Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za lustro ile płaciłes i na co lepiłeś - też tak samo bede dziergał

za dwa lustra szlifowane 275x92, 95x92 wraz z montażem zapłaciłem 720 zł. Gostek kleił na jakiś klej z tuby, dosłownie po kilka smarków na regips. Pytałem się czy to nie za mało, to powiedział że ten klej jest zajebisty i ręczy za to. Robi lustra itp od 25 lat wiec chyba wie co robi, z resztą miałem go z polecenia i podobno solidna firma. Takiego lustra ni hu hu nie przykleił bym sam, lekkie "pyk" i jest odprysk albo krecha

super zrobiona zbudowa wanny. mozesz napisac, albo masz jakies zdjecia jak zrobilesc to, ze nie jest do samej podlogi?

W sumie węcej zdjęc nie zrobiłem niż to co pokazywałem, najlepiej pokazuje to poniższe zdjęcie. Wszystko jest z bloczków o grubości 5cm, sprzedają takie w paczkach jak na zdjęciach, po 6 szt chyba. Na dół poszły dwa bloczki na płasko, oczywiście odpowiednio skrócone (bo jak pisałem pod samą wanne poszedł EPS 100 + piana) Trzeci bloczek też na płasko ale już z wysunięciem, tworząc "gzyms" i na niego już bloczki pionowo dodatkowo pomiedzy te bloczki a wanne dałem pianę :). Trzeba pamiętać że ta zabudowa to tylko zabudowa i miejsce do przyklejenia płytek. Wanna opiera się na swoich nóżkach i EPS pod nią podklejonym,. Nie powiem, jak płytki doszły do wanny + silikon to same krawędze się już w ogóle nie uginają, a tak to pod oparciem lekko pracowały.

http://images.tinypic.pl/i/00827/yn281y1rrif9.jpg

Inną sprawą jest równość wanny, jej dłuższe krawędzie były bananami w każdym kierunku, też trzeba o tym pamiętać. Wanna to koło modo 180x80, kupiłem gdzieś na necie niedrogo.

Podłoga w pomieszczeniu technicznym i wiatrołapie

Ponieważ już jestem mistrzem w kładzeniu gresu to nie używam zestawu dla orangutanów, więc muszę go odsprzedać na allegro. Nie ma co więcej pisać, więc pokażę:

Mistrzu, duży masz zestaw dla orangutanów? Może bym łyknął ?

Nie robiłeś dostępu spustu z wanny jakby coś się zapchało itp?

Bardzo fajne płytki w tej łazience masz. Te a'la drewno to też płytki?

Co do uchwytów Blum sam mam w szafce 900mm i też wysuwają się jakieś 15 cm.

tak to płytki drewno podobne, mające kolor i strukture drewna. Aby być dokładnym to wysuwają się szuflady ;) , a jak masz uchwyty no to chyba szuflady bez tipona?

Mistrzu, duży masz zestaw dla orangutanów? Może bym łyknął ?

Nie robiłeś dostępu spustu z wanny jakby coś się zapchało itp?

Mam 9 paczek klipsów (900) i 2 paczki klinów (200), więcej i tak nie ułożysz jednego dnia, więc bez sensu było kupować więcej klinów, a je następnego dnia wyciągasz. Gratis mogę dorzucić to co mi zostało (klipsy), cena będzie atrakcyjna. Odezwij się na priv.

A co do rewizji to nie widze potrzeby, co tam ma się zapchać? Dostęp do syfonu jest od góry. Jakby co to rozkręce i przepłukam pod ciśnieniem. Zawsze można zerwać silikony, naciąć piankę i przy odrobiny pomocy podnieść wannę do góry.

Edytowane przez sebcioc55

Ja poprzednio robiłem rewizję. Dałem blachę ocynkowaną, na to silikonem przykleiłem płytki, a łączyła się z resztą obudowy jak wieszaki półek w sklepach, czyli na takie wsuwane wczepy. Całość zafugowałem i jakby co, to wystarczy fugę wyciąć. Ale to dużo roboty, no i nigdy z tego nie skorzystałem przez 6 lat mieszkania.

I teraz chyba zrobię bez tej rewizji. Zastanawiam się tylko co to za bloczki na tą obudowę. Myślałem to zrobić zupełnie tak samo, tylko się bałem że ten bloczek położony na płasko pęknie. To jakieś specjalne, czy może jest tam jakieś zbrojenie?

Bloczki żadne specjalne, pojechałem do hurtowni i powiedziałem ze chce BK 5cm, a on że ile paczek bo sa w paczkach, o takich:

http://images.tinypic.pl/i/00827/sowlnz6no5tr.jpg

To normalny ytong, jedyne co to poszły kołki przez 3 bloczki co jakieś 50cm dla świętego spokoju. Tak jak pisałem tam żadnych specjalnych sił nie ma, nie można też zrobić tak że robi się zabudowę i wanne opier na niej :no: wtedy wiadomo że będzie lipa. Wnęka po opłytkowaniu ma wymiar 10cm głębokości i 8cm wysokości, sorry że nie posprzątałem do zdjęcia ;)

http://files.tinypic.pl/i/00830/c8m0z8p9ax8b.jpg

Bloczki żadne specjalne, pojechałem do hurtowni i powiedziałem ze chce BK 5cm, a on że ile paczek bo sa w paczkach, o takich:

http://images.tinypic.pl/i/00827/sowlnz6no5tr.jpg

To normalny ytong, jedyne co to poszły kołki przez 3 bloczki co jakieś 50cm dla świętego spokoju. Tak jak pisałem tam żadnych specjalnych sił nie ma, nie można też zrobić tak że robi się zabudowę i wanne opier na niej :no: wtedy wiadomo że będzie lipa. Wnęka po opłytkowaniu ma wymiar 10cm głębokości i 8cm wysokości, sorry że nie posprzątałem do zdjęcia ;)

http://files.tinypic.pl/i/00830/c8m0z8p9ax8b.jpg

Termalica ma również takie bloczki...

Super. dzięki za odpowiedź, już wiem co i jak:) Mógłbyś jeszcze zrobić zdjęcie jak wygląda połączenie wanny z płytkami i o ile "cofałeś" bloczki w stosunku do tego co wyszło na gotowo ? Tak dopytuje, bo chyba sam zrobie zabudowę wanny, a że będę robił pierwszy raz to nie chciałbym niczego zepsuć.

Super. dzięki za odpowiedź, już wiem co i jak:) Mógłbyś jeszcze zrobić zdjęcie jak wygląda połączenie wanny z płytkami i o ile "cofałeś" bloczki w stosunku do tego co wyszło na gotowo ? Tak dopytuje, bo chyba sam zrobie zabudowę wanny, a że będę robił pierwszy raz to nie chciałbym niczego zepsuć.

Połączenie wanny z płytkami za równo od góry i od dołu to 2mm fuga wypełniona odpowiedniego koloru silikonem. Do tych wymiarów co podałem wcześniej musisz dodać conajmniej 1,5cm - moje płytki były dosć grube bo miały 11,5mm. UWAGA - od spodu płytek nie przyklejamy. Pamiętaj żeby wypuścić sobie kabelek do ledów pod wannne :) fajnie to wygląda jak się podświetli :)

Rób sam, tutaj nie ma co zepsuć, BK to bardzo wdzięczny materiał.

Wszystkie szafki na dole to szuflady, oprócz zmywarki, zamrażarki i jednej szafki gdzie jest nerka. Baza jest system Legrabox Blum Tip-On Blumotion otwierane na klik i z miekkim domykiem. Szuflady działaja bardzo dobrze, chociaż trochę mnie nabrała reklama Bluma i małe szufladki testowe w hurtowniach - po prostu myślałemże mechanizm otwierania wypchnie całą szufladę na maxa. Niestety wypycha ją tylko na jakieś 15 cm - już po zamontowaniu najmocniejszego tipona, ale za to z szufladą zapakowaną na max. Już sie przyzwyczaiłem. Czy drugi raz wydałbym tyle kasy na szuflady? - nie wiem. Oprócz montażu szafek myster Janusz wstawił też sprzęt AGD, co prawda ja troche pomagałem w sumie inaczej bym tego nie pozwolił zrobić ;) Mi pozostało podłączenie zasilania i wod-kan.

Fajnie, że tak szczegółowo opisujesz działanie systemów Blum. Chciałam jednak wyjaśnić, że TIP-ON BLUMOTION (mechaniczne wspomaganie otwierania) do bezuchwytowych frontów, jest po to, by częściowo wypchnąć szufladę i ułatwić dostęp do jej zawartości. Nie jest to system, który wypchnie szufladę do samego końca. Poza tym jest wiele aspektów wpływających na działanie systemu takich jak: dobór jednostki, wymiary szuflady, waga, czy też wypoziomowanie mebla.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

.... by częściowo wypchnąć szufladę i ułatwić dostęp do jej zawartości. Nie jest to system, który wypchnie szufladę do samego końca. ......

Ciesze się że poruszyła Pani ten temat, jednakże na niektórych ujęciach tego

ewidentnie szuflady wysuwają się całe lub prawie całe. Jest to naginanie rzeczywistości. Dla ludzi którzy widzieli tylko malutkie szufladki w hurtowniach i tego typu filmu sadzą że te mechanizmy tak właśnie działają, szkoda tylko ze nigdzie na waszej stronie ani w dokumentacji nie umieściliście informacji ile te mechanizmy sa w stanie wypchnąć szufladę. U mnie dopiero po zastosowaniu najmocniejszych tiponów szuflady wysuwają się na akceptowalną długość. Wasz przedstawiciel też stwierdził że filmik jest przesadzony po tym jak go się o to zapytałem.

Ciesze się że poruszyła Pani ten temat, jednakże na niektórych ujęciach tego
ewidentnie szuflady wysuwają się całe lub prawie całe. Jest to naginanie rzeczywistości. Dla ludzi którzy widzieli tylko malutkie szufladki w hurtowniach i tego typu filmu sadzą że te mechanizmy tak właśnie działają, szkoda tylko ze nigdzie na waszej stronie ani w dokumentacji nie umieściliście informacji ile te mechanizmy sa w stanie wypchnąć szufladę. U mnie dopiero po zastosowaniu najmocniejszych tiponów szuflady wysuwają się na akceptowalną długość. Wasz przedstawiciel też stwierdził że filmik jest przesadzony po tym jak go się o to zapytałem.

Tylko SERVO-DRIVE otwiera szufladę całkowicie – i tylko tam znajduje się ta informacja. Nie staramy się sugerować inaczej, ale Twoją uwagę weźmiemy na pewno pod uwagę przy produkcji kolejnych materiałów marketingowych.

Pozdrawiam

Anna Nowak

Doradca Blum Polska

Połączenie wanny z płytkami za równo od góry i od dołu to 2mm fuga wypełniona odpowiedniego koloru silikonem. Do tych wymiarów co podałem wcześniej musisz dodać conajmniej 1,5cm - moje płytki były dosć grube bo miały 11,5mm. UWAGA - od spodu płytek nie przyklejamy. Pamiętaj żeby wypuścić sobie kabelek do ledów pod wannne :) fajnie to wygląda jak się podświetli :)

Rób sam, tutaj nie ma co zepsuć, BK to bardzo wdzięczny materiał.

Dzieki, za informacje. Rzeczywiście nie wygląda to źle;)

• 2 weeks później...