rafikz 07.03.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Właśnie produkuję pierwszy post do dziennika. Też jestem ciekaw ile wyjdzie fundament. Planuję zrobić 10-15cm betonowej podłogi na gruncie, licowanej z górną krawędzią bloczków betonowych. A na to juz styro 6+4+6 wg twojego przepisu. W teorii jak są fundamenty to nie ma potrzeby aż tak izolować podłogi bo fundament jest ocieplony. W praktyce czas pokaże. Mam pompę ciepła cały czas w głowie ale przeraża mnie cena i jej trwałość. Jak się zwróci to może już być wymagana nowa:/ a bufor jest prosty i jedyne co sie może zepsuć to grzałka. Stąd ta decyzja. Ale nie jest ona ostateczna, mam czas:) Jednak na laser nie mogę sobie pozwolić ale skoro optyki używałeś i masz budynek równy - dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.03.2019 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Właśnie produkuję pierwszy post do dziennika. Też jestem ciekaw ile wyjdzie fundament. Planuję zrobić 10-15cm betonowej podłogi na gruncie, licowanej z górną krawędzią bloczków betonowych. A na to juz styro 6+4+6 wg twojego przepisu. W teorii jak są fundamenty to nie ma potrzeby aż tak izolować podłogi bo fundament jest ocieplony. W praktyce czas pokaże. Mam pompę ciepła cały czas w głowie ale przeraża mnie cena i jej trwałość. Jak się zwróci to może już być wymagana nowa:/ a bufor jest prosty i jedyne co sie może zepsuć to grzałka. Stąd ta decyzja. Ale nie jest ona ostateczna, mam czas:) Jednak na laser nie mogę sobie pozwolić ale skoro optyki używałeś i masz budynek równy - dzięki za podpowiedź optyczny jest ok, wszystko zrobisz co laserem a czasami nawet jest wygodniejszy. Tylko musisz mieć drugą osobę, a przy moim samoróbstwie o to cieżko..... dlatego przesiadłem się na laser. PC są co raz tańsze, a zepsuć się w nich też nie ma za bardzo co. Jak policzysz fundament pod komin, komin, wykończenie komina, kominiarza + bufor + grzałki to pewnie wyjdzie że musiałbyś dopłacić strzelam, 10k do pompy. To dużo? miałbyś ok 3x tańsze grzanie przy powietrznej i tyle samo albo więcej razy tańszą CWU, gdzie np w moim przypadku roczny koszt CWU jest wyższy niż ogrzewania! @jak_to_możliwe mówi że ściany ładne więc poszedłem sprawdzić no i jest całkiem całkiem przekątne powinny mieć 13,48m wewnątrz - mają 13,485m i 13,48 długość powinna wynosić 12,00m zewnątrz - jedna strona ma 11,98m druga 12,07m szerokośc powinna mieć 7,00m wewnątrz - na jednym końcu ma 7,00m, a na drugim 6,98m Oczywiście odległości mierzone na wysokości 2,44m, na dole są idealne, bo było łatwiej, wiadomo. Więc faktycznie ściany wyszły ładnie. Powiem szczerze, że nie myślałem że będzie tak dobrze, max odchyłka to 7mm, cyzli tyle co nic. Tak to wygląda: Tutaj mój przeszkadzacz budowlany zostałem przegoniony przez zmianę pogody, a miałem robić szalunki słupów na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.03.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 ej no słońce masz. Co narzekasz. kocur to ten mały co przed termowizją biegał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.03.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 ej no słońce masz. Co narzekasz. kocur to ten mały co przed termowizją biegał? tak, ta sama bestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 15.03.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Tak się zastanawiam czy nie kusił Cię eksperyment ze ścianą jednowarstwową przy budowie garażu ?Na forum nie znalazłem nikogo kto budowałby w tej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.03.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Tak się zastanawiam czy nie kusił Cię eksperyment ze ścianą jednowarstwową przy budowie garażu ? Na forum nie znalazłem nikogo kto budowałby w tej technologii. Znam kilku co to budowało jednowarstwowe ścinany. wszyscy skończyli na styropianie po kilku latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.03.2019 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Tak się zastanawiam czy nie kusił Cię eksperyment ze ścianą jednowarstwową przy budowie garażu ? Na forum nie znalazłem nikogo kto budowałby w tej technologii. Powiem Ci że nawet przez 0,001s mi to nie przeszło przez myśl mam w rodzinie taki dom ze ścianą jednowarstwową z 36cm BK i to jakaś masakra. Budynek wychładza się bardzo szybko. Po za tym to się w ogóle nie opłaca. 1m^3 styropianu grafitowego kosztuje ok 200zł, natomiast 1m^3 solbetu na pióro wpust odmiany 500 kosztuje ok 300zł. To i to trzeba otynkować/wykończyć. Przy styropianie dochodzi robocizna i klej, ale w zamian za to mamy dużo cieplejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 22.03.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Zagaiłem o ścianie jednowarstwowej bo w ostatnim czasie reklamy takich rozwiązań walą drzwiami i oknami. A wiem , że lubisz eksperymentować a garaż to takie dobre miejsce.Zgadzam się z opinią , że na dzień dzisiejszy ściana dwuwarstwowa to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.03.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Ahh, jaki to fajny etap. Szybko rośnie/ są bardzo zauważalne efekty pracy nie jak przy wykańczaniu się gdzie zabudowa kibla z paroma drobiazgami zajmuje cały dzień (bez klejenia płytek bo ich docinanie pewnie zajmie kolejny cały dzień). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebus243 25.03.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Sebastian mam pytanie na temat Sketchupa. Ściągnąłem wersje demo 2019, fajna zabawa. Chciałbym podziałać coś więcej ale nie mogę znaleźć nigdzie darmowej wersji (nawet starszej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 25.03.2019 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Sebastian mam pytanie na temat Sketchupa. Ściągnąłem wersje demo 2019, fajna zabawa. Chciałbym podziałać coś więcej ale nie mogę znaleźć nigdzie darmowej wersji (nawet starszej). musisz ogarnąć sketchup free, sprawdź tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 25.03.2019 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Ostatnią wersją, która chciała ze mną współpracować, czyli po zakończeniu 30-dniowego trialu wersji Pro i przejścia na darmową, był SketchUp z 2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 26.03.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Sebastian przedewszystkim dziekuje za cały temat. Mógłbys napisac czy na etapie tynkow wewnętrznych, przykleiles styropian aby zakryć dziurę pomiędzy wiencem/murlata a dachem. Jestem przed tynkami gipsowymi i również mam dziurę i trochę zawiewa. Pytanie czy zaklejac, jeśli tak to czym robiłeś? Na gotowo styropianem czy cos zastępczego? Jeśli raz wielkie dzięki za temat, mega pomoc dla samorobow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 26.03.2019 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Sebastian przedewszystkim dziekuje za cały temat. Mógłbys napisac czy na etapie tynkow wewnętrznych, przykleiles styropian aby zakryć dziurę pomiędzy wiencem/murlata a dachem. Jestem przed tynkami gipsowymi i również mam dziurę i trochę zawiewa. Pytanie czy zaklejac, jeśli tak to czym robiłeś? Na gotowo styropianem czy cos zastępczego? Jeśli raz wielkie dzięki za temat, mega pomoc dla samorobow. nie zakrywaj, wręcz przeciwnie, zostaw odkryte. Dzięki temu tynki lepiej będą schły, zwłaszcza na wieńcach/podciągach co im zawsze dłużej schodzi. Tynkarze powinni powiedzieć Ci to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 28.03.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Dzięki, jestem jeszcze przed elektryka, też bede puszczal troche automatyki prosto do rozdzielni i też mam wiazary. Widziałem fajny pomysł z korytem kablowym i rozdziałem przewodów góra nad sufitem Jak oceniasz po czasie? Zrobiłbys tak samo? U siebie planuje puścić dwa koryta wzdłuż korytarza po obu stronach i schodzic do poszczególnych pomieszczeń. Pytanie czy wszystko puszczales w korycie? Zasilanie gniazdek również? Czyli jadę górą głównym korytem, dalej rozprowadzam dane przewody do odpowiedniego miejsca w peszlu i dalej juz bez peszla puszczam w dół wzdłuż ściany? Tak To robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 28.03.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Tylko mniej na uwadze, że energetyczne i sterownicze powinno się w pewnej odległości od siebie umieszczać, więc ze dwa korytka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.03.2019 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) Dzięki, jestem jeszcze przed elektryka, też bede puszczal troche automatyki prosto do rozdzielni i też mam wiazary. Widziałem fajny pomysł z korytem kablowym i rozdziałem przewodów góra nad sufitem Jak oceniasz po czasie? Zrobiłbys tak samo? U siebie planuje puścić dwa koryta wzdłuż korytarza po obu stronach i schodzic do poszczególnych pomieszczeń. Pytanie czy wszystko puszczales w korycie? Zasilanie gniazdek również? Czyli jadę górą głównym korytem, dalej rozprowadzam dane przewody do odpowiedniego miejsca w peszlu i dalej juz bez peszla puszczam w dół wzdłuż ściany? Tak To robiłeś? Dokładnie tak robiłem. Miałem jeszcze czasami wąskie korytka jako odnogi tam gdzie było dużo przewodów np do kuchni. Po czasie oceniam to jako strzał w dziesiątkę. Przy wiązarach to bardzo wygodne. W większości każdy włącznik i gniazdko/obwód mam puszczony osobnym przewodem. Jedynie co bym zrobił inaczej to utrzymał większy porzadek w korytkach, czyli spinał kable w wiąski. Miałem w planach to zrobić później, jednak do dzisiaj tego nie zroibłem.... to tylko taka uwaga odnośnie estetyki. Tylko mniej na uwadze, że energetyczne i sterownicze powinno się w pewnej odległości od siebie umieszczać, więc ze dwa korytka ja mam szerokie korytka chyba 50cm i po jednej stronie idą przewody 230V a po drugiej niskonapięciowe. Jest też miejsce gdzie jest kumulacja i takie jedno nie wystarczyło więc dołożyłem drugie, na starych zdjęciach chyba widać. Edytowane 28 Marca 2019 przez sebcioc55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.03.2019 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 My tu gadu gadu ale coś tam u mnie na "budowie" też się dzieje. Zbrojenie mam zrobione w 90%. Wcześniej muszę jednak wylać posadzkę na gruncie w tylnej części garażu. Na poniższym obrazku to ta biała powierzchnia. Najpierw przygotowałem podłoże, wyrównałem i zagęściłem. Wcześniej ta część była też zagęszczana dużą bestią 400kg wiec teraz moją setką to sobie tylko wygłaskałem Do tego szalunek do lasera zeby było równo. Potem położyłem resztki prętów co mi zostały, niektóre powyginane ale się nadadzą. Na to siatka z drutu fi2 z oczkiem 10x10. na fajrant miałem jeszcze kontrolę zbrojenia Plan jest taki aby to zalać pod koniec następnego tygodnia, bo za 2 tygodnie wjeżdżają wiązary! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 31.03.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 To się nazywa garaż. Wielki jak mój dom... Widzę szczyty w konstrukcji szkieletowej, ja właśnie skończyłem jeden szczyt obijać płytą osb. Masz już pomysł jak i czym kryjesz te płyty. W tym roku na pewno nie zrobie elewacji ale się zastanawiam czy kleic styropian do osb czy zrobić tak jak się kryje konstrukcje szkieletowe czyli styro na ruszcie....sam nie wiem. A kot widzę zadowolony gania po ścianach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 01.04.2019 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 To się nazywa garaż. Wielki jak mój dom... Widzę szczyty w konstrukcji szkieletowej, ja właśnie skończyłem jeden szczyt obijać płytą osb. Masz już pomysł jak i czym kryjesz te płyty. W tym roku na pewno nie zrobie elewacji ale się zastanawiam czy kleic styropian do osb czy zrobić tak jak się kryje konstrukcje szkieletowe czyli styro na ruszcie....sam nie wiem. A kot widzę zadowolony gania po ścianach..... planuję styropian bezpośrednio na OSB, jeżeli zrobi się to prawidłowo i szczelnie to nic się nie stanie z OSB, więc ruszt niepotrzebny wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts