Daniellos_ 26.05.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Ciekawy patent z tym, czego nie pamiętasz nazwy. Mój braciak tzrobił podobnie wannę w łazience. Czy to wygodne będzie? nie wiem, ale mam takie skrzywienie, że podoba mi się wszystko co inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.05.2017 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Czy to wygodne będzie? nie wiem, ale mam takie skrzywienie, że podoba mi się wszystko co inne też lubię wszystko co inne i nikt tego nie ma Nadal nie pamiętam nazwy (była po angielsku), ale inspiruję się np tym: http://pics.tinypic.pl/i/00904/yjzu8d6lyv96.jpg Wyłoże to wszystko deską tarasową, chociaż się zastanawiam czy nie zrobić tylko podłogi, bo na siedziska i oparcia i tak będę robił poduchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.05.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Jakiś odpływ walnij poza taras z tego dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.05.2017 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Jakiś odpływ walnij poza taras z tego dołu. Oczywiście bedzie, pare metrow rury pelnej a potem pare metrow drenazowej, niech sie rozsącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 27.05.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Moje 3 grosze;) Ja to widzę tak: http://i.imgur.com/m5ukfqh.jpg?1 Primo: Balia dlatego na rogu bo nie będzie zabierać tyle miejsca na tarasie. Zwróć uwagę że strony ogrodu taras za balią jest nie wykorzystany bo ani tam stanąć ani coś postawić. Strata cennego miejsca na tarasie który i tak "zawsze jest za mały". A wysunięcie bali w róg da fajny efekt i dużo miejsca na inne rzeczy dookoła. A jak bardzo się pokusisz żeby ładnie to grało z resztą tarasu możesz ją zagłębić ale też raczej na rogu tarasu niż tak jak tu na środku: http://images.adsttc.com/media/images/55e6/7437/8450/b5e7/a600/08ad/slideshow/casa-calcurrupe-07.jpg?1441166385 Duo: Co do zagłębienia to bardzo fajna i modna:cool: rzecz teraz. Ale w tym miejscu które proponujesz uważam że zrobisz sobie ku ku. Jak już bardzo się uprzesz zrobił bym tak jak na pierwszym rysunku (czerwone pole) i dodatkowo dać dwa słupy i jakieś lekkie materiałowe zadaszenie zadaszenie. Powód bardzo podobny jak przy bali wychodzisz na taras i łup do dziury. Nie widzi mi się to. Taras raczej bym wykorzystał do rozstawienia stołu grilla i jakiś fajnych krzeseł a to już dużo miejsca zajmuje. Zwróć uwagę że nawet na zdjęciu którym się sugerujesz to zagłębienie jest dość daleko o domu i jest wcześniej duży taras. " A tak w ogóle to w mojej subiektywnej opinii takie zaniżenie najlepiej funkcjonuje gdzieś w rogu działki najlepiej osłonięte drzewami z trzech stron jako taka "odwrócona altana" gdzie nikt cię nie widzi i możesz w spokoju pić piwko a w domu np dzieciaki lub żona z koleżankami może robić huragan. Bo jak zrobisz to na tarasie przy salonie to nici z picia piwka w spokoju. http://www.homedesigninspired.com/wp-content/uploads/2016/09/firepit-with-sitting-6.jpg http://www.contemporist.com/wp-content/uploads/2017/02/sunken-firepit-backyard-090217-958-01.jpg http://68.media.tumblr.com/9eeb89afab0112adaa8ab00201c40ea0/tumblr_mo4ekp3pIU1r4mmz8o1_500.jpg A najlepiej tak jak tu czego Ci życzę: To tylko moje prywatne spojrzenie na temat. Planu tak aby było dobrze dla Ciebie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 27.05.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 Przeczytałem cały dziennik i muszę powiedzieć że jest super! Rzeczowo i fachowo jak mało kto Wszystko dobrze przemyślane i wykonane. Miło się czytało i bardzo dobrze zrobione zdjęcia pokazujące każdą ważną rzecz. Dla samoroba to bardzo cenne Zazdroszczę i gratuluję zakończenia aczkolwiek wiem że jeszcze garaż i inne pomysły są więc dziennik dalej będzie żył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.05.2017 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Przeczytałem cały dziennik i muszę powiedzieć że jest super! Rzeczowo i fachowo jak mało kto Wszystko dobrze przemyślane i wykonane. Miło się czytało i bardzo dobrze zrobione zdjęcia pokazujące każdą ważną rzecz. Dla samoroba to bardzo cenne Zazdroszczę i gratuluję zakończenia aczkolwiek wiem że jeszcze garaż i inne pomysły są więc dziennik dalej będzie żył Dzięki dziennik mam nadzieje że będzie żył dopóki będę coś dłubał, czyli pewnie długo Moje 3 grosze;) Ja to widzę tak: ............ Właśnie po to to wszystko tutaj umieszczam, bo spojrzenie z jednej strony może być obarczone błędami. Jak rysowałem te wizualizacje to tak własnie myślałem że to zagłębienie jest zbyt blisko, jest 1m od krawędzi elewacji. Jeszcze nie wiem co zrobię, o takim odsunięciu całkowitym od domu też myślałem, ale chciałem aby to było własnie miejsce spotkan i nie chciałem specjalnie kupować miliona krzesełek itp. Tak myślę że mógłbym to zrobić dalej od domu i w środku palenisko, tylko że wtedy z zadaszeniem będzie kłopot, ehhh cieżkie decyzje Natomiast ta nowa lokalizacja bajli jest idealna ! wpuszczę ją w 1/4 w taras, będzie stała na ziemi przez co nie trzeba będzie drabinki aby do niej wchodzić! Dzięki Anonim! Przez ten gorąc który jest na zewnątrz ciągle chodzi mi po głowie basen, ale to chyba za droga impreza, kiedyś to liczyłem i muszę to zrobić jeszcze raz, taki 3x5m by wystarczył. W tym roku planuje tylko zrobić taras, reszte później. Planuję to teraz bo muszę wiedzieć dokładnie gdzie i ile będzie kostki. Pozdrawiam seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.05.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Z basenem się orientowałem i tak 3m na 2,5m i 1,5 głeboki z jakims tanim filtrem i z powłoka przylepiana wycenili mi na 4 500pln. Do tego wykop i i podbudow z betonu we własnym zakresie. Tak ze nie są to jakieś gigantyczne pieniądze.. Jednak dla samego siedzenia w wodzie zrezygnowałem z tej opcji... .......na chwile obecną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 29.05.2017 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Z basenem się orientowałem i tak 3m na 2,5m i 1,5 głeboki z jakims tanim filtrem i z powłoka przylepiana wycenili mi na 4 500pln. Do tego wykop i i podbudow z betonu we własnym zakresie. Tak ze nie są to jakieś gigantyczne pieniądze.. Jednak dla samego siedzenia w wodzie zrezygnowałem z tej opcji... .......na chwile obecną to była oferta na basen plastikowy? Taki samonośny czy trzeba go wsadzać w stelaż? Ja bardziej celowałem w basen z betonu i wyłożenie go płytkami albo pomalowanie jakąś gumą. Ale to może za pare lat jak nie będę miał co z pieniądzmi robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 30.05.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Normalny basen...To była oferta gdzie na beton byla zgrzewana niebieska folia basenowa. Trzeba było wykombinować aby z tej foli nie było zadnych odpadów i mieć pod to zaprojektowany basen. A wylewka betonowa samorobnie gdy masz glebe która ci się nie obsypuje to 1000pln http://basensaunaservice.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 03.06.2017 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Dzięki grend za info. Mam pytanie do szanownego forum. W grudniu zamierzałem zrobić ogrodzenie frontowe, zrobiłem wykopy w celu zalania fundamentów pod bramę i słupki. Niestety gdy już byłem gotowy przyszły mrozy niby lekki ale ja nie chciałem ryzykować, słupki bym olał, ale fundament pod brame będzie spory więc wolałem poczekać. Po paru dniach jak mrozy puściły okazało się że ziemia jest bardzo zmarznięta i nie mogłem dokonać poprawek. Postanowiłem poczekać do wiosny. Wiosny nie było tylko przyszło od razu lato no i wszystko już mam gotowe, szalunki itp i chciałbym zalać, ale w głębokich wykopach mam taką oto sytuację jak na filmie: Woda na głębokości 1m, nie mogę pogłębić wykopu pod fundament bramy - chciałem do 1,2m. Jak myślicie co robić, poczekać aż poziom wody się obniży czy może lać na ten 1m - tutaj boję się że ta masa betonu (fundament pod bramę ma wymiary 0,5x1x2m ) mocno mi siądzie na takim plastycznym gruncie. Co radzi forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 03.06.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 No to moje zdanie bedzie takie, poczekaj niech woda odejdzie i grunt się utwardzi. Czekałeś tyle miesięcy poczekasz i te kilka dni. Może nie bedzie padać. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 03.06.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2017 Glina. Lej i nie drenuj. Bedzie dobrze. Dla pewności możesz wrzucić jakieś żelastwo w beton.Sąsiedzi jak lali płoty to do pełna wody mieli w wykopie. Beton wyparł wodę a plot stoi już kilka lat i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 04.06.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Płot to nie fundament - jak mówią pozostali wal beton w dół bez stresu. Inni robią płoty bez betonu i to stoi (choć to dla mnie już tandeciarstwo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.06.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Miałem do czynienia z betonem w takich warunkach . Sypałem na początek chudy beton , ubijałem , tak żę chodziłem po nim i nie pozostawiałem śladów później na to beton konstrukcyjny , u mnie dało egzamin . Gliny nigdy nie ubijesz , ale chudziak da się w tą mokrą warstwę gliny ,,wcisnąć " podczas ubijania . Ubijałem ręcznym ubijakiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.06.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Płot to nie fundament -Prawda , ale trochę głupio będzie , jak brama sobie ,, usiądzie" , albo podczas mrozów ,,urośnie "o np 2 cm od reszty płotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 04.06.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 WitamJa bym wybrał tą paryję do twardego jak jest taka możliwość. Wody się nie bój. Przed samym zalaniem betonu ją wypompuj wiaderkiem czy inną "pompą".Nie wiem jak ma wyglądać ta brama, ale jeżeli tak jak na wizualizacji to proponowałbym zazbroić cały odcinek od lewego słupka furtki przez prawy lewy bramy do prawego bramy. Trzeba stworzyć jednolity zazbrojony fundament, górą i dołem, aby słupki nie zmieniały swojego położenia względem siebie co powoduje stabilność konstrukcji. Taki statek na morzu kiwa się ale cały. Czy brama będzie miała 2m szerokości? Jak coś źle gadam to mnie poprawcie. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 04.06.2017 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2017 Dzięki za podpowiedzi. Brama to brama przesuwna o świetle wjazdu 4m, cała ma 5,5m, ten fundament to jedyne co ją będzie trzymać, więc nie może się ruszać. Do tego fundamentu musze zamontować dwa wózki które będą trzymały bramę, więc musi być solidny. Po przeczytaniu waszych podpowiedzi zrobię po trochu od każdej, tzn poczekam jeszcze trochę, potem wybiore to co się da (do twardego się nie dokopie bo jak wykopię chociaż jednego sztycha to woda powoduje obsuwanie wykopu) do głębokości 1,2m, wyleję 5cm chudziak, poczekam z 3 dni i wyleję reszte (tu już z gruchy). Dzięki za rady, oczywiście jak już będzie finisz zdam relację. BTW: to ma wyglądać mniej więcej tak: http://www.bram-stal.pl/fotki/o536d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.06.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Widzę, że teren masz nieprzyjazny pod wykopy. Ja przyzwyczajony jestem do twardych gruntów a u Ciebie to by palować przed wykopami. Brama po drugiej stronie będzie miała jakiś "stabilizator" po zamknięciu? Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 05.06.2017 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Widzę, że teren masz nieprzyjazny pod wykopy. Ja przyzwyczajony jestem do twardych gruntów a u Ciebie to by palować przed wykopami. Brama po drugiej stronie będzie miała jakiś "stabilizator" po zamknięciu? Marek Jak się kopie w porze suchej to woda jest dopiero na 1,6-1,8m, ale zwykłych fundamentów bałbym się tutaj zrobić. Tak brama będzie miała oparcie po zamknięciu, jest dodatkowy słupek z "kieszonką", muszę tylko dorobić do bramy jakieś kółko aby nie szurała mi po tej kieszonce bo się farba pozdziera i będzie rdzewieć. Niestety ostatnio trochę nie mam czasu na dłubanie u siebie bo mam trochę ciężkiej roboty u sąsiada http://files.tinypic.pl/i/00907/29fwiuxb88k1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts