uciu 05.10.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Sebcio kiedyś pisałeś, że po krokwiach Ci ciekła woda - przez poprzebijaną gwoździami membranę... U mnie pdobnie cieknie, uszczelek nie dawałem bo nawet o nich nie wiedziałem.... teraz myślę by łączenie kontrłaty i membrany przejechać silikonem dekarskim?Uszczelniałeś to czymś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 05.10.2017 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Sebcio kiedyś pisałeś, że po krokwiach Ci ciekła woda - przez poprzebijaną gwoździami membranę... U mnie pdobnie cieknie, uszczelek nie dawałem bo nawet o nich nie wiedziałem.... teraz myślę by łączenie kontrłaty i membrany przejechać silikonem dekarskim? Uszczelniałeś to czymś??? Siema, chyba pisałem o tym ale jak na dachu miałem samą membranę bez dachówki teraz pod dachówką jest sucho jak pieprz. Co prawda jakbym miał poddasze użytkowe to wydał bym te pare stów na taśmę uszczelniającą pod kontrłaty i taśmę do sklejania membrany na łączeniach, albo membranę z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 06.10.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Siema, chyba pisałem o tym ale jak na dachu miałem samą membranę bez dachówki teraz pod dachówką jest sucho jak pieprz. na razie tez mam samą membranę i cieknie, miałem to uszczelniać ale chyba oleje temat. Dzięki:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 06.10.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Nie podobają mi się te onformacje ja mam mieć poddasze użytkowe więc nie ma prawa być przecieku a właśnie zamierzam mieć membranę wysokoparoprzepuszczalną (chyba corotop red strong 180) na pełnym deskowaniu. Membrana z klejonym zakładem. Czyli pod kontrłaty (lub inne mocowanie) wypada dać jakieś podkładki? Jakie? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.10.2017 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Panie Karolu, tu chodzi o to że cieknie na dziurach po gwoździach ale jak na wierzchu jest sama membrana i nie ma dachówki! Normalnie nic raczej nie przecieka, ale, jakby się zdarzył u Ciebie deszcze padający od dołu pod skosem w dużych ilościach to i pewnie by coś przeciekło. Możesz uszczelnić taką taśmą - tanio nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 16.10.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Witaj, gdzieś na początku rzuciło mi się że robisz pomiary na Rasberry ? Tylko pomiary czy coś jeszcze i dlaczego Rasberry a nie np Arduino ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 20.10.2017 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Witaj, gdzieś na początku rzuciło mi się że robisz pomiary na Rasberry ? Tylko pomiary czy coś jeszcze i dlaczego Rasberry a nie np Arduino ? Cześć, sorry ale jakoś nie zauważyłem Twojego posta. Na rPi robię pomiary temperatury i wilgotności i tak na prawdę tylko do tego go używam. Dlaczego? Bo tak wyszło i jest mi wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.11.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Doborze pamiętam, ze wodę robiłeś na PP? Ale samo pp czy stabilizowane? Proszę doradź mi coś w zakresie wodkanu. Podłogówke reż możesz poruszyć, miałes kan'a blue flor o ile znow sie nie mylę?Podoba mi sie technologia pexa z prasą albo to co ma rehau ale przekroje tych ksztaltek są mijimalne /; a majac system na trójnikach nie chcę by wody pod prysznicem brakowalo gdy ktoś myje ręce lub splucze wode w łazience niżej. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.11.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Idziecie chyba równo:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342115-Pomoc-z-projektem-instalacji-CWU&p=7555172#post7555172 Jeśli chodzi o podłogówkę do blue PE-RT jest ok. Lepiej układa sie latem ale Ja zimą też dałem radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 12.11.2017 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Doborze pamiętam, ze wodę robiłeś na PP? Ale samo pp czy stabilizowane? Proszę doradź mi coś w zakresie wodkanu. Podłogówke reż możesz poruszyć, miałes kan'a blue flor o ile znow sie nie mylę? Podoba mi sie technologia pexa z prasą albo to co ma rehau ale przekroje tych ksztaltek są mijimalne /; a majac system na trójnikach nie chcę by wody pod prysznicem brakowalo gdy ktoś myje ręce lub splucze wode w łazience niżej. Pozdrawiam Karol Tak ja robiłem na PP, zwykłych, stabilizowane to na duże odległości albo dla dużej temp wody (to wszystko ze względu na rozszerzalność cieplną), zwykłe PP wystarczy że wwszystko dasz w otulinie i pianką objedziesz dookoła w warstwie styro, to wszystko to przejmie ewentualne rozszerzenie. Natomiast drugi raz zrobił bym na rozdzielaczu i rury do każdego punktu poboru, tutaj tylko problem jest z cyrkulacją. Do wanny i prysznica poleciał bym np rurą fi20, ale już do kibelków czy umywalek itp zwykła 16 wystarczy, tak czy siak mamy tam redukcję na 3/8 w zaworze kulowym do którego podłączamy baterie. Ze zwykłym PP schodzi strasznie dużo czasu niestety, ale nie powiem, wychodzi tanio no i dzięki cyrkulacji nawet bez pompki woda sama krąży i np po prysznicu mamy ciepłą wodę we wszystkich pozostałych punktach w domu. Podłogówka jak najbardziej blue floor, dla mnie bajka. Odezwij się na priv'a to pogadamy o pełnej ofercie na ten system w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 12.11.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Podłogówka jak najbardziej blue floor, dla mnie bajka. Odezwij się na priv'a to pogadamy o pełnej ofercie na ten system w dobrej cenie Też chętnie wysłucham dobrej oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 12.11.2017 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Też się zgłaszam, z tym, że rurki już mam... Co jeszcze tam jest? Rozdzielacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 02.12.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 sebcio, jakiea newsy odnosnie pompy czy nadal cisza w eterze, uporaliscie sie juz z CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 02.12.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Oooo właśnie, miałem jakiś czas temu pytać i zapomniałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 03.12.2017 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 sebcio, jakiea newsy odnosnie pompy czy nadal cisza w eterze, uporaliscie sie juz z CWU ? W sumie tak, muszę tylko jedną rzecz przylutować, a robię to już chyba 2 tygodnie, Jacek też zawalony robotą. PC działa, z tego co widzę to po tuningu jest troszkę mniej wydajna (COP 4,45 dla CO), ale jest za to cichsza, przy zamkniętej obudowie i drzwiach od kotłowni w ogóle jej nie słychać, nawet w nocy więc ten niższy cop w ogóle nie ma dla mnie znaczenia. Skoro już o PC mowa to wrzucę stany podlicznika i ciepłomierza z poczatku grzania, ku pamięci żeby później sobie sprawdzić jak to wyszło i żeby nikt nie zarzucił że to jakieś czary http://images.tinypic.pl/i/00950/dcfsily6y8u4.jpg http://images.tinypic.pl/i/00950/g0ayfh4uk5cg.jpg Ponieważ mam uszkodozny obiektyw i może być słabo widać zwłaszcza ciepłomierz to jest tam 21,146 GJ, a na podliczniku 1633,87 kWh to jest START zobaczymy co będzie na mecie Będzie to pomiar całości CO + CWU, ale mam wodomierz na CWU więc sobie to jakoś wylicze ile poszło kWh na wodę. Przykład podam na dniach jak znajdę chwilę na testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 15.12.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 czekamy cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 15.12.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Co prawda jakbym miał poddasze użytkowe to wydał bym te pare stów na taśmę uszczelniającą pod kontrłaty i taśmę do sklejania membrany na łączeniach, albo membranę z klejem. Hmmm... to membranę trzeba na zakładach sklejać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 16.12.2017 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Hmmm... to membranę trzeba na zakładach sklejać? Wg mnie przy poddaszu użytkowym tak wypada, będzie szczelniej i ja tak bym zrobił. Są membrany z gotowymi paskami kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 16.12.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Mi leci przy papie w kilku miejscach. Np pod dużym gwoździem od łaty, który trafił w deskę a nie w krokiew. Gdzieś na zakładach pionowych pod kontrłatami. Czm to poprawić? Jakimś dekarskim czy innym specjalny uszczelniaczem (soudal coś ma). Seba, jaki zestaw do odkurzacza mialeś? Po płytkach wydaje sie to firmówka beama, czy ew można łączyć systemy różnych producentów? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.12.2017 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ja mam nieużytkowe poddasze, a membranę kleiłem. Potem uszczelniałem tam gdzie taśma dobrze nie skleiła. Myślałem, że klejenie to norma @karster - mój sąsiad z naprzeciwka wszystkie papiaki zasmarował lepikiem na zimno. Sporo tego było, ale mówił że cieknie mu tam gdzie gwóźdź między deski trafił, a od góry ciężko ocenić który to, więc wszystkie smarował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts