Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Sorry że tak długo ale dopiero dzisiaj mam czas żeby dłużej pobyć na budowie. Proszę bardzo:

Tak wygląda wnętrze po zdjęciu frontu. Chyba ta jedna fota wszystko wyjasnia. Bypass jest po środku. Składa się z siłownika i z plastikowej klapy.

http://pics.tinypic.pl/i/00755/cdlt9vcqd28i.jpg

http://pics.tinypic.pl/i/00755/m27136ejndd8.jpg

Poniżej zbliżenie na siłownik:

http://pics.tinypic.pl/i/00755/r3lndydl0bi2.jpg

No i klapa:

http://pics.tinypic.pl/i/00755/6ijjmabjirrm.jpg

Witaj sebcio55. Mam pytanie, testowałeś już bypass w rekuperatorze ? Chciałbym się dowiedzieć jaki szacunkowo procent powietrza przechodzi przez ten bypass a ile przez wymiennik. Zastawiam się, czy w swoim reku zrobić taki bypass jaki jest na zdjęciach, czy jednak zrobić go na przepustnicy trójdrożnej poza reku.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj sebcio55. Mam pytanie, testowałeś już bypass w rekuperatorze ? Chciałbym się dowiedzieć jaki szacunkowo procent powietrza przechodzi przez ten bypass a ile przez wymiennik. Zastawiam się, czy w swoim reku zrobić taki bypass jaki jest na zdjęciach, czy jednak zrobić go na przepustnicy trójdrożnej poza reku.

Nie testowałem go specjalnie, sam się załącza jeżeli w domu jest więcej niż 21*C (taką mam nastawę), zimą/wiosną skutecznie dmucha zimnym powietrzem jak słońce mi gwałtownie podbija temperaturę, dobrze to działa jednak jak się stoi/siedzi pod anemostatem to pizga ;)

Nie wiem jak miałbym sprawdzić ile powietrza idzie przez bypass a ile idzie przez wymiennik, wymiennik to dużo większy opór więc pewnie dużo mniej. W zamkniętej obudowie nie bardzo jestem to w stanie zmierzyć, chyba że masz jakiś pomysł?

• 2 weeks później...

Sebek, dzięki za polecenie Rokstali, moja płyta już się robi :)

Co do fotowoltaiki. Ja to tak na piechotę policzyłem. Zapotrzebowanie na Energię Końcową u mnie jest na poziomie 37 kWh/m2/rok. Powierzchnia użytkowa/grzewcza 145m co w zaokrągleniu daje 5500 kWh rocznie na dom. Do tego dodać trzeba ok 1000 kWh na obsługę małej pompy powietrznej do grzania wody. Na zuzycie betowe liczę ok 3000 kWh rocznie, więc ok 9500 kWh rocznie prądu zużyję. Zamontowałbym PV o mocy 10kWh. Koszt inwestycji ok 42000 PV, kilka tysięcy pompa, ok 15000 maty grzewcze na podczerwień (lub kilka tysiecy kable oporowe) Inwestycja 50-60 tys. koszty roczne zero. No nie do końca, trzeba płacić abo dla energtyki kilkaset zł rocznie. Biorę też pod uwagę fakt, że moje zuzycie pradu będzie torchę większe, a produkcja prądu trochę niższa. Nie mniej wydaje mi się, że ta droga jest najbardziej ekonomiczna. Bo dajmy na to popa ciepła plus podłogówka na takiej powierzchni już by więcej kosztowała niż inwestycja w PV. No i przy pompie nie ma produkcji pradu, więc rocznie jeszcze za 4-5 tys kWh trzeba zapłacić.

BTW. Dumam ciągle nad rozwiązaniami z plytą fundamentową. Przeraża mnie trochę zbrojenie tej płyty (217m2) i dumam czy nie można tutaj kupić gotowe siatki zbrojeniowe fi10 z. wymiar takiej płyty to 5mx2,15m oczka 15cm. Koszt w zasadzie nie wyższy od zwykłych prętów. Ktoś coś takiego zastosował?

Zaciekawiła mnie też opcja zamiany XPSa na szkło piankowe ... ma ona wiele plusów w stosunku do xpsa, ale chyba wychodzi troche drożej. Bo by zachować parametry XPSa trzeba dać jej 2x więcej, a nawet jeszcze więcej bo zagęszcza się ja w stosunku 1:1,3.

Nie mniej fajnie, że coraz więcej możliwości się pojawia.

Cześć. Może zacznę od końca. Szkło piankowe trudno jest dostać, jest droższe i dla kogoś bez doświadczenia trudniejsze w "zrobieniu" - ja bym się na to nie porwał, chyba ze jest sprawdzony wykonawca z materiałem w cenie za konkretną płytę.

Zbrojenie łatwo się wiąże, siatki wyjąd drożej bo same w sobie są droższe niż goła stal a i sporo idzie też na zakłady.

Fotowoltaika - cena kosmos. Po pierwsze liczysz że zużyjesz ok 10000kWh rocznie, ale to przez rok z czego największy peak przypadnie zimą, gdzie słońca jest najmniej, skąd weźmiesz wtedy kWh? Ze zbilansowania z latem? Z tego co wiem to bilansuje się czystą energię bez przesyłów, więc po odjęciu bilansu i tak zapłacisz za przesyły tej energii. Więc to słabo jakoś wychodzi... Policz sobie ile ten i ten system będzie kosztował wraz z eksploatacją np przez 20 lat. Ja liczyłem i ni jak fotowoltaika się nie opłaca ;)

PC i podłogówka w cenie 60tys ? Oczywiście można tyle zapłacić, tylko po co dawać się okradać w biały dzień. PC 5kW z montażem, odwiertami kosztuje ok 25k. Do tego podłogówka 4k i masz połowe tego o czym piszesz. Przelicz to jeszcze raz bo coś mi się wydaje że nie wyjdzie tak różowo jak zakładasz. Jakby tak było to w co drugim domu były by takie rozwiązania.

sebcio ogarnołes płot ? Czy jednak zeszłoroczne opady zastopowały wszelkie prace ?

Co Ty, masakra jest, żeby was nie skłamać to woda utrzymuje się na wysokim poziomie (nie schodzi poniżej 0,5m ppt) już prawie rok!!:bash::bash:

jednak ostatnio zebrałem się w sobie, wydalem trochę pieniędzy i będę z tym walczył bo nie mogę garażu zacząć, ani kostki ani tego ogrodzenia. Niestety musze jeszcze poczekać parę dni bo trochę mi się noga zepsuła i muszę dojść do siebie :cool: na pewno zdam relacje z placu boju.

Z nowości to zakończyłem sezon grzewczy, bo pomimo minimalnych nastaw na PC miałem w domu ponad 24* i nie dało rady wyrobić, teraz już słońce robi robotę od paru dni pomimo niskich temperatur w nocy. Więcej info wkrótce.

Tak jak pisałem, drugi sezon grzewczy za mną. Poniżej zdjęcia z podlicznika i ciepłomierza z początku sezonu:

http://images.tinypic.pl/i/00950/dcfsily6y8u4.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00950/g0ayfh4uk5cg.jpg

Na ciepłomierzu 21,146 GJ, a na podliczniku 1633,87 kWh.

Teraz zdjęcia z końca sezonu, PC zostaje już tylko do grzania CWU.

http://files.tinypic.pl/i/00962/ztqz7t0tiivj.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00962/109jj9o9ie0q.jpg

Na ciepłomierzu 37,756 GJ, a na podliczniku 2864,04 kWh.

Podsumowując sezon grzewczy 2017/18 pożarł 1230,17 kWh prundu i w tym czasie PC wyprodukowała 16,61GJ (4600kWh) ciepła, z sprawnością z całego sezonu SCOP 3,74. Jest to oczywiście sprawność mieszana za CO i CWU. Ja jestem bardzo zadowolony, mam kaganiec na tanią taryfę, więc grzanie i ciepła woda za ostatnie pół roku kosztowało mnie 344,40 zł :yes::cool:

Nie grzeję już prawaie tydzień a dzisiaj rano było tak:

http://files.tinypic.pl/i/00962/fm5y9718hli5.jpg

Dodatkowo dla tych niedowiarków którzy mówią że poziome DZ to lipa i że się nie sprawdzi. Więc proszę pokażcie mi odwierty pionowe gdzie po całym sezonie na wyjściu będzie większa temp niż u mnie.

Legenda (dokładność pomiaru 0,5*C):

1. Temp wyjścia z DZ

2. Temp zasilania zbiornika CWU

3. Temp powietrza w kotłowni

4. Temp w zbiorniku CWU

http://files.tinypic.pl/i/00962/rwcgq3xt645z.jpg

BTW: już wkrótce na tapetę wjeżdza nowa PC, będzie relacja, więc myślę że wszyscy niecierpliwi będą w końcu usatysfakcjonowani ;)

Edytowane przez sebcioc55

Powiem Ci że zużycie mega! Ja nie mam miejsca na poziome DZ, zostaje mi PW :) Fajnie że dalej działasz i udzielasz cennych wskazówek.

Mówisz noga musi odpocząć? :)

znasz to przyszłowie: "gdyby kózka nie skakała to by nóżki nie złamała" ?;)

Czekam z niecierpliwoscia na relacje bo u mnie za 10 dni startuje budowa i musze podjac decyzje - gaz czy PW!

BTW. Sebcio, opisywales w swoim dzienniku konkretniej warunki glebowe oraz sama instalacje DZ?

no co do wyboru gaz czy PW to ja bym bral PW, ale znowu najlepsza jest wg mnie PC gruntowa z resztą to też zależy od cen poszczególnych instalacji, bo jak np masz cenę na całość z PW 25k, a gruntowej nie znajdziesz tańszej niż 40k no to sprawa jasna.

Warunki glebowe i skany z badania geotechnicznego oraz wykonanie DZ opisywałem i pokazywałem w dzienniku. Zbieram się już dłuższy czas aby zrobić spis treści w dzienniku ale skoro przez zimę tego nie zrobiłem to teraz pewnie tym bardziej, chyba że znowu bedzie padać pół roku bez przerwy ;)

Dzięki. Masz rację, miałem na myśli PC gruntowa z poziomym kolektorem, powietrzna na razie mnie nie interesuje. Działkę mam niewielką bo ok 950m2 ale powinienem zmieścić kilka nitek kolektora. Taki jest plan;)

Czekam z niecierpliwością na ujawnienie się tego tajemniczego producenta Twojej pompy, jeśli całość będzie dużo tańsza niż inni producenci z PL jak Ekopower to chętnie w to wejdę!

Tak jak pisałem, drugi sezon grzewczy za mną. Poniżej zdjęcia z podlicznika i ciepłomierza z początku sezonu:

.............

BTW: już wkrótce na tapetę wjeżdza nowa PC, będzie relacja, więc myślę że wszyscy niecierpliwi będą w końcu usatysfakcjonowani ;)

podkręcasz ciekawość, napięcie rośnie w oczekiwaniu na tego neewsa :D

chętnie zobaczę co to takiego, bo na razie stanąłem na grzałkach i zbiorniku 1000l. Rozumiem że to od Jacka będzie? (skoro firmę zarejestrował parę dni temu) :p

Edytowane przez marcko

http://images.tinypic.pl/i/00950/dcfsily6y8u4.jpg

http://images.tinypic.pl/i/00950/g0ayfh4uk5cg.jpg

Na ciepłomierzu 21,146 GJ, a na podliczniku 1633,87 kWh.

Teraz zdjęcia z końca sezonu, PC zostaje już tylko do grzania CWU.

http://files.tinypic.pl/i/00962/ztqz7t0tiivj.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00962/109jj9o9ie0q.jpg

Na ciepłomierzu 37,756 GJ, a na podliczniku 2864,04 kWh.

Podsumowując sezon grzewczy 2017/18 pożarł 1230,17 kWh prundu i w tym czasie PC wyprodukowała 16,61GJ (4600kWh) ciepła, z sprawnością z całego sezonu SCOP 3,74. Jest to oczywiście sprawność mieszana za CO i CWU. Ja jestem bardzo zadowolony, mam kaganiec na tanią taryfę, więc grzanie i ciepła woda za ostatnie pół roku kosztowało mnie 344,40 zł :yes::cool:

Nie grzeję już prawaie tydzień a dzisiaj rano było tak:

http://files.tinypic.pl/i/00962/fm5y9718hli5.jpg

Dodatkowo dla tych niedowiarków którzy mówią że poziome DZ to lipa i że się nie sprawdzi. Więc proszę pokażcie mi odwierty pionowe gdzie po całym sezonie na wyjściu będzie większa temp niż u mnie.

Legenda (dokładność pomiaru 0,5*C):

1. Temp wyjścia z DZ

2. Temp zasilania zbiornika CWU

3. Temp powietrza w kotłowni

4. Temp w zbiorniku CWU

http://files.tinypic.pl/i/00962/rwcgq3xt645z.jpg

Cześć, czytałem dużo twój dziennik przed i w trakcie mojej budowy, ale "pasywnie".

Gratki za sprawną, samorobną budowę.

Wypowiem się co do PC GW u Ciebie.... bo gdzie indziej by mnie pewnie miłośnicy PW zjedli.

W pełni zgadzam się z tym co mówisz o GW w stosunku do PW. Wszystko zależy od kosztów i indywidualnej oceny awaryjności danego rozwiązania.

Do mnie nie przemawia ta ilość układów elektromechanicznych w inwerterowych pompach PW. A wiadomo, że nie psuje się tylko to czego nie ma.

Ja wyhaczyłem kotłownię na polskiej GW typu lodówka - z wbudowanym zbiornikiem na CWU z nierdzewki + 2 odwierty po 90 m DZ- za 25k (to był raczej "upust rodzinny" ale za około 30k jest to podobno dla każdego).

Mieszkam od grudnia i miesięczne zużycie energii (tylko w niskiej taryfie) po 185-210 kWh (w tym CWU ok 63 kWh)---- pysk sam się smieje.

U mnie doszła jeszcze dotacja z gminy więc koszt kotłowni z wszystkim zamknął się w 15k. (ale to się udało i wiadomo nie w każdej gminie takie cukierki)

I jeszcze ... mówiłeś pokażcie mi takiego co ma na pionowym DZ takie temperatury..... U mnie - po sezonie pod koniec grzania CWU DZ-11/7 K -nawet Wihajster pisze, że jeżeli termometry sprawne to jakaś anomalia. Termometry zakładałem już niezależne , kalibruję w wodzie lodowej i różnica góra 1 K. Dodam, że w Toruniu nie mieszkam :). Za to na całej głębokości DZ glina.

Rację mają też ci, co mówią że w tak ocieplonym domu się to nie opłaca i lepiej czysty prąd - u mnie zakładając, że za cały rok zapłacę z CWU 500 zł i mnożąc razy COP nawet 5... to wyszłoby, że bez tej dotacji pompa zwróciłaby się po 15 latach :(. Każdy niech oceni sam. Ja uważam, że Polska gruntówka dłużej pożyje choćby ze względu na mniejszą ilość zintegrowanej, nienaprawialnej elektroniki i bardziej stabilne warunki pracy.

Pozdrawiam, miłego mieszkania

Wojtek

Edytowane przez ketjof
przestawione wyrazy

.....I jeszcze ... mówiłeś pokażcie mi takiego co ma na pionowym DZ takie temperatury..... U mnie - po sezonie pod koniec grzania CWU DZ-11/7 K .....

nie bardzo rozumiem ten zapis, oznacza to że np teraz pod koniec grzania cwu masz na zasilaniu z DZ 7*C, a na powrocie do DZ masz -11*C ? Jeżeli tak to faktycznie jakieś czary, pierwszy raz widzę taki wynik na odwiertach pod koniec sezonu.

U mnie taka temperatura zapewne wynika z wszechobecnej wody.

UPDATE: dodam jeszcze że doskonale wiem co jest w pompach gruntowych, może w nich paść albo sprężarka, pompki obiegowe albo elektronika, jeżeli pompa jest zbudowana z wszechobecnych podzespołów to co to a problem je wymienić? To tak jakby jeździć tylko rowerem i bać się jeździć samochodem bo może się zepsuć. Doskonale to znam bo często to słysze, a co jak Ci się PC zepsuje albo prądu nie będzie przez tydzień, lepiej zbuduj komin i sobie wstaw jakiś piec na wszystko, no pojebało .... ;) Ja zawsze wtedy mówię to samo: "wsiadam w samolot i lecę na wczasy " :)

Edytowane przez sebcioc55

To był myślnik przed jedenastką. :)

Może troszkę się rozpędziłem , sprawdzę dzisiaj po 45 minutach pracy. Dłużej mi cwu rzadko kiedy grzeje. A na włączenie na CO już nie ma co liczyć przy tych temp zewnętrznych. Ten odczyt był wczoraj w trakcie grzania cwu i nie sprawdziłem dokładnie po jakim czasie od startu. W każdym razie nie będzie po tych 45 minutach mniej niż +10 temperatura wychodząca z ziemi.

Wiem że wyglada to dziwnie, ale ile można zakładać jeszcze błędu ( termometry sprawdzałem w wodzie lodowej i od tej temperatury można by jeszcze maksymalnie 1 stopień odjąć )

Wally666 odpowiem ci na priva bo tutaj chyba nie wolno.

Edytowane przez ketjof

Tylko się cieszyć .....ale każdy kij ma dwa końce , ty masz ciepłomierz i wiesz ile twój dom potrzebuje energii cieplnej.

Ja to mogę tylko szacować i gdyby przyjąć takie temperatury dz i Gz jakie pokazują termometry to wyszłoby ze powinienem przyjmować COP około 6 na C.O. a wtedy wyszłoby, że dom nie jest taki ciepły jak mi asolt wyliczył. Czyli coś Sp....m (: . Ale nie wiem czy jestem ciekawy. Grunt, ze przez 4 miesiące zimy (mieszkam od grudnia) z ciepła wodą zużyłem ok 800 kWh prundu ( z podlicznika pompy) :)

Co do pompy napisze ci tez na priv, bo mam dopiero pare postów, wiec się dygam. Jeszcze mnie zbanują i będzie szybki koniec mojej forumowej „kariery”:lol2: Generalnie chodziło mi o to żeby dorzucic swój kamyczek do ogródka zwolenników GW i zachęcić ludzi do szukania lepszych cen na pompy GW. Bo wydaje mi się, że w ich prostocie i stabilności parametrów dz na jakim pracują jest ich największa zaleta.

Z Twojej stopki wyczytałem że masz full izolacji i jeszcze dom z poddaszem wiec zapotrzebowanie na pewno masz mniejsze niz ja, dlatego malo kwh. Ile by nie było liczy się efekt końcowy.

Najlepsi sa Ci którzy palą w domu wszystkim i jak juz sie zapytają ile ja płacę i im mowie to nie wierzą, a ja ze zapraszam pokaze cieplomierz i podlicznik. Oni jednak nadal idą w zaparte i ze to nie możliwe i pewnie mam w domu 15*C. Wtedy odpuszczam, głowa muru nie potrzebujesz.

Tak jak odpisałem Ci na priv mialem w 2015r. oferte na "prawie identyczna" pompe ;) firmy Gejzer, byla to kompletna kotłownia z odwiertami 140m na pompe 7kW i opiewala na bajeczna sumę 45k :) ciekawe ze mi proponowali 140mb do PC 7kW, a Ty masz 180m do PC 5kW?

Tak, zamiar był taki żeby maksymalnie doszczelnić i zaizolować, zrobić wodną podłogówkę i spróbować grzać grzałką w buforze, i sprawdzić jak to wyjdzie finansowo.

Ale jak to bywa w życiu, i na budowie plany są po to żeby je zmieniać. Grzałki i bufor wychodzą bardzo tanio jak są tymi rencami,a jak nie tymi rencami to i powyżej 10 tyś trzeba dać.U nas w gminie jest program walki z niską emisją i na pompę GW dają 10 tyś dopłaty. Wypisałem papiery i okazało się, że podpisali umowę. Dodatkowo okazało się, że mam w rodzinie instalatora PC, wod-kan, rekuperatorów nawet producenta. Na jakiejś imprezie rodzinnej zaoferował się zrobić mi promocyjnie instalacje. Za kotłownię na gotowo bez dotykania samemu niczego wyszła mnie taka kwota jak ludzie płaca za kotłownie na ekogrochu. Więc nie miałem się co zastanawiać. Co do temperatur DZ to właściwie przy moim domu od razu było wiadomo, że pewnie 1 odwiert 100m by starczył. Ale mogło to być na styk więc te 2x 60-70 m to była bezpieczna porada ze strony ekipy. W momencie wykonywania otworów była tylko PF i nie wiadomo było jaki będzie grunt, jaki wyjdzie dom, a jak ekipa już wierci i stracili czas na te wszystkie czynności związane z rozpakowaniem się to już dość łatwo z nimi ustalić fajną cenę na dodatkowe metry - i tak zrobiłem bo się bałem. Nie mam żadnego dodatkowego kominka itp. więc wolałem trochę przyłożyć.:). DZ jak się okazało jest więc mocno przewymiarowane. W największe mrozy obecnej zimy (dochodziło do -17 w nocy) wystarczyło ok. 5h pracy na C.O. żeby utrzymać te 22,5 st w domu.

Moje główne info dla innych budujących i stojących przed wyborem systemu grzewczego jest takie, że 30tyś za taką kotłownię z odwiertami jak moje to jest cena do uzyskania. Jak ktoś nie ocieplał tak jak ja to ma te 10 tyś nie wydane, a jak ta pompa zużyje prądu 2 x więcej niż u mnie to jest i tak śmiesznie mało. Producenci i instalatorzy gruntówek będą musieli - już schodzą z marż, cena robi się podobna do PW a GW jeżeli pominąć cenę ma chyba jednak więcej zalet niż PW, szczególnie jeśli chodzi o potencjalną awaryjność. Mam trochę informacji od człowieka, który instaluje i serwisuje jedne i drugie i chyba nie chciał mnie oszukać bo na mnie mało lub wcale nie zarobił. Ta opcja, którą ty masz czyli niedrogi mały GW inwerter też zapowiada się na fajny pomysł jeżeli faktycznie mniej obciąża ona DZ i można zrobić mniejsze. Ja tylko , tak na chłopski rozum nie kapuję czemu, jak dom potrzebuje X kWh dziennie to jak się pobierze to X rozbite na mniej większych porcji (PC bez inwertera) to będzie gorzej dla DZ, niż jak się je pobierze w większej ilości małych porcji (PC inwerter)?

O.K. Ale znowu niepotrzebnie się rozpisałem w twoim dzienniku. My już mamy P.C. nieprądożerne, i nie mrożące DZ :)

Pozdr.

Wojtek

Edytowane przez ketjof
słówko zmieniające sens zdania