sebcioc55 14.05.2015 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Ale mnie straszycie Będę robił testy i jak się okaże że ta cyrkulacja będzie chciała mnie doprowadzić do bankructwa to ją ograniczę. Wierzę że jak się dobrze wykona instalację, zamontuje dobrą pompę i mądrze to wysteruje to nie będzie tak strasznie. Jacku, co myślisz o mojej instalacji wodnej, robić na PP? Robić z rozdzielaczem czy na trójnikach? Tak przy okazji to na dniach będę zamawiał 450m rury PE40 (znalazłem za 3,38zł) i czekam na suche dni i będę zakopywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 14.05.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Cyrkulacja ( taka non stop) do bankructwa nie doprowadzi , jednak znacząco zwiększa koszty cwu . Procentowo możesz wydać na cwu z cyrkulację nawet 100% ,ale też w Twoim przypadku może to być 30-40 pln miesięcznie bez cyrkulacji., wszystko zalęży co dla kogo stanowi 40 pln miesięcznie. Ja bym robił jednak na rozdzielaczu ,a czy to będzie rura pp czy pex czy też co innego to sprawa drugorzędna ,ja dużo robię na pp, fajnie się robi i tanie.. Rozdzielacz ,bo jaK coś kombinuję ( lub jakaś awaria ) w jakimś pomieszczeniu to nie odcinam całego domu. W Twoim gruncie to zbytnio nie łudź się tymi suchymi dniami ,wykopy będą trochę kłopotliwe ,tutaj tylko wyczekaj jak parę dni nie będzie padać,żeby gleba z wierzchu była sucha ,masz taki poziom wody że trochę kłopoty z wykopem będą. Chyba najlepszą opcją będzie wrzucanie rury do wykopu na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.05.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Własnie chyba odpuszczę sobie rozdzielacz, forumowy ekspert z kan-therma też radził żeby zostawić tak jak jest. Jak już wszystko zrobie to mam nadzieje że nie będzie awarii i nie bedę musiał nic kombinować Co do wykopu to jak 2-3 tygodnie nie będzie padać to na 1,4m będzie wilgotno ale nie będzie się obsuwać (tak przynajmniej było przy wkopywaniu rury od wody). Rurę miałem właśnie zamiar wkopywać na bierząco, jeszcze zobaczymy jak będzie w trakcie robienia. Przez tą wodę nie mam też jak zrobić studzienki. Jakie powinna mieć wymiary? i jak głeboko ją zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 15.05.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 zostawić tak jak jest, czyli jak zdecydowałeś się robić? pex w petli z trójnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.05.2015 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Zostawić na trójnikach, ale będę robił na rurach jednowarstwowych Kan-Therma PP Stabi jakoś pex mi nie pasuje, a zgrzewanie to moim zdaniem rewelacja. Tak samo do podłogówki dam jednowarstwowe rurki PE-RT kan-therma, moim zdaniem też lepsze od pexa. BTW: dzisiaj nastąpiła dość istotna zmiana planów. Tynki będą wykonywane z utwardzanego gipsu Dolina Nidy Zeta. Dzisiaj widziałem je świeżo skończone przez firme która będzie u mnie robić, są na prawde zajebiste, gładkie i twarde. I podobno wyjdą taniej, więc same plusy Jedynym minusem który wyszedł(moim zdaniem dobrze się stało) to to że te tynki przez pierwszą dobę nie moga być narażone na nadmierne nasłonecznienie i przesuszenie (czyli wicher). Obecny stan mojego domu nie grzeszy szczelnością między innymi przez te szpary pomiędzy wieńcem/murłatą a pokryciem dachowym. Widać tu: http://pics.tinypic.pl/i/00658/oaz64g2mhwtz.jpg Jakoś muszę to zalepić, tak samo przestrzeń nad kawałkiem tarasu. Żeby dwa razy nie robić prawdopodobnie będę musiał tam przylepić styro, nie jestem jeszcze psychicznie nastawiony na wykonanie elewacji, więc chyba przykleję tam tylko jeden rząd styro. Najgorzej że to będzie grafit więc przydałoby się go zalepić siatką z klejem. Sam nie wiem co robić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.05.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Coś mi się wydaje, że nie doczekawszy się na fachowców postanowiłeś pokonać pierwszy stopień do piekła, tak? OLX, 10 minut autkiem i http://i.ytimg.com/vi/MsmjWx-5LYo/hqdefault.jpg Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.05.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 waty upchnij jakiejś i wiać nie będzie. Jak zrobisz paasek styro to zawsze to będzie widać no i strasznie sie robi pod okapem bo i skosy i jakieś belki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.05.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Nie nie, ekipa ciągle ta sama, po prostu robią też tynki gipsowe. Jak się okazało idealnie tak jak bym chciał, nawet grunt stosują ten który bym chciał (euro grunt 500, podobno najlepszy). Z tymi dziurami to jeszcze nie wiem, czekam co powie jeden z forumowych speców od tynków gipsowych. Jeżeli chodzi o styro to robiłbym go już od wysokości 2,35, bo taki mam plan na elewację gdzie właśnie na tej wysokości będzie uskok, wyżej będzie już o 2-3cm grubszy styro nie koniecznie grafitowy, bo może być drogo. Skoro jesteśmy przy styropianie, to czy na elweacje musi być jakoś specjalnie twardy? No i jak ze styro pod posadzke, EPS 80 da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.05.2015 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam, kable już prawie skończone, ostatnio mi sie nie chce i czasu brak. Zostało mi do położenia może z 15-20m kabli w pom. tech. + obsadzenie kilku puszek. Zrobie zdjęcia po weekendzie bo mam wyjazd. No ale jak już kable prawie skończone to myślę intensywnie o wodzie. Pożyczyłem zgrzewarkę, kupiłem w castoramie kilka tanich złączek i rurę (co się okazało 2x droższe od firmowych które zamierzam kupić już do domu) http://files.tinypic.pl/i/00667/ystab18ky4k2.jpg No ale dobra, kupiłem no i se poćwiczyłem. W profesjonalnej nomenklaturze to się nazywa test białej kartki http://files.tinypic.pl/i/00667/cuammu7ngkj6.jpg Zostawiłem to podłączone do wodociągów na 2h i nic się nie poci. Ale to i tak lipa, muszę sobie kupić manometr i coś do nabijania ciśnienia, ale nie mogę nic taniego znaleźć. Po teście kartki trzeba było sprawdzić co w trawie piszczy, więc rozciąłem kilka kolanek: http://files.tinypic.pl/i/00667/sxqt612w17q8.jpg http://files.tinypic.pl/i/00667/ai6qs03f7fpd.jpg http://files.tinypic.pl/i/00667/k92kucxwnpdp.jpg nie patrzcie na te białe paski bo to od cięcia. Widać miejsca łączeń ale struktura jest jednolita. Na trzecim zdjęciu widać zmniejszenie średnicy, za mocno wsunąłem rurę w kamień i się podtopiła, trzeba będzie sobie za kazdym razem zaznaczać dokąd wsunąć. Ogólnie jak się dobrze przymocuję zgrzewarkę do podłoża to jest spoko. Kurde nie wiem jak ja to bedę zgrzewał po tynkach z podejściem w ścianie i wystającym z niej tylko kolankiem.... chyba dam kolanko i za nim kawałek rury, potem mufa i jadę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.05.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A jak zacząłeś zgrzewać to zgradowałeś najpierw końcówkę rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.05.2015 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Nie, a te zwykle tez trzeba? Myslalem ze stabi tylko trzeba "zdzierac". Ale faktycznie, moze to pomoze. Dzisiaj sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.05.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Kiedys EPS 80 w ogóle nie produkowali był tylko EPS100. Kiedyś większość inwestorów robiło 5cm-10cm izolacji i dawała 6 cm wylewki. Obecnie większość robi 15-20 cm izolacji i 10 cm wylewki od ogrzewanie podłogowe i obecnie produkuje się EPS80 pewnie z tego powodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.05.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 I kiedyś robili stu kilowe kuchenki gazowe, albo wanny żeliwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.05.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 I kiedyś robili stu kilowe kuchenki gazowe, albo wanny żeliwne. ale też ludzie byli jakby mniejsi i lżejsi więc każdy musi to sam zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.05.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Mnie bardziej o to, że jak coś kiedyś było cięższe, to nie znaczy wcale że lepsze. Domy były z cegieł, samochody z grubej blachy, piłki nożne z mokrej szmaty, spawarki z transformatorów, a wanny z żeliwa. I styropian był z polistyrenu, a dzisiaj jest z powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.05.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Przemek nie piszę o sytuacji która była w tamtym tysiącleciu tylko obecnym. Po drugie nie oceniam jakości wyrobu tylko klasę produktu - EPS100 to styropian o danej nośności według normy a czy będzie zrobiony z powietrza wody czy piasku to jest rzecz drugorzedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.05.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 w tych rurach to trzeba zgradować powierzchnię zewnatrzną i także koniec rury ? czym to robicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.05.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 W zwykłym PP nie trzeba gradować.W PP glas też nie trzebaW PP stabilizowanym Aluminium trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 24.05.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Te zwężanie średnicy wynikało ze zbyt mocnego dociśnięcia rury w kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 25.05.2015 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam, ruchu na budowie nie ma, weekendowa kontuzja chyba wykluczy mnie z budowania na jakiś czas ale może coś tam dam radę porobić. Z innej beczki - dzisiaj na podjeździe do domu spotkałem wtykającego wizytówkę gościa. Okazało się że reprezentuje firmę która montuje kompletne systemy fotowoltaiczne, dodatkowo ogarniają całą papierkologię do prosumenta w moim województwie. Oczywiście biora za to odpowiednią kasę ale w sumie nie jest najgorzej. Bo to w sumie prąd w ratach. Zobaczcie co mi przedstawił. Myślę że jeszcze pare tys. można urwać z ceny zestawu 5kW. http://pics.tinypic.pl/i/00668/dxprjgg3d6iu.jpg Ponieważ nasz obecny rząd, obecny i nowy prezydent a nawet prawdopodobny przyszły rząd są przeciwnikami "zielonych", wierzą tylko w węgiel i blokują rozwój technologiczny naszego Państwa. Więc niestety taryfy gwarantowane będą zmienione, a zeby nawet z nich korzystac i by sie to choć trochę opłacało trzeba mieć dużą instalację, a znowu bez dofinansowania taka instalacja to masakra. Więc ja zakładając roczne całkowite zużycie kWh w ilości ok 7000 (w tym co, cwu i prund do życia) poniosę koszty 3000*0,28 (ogrzewanie i cwu w II taryfie) + 4000*0,5 (reszta w cyklu mieszanym w średniej cenie), co daję 2840zł/rok za energię elektryczną. Na obrazku wyżej roczne koszty przez pierwsze 10 lat to 2600 zł. Ale nie zapewnię całego zapotrzebowania na prund, dobrze że grzanie będzie w II taryfie a tam prund tani. Wychodzi na to że przez pierwsze 10 lat będę dopłacał minimalnie albo w ogóle. Ale po 10 latach będę oszczędzał rocznie prawdopodobnie ok 2000zł. Oprócz tego oszczędzania mega podobają mi się panele na dachu no i byłbym eko ;D Tak czy siak bedę płacił te 200zł/mies za prund. Następne ZA to ewentualny prąd pobierany przez klimatyzator latem na który może będzie mnie stać, którego zapotrzebowanie na prund mogły by pokryć panele. Jedyne minusy jakie widzę to to że ten bilans może nie wyjść tak różowo, trzeba zapłacić ten jeb*** podatek dochodowy (szkoda że nie mam działalności) no i chyba najwazniejsze to to że pewnie nie bedę tu mieszkał tak długo, chociaż tego nikt nie wie... Czy jest ktoś w stanie mi doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts