Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Seba, jaki zestaw do odkurzacza mialeś? Po płytkach wydaje sie to firmówka beama, czy ew można łączyć systemy różnych producentów?

Panie, żadna firmówka, kupuj najtaniej. Ja kupowałem na allegro zestaw chyba z 3 gniazdami. Średnice tego wszystkiego z tego co wiem są znormalizowane więc powinno wszystko pasować.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Super dziennik. Dziękuję

Mam pytanie o spoinowanie płyt. Jak oceniasz użycie fizeliny vs. papier dla amatora ? Jak to wygląda w praktyce, czy fizelina faktycznie przebija nawet przez warstwe q3?

Masą vario robiłeś q1 wszystkich łączeń ( spoinowanie 1 raz bez taśmy i pozniej drugi raz z taśmą)? Na q2,q3 po Vario robiłeś gotową masą premium light ?

Nie pamiętam czy szpachlowales cale płyty czy tylko łączenia i jak to wyglada po malowaniu ?

Jak sprawdza się ta paca profilowana z olejnika ?

Dużo pytań, ale mam trochę metrów do spoinowania. Oczywiscie subskrybuje kanal gipskartonIDT, ale on to mógłby spoinowac deską do chleba, a i tak wyglądałoby to prosto.

Edytowane przez riot

Ja masa vario czy uniflotem wypelnialem laczenia na to znowu masa cienko potem fizelina i tyle. To wszystko w jednym etapie. Dopiero na to gladz. Gladzilem cala tylko kotlownie. Jak nie masz wprawy to wg mnie lepiej nie gladz calosci tylko same laczenia plyt, ta paca profilowana elegancka, polecam.

Natomiast jezeli chodzi o fizeline i papier to ja wybieram fizeline, papier dla mnie jest za gruby i mniej wygodny.

BTW juz chyba z 2 lata minely od moich regipsow i nie mam zadnych pekniec, a wszystko wisi na wiazarach i dom jest na srodku pola gdzie pizga i wszystko pracuje.

Miejscami pod światło widać ze było tam szpachlowane, ale to tylko ja widze i trzeba stworzyć odpowiednie warunki. Mi to nie przeszkadza i na co dzień tego nie widać. Na pewno jakbym szpachlował całość to byłby gorszy efekt, z tym że ja po prostu nie jestem w tym dobry. Spoiny robiłem na szerokość pacy, chyba 30cm.

Muszę się przyznać, że u mnie bez szpachlowania całości, łączenia przy sztucznym świetle i odpowiednim kącie widać. Jednak myślę, że niewielki % osób zwróciłoby na to uwagę. Ja aż takim pedantem nie jestem, żeby mnie to kuło w oczy. Może byłbym gdyby to ekipa miała zrobić ewentualne poprawki, a tak się przecież u samorobów nie dzieje :p

Autorze wątku, gdzie jakieś fotki. nic się nie dzieje? Może coś się odlepiło albo odpadło to pokaż jak nie robić ;)

Autorze wątku, gdzie jakieś fotki. nic się nie dzieje? Może coś się odlepiło albo odpadło to pokaż jak nie robić ;)

mówisz masz ;)

Jak już kiedyś pisałem zawsze chciałem mieć betonową ścianę, więc sobie zrobiłem. Nie mam zdjęcia całości bo mi się trochę popsuł aparat w telefonie i robi słabej jakości zdjęcia więc nie pokazuje ;) jak to ogarne i skończe wszystko na tip top to opiszę co i jak, teraz mi się trochę też nie chce ;) No ale skoro miałem pokazać jak nie robić to proszę bardzo:

http://files.tinypic.pl/i/00954/2me17bvm2c2d.jpg

Po pierwsze, okładzin ściennych nie przyklejamy bez dylatacji od czegokolwiek ;)

Po drugie, płytki kleimy na goły zagruntowany tynk, albo na zagruntowaną siatkę z klejem.

Przyczyną powyższego bylo: brak dylatacji przy oknie, a wręcz wciśniecie płyty na ścisk (bo tak podobno było ładniej ?:rolleyes: ), przyklejenie płyt na gładź gipsową, fakt że zagruntowaną 2x ale to tylko gładź. Ponieważ ostatnio bardzo mocno wiało (na prawdę konkretnie), to okno zapracowało, chociażby się przesunęlo o 1-2mm to pewnie wystarczyło, a to okno od zachodu skąd wiało - w związku z tym parło na płytę od boku i ją wyparło ;), ta z kolei postanowiła spać i popękać. Oprócz tego obrusyzły się jeszcze dwie płyty ale nie odpadły całkiem. Co ciekawe z drugiej strony ściany mam identyczną sytuację, z tym że dylatacja jest 1-2mm, bo robiłem to innego dnia. Więc ku przestrodze, róbcie dylatację tam gdzie trzeba. Nie patrzcie że klej jest nałożony niechlujnie, ale musialem go dać grubo bo tak było trzeba, a znowu za mało aby tam wklejać regipsa, z resztą efekt pewnie byłby taki sam.....

Tak po za tym to w domu coś tam się dzieje, nie mam za wiele czasu żeby robić u siebie bo mam wiele innych zajęć. Na zewnątrz mokro, dużo wody, strasznie dużo wody, chyba najstarsi indianie nie pamiętają takiej ilości wody. To mnie powstrzymało przed budową garażu, ogrodzenia frontowego oraz kładzenia kostki. Obecnie poziom wód gruntowych, a w sumie opadowych wynosi 0,25 m p.p.t więc wyobraźcie sobie..... wodę z drenażu POŚki muszę co chwilę wypompowywać, masakra. Chyba mam na to sposób, ale to w innym odcinku ;).

Ponieważ bardzo dużo ludzi mnie pyta o moją PC, wielu też znajomych nie dowierza że to w ogóle działa. Poniżej przedstawiam zdjęcia z ostatniej doby pokazujące temperatury w domu [*C], na zewnątrz [*C], stan podlicznika do PC [kWh] oraz ilość wyprodukowanego ciepła [Gj] przez PC na ciepłomierzu. Akurat wczorajsza noc jest dobrym przykładem bo była najzimniejsze jak do tej pory w tym sezonie, dodatkowo widać też jak długo dom trzyma zakumulowane ciepło, pomogło mu w tym też trochę słońca. Zdjęcia są robione chwile przed wyjściem z domu, po powrocie i przed chwilą. W tym czasie nikogo nie było, wentylacja chodziła na minimum.

Początek pomiaru, początek nocy:

http://files.tinypic.pl/i/00954/velt7xif33dx.jpg

w domu jest 21,2*C, na zewnątrz -7,4*C

http://files.tinypic.pl/i/00954/g28mfmdpeawq.jpg

stan podlicznika wynosi 2019,06 kWh

http://files.tinypic.pl/i/00954/r3qi52tuvoqx.jpg

na ciepłomierzu było 27,136 Gj

##############################################################

Pomiar rano przed wyjściem z domu:

http://files.tinypic.pl/i/00954/d79cp6hgul9z.jpg

w domu jest 21,2*C, na zewnątrz -9,4*C

http://files.tinypic.pl/i/00954/nrkx8qwcaoxp.jpg

stan podlicznika wynosi 2026,64 kWh

http://files.tinypic.pl/i/00954/6hjpnd3o60mv.jpg

na ciepłomierzu było 27,241 Gj

##############################################################

Pomiar rano przed wyjściem z domu:

http://files.tinypic.pl/i/00954/y1q33u29h8rs.jpg

w domu jest 21,6*C, na zewnątrz -3,1*C

http://files.tinypic.pl/i/00954/x4v8su31pthh.jpg

stan podlicznika wynosi 2026,67 kWh

http://files.tinypic.pl/i/00954/uudqzwydvd5e.jpg

na ciepłomierzu było 27,242 Gj

Więc przez 24h PC zużyła 7,61 kWh, co u mnie biorąc pod uwagę 1h pracy w drogiej taryfie kosztowało 2,46 zł i tym samym wyprodukowała 0,106Gj ciepła, co jest równe 29,55kWh. Wszystko to składa się na jedno dniowy COP w wysokości 3,88. W ramach uściślenia i przypomnienia jest to inwerterowa PC o maksymalnej mocy 5kW od Jacka, grzejąca dom o pow. 109m^2 , który znajduje się w woj. Zachodniopomorskim w otwartej przestrzeni ;) W podanym czasie PC grzala dom i podgrzewała CWU w zbiorniku 300l po całodniowym zużyciu wody przez dwie osoby, z jakiś 40*C do 47*C (temp powrotu ze zbiornika).

Wg mnie to był najgorszy możliwy scenariusz dnia codziennego, no może bylo by jeszcze gorzej gdyby zużyć cały zbiornik CWU, ale to może jeszcze kiedyś udokumentuje. Dla tego co było dzisiaj czyli 2,46zł*30dni*6miesięcy cały sezon CO i CWU kosztował by mnie 442,80 zł. PC wyprodukowała by 5319kWh, co ciekawe w OZC wyszło mi Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie Q!-H,nd!=: 4753 kWh/rok, nie mam jeszcze wszystkiego zaizolowanego w domu więc może dlatego, ale wynik zbliżóny więc to nie banialuki jak niektórzy myślą.

Piszę o tym bo masa ludzi się pyta co z tą pompą i Jackiem i mnei to trochę męczy ;) Na obecną chwilę Jacek nei sprzedaje gotowych urządzeń, moja pompa jest ostatnią swego rodzaju i od wiosny będą nowe modele z inną elektroniką i sterownikiem, takową też będę miał na koniec sezonu grzewczego. Jeżeli to już będzie ostateczna wersja i zacznie się produkcja na masową skalę, to na pewno na forum będzie o tym słychać.

Pozdrawiam czytających

seb

PS. Jacek =jasiek?l

heh nie ;)

Ale czemu aż taka duża PC? Masz OZC? Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? Koszty zależą tylko od zapotrzebowania, więc jeżeli bedziesz miał 2x większe to koszty x2 co u mnie. To że będzie większa moc PC, to oznacza trochę droższe urzadzenie no i większe DZ.

Weź to rozwiń :)

no patrz, a ja nie chciałem być taki wścibski :lol2: kojarzyłem pewne zawirowania w kwestii ilości osób.

Co do mojego zapotrzebowania na energię to z takiego fajnego kalkulatora http://ziemianarozdrozu.pl/kalkulator wychodzi mi niby koszt ogrzewania 2700/rok z (zdaje się z uwzględnieniem cwu oraz ciepła bytowego dla 4 osób- tak liczyłem bo nie dało się wpisać 2 dorosłe +3dzieci). Koszt energii wpisałem 0,6zł czyli wyszło by 4537kwh/rok a to jakoś tak chyba względnie mało....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332815-Dom-pod-krzewuszk%C4%85-DIY&p=7407837&viewfull=1#post7407837

Weź to rozwiń :)

no normalnie ;P byliśmy we dwójke, zużyciie normalne jak u każdego, z tym że nie było wypuszczonej pełnej wanny wody akurat tego dnia ;) Nie muszę chyba na forum bardziej szczegółowo opisywać życia prywatnego :cool: nastepnym razem spiszę ilość m^3 z podlicznika ciepłej wody i nie będę pisał o ilości osób ;)

@karster zobacz udzielałem się nawet u Ciebie w tym temacie ale zupełnie nie pamiętam tego :D Ja uważam że kazdy do swojego projektu powinien mieć OZC już podczas kupna, niektóre firmy to robią. Wiesz już wtedy wszystko, dosłownie. Potem jedziesz zgodnie z projektem i sprawa jest jasna, co do kosztów eksploatacji jak i doboru mocy źródła ciepła.

Widzisz, jakieś tam ozc dostałem z projektem. Zdaje się też u siebie o tym pisałem (jakies fotki pewni były) ale poprawiłem parę rzeczy...

Tak mniej poważnie, człowkiek uczy się całe zycie a i ja chętnie się dowiem co znaczy

, z tym że nie było wypuszczonej pełnej wanny wody akurat tego dnia

znaczy, że dało się wrocić czy nikogo utopić? ;)

no normalnie ;P byliśmy we dwójke, zużyciie normalne jak u każdego, z tym że nie było wypuszczonej pełnej wanny wody akurat tego dnia ;) Nie muszę chyba na forum bardziej szczegółowo opisywać życia prywatnego :cool: nastepnym razem spiszę ilość m^3 z podlicznika ciepłej wody i nie będę pisał o ilości osób ;)

A się wymigał no.

Kota jeszcze masz? Bo ostatnio to tylko z kotem mieszkałeś? :lol2:

Widzisz, jakieś tam ozc dostałem z projektem. Zdaje się też u siebie o tym pisałem (jakies fotki pewni były) ale poprawiłem parę rzeczy...

Tak mniej poważnie, człowkiek uczy się całe zycie a i ja chętnie się dowiem co znaczy

znaczy, że dało się wrocić czy nikogo utopić? ;)

chodzi o to że podałem ilośc ciepłej wody jaka była zużyta tego dnia, co wiąże się z tym że tyle trzeba było podgrzać CWU. Założmy ze jedna osoba zużywa dziennie 50l ciepłej wody, to u mnie było do podgrzania 100l wody. Jeżeli poszla by cała wanna czyli 240l to było by to odpoweidnio wiecej. Może to dla mnie naturalne dlatego dla niektórych jest nie jasne bo u mnie pompa pracuje z priorytetem na CWU, wiec najpierw grzeje CWU do zadanej temp, a potem dopiero CO. Więc przy grzaniu wiekszej ilosci wody pompa dłużej by chodziła z większa mocą i tym samym pobrała więcej prundu. Chyba już wszystko jasne :)

A ja się dopatrywałem jakiejś metafory...

Co do grzania cwu to się zastanawiam ciągle jak to jest? PC grzeje podłogówkę zasilając ją np 28-30'C czyli raczej ma dobry COP. A do grzania cwu jest ta sama PC, która zasila zasobnik już np 45(czasami 60)? Z ile gorszym COPem?

Druga sprawa, te pompy ciepła wyłącznie do cwu to się opłacają? Widziałem już raz instalację, gdzie były dwie pompy własnie. Osobno co i osobno cwu.

Pozdrawiam

Karol

Co do grzania cwu to się zastanawiam ciągle jak to jest? PC grzeje podłogówkę zasilając ją np 28-30'C czyli raczej ma dobry COP. A do grzania cwu jest ta sama PC, która zasila zasobnik już np 45(czasami 60)? Z ile gorszym COPem?

Jest tak jak piszesz, np u mnie grzanie CO z COP>4, natomaist grzanie wody to COP 2,5-3

Druga sprawa, te pompy ciepła wyłącznie do cwu to się opłacają? Widziałem już raz instalację, gdzie były dwie pompy własnie. Osobno co i osobno cwu

wg mnie się nie opłacają, jeżeli rocznie płacę za CWU ok 300 zł, a taka PC do CWU kosztuje np 5000zł, to sam jej zakup zwróci mi się po 16 latach! Do tego zajmują miejsce ;)