Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Właśnie produkuję pierwszy post do dziennika.

Też jestem ciekaw ile wyjdzie fundament.

Planuję zrobić 10-15cm betonowej podłogi na gruncie, licowanej z górną krawędzią bloczków betonowych. A na to juz styro 6+4+6 wg twojego przepisu. W teorii jak są fundamenty to nie ma potrzeby aż tak izolować podłogi bo fundament jest ocieplony. W praktyce czas pokaże.

Mam pompę ciepła cały czas w głowie ale przeraża mnie cena i jej trwałość. Jak się zwróci to może już być wymagana nowa:/ a bufor jest prosty i jedyne co sie może zepsuć to grzałka. Stąd ta decyzja. Ale nie jest ona ostateczna, mam czas:)

Jednak na laser nie mogę sobie pozwolić:p ale skoro optyki używałeś i masz budynek równy - dzięki za podpowiedź:)

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie produkuję pierwszy post do dziennika.

Też jestem ciekaw ile wyjdzie fundament.

Planuję zrobić 10-15cm betonowej podłogi na gruncie, licowanej z górną krawędzią bloczków betonowych. A na to juz styro 6+4+6 wg twojego przepisu. W teorii jak są fundamenty to nie ma potrzeby aż tak izolować podłogi bo fundament jest ocieplony. W praktyce czas pokaże.

Mam pompę ciepła cały czas w głowie ale przeraża mnie cena i jej trwałość. Jak się zwróci to może już być wymagana nowa:/ a bufor jest prosty i jedyne co sie może zepsuć to grzałka. Stąd ta decyzja. Ale nie jest ona ostateczna, mam czas:)

Jednak na laser nie mogę sobie pozwolić:p ale skoro optyki używałeś i masz budynek równy - dzięki za podpowiedź:)

optyczny jest ok, wszystko zrobisz co laserem a czasami nawet jest wygodniejszy. Tylko musisz mieć drugą osobę, a przy moim samoróbstwie o to cieżko..... dlatego przesiadłem się na laser.

PC są co raz tańsze, a zepsuć się w nich też nie ma za bardzo co. Jak policzysz fundament pod komin, komin, wykończenie komina, kominiarza + bufor + grzałki to pewnie wyjdzie że musiałbyś dopłacić strzelam, 10k do pompy. To dużo? miałbyś ok 3x tańsze grzanie przy powietrznej i tyle samo albo więcej razy tańszą CWU, gdzie np w moim przypadku roczny koszt CWU jest wyższy niż ogrzewania!

@jak_to_możliwe mówi że ściany ładne więc poszedłem sprawdzić no i jest całkiem całkiem :)

przekątne powinny mieć 13,48m wewnątrz - mają 13,485m i 13,48

długość powinna wynosić 12,00m zewnątrz - jedna strona ma 11,98m druga 12,07m

szerokośc powinna mieć 7,00m wewnątrz - na jednym końcu ma 7,00m, a na drugim 6,98m

Oczywiście odległości mierzone na wysokości 2,44m, na dole są idealne, bo było łatwiej, wiadomo. Więc faktycznie ściany wyszły ładnie. Powiem szczerze, że nie myślałem że będzie tak dobrze, max odchyłka to 7mm, cyzli tyle co nic. Tak to wygląda:

dhxopllkdb75.jpg

920sw9qwnq0m.jpg

r46qgyy0h2qx.jpg

Tutaj mój przeszkadzacz budowlany ;) zostałem przegoniony przez zmianę pogody, a miałem robić szalunki słupów na zewnątrz :bash:

r3hysagjj7zq.jpg

Tak się zastanawiam czy nie kusił Cię eksperyment ze ścianą jednowarstwową przy budowie garażu ?

Na forum nie znalazłem nikogo kto budowałby w tej technologii.

Powiem Ci że nawet przez 0,001s mi to nie przeszło przez myśl ;) mam w rodzinie taki dom ze ścianą jednowarstwową z 36cm BK i to jakaś masakra. Budynek wychładza się bardzo szybko. Po za tym to się w ogóle nie opłaca. 1m^3 styropianu grafitowego kosztuje ok 200zł, natomiast 1m^3 solbetu na pióro wpust odmiany 500 kosztuje ok 300zł. To i to trzeba otynkować/wykończyć. Przy styropianie dochodzi robocizna i klej, ale w zamian za to mamy dużo cieplejsze rozwiązanie.

Sebastian przedewszystkim dziekuje za cały temat. Mógłbys napisac czy na etapie tynkow wewnętrznych, przykleiles styropian aby zakryć dziurę pomiędzy wiencem/murlata a dachem. Jestem przed tynkami gipsowymi i również mam dziurę i trochę zawiewa. Pytanie czy zaklejac, jeśli tak to czym robiłeś? Na gotowo styropianem czy cos zastępczego?

Jeśli raz wielkie dzięki za temat, mega pomoc dla samorobow.

Sebastian przedewszystkim dziekuje za cały temat. Mógłbys napisac czy na etapie tynkow wewnętrznych, przykleiles styropian aby zakryć dziurę pomiędzy wiencem/murlata a dachem. Jestem przed tynkami gipsowymi i również mam dziurę i trochę zawiewa. Pytanie czy zaklejac, jeśli tak to czym robiłeś? Na gotowo styropianem czy cos zastępczego?

Jeśli raz wielkie dzięki za temat, mega pomoc dla samorobow.

nie zakrywaj, wręcz przeciwnie, zostaw odkryte. Dzięki temu tynki lepiej będą schły, zwłaszcza na wieńcach/podciągach co im zawsze dłużej schodzi. Tynkarze powinni powiedzieć Ci to samo.

Dzięki, jestem jeszcze przed elektryka, też bede puszczal troche automatyki prosto do rozdzielni i też mam wiazary. Widziałem fajny pomysł z korytem kablowym i rozdziałem przewodów góra nad sufitem Jak oceniasz po czasie? Zrobiłbys tak samo? U siebie planuje puścić dwa koryta wzdłuż korytarza po obu stronach i schodzic do poszczególnych pomieszczeń. Pytanie czy wszystko puszczales w korycie? Zasilanie gniazdek również?

Czyli jadę górą głównym korytem, dalej rozprowadzam dane przewody do odpowiedniego miejsca w peszlu i dalej juz bez peszla puszczam w dół wzdłuż ściany? Tak To robiłeś?

Dzięki, jestem jeszcze przed elektryka, też bede puszczal troche automatyki prosto do rozdzielni i też mam wiazary. Widziałem fajny pomysł z korytem kablowym i rozdziałem przewodów góra nad sufitem Jak oceniasz po czasie? Zrobiłbys tak samo? U siebie planuje puścić dwa koryta wzdłuż korytarza po obu stronach i schodzic do poszczególnych pomieszczeń. Pytanie czy wszystko puszczales w korycie? Zasilanie gniazdek również?

Czyli jadę górą głównym korytem, dalej rozprowadzam dane przewody do odpowiedniego miejsca w peszlu i dalej juz bez peszla puszczam w dół wzdłuż ściany? Tak To robiłeś?

Dokładnie tak robiłem. Miałem jeszcze czasami wąskie korytka jako odnogi tam gdzie było dużo przewodów np do kuchni. Po czasie oceniam to jako strzał w dziesiątkę. Przy wiązarach to bardzo wygodne. W większości każdy włącznik i gniazdko/obwód mam puszczony osobnym przewodem. Jedynie co bym zrobił inaczej to utrzymał większy porzadek w korytkach, czyli spinał kable w wiąski. Miałem w planach to zrobić później, jednak do dzisiaj tego nie zroibłem.... to tylko taka uwaga odnośnie estetyki.

Tylko mniej na uwadze, że energetyczne i sterownicze powinno się w pewnej odległości od siebie umieszczać, więc ze dwa korytka :wiggle:

ja mam szerokie korytka chyba 50cm i po jednej stronie idą przewody 230V a po drugiej niskonapięciowe. Jest też miejsce gdzie jest kumulacja i takie jedno nie wystarczyło więc dołożyłem drugie, na starych zdjęciach chyba widać.

Edytowane przez sebcioc55

My tu gadu gadu ale coś tam u mnie na "budowie" też się dzieje. Zbrojenie mam zrobione w 90%. Wcześniej muszę jednak wylać posadzkę na gruncie w tylnej części garażu. Na poniższym obrazku to ta biała powierzchnia.

vcgnwx7zwsq1.jpg

Najpierw przygotowałem podłoże, wyrównałem i zagęściłem. Wcześniej ta część była też zagęszczana dużą bestią 400kg wiec teraz moją setką to sobie tylko wygłaskałem :) Do tego szalunek do lasera zeby było równo.

zt2whnx1pcb9.jpg

Potem położyłem resztki prętów co mi zostały, niektóre powyginane ale się nadadzą. Na to siatka z drutu fi2 z oczkiem 10x10.

ct3yv0kussog.jpg

na fajrant miałem jeszcze kontrolę zbrojenia ;)

vdufxmuu51u0.jpg

Plan jest taki aby to zalać pod koniec następnego tygodnia, bo za 2 tygodnie wjeżdżają wiązary!

To się nazywa garaż. Wielki jak mój dom...:rolleyes:

Widzę szczyty w konstrukcji szkieletowej, ja właśnie skończyłem jeden szczyt obijać płytą osb. Masz już pomysł jak i czym kryjesz te płyty. W tym roku na pewno nie zrobie elewacji ale się zastanawiam czy kleic styropian do osb czy zrobić tak jak się kryje konstrukcje szkieletowe czyli styro na ruszcie....sam nie wiem.

A kot widzę zadowolony gania po ścianach.....:)

To się nazywa garaż. Wielki jak mój dom...:rolleyes:

Widzę szczyty w konstrukcji szkieletowej, ja właśnie skończyłem jeden szczyt obijać płytą osb. Masz już pomysł jak i czym kryjesz te płyty. W tym roku na pewno nie zrobie elewacji ale się zastanawiam czy kleic styropian do osb czy zrobić tak jak się kryje konstrukcje szkieletowe czyli styro na ruszcie....sam nie wiem.

A kot widzę zadowolony gania po ścianach.....:)

planuję styropian bezpośrednio na OSB, jeżeli zrobi się to prawidłowo i szczelnie to nic się nie stanie z OSB, więc ruszt niepotrzebny wg mnie.