wally666 06.04.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Głupie pytanie ale co tam - co to jest GW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 06.04.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Głupie pytanie ale co tam - co to jest GW GW- pompa ciepła grunt-woda PW- pompa ciepła powietrze-woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.04.2018 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Bardzo mocno chcę PC! Już jakieś gazy w eterze sychać, klepią mnie po plecach i mówią, "ja bym się nie zastanawiał i brał gaz" a ja niet, nie nada. No i gaz odpada. Dzwoniłem jakiś czas temu do kogoś od PC (chyba z zachodniopomorskiego ale działa wszędzie, chyba z forum miałem kontakt) i mówił, ze GW zatrzymały się 15lat temu w rozwoju a PW są fajne. Jak patrzę na średnie temperatury u nas w kraju i wyzszy cop PC PW przy tych wyzszych temperaturach to nie powiem,kusi. Ale ja lubię spokój. To nie hazard i chcę pewne rozwiązanie w cenie dla szarego Kowalskiego. A nie jak sąsiad, który za same 4 odwierty po 100mb dał 28tys zł. Seba, u Ciebie jest wody w ujjj. U mnie pustynia i glina gdzieś tam pod trawą. Woda na wiosne ciężko wsiąka. Więc Twoje wyniki mogą być troszkę podkręcone Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.04.2018 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Może i tak, ale w jakim stopniu? 5-10%? w tamtym roku kończyłem sezon z temp DZ na poziomie 2,5*C a wyniki były zbliżone. Nie wiem co ten gościu miał na myśli że PC gruntowe staneły w miejscu? Może ma lepsze bicie na powietrznych Może nie widział nigdy gruntówki z inwerterem? Poczekaj, niedługo będzie wiecej wiadomo o mojej nowej PC, to się zastanowisz ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.04.2018 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Mi się też tak coś wydaje. A kontakt miałem chyba od Kaszpira, to był prawdopodobnie jego instalator. Miał duże parcie na PW i dało się odczuć wręcz presję na nie z wykluczeniem gw. PS. Dzieki z pw, nadejdzie odpowiedni moment to spozytkuję Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 27.04.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Seba czy ty masz pompę do ogrzewania podłogowego? czym się kierowałeś przy wyborze? masz jeszcze tacker czy się go pozbyłeś? i ostatnie - o co pytają wszyscy co z tą PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.04.2018 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Chodzi Ci o pompę ciepła ? Jeżeli tak to mam pompę ciepła gruntową, i do samej podłogówki też mam pompkę wbudowaną w PC chyba 25-60. Wybór był trudny, podyktowany ceną. Najpierw był w planach gaz (nawet wydałem 800 zł na projektp rzyłącza :/ ) jednak ceny jakie dostałem za przyłącze i czas oczekiwania były nie do przyjęcia. Najpierw był chiński meeting, potem PC od Jacka i teraz ma być kolejna PC od niego, obecnie jest montowana i testowana, potem trafi do mnie. Jak to nastapi to siętym podziele. Na tą chwilę powiem tylko że obecna PC produkuje u mnie CWU na cały miesiąc za jedyne 26 zł Tacker mam, ale go używam co jakiś czas więc nie odsprzedam poszukaj na OLX używanego albo kup jakiś tani na allegro, ja mam capricorna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 27.04.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Chodzi Ci o pompę ciepła ? Jeżeli tak to mam pompę ciepła gruntową, i do samej podłogówki też mam pompkę wbudowaną w PC chyba 25-60. Wybór był trudny, podyktowany ceną. Najpierw był w planach gaz (nawet wydałem 800 zł na projektp rzyłącza :/ ) jednak ceny jakie dostałem za przyłącze i czas oczekiwania były nie do przyjęcia. Najpierw był chiński meeting, potem PC od Jacka i teraz ma być kolejna PC od niego, obecnie jest montowana i testowana, potem trafi do mnie. Jak to nastapi to siętym podziele. Na tą chwilę powiem tylko że obecna PC produkuje u mnie CWU na cały miesiąc za jedyne 26 zł Tacker mam, ale go używam co jakiś czas więc nie odsprzedam poszukaj na OLX używanego albo kup jakiś tani na allegro, ja mam capricorna. acha, dzięki wielkie Seba! to czekam na tę nową pompę od Jacka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 07.06.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Działasz coś czy tylko spijasz zimne piwko w upalne dni na tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.06.2018 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Cześc ! działam tylko mam tyle zajęć że nie mam za wiele czasu na pisanie, ale foty robię więc w wolnym czasie wszystko uzupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 07.06.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Czekamy z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esechiel 12.06.