Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

To nie skrzynka rozdzielcza tylko szafa :)

Napiszesz po krótce co tam zaplanowałeś?

Szafa spora - 9x24 moduły, większa by mi się nie zmieściła ;) Dlatego musiałem podorabiać parę rzeczy do niej. Wszystko w swoim czasie opisze co i jak.

Na chwilę obecną mogę powiedzieć że planuje wszystko :rolleyes: stąd tyle kabli, a nie mam jeszcze oświetlenia zew i kilku rzeczy które zapomniałem zrobić.

Cel mam taki aby wszystko co może robiło się automatycznie. Oczywiście dostosuje to pod siebie. Światła to rzecz podstawowa, ściemnianie i rozjaśnianie, każda lampa może być kolorowa RGB. Sterowanie wszystkim co się da, wentylacją, rolety, ogrzewanie, alarm. Po prostu wszystko co w domu elektryczne będzie sterowane wł/wył, a sprzęty bardziej zaawansowane jak nagłośnienie, videodomofony, pralki zmywarki itp też będą ze sobą powiązane i będą obsługiwać dodatkowe funkcje.

To są plany, co wyjdzie zobaczymy, a raczej powinienem powiedzieć KIEDY wyjdzie.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sebaaa... bo ja też bym chciał takie raspberry, tylko nie umie linuxa, a to trzeba w linuxie, co nie? Masz jakieś może książki, albo coś, co już umiesz i nie potrzebujesz, albo może są jakieś sensowne kursy w necie?

W C coś tam kiedyś na studiach pisałem, Arduino sobie obrobię bo jest mnóstwo gotowców, nawet mi się udało jakąś prostą stronkę z przełącznikami do przekaźników na tym postawić, ale konsola linuksowa, albo Python mnie odstraszają. A chciałbym sobie zrobić jakieś wizualizacje, wykresy, itp, żeby mieć pojęcie co się kiedy dzieje i móc to kontrolować, no i potrzeba mi RTC do obsługi taniej taryfy, a to już raczej raspberry. Można tam jakiś moduł RTC dokupić, ale jak robić wykresy to już nie mam pojęcia. Wysyłać dane na jakiś serwer, a na nim trzymać skrypt do wykresu? Nawet nie wiem, czy to się da zrobić...

Dam radę to jakoś ogarnąć? Bo nie mam pojęcia...

Wszystko się da. Dystrybucji linuxa na raspberry jest dużo, ja na szybko znam 5. Wyglądają jak windows, podłączasz myszkę, jest przegladarka. Normalnie wszystko masz co chcesz. Możesz na tym zrobć wszystko, sterowanie gpio, wykresy itp. Jeżeli żaden z Ciebie programista popatrz za takim rozwiązaniem jak Openhab możesz to postawić na czymkolwiek co ogarnia jave, laptop, raspberry pi bez znaczenia. Jest już gotowa wizualizacja do sterowania, są wykresy, nawet można tam zaimplementować logikę do sterowania. Kiedyś testowałem to na raspberry pi i sterowałem przekaźnikami w zależności od oświetlenia gadając do telefonu - wszystko było zainstalowane na raspberry pi. Więc za <200 zł masz wszystko czego potrzebujesz, w tym wizualizacja, pomiar temperatury i 26 wej/wyj. Książek żadnych nie mam. Popatrz za tym openhabem na necie, to dobre i proste rozwiązanie, wszystko ładnie i prosto opisane i co najważniejsze wspierane jest baaardzo dużo różnych technologii.

Tutoriali jest mnóstwo no i proste to jest, jak ogarnałeś coś tam na arduino to z tym też sobie poradzisz. Może wyglądać tak zainstaluj sobie demo na telefonie to pooglądasz na żywo.

Edytowane przez sebcioc55

Napisz proszę czym/jak będziesz sterował rozjaśnianiem/ściemnianiem oświetlenia. No i jakie dodatkowe funkcje będą u Ciebie realizować pralki i zmywarki oprócz prania i zmywania ? :)

sterowanie oświetleniem za pomocą protokołu DMX.

Albo lepiej napisz jak tym sterować. Urzadzenia z IR to rozumiem, ale pralka i zmywarka?

Co do pralek zmywarek to jedyne czym chce sterować to uruchamianie ich w taniej taryfie. Jeszcze nie wiem dokłądnie jak będę to realizował (opóźnienie startu z urządzenia mnie tutaj nie zadowala), ale mam pociągnięte osobne przewody elektryczne i logiczne. Potrzebował bym tylko jakiś styk żeby je uruchamiać np w jakimś standardowym trybie albo auto. Na hardcorze to mógłbym się podpiąć bezpośrednio do nich pod przycisk START ;) ale to rzeźba i utrata gwarancji. Jak się nie uda to trudno, będę to robił normalnie.

Kurcze dopiero Warka podpowiedziała mi o co chodzi z CDZP.

Ale ja bardzo mało piję to może stąd brak skojarzeń. :)

skoro browar by się lał ze ściany to byś zaczął :D

A żeby nie było że się nic nie dzieje to został mi już tylko jeden pokoj i salon do zaszpachlowania, potem wielkie szlifowanie i malowanie, mam nadieje że mi się uda to wszystko ogarnąć do końca następnego tygodnia.

Poniżej kolejne zdjęcie kabelków tylko że już poukładanych, jeszcze tylko niskonapięciowe i bedę miał hajlajf :cool:

Dojdzie jeszcze trochę przewodów z zewnątrz, ale nie wem czy się zmieszczą, chyba będę musiał poświęcić kawałek kolejnej szyny.

http://pics.tinypic.pl/i/00777/b3wirgaoh25r.jpg

Bez tych złączek (zug'ów) bym mial mega rozku*****. Od lewej mam 3-pietrowe WAGO do rolet z mostkien na przewod nautralny i jedt gitara, dalej zugi 2 pietrowe uzywane z allegro, koszt jednego jakies 1,5 zl. Od zugów bede jechal oczywiscie linką. Bo inaczej tego sie rozsadnie nie ulozy, ale 4mm to za duzo, tzn zalezy gdzie, mi do swiatla, rolet i gniazd wystarczy linka 2,5. Wyzsze poziomy zabezpieczen bede robil odpowiednio wiekszymi przekrojami. Jak to kiedys skoncze to pokaze.

Chyba dobrze. Te 4mm wydają mi się, że tak powiem, khe khe, REDUNDANTNYM rozwiązaniem, żeby nie grzebać w przewodach tablicy jak szlag trafi esa.

Tyle tylko że jak ktoś idzie do hurtowni po kabel do tablic, to bierze 100 metrów czarnej linki 4mm, 2 paczki końcówek zaciskowych i paczkę końcówek zaciskowych podwójnych. Kabelek 2,5mm do tablicy to niby jakaś oszczędność pieniędzy i czasu pracy, ale uważam, że nie warto.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Widzę Przemko że fachowe nazewnictwo nie jest Ci obce :rolleyes: ale 4mm to "grubo" i te złączki które mam są na 2,5mm więc może być ciasno.

Ponieważ nie mam co robić i mi się nudzi ogólnie na budowie to dołożyłem sobie roboty. Nie wrzuciłem resztek styro przed wysypaniem regranulatu i teraz musze to wszystko "zakopać", a to dopiero 1/3 :bash:

http://pics.tinypic.pl/i/00777/yh7q9ys8oa78.jpg