Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A do ilu stopni grzeje sie cwu? Myslalem kiedys, ze 40-45 to maks ale legionella... doczytałem, ze trzeba okresowo podgrzewac nawet do 60'C. W jakim okresie?

Pozdrawiam

Karol

no grzeje się tak jak piszesz, chociaż ja grzeje trochę więcej bo mam sporą deszczownicę pod prysznicem i woda z niej się ochładza po drodze, więc trzeba ją zasilać większą temperaturą. Okresowo wodę się podgrzewa grzałką elektryczną, ja mam taką 2kW za 150 zł chyba, a w jakim okresie to różnie, poczytaj o tych bakteriach to będizesz wiedział o co chodzi. Wg mnie wystarczy raz na tydzień. Bo przecież tą wodę i tak zużywasz....

• 4 weeks później...
o taki, teraz zrobił bym taki żeby wsadzić w niego płytki, albo w ogóle odpływ ścienny. Teraz po prostu podobają mi się rzeczy mniej rzucające się w oczy :cool:

dzięki, model nie jest tak istotny, bardziej chodzi mi o firmę ;)

powiedz jesteś zadowolony - często musisz czyścić? zapycha się? ładnie zbiera wodę?

odpływ ścienny - muszę zerknąć, bo nie wiem chyba co to

Czyszczenie zalezy od czestotliwosci uzywania. Jestem zadowolony, bardzo dobrze zbiera wode. Nie zapycha sie calkiem, jednak jak woda wolniej splywa yo wiem ze trzeba go wyczyscic, bo w pionowych scisnkach tej nakladki sa dodatkowe dziurki ktoredy splywa woda i tam sie zbieraja wlosy, to trzeba czyscic.

Czyszczenie zalezy od czestotliwosci uzywania. Jestem zadowolony, bardzo dobrze zbiera wode. Nie zapycha sie calkiem, jednak jak woda wolniej splywa yo wiem ze trzeba go wyczyscic, bo w pionowych scisnkach tej nakladki sa dodatkowe dziurki ktoredy splywa woda i tam sie zbieraja wlosy, to trzeba czyscic.

dzięki Seba, zastanawiam się, czy my mamy jakiś felerny odpływ, bo nam się non stop zapycha, włosy utykają w syfonie

więc do domu chcę jakiś niezawodny model wybrać :yes:

deante bardzo przystępny cenowo

To ten odpływ który mam jest lepszy, syfon do tej pory czyściłem raz, a niedługo będzie 2 lata jak mieszkam :rolleyes: ta wkładka nierdzewna na pionowych ściankach ma ponawiercane otwory i woda w większości tamtędy wpływa i tam też zostaje znaczna część włosów. Wyciąga się tą wkładke, przjeżdza kawałkiem srajtaśmy od góry do dołu i finito. Niestety tak czy siak trzeba to czyścić, jak wszystko :)

To ten odpływ który mam jest lepszy, syfon do tej pory czyściłem raz, a niedługo będzie 2 lata jak mieszkam :rolleyes: ta wkładka nierdzewna na pionowych ściankach ma ponawiercane otwory i woda w większości tamtędy wpływa i tam też zostaje znaczna część włosów. Wyciąga się tą wkładke, przjeżdza kawałkiem srajtaśmy od góry do dołu i finito. Niestety tak czy siak trzeba to czyścić, jak wszystko :)

ja nie mam nic przeciwko czyszczeniu, żeby nie było co nie ;) jednak czyszczenie syfonu co kilka dni jest upierdliwe, bo to trzeba wykręcać te plastikowe części

zwróciłam właśnie uwagę na te dziurki, co piszesz Seba, bo mój właśnie tego nie ma - może dlatego jest taki słaby, bo woda nie ma dodatkowej drogi ujścia, jak wszystko do syfonu leci i go zapycha

Że tak się wtrącę , a nie uważacie że odpływ który skuteczniej zbiera zanieczyszczenia , jest lepszy od tego który większość tych zanieczyszczeń przepuszcza ? Ważne , zwłaszcza wtedy gdy ktoś ma oczyszczalnię ścieków !.

tak, pewnie fajnie, że zbiera, ale mi się wydaje, że mamy jakiś felerny model po prostu - gdyby miał takie dziurki jak u Seby, to woda mogłaby przelatywać, a u nas jest od razu zapchany i woda leci na łazienkę

Edytowane przez chilli banana

tak, pewnie fajnie, że zbiera, ale mi się wydaje, że mamy jakiś felerny model po prostu - gdyby miał takie dziurki jak u Seby, to woda mogłaby przelatywać, a u nas jest od razu zapchany i woda leci na łazienkę

Wiem jak to jest , też miałem taki liniowy dwa razy w tygodniu czyszczenie , teraz już go nie mam , wyleczyłem się z liniowego .

... Kurde nie wiem jak ja to bedę zgrzewał po tynkach z podejściem w ścianie i wystającym z niej tylko kolankiem.... chyba dam kolanko i za nim kawałek rury, potem mufa i jadę dalej.

1)Jak ostatecznie robiłeś? Widziałem jakieś fotki, gdzie kułeś po tynkach czyli nie wypaliło? Bo mam taki sam plan jak Ty Pierwotnie ale również się go boję. Kupiłem już rurki zgrzewane no i kanalizę, ba nawet dziś podłączyłem dwa podejścia do syfonów.

2)Do rolet mam chyba te same silniki, one zdaje się mają 3mb przewodu. Co dalej? Dawałeś przy każdym oknie puszkę do lokalnego sterowania roletą i gdzieś tam w wybranym miejscu do grupowego? Wydaje mi się to jakieś logiczne ale np mam wykusz w jadalni i 3 rolety a obok 4'ta w drzwiach tarasowych i myślę co by wszystkich tych czterech puszek obok nie założyć + piąta od grupowego sterowania.

3) Oglądałem pewnie po raz 3 instalacje u Ciebie, szacun! Powiedz/ napisz jak niektóre przewody się trzymały? Widać USMP ale niektóre przewody obok były chyba klejone?

4) Dawałeś jakieś przewody niskonapięciowe/ skrętki czy coś jak YDY 8x05 do puszek? Coś takiego widać. Co z tym dalej?

PS. Kontatk do rurek Kan-therm wykżystałem ale nie dostałem wyceny do teraz a poza tym bez PP (w sensie podłogówka+ rozdzielacze). Kupiłem rurki PPR(stabilizowane szkłem) lokalnie, było ok 1zł drożej na mb (kształtek nie porównywałem) więc pewnie w internetach miałbym to o 100zł taniej na całości ale goście dużo mi podpowiadają więc ogólnie jakby kto kiedy pytał to polecam Hydrociech (Ciechocinek). Drugi raz u nich kupuję i naprawdę mają super obsługę i pogadać i doradzić dają radę :D

Pozdrawiam

Karol

1. Sorry ale nie wiem czego dotyczy ten opis, nie pamietam.

2. Ja rolety mam somfy przeciazeniowe, a kabel laczylem w korytkach stalowych na strychu. Nie mam wlacznikow przy oknach. Wszystko sterowane do tej pory z telefonu a w nsjblizszej przyszlosci głosem.

3. Usy dobrze trzymają, wiertlo fi6 i jest git.

4. Kazdy wlacznik mam na skretce ktora idzie do sterownika.

Bo oni sprzedaja jak na razie tylko podlogowke , musisz sie przypomniec.

Ten punkt 1 dotyczył podejść do cwu. Chciałeś tak jak ja zrobić je przed tynkami i dokończyc instalacje po tynkach. Pamiętasz już co i jak? To akurat warzna dla mnie sprawa, proszę doradź.

USy wiem, ze trzymają bo ich uzywam. Nawet w porothermie jakoś się trzymają. No a w stropie monolitycznym trzymają ekstra. Zresztą wszędzie trzymają (cegła, beton, suporex, porotherm). U Ciebie wdziałem usmp ale były też przewody bez uchwytów a się trzymały...

Z roletami nie wiem, niby fajne tak z telefonu ale u mnie bedze 5ludu... zwykle pewnie wystarczy od frontu wieczorkiem jako pierwsze zamykać a dopiero do spania resztę wiec może i takie sterowanie bedzie good. Teraz tak pomyslałem, że doprowadzę każdą roletę do domu rozdzielni i dam w kilku miejscach przyciski na skrętce (ściślej na przewodzie alarmowym bo skrętka do tego nie słóży).

Pozdrawiam

Karol

Hej, kupę lat... Sobie mieszkasz spokojnie, fajnie...;)

Siema Panie Wariat, dawno Cię tu nie widziałem, ide zobaczyć czy coś tam u siebie naskrobałeś ;)

Ten punkt 1 dotyczył podejść do cwu. Chciałeś tak jak ja zrobić je przed tynkami i dokończyc instalacje po tynkach. Pamiętasz już co i jak? To akurat warzna dla mnie sprawa, proszę doradź.

USy wiem, ze trzymają bo ich uzywam. Nawet w porothermie jakoś się trzymają. No a w stropie monolitycznym trzymają ekstra. Zresztą wszędzie trzymają (cegła, beton, suporex, porotherm). U Ciebie wdziałem usmp ale były też przewody bez uchwytów a się trzymały...

Z roletami nie wiem, niby fajne tak z telefonu ale u mnie bedze 5ludu... zwykle pewnie wystarczy od frontu wieczorkiem jako pierwsze zamykać a dopiero do spania resztę wiec może i takie sterowanie bedzie good. Teraz tak pomyslałem, że doprowadzę każdą roletę do domu rozdzielni i dam w kilku miejscach przyciski na skrętce (ściślej na przewodzie alarmowym bo skrętka do tego nie słóży).

Pozdrawiam

Karol

Teraz uważam że lepiej dać sobie spokój z tą wodą i kanalizą przed tynkami. Później i tak wszędzie tam gdzie będzie jakiekolwiek przyłącze wod-kan w 99% będą płytki albo stała zabudowa - nie przejmuj sobie teraz tym głowy. Poczekaj aż tynki przeschną.

Niektóre przewody niskonapięciowe montowałem na gorąco na klej - te przewody są giętkie i łatwe w ukłądaniu, na klej idzie najszybciej.

U mnie rolety są zamykane przeważnie na noc, podczas nieobecności i w razie konieczności drzemki w ciągu dnia :cool: mam też zrobione automatyczne zamykanie względem położenia słonca w danej chwili, niestety wymaga to jeszcze dopracowania i dodatkowego czujnika.

Doprowadzenie wszystkich kabli z rolet do rozdzielni to dobry pomysł tak jak z przyciskami - do nich wybierz te tańsze przewody ;)

• 3 weeks później...

Sebcio, pochwal się jak Ci się sprawowała pompa przy obecnej aurze bo jednak trochę przymrozilo. Interesuje mnie czy musiałeś wspomagać się innymi źródłami ciepła (tak, pamiętam że masz grzałkę do cwu do okresowego przepędzenia bakterii) czy jednak "Twój" wynalazek działa bez zarzutu.

W tym roku startuje z budową i muszę finalnie zdecydować czy iść w gaz, który mam przy działce (a co za tym idzie i kominy) czy jednak pójść w pompę. Opcja sprawnej i niedrogiej pompy mnie mocno kusi ale jak na razie wspomniany konstruktor nie wypowiedział się na temat swojego wynalazku. Z góry dzięki