Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

U mnie PW z ytonga trzymał ładnie wymiary i się elegancko składał w całość. Ja mogę polecić. Właśnie dlatego co pisałeś wolałem ytonga niż kombinować czy to z solbetem czy z czymś innym. Ogladałem termalikę i tam dla mnie porażka była. A widziałem dom z termaliki jak budują to dla mnie masakra, rogi poutrącane, szpary i potem pakowali klej w dziury.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam podobne doświadczenia z P+W - według mnie niczego dobrego to nie daje. I tak smarowałem pionowe spoiny, a przez ten grzbiet jest trudniej zrobić szczelnie. No i trzeba dobierać odpowiednią stronę pustaka do docinki (czy od strony pióra, czy wpustu), a na dodatek miejscami trzeba ścinać pióra... nieraz już po położeniu pustaka i posmarowaniu klejem, więc taki klej z kawałkami pustaka jest do zeskrobania i wywalenia. Działówki budowałem z gładkich i było dużo lepiej, ściana wychodziła równa i budowało się szybko.

tutaj w 11:40 pokazują odcinanie, gipskartonitd o tym mówił ale nie pokazywał, podobno ładnie odchodzi. Zobaczymy. Ponieważ nigdzie indziej nie znalazłem innej informacji będę taśmę odklejał, pomaluje jednokrotnie i potem przed drugim malowaniem dam akryl i na to ostateczna warstwa.

wiem, ale czasami już od początku miałem za gęstą albo za rzadką, a dolewanie albo dosypywanie słabo się sprawdzało.

175g Vario to 7,5cm kubeczka 0,2l licząc od dna - miałem wagę na budowie. Do tego 100g wody. Czym to odmierzyć bardzo szybko się nasuwa.

No dobra, to może teraz coś dla oka. Który wariant wybrać? Mam faworyta ale chciałbym poznać opinię osób trzecich.

Wariant nr I

http://images.tinypic.pl/i/00773/t4fqti68glk2.jpg

Wariant nr II

http://images.tinypic.pl/i/00773/d0sudy5ttg2j.jpg

Wariant nr III

http://images.tinypic.pl/i/00773/isx5iqkktxfl.jpg

Wariant nr IV

http://images.tinypic.pl/i/00773/fnqem8cqini0.jpg

Gość grend

to ja zacznę ..

Wariant II to szok - OJOM, prosektorium..

Ja bym wybrał III - to też takie generalizowanie do podłogi w drewnie - ale wersja IV - która błyszcczy połyskuje odbija pod nogami to kieruje moje zainteresowanie do tradycji

Widzę że samoroby czujne :) Wersja z białymi drzwiami to oczywiście nie białe ściany w korytarzu - ale nie wiadomo jeszcze jakie ;)

Moim faworytem jest wersja IV, zawsze chciałem mieć taką podłogę, w rzeczywistości nie bedzie się tak błyszczeć i odbijać jak w wizualizacji. Tak wygląda w salonie:

http://files.tinypic.pl/i/00773/0hm8sxenakiy.jpg

Jest jeszcze opcja na gres drewnopodobny na 9/10 pow. korytarza - trzeba to zwizualizować ;)

Wizualizacje robię tak, nie mam czasu i przede wszystkim cierpliwości na dłubanie w jakimś artlantisie czy innym kdmaxie. Nie powiem że nie umiem bo kiedyś coś tam robiłem, ale to nie moja działka. Płytki będą na bank, na 90% białopodobne, 10% to płytki drewnopodobne takie jak na wizualizacji, tubądzin jakiś , bo np. dzisiaj uzyskałem 15% zniżki :)

Ponieważ na drzwi czeka się około 6 tygodni to musze już zamawiac. Prawdopodobnie kupię z erkado albo z polskone, w wersji bezprzylgowej bo fajnie wyglądają.

Macie może jakieś opinie o drzwiach tych firm? Kupiłbym z Asilo ale cena...

Ja tam wolę bosą stópką po ciepłym i dzieciom nie pilnować skarpetek na nogach, a dizajn sobie pooglądam na wystawce w meblowym.

Kiedyś kupiłem meble wenge i klamki kanciaste, bo mi się bardzo podobały, a teraz całe meble upaprane dziecięcymi rączkami, a ja z żoną cali poobdzierani tymi klamkami. Mówiłem to znajomej z roboty, która się ostatnio budowała, ale ona też tylko kanciaste i kanciaste i nic, tylko płytki w salonie. Teraz przyznaje, że po pół roku ma klamek dosyć i chce je wymieniać, a po wyłączeniu ogrzewania płytki zimne i nie ma mowy o chodzeniu na bosaka. Ale na gościach wrażenie wywiera.

Mnie na szczęście nikt nie odwiedza, to sobie mogę zrobić wygodnie. A drzwi to sobie weź nie bezprzylgowe, magnetyczne, albo inne wyszukane, tylko po prostu ciężkie i solidne, żeby tłumiły dźwięki. Oprócz tego kolor uniwersalny (czyli jakiś jesion, sosna, albo całkiem biały) i masz na lata, dopasowane do każdego koloru ścian.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Gość grend

.. no ja robię płytki gdzie musze - czyli salon bo wyjscie na taras, korytarz i wiatrołap nie wiem jak by nawet te najlepsze panele wytrzymały piasek i kamyczki pod butami...

Drzwi wybierałem "wagą" , abym czuł że coś otwieram i zamykam, dodatkowo akustyka

Mnie na szczęście nikt nie odwiedza, to sobie mogę zrobić wygodnie

hehehe padłem :D

.. no ja robię płytki gdzie musze - czyli salon bo wyjscie na taras, korytarz i wiatrołap nie wiem jak by nawet te najlepsze panele wytrzymały piasek i kamyczki pod butami...

Drzwi wybierałem "wagą" , abym czuł że coś otwieram i zamykam, dodatkowo akustyka

Czyli jakie wybrałeś?

Rozterek ciąg dalszy. Mam dwie opcje rozłożenia szafek w kuchni.

Opcja A:

http://images.tinypic.pl/i/00773/fkszb2xi6slq.jpg

Opcja B:

http://images.tinypic.pl/i/00773/15nq8j62qgu9.jpg

Ktróry wariant lepszy? Oczywiście ten z mniejsza ilością będzie tańszy, ale znowu powstaje problem z zagospodarowaniem ściany - bo pomalowany tynk nie wchodzi w grę, albo jakieś szkło albo inna łatwa w "obsłudze" okładzina.

Nam się podoba bardziej opcja B, bo jest "lżejsza" tylko nie wiem jak i czym wykończyć tą ścianą za okapem. Ja widziałbym to tak:

Niestety tylko szkic bo w kolorze słaba jakość (korzystam z programu PRO100 w wersji demo)

http://images.tinypic.pl/i/00773/sudqtp0wabyw.jpg

Liczę na jakieś praktyczne wskazówki, bo może o czymś nie wiem albo tak się nie robi.

Najpierwej powiedz z czego bedziesz murowal ;)

Ja moge sie madrzyc o murowaniu z tego z czego sam robilem. Czyli z silki i BK.

Silka - nie polecam. Ciezkie to i male i wolno sie muruje. Chyba ze bardzo zalezy Ci na akumulacji i akustyce jak mi to wtedy na dzialowki super.

BK - moim zdaniem do murowania najlepszy. Teraz bym doplacil do ytonga bo ma lepszej jakosci bloczki czyt. bardziej rowne. Co do samego murowania to polecam bialy klej 0.1 z solbetu albo inny bialy. Sa lepsze niz szare i ladniej to potem wygląda;) Do ciecia pila z marketu za 70 zl albo jak masz dojsc8e to dewalta elektryczna - jednym slowem jest zajebista.

Jakies wskazowki... hmm spryskuj bloczki woda przed nalozeniem kleju i ja bym juz nie bral pioro wpust tylko zwykle i kleil pionowe laczenia. Szczelniej i pewniej. Co tam jeszcze... nie oplaca sie isc w BK wiekszej gestosci niz 500 w przypadku domow jednorodzinnych.

Jak masz jeszcze pytania to wal smialo.

Pozdro

Chciałem robić z BK, ale warunki postawione przez konstruktora mnie do tego zniechęciły. (zbrojenie w co trzeciej spoinie oraz trzy ostatnie warstwy i tak do wymurowania z Silki) Z tego względu zdecydowałem się na Silkę. Wczoraj przenosiłem bloczki z dwóch palet i już wiem, że będzie ciekawie przy murowaniu. ;) Moje pytanie było głównie nastawione na wskazówki co do trzymania wymiarów (pion, poziom i linia ścian). Jesteś w stanie coś podpowiedzieć ze swojego doświadczenia?