bob_budownik 06.07.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 To fakt, chyba ma zadużo roboty bo mi jak odpisywał to szablonem, aż przykro bylo czytać to jako odpowiedz na konkretne pytania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.07.2015 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 U mnie podobnie, za projekt podlogowki ponino zrobionego OZC wola 450 zl. Troche duzo, chyba zamiast tego kupie 200m rurki wiecej i dam wszedzie co 10cm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.07.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Na płytkach co 20 albo 15.Pod panele i łazienki 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.07.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 U mnie w starym domu wszędzie jest co 15cm i jest dobrze, bo nie ma najmniejszej opcji wyczuć gdzie jest rurka, a gdzie przerwa. Mniejsze rozstawy nawet trudno zrobić, bo się pexy nie chcą tak ciasno zaginać. Wydaje mi się, że zamiast dawać co 10cm trzeba wyregulować odpowiednio rotametry, żeby były większe przepływy w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.07.2015 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 No wlasnie, mibsie wydaje ze jak dam wszedzie co 15 a w lazienkach i pod panele jak pisze aiki co 10 to potem dam rade to ustawic rotametrami. A co z dlugosciami petli? Rozdzielacz bedzie w prawej czesci domu wiec kilka petli bede mial z rozbiegiem w korytarzu. Musze sobie naszkicowac jak mi sie wydaje ze bedzie dobrze i tu zapodam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.07.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Dobiegi powinny być w peszlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 08.07.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 W peszlach czy w izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.07.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.07.2015 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Żeby np idąc korytarzem nie grzały za mocno? Ale ja właśnie w korytarzu nie zamierzam robić specjalnej petli i liczę że te właśnie dobiegi będą go ogrzewać, tak się nie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbaz78 08.07.2015 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) U mnie podobnie, za projekt podlogowki ponino zrobionego OZC wola 450 zl. Troche duzo, chyba zamiast tego kupie 200m rurki wiecej i dam wszedzie co 10cm..... Ja tak właśnie zrobiłem. Mam wszędzie co 10cm i wg mojego znajomego powinno być ok. U mnie wyszło tak +/- 900-1000m już nie pamiętam dokładnie, bo tyle teraz akcji mam na głowie, że nie ogarniam Znajomy ma w salonie co 15 i przy oknach co 10, a panele 10mm a ogrzewanie nie pochłania mu zbyt dużej energii. Czytałem na niemieckiej stronie, że ważna jest gęstość paneli i waga na m2. Wtedy lepiej przylegają do maty i odprowadzają ciepło. (dodatkowo nie ma efektu podnoszenia się podłogi) Podkład znalazłem 1,5mm 0,006 więc lepszego nie ma na rynku. Panele mają dokładnie 0,083 bo dostałem specyfikację techniczną, więc razem 0,09 norma podobno jest do 0,15. Wiadomo, gres to nie jest - ale w całym domu płytki to też chyba przegięcie...nie wiem, nie znam się, nie orientuję...zarobiony jestem Co do instalacji, mogę Ci wysłać zdjęcia mojej + skrzynki itp. może na coś się to przyda. Jednej rzeczy nie zrobiłem, no ale nie wszystko się pamięta...rurki które szły z rozdzielacza do dalszych pomieszczeń miałby być zaizolowane...ale nie są. Pamiętałem o peszlach w dylatacjach, ale kompletnie wyleciało mi z głowy izolacja rurek w przedpokoju (bo tu mam rozdzielacz - tak jak w projekcie) - nie żałuję, bo w kotłowni po zamontowaniu zmiękczacza,bojlera, pieca i w niedługim czasie falownika...mało miejsca się zrobiło...dwa zegary, filtr...ehhh. Jeszcze żonka wydzieliła sobie przestrzeń na pralkę i suszarkę....w zasadzie rozdzielacz nie miał prawa się tu już zmieścić...mam 12-tkę więc kawał skrzynki Edytowane 8 Lipca 2015 przez robbaz78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbaz78 08.07.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Także wrzucam tu kilka fotek mojej instalacji. A w wolnych chwilach rozmyślam nad osprzętem elektr. i wybiorę jednak Berker`a B.Kwadrat. Nie wiem jeszcze tylko jakie termoregulatory pokojowe wybiorę...jest tyle opcji, że szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbaz78 08.07.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Cd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbaz78 08.07.2015 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Cd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbaz78 08.07.2015 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Sorry za ten SPAM na Twoim profilu jak Ci się fotki przydadzą to zostaw, jak nie usuń nie znam Twojego maila, więc wrzuciłem tu bo szybciej. O tej izolacji zapomniałem zupełnie...a cały czas miałem to w głowie no nic. Okno w kuchni też przeoczyłem i osadzone mam 4cm za nisko blat kuchenny miał być na 90cm, a będzie na 86cm. Dramat. Mam nadzieję, że to tylko te dwie wtopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.07.2015 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Dzieki robbaz, fajnie sie oglada zdjecia z domu takiego jak moj. A powiedz, gotowa podloga wchodzisz pod okna czy wyzej ze dochodzisz do nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.07.2015 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Witam, ostatnio średnio mi idzie budowanie. Wczoraj zjebałem się z drabiny uszkadzając sobie nogę w kostce i ledwo chodzę, dobrze że się nie zabiłem! Jakbym sobie zrobił coś gorszego to pewnie bym tam leżał i umarł bo u mnie takie zadupie że nikt sie nie zainteresuje leżącym trupem na trawie Jak mi się noga ogarnie to będę jechał z wodkanem na razie przymiarki: Rozstaw podejśc to 15 cm pod baterię ( u mnie tylko jedna taka sztuka w prysznicu), reszta pójdzie co 10 cm. http://images.tinypic.pl/i/00682/1djlbwptje62.jpg Sprawdziłem też ciśnienie wody, chyba niezłe: http://images.tinypic.pl/i/00682/85on9ea0k50c.jpg Przywiozłem też w końcu rury na DZ, to PE 40 3x 150m, jak je wiozłem to komicznie to wyglądało http://images.tinypic.pl/i/00682/elgitlp8059m.jpg http://images.tinypic.pl/i/00682/f076qwkpfi5a.jpg http://images.tinypic.pl/i/00682/7yvxiett7x7b.jpg BTW: miałem oferte na wykonanie instalacji wod kan i podłogówki za 4000 zł brutto, teraz jak widze ile jest do zrobienia i ta moja zepsuta noga to nie wiem czy nie trzeba było skorzystać. Z drugiej strony gościu chciał robić na styro z ekranem i coś tam jeszcze na bogato. Jak zrobie sam to oszczędzę lekko 5k, więc chyba warto się wysilić. Pozdrawiam czytających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.07.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Ja miałem ofertę na 3500 zł woda, kanaliza, podłogówka na PEXach i kotłownia. Dobrze że wzionem tego typa do wody i kanalizy, bo bym się zamordował, a nie mam na to czasu. Wracaj do zdrowia chopie i weź se kogoś do tej wody. Powinieneś za 1000-1500zł kogoś przyzwoitego znaleźć (bez CO). p.s. Widzę że przyczepka też ma kontuzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.07.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Ja miałem ofertę na 3500 zł woda, kanaliza, podłogówka na PEXach i kotłownia. Dobrze że wzionem tego typa do wody i kanalizy, bo bym się zamordował, a nie mam na to czasu. Wracaj do zdrowia chopie i weź se kogoś do tej wody. Powinieneś za 1000-1500zł kogoś przyzwoitego znaleźć (bez CO). p.s. Widzę że przyczepka też ma kontuzję. ee tam, sam bedę nakurwiał a przyczepkę poprawiłem młotkiem i jest jak nowa (btw była pożyczona ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbaz78 09.07.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Dzieki robbaz, fajnie sie oglada zdjecia z domu takiego jak moj. A powiedz, gotowa podloga wchodzisz pod okna czy wyzej ze dochodzisz do nich? Nie czaję pytania za bardzo zmęczony może już jestem... dziś cały dzień gruntowałem ściany, bo ostatnio w te upały miałem przerwę - a muszę nadrobić stracony czas bo obiecałem żonce, że do końca wakacji się wprowadzimy. Ale jest ciężko. Dużo masz tej wody do położenia, 450m - szok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.07.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Antek se kolano rozwalił. Chyba razem pili procenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts