xXGruzinXx 13.03.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Kable jak kable ale zawsze mozna dostrzec na zdjeciach inny pomysl ktory mozna wykporzystac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 13.03.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 seba, a cóż tak dałeś sobie vegeto jako awatar? Czyżby też miłośnik DB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 13.03.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Bednarka to z tego co pamiętam 30mm x 4mm, coś takiego ja kupowałem lokalnie na metry. Do tego ocynkowane złącza i sru do ziemi dookoła i w jednym miejscu wejście przez płytę na powierzchnię, NIE ŁĄCZYŁEM ZE ZBROJENIEM PŁYTY. Jedynie co bym teraz zmienił to zabezpieczył miejsca gdzie ją przecinałem. Jak podłącze odgrom i zrobię pomiary to się podzielę wynikami. A czy bednarkę poprowadzoną pod płytą do rozdzielni poprowadziłeś w jakieś rurze/arocie ? Po jakimś czasie prawdopodobnie bednarka pod ziemią zerdzewieje i zostanie Ci tylko ten kawałek w pomieszczeniu z rozdzielnią. Wydaje mi się, że dobrze byłoby pomyśleć o możliwości jej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.03.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Czyżby też miłośnik DB? tak ;D tego avataru używam od lat ale jakoś zapomniałem tu wrzucić A czy bednarkę poprowadzoną pod płytą do rozdzielni poprowadziłeś w jakieś rurze/arocie ? Po jakimś czasie prawdopodobnie bednarka pod ziemią zerdzewieje i zostanie Ci tylko ten kawałek w pomieszczeniu z rozdzielnią. Wydaje mi się, że dobrze byłoby pomyśleć o możliwości jej wymiany. to jest stal ocynkowana, nie powinno się jej nic stać w ziemi, a przynajmniej przez czas mojego życia. Idzie pod płytą w ziemi, potem przez beton bez przepustów. Jedyne słabe jej miejsca to miejsca jej cięcia, czyli w narożnikach uziomu. Tak bednarkę wszyscy kładą. Nie wiem od kiedy ale np u mnie Enea wszedzie gdzie kładzie kabel w ziemi to pod nim puszcza bednarke chyba 25x3 i podłącza do niej przewód ochronny. Chyba nie kładli by jej kilometrami żeby zaraz wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.03.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 tak ;D tego avataru używam od lat ale jakoś zapomniałem tu wrzucić A śledzisz obecną wersje multiversum http://www.dragonball-multiverse.com/pl/chapters.html? Chyba nie kładli by jej kilometrami żeby zaraz wymieniać tego to nie byłbym taki pewien;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 14.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 to jest stal ocynkowana, nie powinno się jej nic stać w ziemi, a przynajmniej przez czas mojego życia. Idzie pod płytą w ziemi, potem przez beton bez przepustów. Jedyne słabe jej miejsca to miejsca jej cięcia, czyli w narożnikach uziomu. Tak bednarkę wszyscy kładą. Nie wiem od kiedy ale np u mnie Enea wszedzie gdzie kładzie kabel w ziemi to pod nim puszcza bednarke chyba 25x3 i podłącza do niej przewód ochronny. Chyba nie kładli by jej kilometrami żeby zaraz wymieniać Trwałość bednarki ocynkowanej zależy od składu chemicznego i pH gruntu, w którym jest zakopana. Może w glebie wytrzymać kilkadziesiąt lat, a może też kilka/kilkanaście. U siebie też będę robił uziom otokowy z wyprowadzeniem pod płytą do rozdzielni. Podobno bednarka umieszczona w jakieś osłonie/rurze też nie jest najlepszym pomysłem. Tak więc sam już nie wiem...może faktycznie nie ma sensu się przejmować i po prostu puścić do rozdzielni gołą bednarkę. Pamiętaj, żeby na granicy gruntu i powietrza oraz na zaciskach krzyżowych zabezpieczyć bednarkę jakimś mazidłem. No i żeby sprawdzać prawidłowe działanie uziomu co kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.03.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Bednarka z nierdzewki, abo z miedzi! Najlepiej w rurze plastikowej, żeby się z ziemią nie stykała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.03.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Bednarka z nierdzewki, abo z miedzi! Najlepiej w rurze plastikowej, żeby się z ziemią nie stykała... Czemu z ziemią nie może się stykać? Myślałem że o to właśnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.03.2015 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Czemu z ziemią nie może się stykać? Myślałem że o to właśnie chodzi. Przemek lubi sarkazm. Ja się nie przejmuje... oczywiście pomiary co kilka lat bedę robił, dla własnego bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Pracowałem kiedyś przy usuwaniu starych słupów telefonicznych i jako bonus braliśmy uziemienia z takich słupów - wykonane z drutu miedzianego. Na nowszych liniach były to już druty stalowe powlekane miedzią i nie chcieli za nie dobrze płacić na skupach złomu. Jeżeli to ma być wieczne, to trzeba zrobić z nierdzewki, albo z miedzi. Prawdopodobnie miedzi można użyć mniej ze względu na dobre przewodnictwo, ale być może ważniejsza jest tu powierzchnia styku z gruntem. Jeżeli to ma być normalne, to trzeba zrobić normalnie, czyli z ocynkowanego płaskownika. Podobno spawanie jest be, ale nie wiem dlaczego. Ktokolwiek, kto spawał kiedyś ocynk może wysnuć wniosek że z powodu trujących oparów wydzielających się podczas spawania, ale być może powodem jest utlenianie się znacznej powierzchni metalu i w związku z tym ryzyko korozji. Zwykle stosuje się złącza skręcane z wkładką z miękkiego ołowiu, który dopasowuje się do obu płaskowników zapewniając dobre przewodzenie. Z tą rurą to faktycznie trochę mnie poniosło:rolleyes: To dlatego, że wydaje mi się, że niektórzy z nas chcą przedobrzyć. Budujemy domy jak nasi ojcowie i dziadowie. Nie przesadzajmy z długowiecznością, bo to nie są konstrukcje na wieki. Jak taki dom wytrzyma 50 lat, to konieczny będzie kapitalny remont i modernizacja, jeśli nie rozbiórka i budowa nowego. Po co więc stosować rozwiązania na dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 14.03.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Spawanie jest be - bo amator tego dobrze nie zrobi i dlatego złącze krzyżowe folia i ćwierć kilo tawotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Jak nie chcecie aby bednarka zgniła to ją betonem zalejcie.O ile dobrze pamiętam to do uziemiania słupów elektrycznych używane były zbrojone płyty betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.03.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A jak panie beton popęka, to co? Rozwiązanie to kupić arkusz 2x1m stali nierdzewnej 2mm, znaleźć lokalną firmę wycinającą laserem i zlecić zrobienie na tym arkuszu nacięć co 3cm na prawie całą długość bez 3-4cm, na przemian z jednej i drugiej strony. W ten sposób za 450zł plus cięcie (jakieś 100zł) otrzymujemy harmonijkę rozwijalną do 66mb nierdzewnej bednarki, której nie ruszy praktycznie nic. Prawdopodobnie taniej niż zalanie betonem, a i roboty mniej i pewność większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.03.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Bednarka i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 15.03.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Z tą rurą to faktycznie trochę mnie poniosło:rolleyes: To dlatego, że wydaje mi się, że niektórzy z nas chcą przedobrzyć. Budujemy domy jak nasi ojcowie i dziadowie. Nie przesadzajmy z długowiecznością, bo to nie są konstrukcje na wieki. Jak taki dom wytrzyma 50 lat, to konieczny będzie kapitalny remont i modernizacja, jeśli nie rozbiórka i budowa nowego. Po co więc stosować rozwiązania na dłużej? Mam nadzieję, że nikt nie wziął na poważnie rady, żeby puścić całą bednarkę w plastikowej rurze Żeby nie było wątpliwości, mi chodziło o puszczenie w rurze tylko krótkiego odcinka w przepuście pod płytą. Faktycznie może czasami człowiek próbuje przedobrzyć, ale tak to jest jak często w budowę domu inwestuje się oszczędności życia, albo buduje się z kredytu na 30 lat. Dzięki za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbaz78 15.03.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Widzę Seba, że wciąż progres na budowie i dobrze! Ja powoli kończę inst. elektr. i od przyszłego tygodnia chcę się zabrać za ogrodzenie.... i tu pytanie: czy ktoś z Was wie jak wykonać szalunek muru ogrodzeniowego/słupów oraz z czym wymieszać zaprawę, by w końcowym efekcie murek miał strukturę betonu architektonicznego??? Szalunki z płyt OSB zostawiają ślady trocin (niepożądane), pęcherze powietrza może usunę poprzez wibrowanie itd. ale nie wiem jak uzyskać do tego jeszcze ten jasny odcień betonu no i czym na koniec zabezpieczyć.... mała pomoc by się przydała wujek google podpowiada jak robić fundamenty, a to nie o to tu chodzi Edytowane 15 Marca 2015 przez robbaz78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 16.03.2015 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Jezeli chodzi o gladkie szalunki to zrob z plyt durelis, sa gladkie. Ja robilem z nich szalunki wiencow i podciagow, akurat udalo mi sie je kupic taniej niz osb. Wibrowanie powinno dac gladkosc. Ale odnosnie koloru betonu to nie pomoge, u mnie po prostu jest betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.03.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 beton CEM I 52,5 jest biały - podobne niezły efekt ale osobiscie tego nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 16.03.2015 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 52,5.... wygląda na drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 17.03.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 52,5.... wygląda na drogi to też ... ale niektórzy kupuja płytki za 200 pln za metr i tez sa drogie. Chociaz tak naprawde ile wiecej zapłacisz w stosunku do zwykłego betonu 300pln ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts