Przemek Kardyś 30.04.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Po co to wygrzewanie? Bo w starym domu nie wygrzewalem i wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.04.2016 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 23.6 na pompie ? czy jak ? jak regulujesz temp ? 23,6*C na sterowniku takim zwykłym (mam na razie Salus 091FL, można sobie wszystko ładnie ustawić co do godzin i temp), reszte temperatur odczytuje ze sterownika PC i moich własnych. W późniejszym czasie jak już pompa będzie docelowa i uporam się z automatyką to będę sam sterował wszystkim. Seb, przypomnij jeszcze co to za pompa i opisz wrazenie z pierwszego okresu eksploatacji i jej obslugi. Sam przymierzam sie do chinki. To jedno z wielu wcieleń meetinga 7kW, wrażenia na teraz to mam takie że jest stosunkowo dużą, pusta w środku i nie jest cicha, ale za to grzeje. Nie mam ciepłomierza więc COPa nie podam, to tylko tymczasowa PC, jak będę miał już docelową pompę inwerterową to na pewno wszystko bede opisywał, do meetinga nie przywiązuje zbytniej uwagi. Po co to wygrzewanie? Bo w starym domu nie wygrzewalem i wszystko działa. W sumie też nie wiedziałem o tym (słyszałem o wygrzewaniu ale myślałem że chodzi o stopniowe podnoszenie temperatury posadzki), a tu się okazuję - przytoczę wypowiedź jednego z forumowiczów, która wydaje mi się sensowna: Proszę o więcej uwagi i skupienie, będzie bardzo poważnie. Wylewkę należy wygrzać przed położeniem płytek wilg. ok 3%, natomiast w przypadku parkietu posadzkę należy ją wygrzać i wysuszyć na tyle starannie aby praktycznie usunąć wodę do poziomu 1% - 1,5%, w zależności od rodzaju betonu. W sytuacji podłogi, na której wspólnie zagoszczą parkiet oraz płytki poziom wilgoci w posadzce powinien mieć wartość odpowiednią dla parkietu. Tu nawet wskazana jest większa staranność przy wygrzaniu i wysuszeniu wylewki, ponieważ po uruchomieniu ogrzewania, nadmiar wilgoci nie mając ujścia w części posadzki pod płytkami będzie parł w kierunku podłoża z zamontowanym drewnem. I tu już nie będzie tak śmiesznie jak się tym panom wydawało. Plastyfikator to w wielu przypadkach tylko puste hasło mówiące o lepszej jakości posadzki. Plastyfikator ma istotne znaczenie przy założeniu , że jest składnikiem odpowiednio przygotowanej i zastosowanej receptury mieszanki betonowej. Dzięki niemu zachowując urabialność świeżego betonu można ograniczyć ilość wody zarobowej a tym samym zwiększyć wytrzymałość i gęstość betonu co w efekcie poprawia przewodność cieplną podłoża przy podłogówce. W przypadku "przelania wody" przy wylewaniu posadzki obecność plastyfikatora niczego nie poprawia a niektórych przypadkach nawet szkodzi. Być może trochę za poważnie, ale warto o tym wiedzieć trochę wcześniej, żeby nie było za póżno. Pozdrawiam. Wydaje mi się że jak teraz puszczę w posadzke 30*C przez pare dni to potem już nigdy takiej temperatury w niej nie bedzie i żadne wieksze ilości wilgoci nie będą mi straszne. Nie wiem czy dobrze myślę, ale te 100-150 zł które mnie będzie kosztowało wygrzewanie mnie nie zrujnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 30.04.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 ja w podloge puszczam Tz= 34 stopnie, wraca mi ok 27-28 na pompie mam ustawione ok 40 stopni i jakoś ciężko idzie dalej z tą temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.04.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 No to ja mam bez wygrzewania położone i zobaczę co z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.04.2016 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 No to ja mam bez wygrzewania położone i zobaczę co z tego będzie. Bez ryzyka nie ma zabawy Ja mam teraz na zasilaniu podlogi 28 a na powrocie 24 a temp powietrza w domu 21. Jak na razie temp zasilania pnie sie w gore. Ustawilem na max 33 temp zasilania, pozniej odciecie. W nastepnych dniach to zwieksze do 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 30.04.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 wygrzewanie to jest bzdura powtarzana przez fachowcow aby robic jakis etos czegos wręcz "magicznego" w kładzeniu kafli*. Problem jest przy panelach a szczególnie przy parkietach gdzie wylewka jeszcze do końca nie wyschła a juz jest kładziona drewniana okładzina. Prawdziwy fachowiec przed kładzeniem parkietu najpierw mierzy wilgotność wylewki.... *pomijam "magików" którzy kładą płytki miesiąc po wylewkach i od razu fugują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 04.05.2016 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Wiem że Ty grend nie lubisz tego co mówią "fachowcy", bo ja często też nie. Natomiast tutaj bym się zgodził, pozbycie się jak największej ilości wilgoci z posadzki jest konieczne, bo gdzie ona potem "ujdzie" jak masz dookoła folia a na górze gres + dodatkowo fugi epoksydowe to już w ogóle. Przez rok czy nawet dwa nie doprowadzisz jej do takiego stanu jak wygrzewaniem, może miejscami gdzie świeci mocno słońce. Trzeba wygrzewać i wietrzyć. Ja już mam w domu 30% wilgotności więc już w ogóle jej tam prawie nie ma, wilgotności posadzki nie moge zmierzyć, ale jak ją potrzymam przez pare dni w temp 30* to się wysuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.05.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 .. posadzka ma być sucha i nie jest konieczne wygrzewanie - ja mam prawie roczne posadzki ty chyba podobnie ....Tak samo teraz klade płytki na 3 tygodniową wylewke i tego nie fuguje i będę później wygrzewał bo tutaj muszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 05.05.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 sebcio, przypomnij mi proszę jak podłączałeś czyjniki DS18b20 do raspberry... w topologi gwiazdy czyli od każdego czujnika do raspberry kabelek czy może szeregowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 05.05.2016 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Szeregowo. Tzn jeden podpiety do drugiego. Wiec Niby szeregowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 05.05.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Tzn jeden podpiety do drugiego. Wiec Niby szeregowo. Ok, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 16.05.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam, jeżeli ktokolwiek tu jeszcze zagląda to coś naskrobię. Bez zdjęć bo z telefonu mozolnie się je wrzuca. Mieszkam już tydzień tzn bardziej można nazwać to koczowaniem, chociaż mam dzałający ubikator. Niestety łazienki ani ciepłej wody jeszcze nie ogarnąłem więc reszte zachcianek ludzi bogatych, czyli mycie zębów i ciepły prysznic załatwiam u kogo popadnie Fajnie jest we własnym domu pomimo pyłu kurzu i dmuchanego materaca. Kończę jeden pokój na gotowo, wiec jak zrobie to wrzuce foty, oprócz tego postanowiłem położyć <= 1mm warstwę gładzi na ściany żebym potem sobie nie pluł w brodę. testuje też rózne farby. Szukam sprzętu AGD, kupiłem drzwi z pol-skone i w ogóle dużo się dzieje ale nic nie widać. Chętnie bym już wszystko komuś zlecił żeby mi dokończył w miesiąc i miałbym spokoj, ale nie mam na to kasy Trudno sam muszę zapierniczać, jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć B. cdn... Pozdrawiam czytających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.05.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Wariat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 17.05.2016 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Dasz rade, kto jak nie ty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.05.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Prysznic ok ale ząbki to zimną idzie - a chyba nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.05.2016 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Czytając dzienniki widzę, że energii do budowy z czasem robi się coraz mniej. Na finiszu już z nią słabo. Jednak fakt, że już mieszkasz zmusi Cię do mobilizacji i dokończenia przynajmniej tych elementarnych fukcji jakie ma pełnić dom Już mniej się dziwię tym widzianym budynkom które zdawałyby się wymagać jedynie odrobiny pracy, żeby były skończone - np tynk cienkowarstwowy, a jednak stoją w takim stanie latami... Ja kibicuję i śledzę postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 17.05.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 ... mozesz drzwi nie mieć, paneli na podłodze i wody w kranie - najważniejsze żebyś miał plazme na scianie, bo bez tego nie da się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.05.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 W poprzednim domu kiedy się wprowadziłem przez ponad miesiąc nie miałem telewizora i to był piękny czas. Przez całe studia nie miałem telewizora i też mile je wspominam. Radio się przydaje, ale telewizor nie robi dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 17.05.2016 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Prysznic ok ale ząbki to zimną idzie - a chyba nawet lepiej. zęby myje przy kranie na zewnątrz A z tym zapałem to racja, za długo to trwa, niedługo będzie 2 lata, a ja ciągle coś robię i robię.... Budowa domu w pojedynkę to żmudny proces. Ostatnio naszła mnie myśl żeby położyć panele w salonie ale nie lubię przejść z paneli na płytki :/ i sam nie wiem. Jak tak sobie patrze na krowy za oknem to one mają fajnie... nic nie muszą, chodzą sobie, jedzą kiedy chcą... taka krowa to fajnie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 17.05.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 To zrób na całości panele, robota fajna i szybka. Jak się zniszczą to z wymianą problemu nie ma. Na początku myślałem panele zrobić na parterze tylko w pokoiku, potem Przemek napisał, że w lecie kafle zimne i boso się nie poszaleje, to stwierdziłem, że w salonie dam panel i miałem robić przejścia przy kuchni, wiatrołapie, łazience, kominku i kotłowni, za dużo kombinacji... Teraz przez psychiczne i fizyczne wykończenie, kafle będą tylko w łazience, przy kominku i kotłowni. Wykończeniówka wykańcza... rzygam już gipsem, dosłownie i w przenośni. Ale kto inny mi to zrobi z darmo i tak jak ja chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts