Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów i forumowiczki :)

mam pewien problem, zastanawiam się gdzie umiejscowić poniższą przepustnicę:

http://files.tinypic.pl/i/00851/910xzwzbu1js.jpg

obecnie jest tak jak na zdjęciu i ciepłe powietrze dolatuje do samego końca i tam ze względu na różnicę temperatur skrapla się woda. Wiem że będę musiał zaizolować cały kanał wywiewny do samego końca. Tylko teraz pojawia się pytanie gdzie umieścić tą przepustnicę? Na dole w okapie mi się nie chce bo jest za cieżki i tylko sie naszarpie, a jak mi spadnie na indukcję to się mega wku*%^&* , Mogę to zrobić w izolacji stropu (będę tam miał ok 60 cm) albo na samym końcu izolacji w miejscu przejścia strony ciepłej w zimną. Gdzie to najlepiej zrobić, jakieś pomysły?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po roku użytkowania indukcji zrezygnowałbym z okapu, teraz przerabiam na na obieg zamknięty....., zakłóca reku i w ogóle nikt tego nie włącza.

mój okap ma taką opcję, montuje się specjalny adapter i wszystko wylatuje w bok, musiał bym go tylko obniżyć o 10cm żeby była widoczna kratka wywiewna. To jest ostateczność. Na razie będę wywiewał na zewnatrz, niestety okap to istny huragan (na max 550m^3) więc bez otwarcia okna na maksa nie puścisz. Ja używam na 1 biegu bo wystarcza, nie zauważyłem żeby aż tak zakłócał WM. Tak jak mówię zawsze mogę od tego uciec. Natomiast jest różnica jak się wchodzi do domu po gotwaniu z okapem a jak się wejdzie gdzie się nie włączało okapu. Z drugiej strony watpie aby filtry w okapie usuneły wszystkie "brudy" z gotowania, u mnie przy wyrzucie powietrza z okapu tuż przy sufiicie pewnie musiał bym co miesiąc malować.

Żeby mieć łatwy dostęp pasuje dać na wierzchu, a żeby nie zgniło pasuje dobrze zaizolować.

Swoją drogą dużo nieoczekiwanych problemów z tą wentylacją, nie? Mam sufit do malowania...

No kurde, tam kapie, tu zimno wieje, a jeszcze kosztowało ;) chyba dam w wełnie zeby miec wgląd. Zaizoluje i bedzie git. Zobaczymy.

BTW: zauważyłem duuuużą różnicę w stracie ciepła gdy np jak jade do pracy to wyłączam wentylację niż jak zostawiam włączoną. Na razie jest to oczywiste bo po prostu z niej pizga, z niezaizolowanymi rurami nic dziwnego. Najbardziej mnie ciekawi jak to bedzie gdy wszystko ocieplę. Tylko kiedy to będzie.......

Edytowane przez sebcioc55

Witam,

coś się jednak dzieje w tym dzienniku ;) Ponieważ drenaż do kanalizacji deszczowej jest ukończony w 90% to mogłem w końcu do niego podłączyć "dach". Jeszcze jedno o drenażu, rurę zasypałem piachem płukanym i na to poszła jeszcze geoszmata żeby piach sie nie wymieszał z tym co nad nim.

http://files.tinypic.pl/i/00852/ayerydjxjf8d.jpg

Aby połączyć spusty z rynien musiałem się jakoś zreduować z rury fi90 na fi 110, jeździłem szukałem nigdzie nie ma, na koniec pojechałem do hurtowni gdzie kupiłem rynny, no i tam mieli takie o to fajne osadniki galeco z takim sitkiem w srodku, droooogie jeden za 35zł, no ale w końcu mamy święta to se kupiłem :cool: kolor szary, bo był lepszy niż kolor kupy ;)

http://files.tinypic.pl/i/00852/trql12ajz9rs.jpg

Zamontowałem tylko jeden komplet bo zrobiło się ciemno, wyglada to tak. Jestem zadowolony, wyszła profeska :yes:

http://files.tinypic.pl/i/00852/jea3xjazd7gj.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00852/xh26s2eggsoh.jpg

Ci bardziej spostrzegawczy zauważyli pewnie że coś tam mam przylepione od dołu. Jest to gres, który przyklejam już chyba z 3 miesiące i jeszcze wszystkiego nie przykleiłem co chciałem ;) już kiedyś o nim pisałem ale nie pokazywałem. W każdym bądź razie już jest w większości. Wygląda to jeszcze tak, w rzeczywistości i jak świeci słonce to ładniej wygląda, bo tutaj tak ponuro.

http://files.tinypic.pl/i/00852/jxpfx86o69g8.jpg

Jak juz sobie chodziłem wokół domu i robiłem zdjęcia to zrobiłem też zdjęcie mojej wyrzygowni. Definitywnie musze ją przenieść, bo jakby mi tak tynk orzygała to bym się wpienił.

http://files.tinypic.pl/i/00852/b4sptw4rs1k0.jpg

To by było na tyle. Życzę wszystkim czytającym, budującym i leniącym się wesołych Świąt :) Żebyście odpoczeli i nabrali siły do działania :)

Na cokół dałeś zwykłe płytki gresowe?

Tak. Na styropian poszła siatka z klejem i na to przykleiłem płytki adesilexem P9. Płytki dokładnie takie tylko ze drugi gatunek i cena ok 30zł/m^2. Niestety teraz bym połozył najpierw płytki a potem dołożył opaskę przeciwwysadzinową. Bo tak to musiałem te wszystkie górne płytki docinać! To było prawie 50mb cięcia. Zużyłem 3 tarcze po 30zł dedry. No i ile czasu więcej. W ogóle teraz to bym zrobił pionową opaskę..

Odnośnie wyrzygowni to mi zaczęło tez się sączyć, mam lekka smużke z tylu domu.

Seba gdzie masz reku? Na poddaszu?

Nie, reku mam w domu, w pom. tech. Ale rury na poddaszu mam niezaizolowane od góry, Jak je zaizoluje to spróbuję ten szczyt umyc jeszcze karcherem, może potem będzie lepiej, choć wątpię.

EDIT: reku mam dokładnie 79cm za czerpnią, widać ją na zdjęciu, to ta niższa kratka.

To może se zrób te wyrzygownię tak:

http://vaillant-partner.pl/wp-content/uploads/2012/11/wyprowadzanie_spalin_przez_sciane.jpg

Myślisz czemu te kominy są tak odsunięte od ściany, he???

przeceż to są turbo kominy do gazu ;> jeszcze u angoli gdzie oni nie mają pojęcia co to jest WM ;) Przemko, czyżbyś Ty już zaczął Święta? :stirthepot::cool:

EDIT: a dobra teraz skumałem że proponujesz sam sposób odsunięcia rury od ściany. Niestety to by wygladało hu**** tak jak te kominy u lewostronnych ;) Zrobię wyrzutnie w desce wiatrowej i będzie zajebiście.

Pom Tech masz ogrzewane? Ja mam na poddaszu nieogrzewanym i powiedzieli mi ze jak otule, ocieplę reku to problem zniknie ( ma być minimum 5st). Mam reku na poziomie wyrzutni i ponoć skropliny zamarzają w syfonie i się przelewa. Ocieple to na wiosnę i się sprawdzi za rok.

No kurde a jak nie ogrzewane w domu ;>? Nawet jakby tam ani jednej rurki nie było to i tak było by ciepło. Mam tam PC, 300l ciepłej wody, rozdzielacz, sporo rur w podłodze, pralke, suszarke. To najcieplejsze pomieszczenie w domu :) Ja obwiniam za taki stan rzeczy nieocieplone rury nawiewne i wywiewne, stąd mi pizga z wentylacji i pewnie ta wyrzutnia tak rzyga, ale zastanawia mnie czemu tak na czarno ;> to chyba jakiś szatański pomiot :rolleyes:

• 3 weeks później...

Witam

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

Dobrze jest czytać dzienniki .Można ustrzec się wielu błędów. Teraz wiem ,że wyrzutnia na 100 % nie będzie w szczycie.

Mam pytanie .Wyczytałem kiedyś ,że kupiłeś wkrętarkę ,jak Ci się sprawuje ,co to za firma.Zbliżam się do chwili ,że też będę musiał kupić.Pobieżnie jeszcze raz przeczytałem Twój dziennik ,ale nie mogłem tego opisu odszukać.

Jeszcze jedna sprawa .Kończysz już budowę ,a kupowałeś wiele sprzętów, może chcesz się teraz części pozbyć ?

Miłego dnia J.Korona.

Witam

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

Dobrze jest czytać dzienniki .Można ustrzec się wielu błędów. Teraz wiem ,że wyrzutnia na 100 % nie będzie w szczycie.

Mam pytanie .Wyczytałem kiedyś ,że kupiłeś wkrętarkę ,jak Ci się sprawuje ,co to za firma.Zbliżam się do chwili ,że też będę musiał kupić.Pobieżnie jeszcze raz przeczytałem Twój dziennik ,ale nie mogłem tego opisu odszukać.

Jeszcze jedna sprawa .Kończysz już budowę ,a kupowałeś wiele sprzętów, może chcesz się teraz części pozbyć ?

Miłego dnia J.Korona.

wkrętarkę kupiłem czerwoneko meec'a z juli. Na prawdę moge polecić, trochę nią popracowałem i jest konkretna. Mam akumulatory 3Ah i długo trzymają.

Co do sprzętów to kupowałem ale w sumie nie wiem czy czegoś bym się pozbył ;) niwelator używam na bieżąco (teraz przerwa bo ZIMA) i jeszcze bedę go używał wielokrotnie na zewnątrz i przy garażu. Więc nie mam nic do sprzedania :)

Jak sprawuje się reku w te mrozy? Jak zużycie prądu?

Witam. Reku sprawuje się dobrze, wymiennik jeszcze mi nie zamarzł ani razu na razie było chyba max -11*C. Niestety wstyd sie przyznać ale wełny na górze jeszcze nie rozłożyłem i kanały od góry są odsłonięt w większosci, więc wieje z nich zimnem i odzysk jest mizerny. Obiecuję że to niedługo dokończę :rolleyes:

Co do zużycia prądu to standardowo I bieg - 17W, II bieg - 63W, III bieg 160W. Nie mam żadnych nagrzewnic więc jest tak jak latem. Reku nie chodzi u mnie cały czas, ponieważ po pierwsze za bardzo jeszcze mi wychładza dom i PC musi gonić za nim, a to bez sensu. Drugie to jak chodzi non stop to wysusza powietrze, nie mam jeszcze żadnego GWC (chociaż ggwc chyba zrealizuję na DZ od pompy). Więc u mnie chodzi w dzien jak jestem w domu, na noc wyłączam i rano wietrze. Tak jak pisałem u Wariata, pomimo wyłączonej centrali i tak coś tam dmucha, lekko bo lekko ale jest. W domu mam wilgotność 50-63%, reku szybko ją potrafi zaniżyc, niecałe dwa dni wiania bez przerwy i mogę zrobić poniżej 50 spokojnie. Więc na przyszłość do zrobienia sterowania za pomocą pomiaru wilgotności i dwutlenku węgla, chociaż nie wiem czy sama wilgotność tego nie załatwi, bo wilgotność jest od zycia i ludzi, więc jedno z drugim jest powiązane. Zrobię to bez problemu jak zepnę centrale z moją automatyką.