santoszwp.pl 31.01.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Znalazłeś juz te profile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 31.01.2016 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 To wcale nie jest smieszne ;P Bo roznica jest bardzo duza. Niestety nie znalazlem. Kupilem 2x drozsze z blachy 0.6 mm. Nigdzie w okolicy takich profili nie ma. Zamowili w hurtowni 25km ode mnie. Mialy byc w piatek ale podobno samochod im sie zepsul. I tak mam malo czasu na budowe ale jak juz jestem to zawsze znajdzie sie cos do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Wow, nie sądziłem że od ostatniego wpisu nie udało się znalezc tych profili, sorki za sarkazm ale chciałem Cię właśnie zmotywować do odpowiedzi:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 31.01.2016 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Jedno że po prostu nie bardzo miałem czas żeby cisnąć hurtowników. Obiecali mi w mojej głównj hurtowni że będą profile 0,6mm w dobrej cenie (czyt. tej samej co 0,5) no to się połasiłem, a jak minął tydzen to ani profili a tym bardziej dobrej ceny. Więc kupiłem u konkurencji bardzo drogo. Jak będą jutra do do końca tygodnia powinienem skończyć. Potem jeszcze tylko lokalizacja punktów oświetleniowych - to jedna z trudniejszych spraw. No i zasypuje wszystko regranulatem. Na początek nie bedę kładł wełny, zobacze jak będzie, może okaże się że taki regranulat zajebiście izoluje (bedzie go 40cm) to wtedy dam tylko wełne 5cm i tyle. Oszczędzę z tysiąc zł. kupie sobie droższe płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.02.2016 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Niestety zaniedbałem dziennik. Obecnie na budowie kończe pierwszy etap sufitów, zostało mi do przykręcenia parę płyt. Jak znajde na to czas to zapodam zdjęcia. Ponieważ ostatnio w pełni się odseparowałem od otoczenia, a otwierane mam tylko okno tarasowe i drzwi to musiałem się przewietrzyć. To se podłączyłem rekuperator http://images.tinypic.pl/i/00754/2swimjp5ql1u.jpg Na chwilę obecną jestem zadowolony, ale myślałem że na najwyższym biegu będę miał huragan w anemostatach - a tu po prostu troche wieje Hałas w instalacji ? Moja jest chyba jakaś zajebista bo jest bezszelestna. Żeby coś usłyszeć to muszę mega przykrecić anemostat i przyłozyć do niego ucho, albo wsadzić rękę w puszkę wtedy zmniejszając przekrój słychać powietrze - to wszystko na najwyższym biegu. Byłem na górze i sprawdzałem skrzynki rozdzielcze i rozprężne i też cisza. Natomiast centrale na najwyższym biegu słychać, owinąłem kawał nawiewny jeszcze 4cm wełny i jest ciszej. Z kolei na I biegu centrala jest prawie niesłyszalna, już bardziej słychać pracujący dysk w rejestratorze od monitoringu!. Chyba kazdy jest w stanie sobie wyobrazić jaki to jest poziom hałasu. Zmierzyłem zużycie energii, w obecnych nastawach cała centrala pobiera na: I biegu - 17W II biegu - 60W III biegu - 151W Na I biegu minimalnie powinienem osiągnąć 115 m^3/h więc spoko, jeszcze to pomierzę. Sterownik do mojego alnora to porażka, nie wiem czy ktoś produkuje gorsze , na co dzień nie wyobrażam sobie z niego korzystać. Widziałem że zrobili jakąs przystawkę i aplikację na telefon, wygląda już dużo lepiej. cdn... Edytowane 8 Lutego 2016 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.02.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam. Niestety zaniedbałem dziennik. Obecnie na budowie kończe pierwszy etap sufitów, zostało mi do przykręcenia parę płyt. Jak znajde na to czas to zapodam zdjęcia. Ponieważ ostatnio w pełni się odseparowałem od otoczenia, a otwierane mam tylko okno tarasowe i drzwi to musiałem się przewietrzyć. To se podłączyłem rekuperator http://images.tinypic.pl/i/00754/2swimjp5ql1u.jpg Na chwilę obecną jestem zadowolony, ale myślałem że na najwyższym biegu będę miał huragan w anemostatach - a tu po prostu troche wieje Hałas w instalacji ? Moja jest chyba jakaś zajebista bo jest bezszelestna. Żeby coś usłyszeć to muszę mega przykrecić anemostat i przyłozyć do niego ucho, albo wsadzić rękę w puszkę wtedy zmniejszając przekrój słychać powietrze - to wszystko na najwyższym biegu. Byłem na górze i sprawdzałem skrzynki rozdzielcze i rozprężne i też cisza. Natomiast centrale na najwyższym biegu słychać, owinąłem kawał nawiewny jeszcze 4cm wełny i jest ciszej. Z kolei na I biegu centrala jest prawie niesłyszalna, już bardziej słychać pracujący dysk w rejestratorze od monitoringu!. Chyba kazdy jest w stanie sobie wyobrazić jaki to jest poziom hałasu. Zmierzyłem zużycie energii, w obecnych nastawach cała centrala pobiera na: I biegu - 17W II biegu - 60W III biegu - 151W Na I biegu minimalnie powinienem osiągnąć 115 m^3/h więc spoko, jeszcze to pomierzę. Sterownik do mojego alnora to porażka, nie wiem czy ktoś produkuje gorsze , na co dzień nie wyobrażam sobie z niego korzystać. Widziałem że zrobili jakąs przystawkę i aplikację na telefon, wygląda już dużo lepiej. cdn... Sebcio, co to masz za skrzynki rozdzielcze, SmartFlex? Rura również? Gdzie to kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.02.2016 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Skrzynki rozdzielcze to ocynk a firmy nie znam. Ale solidne. Rury to jakiejś tam firmy mi nieznanej z marketingowa warstwa antybakteryjna (byly wczesniej foty). Pewnie chodzi Ci o puszki rozprezne, tez pisalem o nich wczesniej. Sa to puszki zehndera. Wszystko do wentylacji oprocz sztywniakow kupione w firmie Wioldar z Gorzowa Wlkp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja słyszałem swoją wentylację powyżej połowy wydajności wentylatora (sterowanie 0-10V). Kiedy dałem 6V z prostownika, to już coś zaczynało być słychać, ale huragan robił się po spięciu na krótko wyjścia 10V z wejściem sterującym. Wtedy to już jest 770m3/h i robi spore zamieszanie, ale nikt normalny nie będzie tego w ten sposób używać. Mam taką możliwość na wypadek spalenizny w kuchni, albo odpalenia przez dzieciaki świecy dymnej w pokoju, chociaż to dziewczynki, więc powinno być spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.02.2016 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja słyszałem swoją wentylację powyżej połowy wydajności wentylatora (sterowanie 0-10V). Kiedy dałem 6V z prostownika, to już coś zaczynało być słychać, ale huragan robił się po spięciu na krótko wyjścia 10V z wejściem sterującym. Wtedy to już jest 770m3/h i robi spore zamieszanie, ale nikt normalny nie będzie tego w ten sposób używać. Mam taką możliwość na wypadek spalenizny w kuchni, albo odpalenia przez dzieciaki świecy dymnej w pokoju, chociaż to dziewczynki, więc powinno być spokojnie. ale te 770 metrów puszczałeś w instalację? Bo jak daje 450 czyli maxa to kompletnie nic nie słychać oprócz wentylatorów w centrali. Moje wentylatory bez obciążenia też pójdą na 735 m^3/h jak odpalałem gołą centralę to też robiła zawieruchę, ale jak juz jest wszsytko połączone to złagodniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Centrala jest wyciszona i wentylatory są ograniczane, a taki goły wentylator puszczony na maksa i położony na rozdzielaczu no insza inszość. Trudno powiedzieć co tam było słychać, ale na pewno zarówno powietrze, jak i silnik. Na wyjściu fi 125 mierzyłem anemometrem przepływy w okolicach 3-3,5m/s (5 otworów), więc szumy (a raczej takie dudnienie) musiało powstawać w tych elastycznych rurach, gdzie prędkość osiągała 7m/s. Przy 6V wszystko było cichutko, a to oznacza właśnie 450m3/h. Z ciekawości popatrz jakie masz wentylatory w tym reku. Czy to nie czasem EBM Papst K3G 190cośtam, albo R3G 190cośtam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.02.2016 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Dokladnie to R3G190-RC05-03. Jak bede mial anemometr to też sobie posprawdzam te predkosci wtedy biorac pod uwage przekroje rur bede mogl obliczyc ilosc powietrza na poszczegolnym anemostacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 09.02.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja mam K3G190-RC05-03 i różnią się od Twoich wyłącznie mocowaniem. Chyba niedługo zabiorę się za reku, ale właśnie zdałem sobie sprawę z dwóch rzeczy:- muszę obmyślić konstrukcję bypassu,- nie przecisnę całości przez wyłaz stropowy. Mógłbyś podrzucić zdjęcia bypassu w tym Twoim sprzęcie? Wydaje mi się, że to jest po prostu połączenie dwóch komór, a dwie pozostałe są tylko uszczelnione, ale czy tam jest jakiś siłownik, który otwiera połączenie? Nie mogę się tego dopatrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.02.2016 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Obczaje tylko jutro bo trzeba go troche rozbebeszyć. Raczej na pewno jest tam jakiś siłownik. Zobacze i zrobie foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.02.2016 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 głbyś podrzucić zdjęcia bypassu w tym Twoim sprzęcie? Sorry że tak długo ale dopiero dzisiaj mam czas żeby dłużej pobyć na budowie. Proszę bardzo: Tak wygląda wnętrze po zdjęciu frontu. Chyba ta jedna fota wszystko wyjasnia. Bypass jest po środku. Składa się z siłownika i z plastikowej klapy. http://pics.tinypic.pl/i/00755/cdlt9vcqd28i.jpg http://pics.tinypic.pl/i/00755/m27136ejndd8.jpg Poniżej zbliżenie na siłownik: http://pics.tinypic.pl/i/00755/r3lndydl0bi2.jpg No i klapa: http://pics.tinypic.pl/i/00755/6ijjmabjirrm.jpg Śmiało mogę stwierdzić że nie wykonałbym sam rekuperatora nawet w zbliżonej jakości za kwotę która by mi to zrekompensowała. Moim zdaniem nie opłaca się robić reku samemu, o ile kupuje sie np taki jak ja za mniej niż 5k zł, bo jak ktoś chce kupić taki za 8-10k zł to tym bardziej nie zbliży się do tej jakości. Ale tu znowu oszczędność jest znacząca. Nie wiem Przemek ile liczysz że będzie Cię kosztował reku ale może jeszcze się zastanów. Weź dorób do tego jeszcze sensowną elektronikę i sterowanie.... straszna rzeźba, a oszczędzisz tysiąc złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.02.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Już mam wymiennik Recair RS 160-400 i jest taki sam jak Twój, tylko większy, bo Ty masz chyba RS 160-300. Ostatnia liczba oznacza głębokość. Generalnie im większy tym lepszy, ale też można przesadzić. Ja kupiłem taki, bo chciałem robić rekuperator entalpiczny, ale dałem sobie spokój i nie wiedziałem co zrobić. Na szczęście znalazł się śmiałek, który chce żebym mu zrobił duży rekuperator, więc ten wymiennik będzie dla niego jak znalazł, a ja kupię mniejszy. Cena wymiennika RS160-400 1200złCena wentylatorów K3G190 RC 05-03 2x700=1400złCena obudowy z blachy ocynkowanej ~150złCena siłownika bypassu ~20złCena filtrów ~20złCena czujników ~100złElektronika ~150zł RAZEM ~3000zł Nie wiem co z tego wyjdzie i nie namawiam nikogo, ale sam sobie zrobię rekuperator dobrej klasy. Nie potrzebuję nagrzewnicy wstępnej i wtórnej, nie potrzebuję bajerów, ale ostatecznie kawałek elektroniki z prostą stroną HTML, która kontroluje właściwie tylko dwa parametry (napięcie sterujące wentylatorem nawiewnym i wywiewnym), oraz zwraca wartość z kilku czujników to nie taki mecyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.02.2016 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Hmm no to jak Ci się uda to spoko. Jak widze ile jeszcze czeka mnie pracy to by się okazało że jak bym sam miał robić rekuperator to skończyłbym go na emeryturze Ja mam trochę inną sytuację bo nie otworze sobie okna żeby przewietrzyć, więc potrzebowałem mieć coś pewnego i szybko. Z ciekawości sprawdziłem przed chwilą ten wymiennik i ja mam 500 - ten reku to duża krowa, 450-tka. Do swoich kosztów jeszcze musisz doliczyć jakieś wypełnienie/wygłuszenie i nie zapomnieć o skroplinach. Edytowane 13 Lutego 2016 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Wypełnienie zrobię z jakiegoś styropianu co mi został i pokleję pianką. Skropliny też jakoś ogarnę. Generalnie dzisiaj też pewnie po prostu kupiłbym gotowy reku ze sterownikiem za coś około 5 tyś, ale rok temu wydawało mi się to głupie. Teraz mam już wymiennik i wentyle, więc głupotą byłoby tego nie wykorzystać. Wolałbym zrobić kilka pieców więcej i odrobić różnicę, ale widać będę musiał nauczyć się robić rekuperatory. Jeszcze tego, cholera, nie umiałem! Myślałem tylko, że ten mój wymiennik będzie za duży na 300m3/h, ale chyba będzie dobry. Z ciekawości popatrzyłem na stronie Recair na różnicę między 400 i 500mm i jest około 1% na sprawności i 7 Pa na ciśnieniu, więc ważniejsza jest konstrukcja rekuperatora niż ten wymiennik. Thessa Green robi rekuperatory z wymiennikiem ustawionym poprzecznie, co ponoć podwyższa sprawność odzysku ze względu na bardziej równomierny przepływ przez wszystkie kanały, a w konstrukcji klasycznej część kanałów narożnych nie pracuje, ale ile w tym prawdy to chyba nigdy się nie dowiemy. Powiedz tylko po kiego Ci taki wielki reku? Jaką masz kubaturę, bo wydaje mi się, że około 300-350m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.02.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Mam 300m^3 kubatury. Reku taki bo to najrozsądniejszy wybór w tej cenie. Ma komunikacje po modbusie. Można regulować min i max wydajność. Więc myślę że też go da radę ustawić na 300 jak i 450. Pobór mocy na I biegu to jak pisałem 17W a na drugim 60W, ten pierwszy bieg też mogę podwyższyć i tak go wyreguluje żeby reku chodził tylko na nim. Okresowo bedę włączał drugi a trzeci to przy imprezie, jest jeszcze tryb TURBO MEGA BOOST ale jeszcze go nie odpalałem A taki duży reku to błąd? Bo nie wiem co złego może wynikać z jego przewymiarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.02.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Nie no spoko. Tylko mniejszy to raczej niższa cena, więc pytałem po co taki duży. Rozumiem, że miałeś dobrą ofertę. Zostawmy już te rekuperatory. Jak Ci idzie z sufitem? edit: Dzięki za zdjęcia bypassu. Podnieciłem się że łatwe i zapomniałem o manierach. Sorry. Edytowane 13 Lutego 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.02.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Nie no spoko. Tylko mniejszy to raczej niższa cena, więc pytałem po co taki duży. Rozumiem, że miałeś dobrą ofertę. Zostawmy już te rekuperatory. Jak Ci idzie z sufitem? ja dałem 4700 brutto z gwarancją 2 lata. Sufit już prawie skończony, mam 95% jutro mam zamiar go skończyć. Wciąż czekam na PC żeby grzać i zacząć szpachlowanie itd. Ale coś Jacek się nie odzywa .... Jak zdąże to wrzuce jutro foty. Schodzi sporo na te sufity, dużo dłubania, dobrze że mam podnośnik do płyte, bez niego nie było by mowy o pracy w pojedynkę. Na chwilę obecna z prawie całym sufitem opłytowanym jestem w stanie podnieść temperaturę w domu o 7* więcej niż temp na zewnątrz za pomoca 2kW grzejnika z marketu za 70zł. Więc bez izolacji stropu i PC nie moge przechodzić do następnym prac. Co nie zmienia faktu że i tak mam co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts