Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sebcio kiedyś pisałeś, że po krokwiach Ci ciekła woda - przez poprzebijaną gwoździami membranę...

U mnie pdobnie cieknie, uszczelek nie dawałem bo nawet o nich nie wiedziałem.... teraz myślę by łączenie kontrłaty i membrany przejechać silikonem dekarskim?

Uszczelniałeś to czymś???

Siema,

chyba pisałem o tym ale jak na dachu miałem samą membranę bez dachówki ;) teraz pod dachówką jest sucho jak pieprz. Co prawda jakbym miał poddasze użytkowe to wydał bym te pare stów na taśmę uszczelniającą pod kontrłaty i taśmę do sklejania membrany na łączeniach, albo membranę z klejem.

Nie podobają mi się te onformacje :( ja mam mieć poddasze użytkowe więc nie ma prawa być przecieku a właśnie zamierzam mieć membranę wysokoparoprzepuszczalną (chyba corotop red strong 180) na pełnym deskowaniu. Membrana z klejonym zakładem. Czyli pod kontrłaty (lub inne mocowanie) wypada dać jakieś podkładki? Jakie?

Pozdrawiam

Karol

Panie Karolu, tu chodzi o to że cieknie na dziurach po gwoździach ale jak na wierzchu jest sama membrana i nie ma dachówki! Normalnie nic raczej nie przecieka, ale, jakby się zdarzył u Ciebie deszcze padający od dołu pod skosem w dużych ilościach to i pewnie by coś przeciekło. Możesz uszczelnić taką taśmą - tanio nie będzie.

• 2 weeks później...
Witaj, gdzieś na początku rzuciło mi się że robisz pomiary na Rasberry ? Tylko pomiary czy coś jeszcze i dlaczego Rasberry a nie np Arduino ?

Cześć, sorry ale jakoś nie zauważyłem Twojego posta. Na rPi robię pomiary temperatury i wilgotności i tak na prawdę tylko do tego go używam. Dlaczego? Bo tak wyszło i jest mi wygodniej ;)

• 4 weeks później...

Doborze pamiętam, ze wodę robiłeś na PP? Ale samo pp czy stabilizowane? Proszę doradź mi coś w zakresie wodkanu. Podłogówke reż możesz poruszyć, miałes kan'a blue flor o ile znow sie nie mylę?

Podoba mi sie technologia pexa z prasą albo to co ma rehau ale przekroje tych ksztaltek są mijimalne /; a majac system na trójnikach nie chcę by wody pod prysznicem brakowalo gdy ktoś myje ręce lub splucze wode w łazience niżej.

Pozdrawiam

Karol

Doborze pamiętam, ze wodę robiłeś na PP? Ale samo pp czy stabilizowane? Proszę doradź mi coś w zakresie wodkanu. Podłogówke reż możesz poruszyć, miałes kan'a blue flor o ile znow sie nie mylę?

Podoba mi sie technologia pexa z prasą albo to co ma rehau ale przekroje tych ksztaltek są mijimalne /; a majac system na trójnikach nie chcę by wody pod prysznicem brakowalo gdy ktoś myje ręce lub splucze wode w łazience niżej.

Pozdrawiam

Karol

Tak ja robiłem na PP, zwykłych, stabilizowane to na duże odległości albo dla dużej temp wody (to wszystko ze względu na rozszerzalność cieplną), zwykłe PP wystarczy że wwszystko dasz w otulinie i pianką objedziesz dookoła w warstwie styro, to wszystko to przejmie ewentualne rozszerzenie.

Natomiast drugi raz zrobił bym na rozdzielaczu i rury do każdego punktu poboru, tutaj tylko problem jest z cyrkulacją. Do wanny i prysznica poleciał bym np rurą fi20, ale już do kibelków czy umywalek itp zwykła 16 wystarczy, tak czy siak mamy tam redukcję na 3/8 w zaworze kulowym do którego podłączamy baterie.

Ze zwykłym PP schodzi strasznie dużo czasu niestety, ale nie powiem, wychodzi tanio no i dzięki cyrkulacji nawet bez pompki woda sama krąży i np po prysznicu mamy ciepłą wodę we wszystkich pozostałych punktach w domu.

Podłogówka jak najbardziej blue floor, dla mnie bajka. Odezwij się na priv'a to pogadamy o pełnej ofercie na ten system w dobrej cenie ;)

• 3 weeks później...
sebcio, jakiea newsy odnosnie pompy czy nadal cisza w eterze, uporaliscie sie juz z CWU ?

W sumie tak, muszę tylko jedną rzecz przylutować, a robię to już chyba 2 tygodnie, Jacek też zawalony robotą. PC działa, z tego co widzę to po tuningu jest troszkę mniej wydajna (COP 4,45 dla CO), ale jest za to cichsza, przy zamkniętej obudowie i drzwiach od kotłowni w ogóle jej nie słychać, nawet w nocy więc ten niższy cop w ogóle nie ma dla mnie znaczenia.

Skoro już o PC mowa to wrzucę stany podlicznika i ciepłomierza z poczatku grzania, ku pamięci żeby później sobie sprawdzić jak to wyszło i żeby nikt nie zarzucił że to jakieś czary ;)

http://images.tinypic.pl/i/00950/dcfsily6y8u4.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00950/g0ayfh4uk5cg.jpg

Ponieważ mam uszkodozny obiektyw i może być słabo widać zwłaszcza ciepłomierz to jest tam 21,146 GJ, a na podliczniku 1633,87 kWh to jest START zobaczymy co będzie na mecie ;) Będzie to pomiar całości CO + CWU, ale mam wodomierz na CWU więc sobie to jakoś wylicze ile poszło kWh na wodę. Przykład podam na dniach jak znajdę chwilę na testy.

• 2 weeks później...

Mi leci przy papie w kilku miejscach. Np pod dużym gwoździem od łaty, który trafił w deskę a nie w krokiew. Gdzieś na zakładach pionowych pod kontrłatami. Czm to poprawić? Jakimś dekarskim czy innym specjalny uszczelniaczem (soudal coś ma).

Seba, jaki zestaw do odkurzacza mialeś? Po płytkach wydaje sie to firmówka beama, czy ew można łączyć systemy różnych producentów?

Pozdrawiam

Karol

Ja mam nieużytkowe poddasze, a membranę kleiłem. Potem uszczelniałem tam gdzie taśma dobrze nie skleiła. Myślałem, że klejenie to norma :confused:

@karster - mój sąsiad z naprzeciwka wszystkie papiaki zasmarował lepikiem na zimno. Sporo tego było, ale mówił że cieknie mu tam gdzie gwóźdź między deski trafił, a od góry ciężko ocenić który to, więc wszystkie smarował.