Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powietrze na czerpni ma powiedzmy +4stC, na wyciągu z domu +22stC, na nawiewie +18stC, a na wyrzutni +8stC. Różnica w pojemności powietrza na wilgoć między +22, a +8stC skrapla się w wiaderku, a pomiędzy +8stC, a +4stC na ścianie. Cała filozofia.

BTW. Być może przecieka połączenie wyrzutni z rurą doprowadzającą i skropliny lecą pod spodem.

BTW. Być może przecieka połączenie wyrzutni z rurą doprowadzającą i skropliny lecą pod spodem.

Panie Przemku, nie posądzaj mnie Pan o takie babole ;) Połączenie jest uszczelnione klejem uszczejniającym, jak cała reszta "metalowej" instalacji. Poniżej zdjęcie w większej rozdzielczości, widać że zaciek jakiś był ale jest jasny więc to prawdopodobnie woda, najbardziej intryguje mnie ten brud który jest tak jakby napryskany. Ze zmianą położenia wyrzutni poczekam jeszcze aż ocieple docelowo kanały od WM i wtedy reku pochodzi w normalnych warunkach i zobaczymy, może uda mi się to zmyć karcherem. Czerpnia poniżej jest czyściutka, jedynie co to ostatnio musiałem wyrwać z niej siateczkę bo strasznie sie zasyfiła, aż na tyle że nie mogłem tego wyczyścic, więc jej nie ma i cały syf zbieram na filtrze - a propo filtrów to kupiłem sobie ostatnio modne na forum tkaniny do filtrów DIY, ale o tym następnym razem.

http://images.tinypic.pl/i/00842/oijmy81z5v8q.jpg

Ja tylko tak ze swojego doświadczenia, bo ostatnio walczyłem ze swoją instalacją. Powiem tylko, że kolana segmentowe ciekną i trzeba je objechać taśmą aluminiową.

W projektach instalacji WM, jakie dostaję od klientów na skrzynki, najczęściej jest wyrzutnia dachowa. Zaczynam się domyślać dlaczego. Ja na razie mam wyrzutnię na poddaszu, ale chyba załatwie sobie kominek dachowy.

Tak myslalem ze takie masz. Taka 200 kosztuje 100zl/szt. A te co mam kosztowaly 15 zl ;P po za tym nie wiem czy one cos by zmienily w moim przypadku. One jedynie chronia przed deszczem a u mnie nie pada z tamtej strony prawie nigdy.

A jak przyjadą wieksze mrozy to bedzie takwyrzutnia.jpg

ale o tym sie nie mówi.

To tylko i aż - ile jeszcze wody zostaje w powietrzu które ucieka "het" gorzej jak wiśta i nazad. tj w lewo i do tyłu ;)

To będzie się kondensować jak na obrazku Kolegi - ponieważ powietrze uchodzące z domu i po przejściu w reku, ma jeszcze trochę pary wodnej,

a jak wychodzi na zewnątrz, to "zimne" powietrze wyciska resztki tej pary niczym wyżymaczka z frani, im większy mróz - tym dokładniej, dążąc do zera gram pary wodnej w powietrzu ..i nie pomoże tu ocieplanie itp.. tylko odpowiednio kształtować wylot - bo lód będzie się zbierał ..

chyba że po przejściu przez reku .. para wodna zostanie tam wytrząśnięta .. a jest co .. przy 22 st i 50 % .. jest jej dość sporo

temperatura powietrza: 22 oC

wilgotność powietrza: 50 %rh

Wilgotność bezwzględna: 9.7 g/m3

temperatura powietrza: -10 oC

wilgotność powietrza: 99 %rh

Wilgotność bezwzględna: 2.099 g/m3

temperatura powietrza: -20 oC

wilgotność powietrza: 99 %rh

Wilgotność bezwzględna: 0.851 g/m3 czyli z każdego kubika powietrza .. przy -20 .. winno się około 8,85 grama wody wytrącać ..

czyli całą litrę prawie na godzinę .. i 2,4 wiadra (10 l wiadro) na dobę ..takie niewinne procenty wilgoci ..

temperatura powietrza: 22 oC

wilgotność powietrza: 80 %rh

Wilgotność bezwzględna: 15.52 g/m3 i blisko 2x jak by było już sunowato...

Edytowane przez מרכבה

No dobra, czyli jakie jest prawidłowe rozwiązanie dla wyrzutni od WM? Kominek i przez dach?

Nie mam pojęcia. Trzeba zapytać speców. Do mnie przemawiają typowo przemysłowe rozwiązania czyli z odskroplinami. Takie jak w gastronomii. A tu po prostu rurę przedłużę. :) Ciekawe czy przy wyrzucie pionowym ludziom się też nie leje?

Nie mam pojęcia. Trzeba zapytać speców. Do mnie przemawiają typowo przemysłowe rozwiązania czyli z odskroplinami. Takie jak w gastronomii. A tu po prostu rurę przedłużę. :) Ciekawe czy przy wyrzucie pionowym ludziom się też nie leje?

pewnie leje, ale do reku, a z tamtąd do kanalizy. U mnie też wyrzutnia jest zrobiona ze spadkiem do reku, własnie zeby ewentualnie coś to leciało do środka, ale nie przewidziałem że będzie się syfić z powietrza.

Wyrzut masz na rurze sztywnej , czy na sonoduct (to się chyba nazywa-miękka)?

U mnie zrobili spadek do wyrzutni , stad tez te jaja.

Pozdro

Witam

sebcioc55 ,opisał dokładnie ,ma sztywną rurę Spiro ,którą owijał wełną.

Też planowałem zrobić wylot w szczycie ,ale te zdjęcia mnie trochę przeraziły. Nie chciałem dziurawić blachodachówki ,a chyba będzie trzeba. Nie mogłem znaleźć, tylko takich przejść przez blachodachówkę ,średnicy 250.

A jakby taki wywiew umieścić w podbitce dachu ,gdzie na ścianie nie ma okien. Jak najdalej od ściany. .Pierwszy odcinek rury dłuższy ,z dużym spadkiem do rekuperatora ,by ewentualnie skropliny mogły do niego spłynąć .Drugi odcinek prawie ,pionowo do wyrzutni. Sprawa do zastanowienia ,czy to ocieplić.

Miłego wieczoru J.Korona

Jak rura ma kontakt ze środowiskiem zewnętrznym to zawsze trzeba ją ocieplić bo bedzie się na niej woda skraplać. Ja chyba zaryzykuję wyjście przez deskę czołową/wiatrową albo przez podbitkę, koszt będzie minimalny, wystarczy że rury przekręce i trochę przedłuże + jedno kolanko które chyba jeszcze gdzieś mam. Jak znajdę na to czas to dam znać co i jak. Na razie mam lenia, ale coś tam zrobiłem. Jak mi przejdzie to się pochwale ;)

Witam,

coś nic się tutaj nie dzieje w moim dzienniku ;) poszukiwałem ostatnio wełny i lokalna hurtownia za rockwoola 20cm 035 chciała 32 zł/m^2 - to podobno bardzo dobra cena specjalnie dla mnie. Jednak ostatnimi czasy na FM nękały mnie reklamy promocji extradachu na wełnę isover, no to dzwonię i pytam a pan ładnie mi mówi że sprzeda mi za 21,50 za metr!!! A ja w dwie sekundy mówię mu że biore :) + 120zł za transport ze szczecina. Niecałe 3h później miałem już wełne u siebie, 30 rolek. Już połowe wrzuciłem na górę. Nie mogę się doczekać jak to zrobię bo wtedy się okaże czy dom jest faktycznie ciepły, bo teraz wentylacja mi go mocno wychładza.

http://images.tinypic.pl/i/00845/eeib6qt4tjwq.jpg

Dobra, teraz pytanie z mało budowlanej beczki, czy ktoś z was jest w stanie doradzić mi w wyborze pomiędzy pralko-suszarką a pralką i suszarką osobno? Który wariant wybrać? Bo już od miesiąca się zastanawiam i im więcej czytam tym mniej wiem ;)

Tez miałem ten dylemat, ale kolega który od lat siedzi w AGD szybko mnie naprowadził - osobno.

Pralko-suszarka, to ani dobra pralka (mały wkład, brak niektórych funkcji - nie pamiętam), ani dobra suszarka (argumentacji już nie pamiętam, ale przekonała mnie). Siedzę w IT i ze swojego podwórka wiem, że urządzenia 2w1 w 95% są gorsze niż produkowane osobno. Jedyna zaleta to zajętość miejsca, ale w domku raczej nie jesteś ograniczony tak jak w przypadku bloku.

Niezłe skręty.

niestety bardzo słabo się palą ;)

Tez miałem ten dylemat, ale kolega który od lat siedzi w AGD szybko mnie naprowadził - osobno.

Pralko-suszarka, to ani dobra pralka (mały wkład, brak niektórych funkcji - nie pamiętam), ani dobra suszarka (argumentacji już nie pamiętam, ale przekonała mnie). Siedzę w IT i ze swojego podwórka wiem, że urządzenia 2w1 w 95% są gorsze niż produkowane osobno. Jedyna zaleta to zajętość miejsca, ale w domku raczej nie jesteś ograniczony tak jak w przypadku bloku.

Zbliżam się powoli do identycznych wniosków, jednak 2 urzadzenia to po pierwsze drożej, a po drugie więcej miejsca - akurat w pom. technicznym u mnie miejsca nie ma za wiele, trochę za nisko powiesiłem reku, jakbym go podniósł to mógłbym postawić suszarkę na pralce.

A propo rekuperatora - ostatnimi czasy zauwazyłem że trochę kapie mu z obudowy, w miejscu połączenia głównej części reku z modułem bypassu - chyba coś rozszczelniłem jak go rozbierałem z ciekawości ;) jak znajdę czas to go jeszcze raz rozbiorę i sprawdzę o co kaman - tym czasem pod nim stoją już dwa wiadra :)