Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Więc zrobiłem szybki test, panel AC5 10mm vs betonowa posadzka z drobnymi kamyczkami. Zalecam oglądać w 4k, czego takiego w nnormalnym życiu nie będzie, ale widać drobne ryski na panelu. mam jeszcze opcję żeby kupić panele AC6 12mm ale mają ciemną V-fugę i mi się to nie podoba.

poniżej też zdjęcie w wiekszej rozdzielczości:

http://files.tinypic.pl/i/00789/jsec1autedqz.jpg

Na takim kolorze tych rys w normalnych warunkach sie nei zobaczy, więc dla mnie spoko.

Podoba mi się ten test konsumenta...

Pozdrawiam Tomasz

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, dzisiaj przyszły gadżety do łazienki, wszystko już mam oprócz umywalki i lustra, gres już zamówiony.

http://files.tinypic.pl/i/00790/5xwhge4vpd2b.jpg

Kto mi powie z czego zrobić obudowę wanny? Mam 6cm do dyspozycji i sam nie wiem, zrobił bym z BK szybko i tanio, ale chcę wnękę na LED/stopy zrobić taką 10x10 i to powoduje schody. Są zajebiste nośniki na wanny ze styro, stawiasz, psikasz pianką, wsadzasz wannę i obklejasz płytkami, normalnie mega. Niestety nie ma takiego wymiaru jaki bym chciał :bash:

Z jakiegoś xps by nie było?

No właśnie Nie wiem czy taki XPS mi wytrzyma, gdybym nie robił wnęki na LED to pewnie bym tak zrobił. Są też takie płyty WIM, ale wyjdzie mnie ze 300 zł na tą obudowę, więc sporo.

w jakimś sklepie internetowym się zaopatrujesz?

nie bardzo rozumiem pytanie, pytasz w jakim czy w ogóle w jakimś ? Jeżeli drugie to tak, kupuje przeważnie na necie, chyba że duże albo ciężkie rzeczy to lokalnie. W jakich sklepach? To zależy co kupuje.

A tak właściwie, to jaki jest problem z tymi LED-ami we wnęce, bo się podjarałem i też takie chcę. W ogóle to obudowę też myślałem zrobić z BK i nawet w robocie podpytałem kolegę, co się remontami zajmuje jak to zrobić. Radził dać pustaka 12cm na płasko, potem na to następną warstwę na płasko z wysunięciem i w nią wtopić jednego pręta zbrojeniowego (od góry) po wcześniejszym tymczasowym podparciu (od dołu), a na to już 5-ki na stojąco.

pytam w jakim-bo myślałem że masz jakiś tani sklep z akcesoriami łazienkowymi i wszystko bierzesz w jednym miejscu ale wychodzi że kupujesz gdzie taniej;)

Akurat kupilem w jednym sklepie wszystko. Sklep z allegro. Nie ma co sie szczypac trzeba brac gdzie taniej, bo i tak kupujesz ten sam produkt.

Na razie po wyjeciu z pudelka jestem zadowolony z osprzetu hansgrohe.

A obudowe juz prawie zamowilem monolityczna ze styro z wneka na ledy!! Ale troche drogo wiec postanowilem zaoszczedzic i zrobie sam. Zawsze mnie wkurzal ten pusty dzwiek w wannie na samych nozkach. A tutaj bym tego uniknal.

Nie kładłem, nie smarowałem i nie zamierzam i tym razem. Poza tym płytki nakłada się na brzeg wanny, bo potem jak dostawisz do płytek i nie będzie kąta to nie zatkasz tego niczym - fuga się wykruszy, a silikon zgnije.

Nie bardzo rozumiem, masz jakiś rysunek? Jak chciałem do rantu wanny dojechać płytkami od dołu tak żeby krawędź wanny była w jednej płaszczyźnie z płytkami.

Z przodu tak zrób. Chodzi mi o krawędzie wanny przy ścianie. Najpierw dostaw na maksa do ściany (gołego tynku), a dopiero potem połóż płytki.

Jeśli najpierw dasz płytki na całą ścianę, to:

- zużyjesz więcej płytek, a pod wanną i tak nie widać,

- będziesz miał mniej miejsca na montaż (o grubość glazury - niewiele, ale zawsze),

- jeśli ściany nie będą miały idealnego kąta, to wyjdzie Ci klin, który trzeba czymś zamaskować i to będzie słabe miejsce.

Wszystkie te problemy rozwiązuje montaż w kolejności najpierw wanna, a potem płytki.

Z przodu tak zrób. Chodzi mi o krawędzie wanny przy ścianie. Najpierw dostaw na maksa do ściany (gołego tynku), a dopiero potem połóż płytki.

Jeśli najpierw dasz płytki na całą ścianę, to:

- zużyjesz więcej płytek, a pod wanną i tak nie widać,

- będziesz miał mniej miejsca na montaż (o grubość glazury - niewiele, ale zawsze),

- jeśli ściany nie będą miały idealnego kąta, to wyjdzie Ci klin, który trzeba czymś zamaskować i to będzie słabe miejsce.

Wszystkie te problemy rozwiązuje montaż w kolejności najpierw wanna, a potem płytki.

Tak własnie chciałem zrobić, ale łazienka musi poczekać bo nie mam na razie na nią czasu.Na razie przygotowuję się teoretycznie i robię zapasy.

Witam,

ostatnio dłubię sobie sufit, nie żebym nie miał nic innego do roboty ;) Wsadzę tam tasmy i jezcze jakieś halogeny/ledy punktowe, a co! Robię to w sumie bez kosztowo, z resztek, jedynie to musiałem kilka wieszaków ES zakupić, za jakieś 15 zł.

http://pics.tinypic.pl/i/00793/375om001liat.jpg

Dodatkowo wczoraj kupiłem okazyjnie okap firmy Faber, waży prawie 40kg skubaniec.

http://pics.tinypic.pl/i/00793/0frs7z5kbyk3.jpg

Muszę teraz wymyślić jak go dobrze zamontować. druga sprawa to co z odprowadzeniem z niego powietrza? Ma opcję pracy jako pochłaniasz, ale nie widzi mi się ciągłe wymienianie filtrów no i z efektywnością może być słabo. Druga opcja to rura na zewnątrz i heja, tylko nie chciałbym montować kominka w dachu choć to chyba najlepszy i najprostszy sposób.

Druga rzecz to jak z działaniem tego okapu w szczelnym domu? Ten okap wciąga max 750m^3/h więc skąd tyle doprowadzić? Jakbym nawet puścił reku na maxa w trypie nadciśnienia to i tak dostane jakieś 480m^3 no i nie wiem jak z zapachami z innych pomieszczeń? Tutaj okap w trybie pochłaniacza jest spoko.

Sam nie wiem, co myśli forum?

Mam tą samą opcje. Szczelny dom- rozwiązaniem jest umieszczenie blisko okapu anemostatu, który będzie wyciągał przefiltrowane powietrze z okapu.

Baaaardzo mi sie to nie podoba ale innego wyjscia nie ma.

Wykonawca wentylacji zapewniał mnie, że żadnych zapachów ten system nie przepuści.

Teraz w mieszkaniu mam grawitacyjną i nawet jak palą fajki pod okapem ( z odprowadzeniem do pionu wentylacyjnego) w kuchni nie ma śladu smrodu.