. Przy montazu na dachu, osobie prywatnej i metrazu domu do 300m^2 jest opcja na 8% vat.

Na stronie soltec masz gotowe zestawy, wystarczy poszukac, maja bardzo dobre ceny bo zestawy kupowali jeszcze po tanim $, mam info ze nastepne dostawy beda 10% drozsze.

Sebcioc55,

zdradz mi proszę co kładłeś między płytę a pierwszą wersję bloczków, jako izolacje poziomą? W wątku płyty zadałem pytanie, to stwierdzili że mam nic nie kłaść, a widzę że i Ty i santos, mimo że macie płytę w wannie styropianowej, jednak coś pod bloczkami położyliście...

Z tą izolacją poziomą pod bloczkami jest o tyle ciekawa sprawa że niby nie trzeba a i tak większość daje. Też się zastanawiam w jakim celu ona jest potrzebna przy płycie i co niby ma dać? Przy tradycyjnym fundamencie to nie podlega wątpliwości że musi być ale przy całkowitym odcięciu się od gruntu za pomocą izolacji przy płytach to tego nie rozumiem. No chyba że chodzi o to aby płyta jakby nie piła wilgoci z zaprawy która jest na pierwszej warstwie i żeby dzięki temu zaprawa nie straci swoich właściwości czy coś takiego, ale z drugiej strony płyta jest pocno podlewana i jak całkowicie zwiąże to taki problem nie powinien występować.

@DrKubus z tego co pamietam to odpowiadałem Ci w wątku o płytach fundamentowych. Też polecam folgam F z folnet.pl te 50 zł Cię nie zbawi.

Ale, jeżeli mam być szczery to nie widzę sensu dawania tam folii, tam po prostu wody nie ma, sama płyta jest prawie żę wodoszczelna, na prawde, u mnie jak padał deszcz bez dachu to ta woda stała i stała, pod tym jeszcze XPS. Musiało by być na prawdę DUŻO wody wokół domu żeby coś tam się od spodu dostało.

Moja rada jest taka, daj tą folię i tyle, bedziesz spokojniejszy, robota żadna, koszty pomijalne (ja akurat pod ściany dałem folię taką zwykłą izolacyjna pod bloczki za 25zł- w każdej hurtowni taka mają), ale teraz dałbym folgama (dawałem pod murłatę i jest dużo lepsza), no ale jak pisałem, to i tak nic nie da :cool: przynajmniej moim zdaniem. Drugi raz też bym dał, bo nie chciało by mi się zastanawiać i mieć tych rozterek co Ty teraz, gdyby ona kosztowała 1000 zł i sie ją rozkładało tydzien to bym sie zastanawiał.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, folię jutro zamówię (dobrze, że wspomniałeś o murłacie, to od razu zamówię i pod nią). Jakiej szerokości folię kładłeś?

w zależności od szerokości muru. Jak mur 24cm szeroki to daj folie 25 cm itd. No zamów zamów bo to zawsze te 15 zł taniej na wysyłce ;), ogólnie sklep folnet.pl szczerze polecam, kupiłem tam wszystkie akcesoria dachowe no i tą folię 1mm. Szybko i sprawnie.