Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Płytę robiłem w lubelskim. Zajęło mi to 11 dni, pracowałem po kilkanaście godzin, przy zbrojeniu pomagała rodzina. Fajna robota, nie ma co się tego bać. Trzeba być w miarę precyzyjnym ale nie jest to specjalnie trudne.

to zapraszam to mazowieckiego na 10 dni :D :D no właśnie nad tym myślę boję się tylko tej prezycji aczkolwiek miałbym 2 budowlańców do pomocy ... :stirthepot:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z was myślał o montażu okien w systemie MOWO własnymi rekami? Wydaje się to stosunkowo proste. Ale może właśnie wydaje mi się tylko. Skoro to jest takie dobre a droga jest usługa to może warto się nad tym pochylić?

No pewnie. Pan @anonim, mniej więcej od tego miejsca opisał to w swoim dzienniku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY&p=7462375&viewfull=1#post7462375

Tak dodam od siebie - co do wiązarów to jestem do nich absolutnie przekonany. Bardzo solidna i sztywna konstrukcja. Natomiast stropy betonowe mają pewną zaletę - szczelność. Niedługo zabieram sie u siebie za sufity podwieszane i przerażaja mnie te wszystkie folie i taśmy paroizolacyjne, przepusty na kable i problem ze szczelnym zamontowaniem oświetlenia (chcę dużo tradycyjnych "oczek" GU10 + żarówki led). Jak ktoś nie robi rekuperacj to faktycznie może się tym nie przejmować ale ja chcę zrobić dom termos tani w ogrzewaniu (prąd)

Strop betonowy wiadomo ze jest szczelniejszy, jego jednąz zalet jest też to że można go szybko wykończyć tynkiem. Jak już chcesz zrobić jakieś fajne oświetlenie czy obniiżenia to koszty rosną, a przy wiązarach i suficie podwieszanym masz 2w1.

Jeżeli chcesz zrobić szczelnie to zerknij u mnie w DB, wazne jest właściwe połączenie paroizolacji ze ścianą.

Czy ktoś z was myślał o montażu okien w systemie MOWO własnymi rekami? Wydaje się to stosunkowo proste. Ale może właśnie wydaje mi się tylko. Skoro to jest takie dobre a droga jest usługa to może warto się nad tym pochylić?

ja będę coś podobnego kombinował z oknami w garażu, ale to jeszcze jest tajemnica ;) oczywiście wszystko pokaże w swoim czasie.

• 1 month później...

Siema. Mój dziennik chyba już zarósł kurzem ;)

Z perspektywy czasu uważam ze to była dobra decyzja, było szybko i niedrogo. Mieszkam już 2 lata i kompletnie nic się nie dzieje, żadnych pęknięć itp (w końcu robiła solidna firma ;) ) jeżeli się chodzi normalnie na górze to na dole nic nie słychać, jezeli się chodzi "głośniej" no to słychać. Wg mnie spkojnie na wiązrach można mieszkać i normalnie użytkować.

Gość grend
Siema. Mój dziennik chyba już zarósł kurzem ;)

Z perspektywy czasu uważam ze to była dobra decyzja, było szybko i niedrogo. Mieszkam już 2 lata i kompletnie nic się nie dzieje, żadnych pęknięć itp (w końcu robiła solidna firma ;) ) jeżeli się chodzi normalnie na górze to na dole nic nie słychać, jezeli się chodzi "głośniej" no to słychać. Wg mnie spkojnie na wiązrach można mieszkać i normalnie użytkować.

Dzięki. ... wiesz jak to jest coś tam powiedziałeś i teraz jest problem z pytaniami z opcjami jakiś "inwestycji". zycie jest ciężkie :) - trzeba było milczeć to by problemu też nie było....

Gość grend
grend nie wiem o jakim problemie piszesz :cool:

"Grzebie" juz w czwartym budynku. Samo w sobie to nie jest złe ale jednak niestety żaden nie jest mój. Staje się amiszem na kanwie jakiegos budynku samorobnie zrobionego. ... trzeba było siedzie cicho :)

Nie masz czegoś takiego ?

"Grzebie" juz w czwartym budynku. Samo w sobie to nie jest złe ale jednak niestety żaden nie jest mój. Staje się amiszem na kanwie jakiegos budynku samorobnie zrobionego. ... trzeba było siedzie cicho :)

Nie masz czegoś takiego ?

Mam, tylko że otworzyłem działalność i robie pewne rzeczy już zawodowo. Niedługo to pewnie będzie moim głównym źródłem utryzmania, ale to nie temat na forum. Tutaj jestem hobbistycznie i za free ;) To co wiem i mam sprawdzone chętnie przekazuje dalej, jak powiedział jeden internetowy ludek: "ten tort jest tak wielki że starczy dla każdego" ;)

Gość grend
Mam, tylko że otworzyłem działalność i robie pewne rzeczy już zawodowo. Niedługo to pewnie będzie moim głównym źródłem utryzmania, ale to nie temat na forum. Tutaj jestem hobbistycznie i za free ;) To co wiem i mam sprawdzone chętnie przekazuje dalej, jak powiedział jeden internetowy ludek: "ten tort jest tak wielki że starczy dla każdego" ;)

To gratulacje.

.. ale chyba całkowicie nie chcesz zerwać z "kilkaniem" na kompie, przecież to takie interesujące zajecie :) Z tego co kojarzę to pracowałes jako informatyk