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Sebcio, muszę się pochwalić. Zrobiłem własnymi siłami płytę fundamentową. Powierzchnia 217m2 kosztowała mnie równo 50tyś ( w tym kolosalna wymiana ziemi), ok 230zł m2. Jestem bardzo zadowolony z efektu i finalnej ceny, bo jak wysyłałem zapytania ofertowe to firmy proponowali mi tę płytę za 70-75tyś. Dumam teraz nad stropem. W projekcie mam monolit ale jestem namawiany na płyty żerańskie. Koszt płyt ok 100zł metr. Na plus cena i szybkość wykonania - 1 dzień. Monolit też robiłbym własnymi siłami z pomocą rodziny, więc darmowa robocizna. Nie wiem jak tu cena by wyszła, ale podejrzewam że więcej niż 100zł. Ale czasowo to pewnie kilka tygodni przygotować, nerwów itp. No i nie wiem co robić. Poddasze u mnie nieużytkowe.Masz jakieś doświadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 12.06.2018 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Sebcio, muszę się pochwalić. Zrobiłem własnymi siłami płytę fundamentową. Powierzchnia 217m2 kosztowała mnie równo 50tyś ( w tym kolosalna wymiana ziemi), ok 230zł m2. Jestem bardzo zadowolony z efektu i finalnej ceny, bo jak wysyłałem zapytania ofertowe to firmy proponowali mi tę płytę za 70-75tyś. Dumam teraz nad stropem. W projekcie mam monolit ale jestem namawiany na płyty żerańskie. Koszt płyt ok 100zł metr. Na plus cena i szybkość wykonania - 1 dzień. Monolit też robiłbym własnymi siłami z pomocą rodziny, więc darmowa robocizna. Nie wiem jak tu cena by wyszła, ale podejrzewam że więcej niż 100zł. Ale czasowo to pewnie kilka tygodni przygotować, nerwów itp. No i nie wiem co robić. Poddasze u mnie nieużytkowe.Masz jakieś doświadczenie w tym temacie? dużo czasu ci zajęła płyta? też nad tym myślę bo nie ma w tym wyższej matematyki a średnio za robotę jest około 100pln/m2 więc przy twojej płycie to do przodu jakieś 20 tysi ... gdzie ją robiłeś? (region polski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esechiel 12.06.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Płytę robiłem w lubelskim. Zajęło mi to 11 dni, pracowałem po kilkanaście godzin, przy zbrojeniu pomagała rodzina. Fajna robota, nie ma co się tego bać. Trzeba być w miarę precyzyjnym ale nie jest to specjalnie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 12.06.2018 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Plyty zeranskie 100zl z położeniem? Jezeli tak to bierz je. Oszczednosc czasu niesamowita. Kwestia tylko jak z rozpietosciami i konstrukcyjnie jak to wyglada, czy nie trzeba czegos przeprojektowac albo doprojektowac jakis podciagow. Strop monolityczny ma zazwyczaj 15cm a przy wiekszych rozpietosciach 18cm. Zakladajac te 18cm to kazdy metr kwadratowy betonu na taki strop to ok 50zl, dolicz zbrojenie szalunki, podpory i wlasny czas! Jak cena rzeczywiscie taka jak mowisz to rob z plyt. Z reszta jak poddasze nieuzytkowe to nie wiem czemu robisz strop betonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esechiel 12.06.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Te 100zł to nie jest ostateczna cena, dojdzie czas pracy dźwigu ale to raptem kilka stów więc nie majątek. Płyty też nie zakryją 100% stropu, dziury trzeba tradycyjnie zalewać. Jednak i tak jest to niesamowita oszczędność czasu stąd bardzo poważnie myślę nad żeraniem ... a czemu w ogóle beton nad głową? Żona tego pragnie, chce czuć się"bezpieczniej' w razie gdyby dach odleciał. Zresztą drewniany też jest kosztowny i pracochłonny. Pozdrawiam innych samorobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.06.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Poczytaj o dachu z gotowych wiązarów. Moim zdaniem wyjdzie taniej, niż betonowy. Montaż konstrukcji to max 2 dni, potem w zależności co wybrałeś - membrana, kontrłaty, dachówki itp. Dach drewniany nie odfrunie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 12.06.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Tak dodam od siebie - co do wiązarów to jestem do nich absolutnie przekonany. Bardzo solidna i sztywna konstrukcja. Natomiast stropy betonowe mają pewną zaletę - szczelność. Niedługo zabieram sie u siebie za sufity podwieszane i przerażaja mnie te wszystkie folie i taśmy paroizolacyjne, przepusty na kable i problem ze szczelnym zamontowaniem oświetlenia (chcę dużo tradycyjnych "oczek" GU10 + żarówki led). Jak ktoś nie robi rekuperacj to faktycznie może się tym nie przejmować ale ja chcę zrobić dom termos tani w ogrzewaniu (prąd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.06.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Ocieplenie pianą powinno załatwić problem szczelności. Ewentualnie "rzygnąć" nią tylko tam gdzie są przepusty itp.Jeśli myślę o parterówce, to widzę wiązary z sufitem ocieplonym nadmuchiwaną celulozą, bo ma dobrą izolację akustyczną. Na pewno tańsze niż lany beton nad głową + dużo łatwiej zawiesić lampy itp. Niż wiercić z ryzykiem wjechania w zbrojenie. No i na minus w monolicie, potencjalne przenoszenie drgań i hałasów. //edit: a sam dach albo właśnie natryskową pianą albo nakrokwiowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 12.06.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 przy parterówce chyba nie ma sensu ocieplać dachu? si? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts