Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Sebastian to jeszcze jedno pytanie. Zrobiłeś przed tynkami podejścia do Centralnego odkurzacza oraz elektrykę. Cos jeszcze robiłeś? Albo nie zrobiłeś i żałujesz że mogło być przed tynkami?

Druga sprawa, mógłbyś podesłać linka gdzie kupowales wstępne akcesoria do instalacji odkurzacza? Rozumiem że podejścia to jakiś standard i ppzniej pasują bez problemu do reszty nawet innej firmy?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sebastian to jeszcze jedno pytanie. Zrobiłeś przed tynkami podejścia do Centralnego odkurzacza oraz elektrykę. Cos jeszcze robiłeś? Albo nie zrobiłeś i żałujesz że mogło być przed tynkami?

Druga sprawa, mógłbyś podesłać linka gdzie kupowales wstępne akcesoria do instalacji odkurzacza? Rozumiem że podejścia to jakiś standard i ppzniej pasują bez problemu do reszty nawet innej firmy?

Własnie z tymi gniazdami od odkurzacza to kup odrazu podejscie i gniazdo, bo potem sie okazuje że jest lipa ;) już to przerabiałem pare razy. Kupowałem wszystko na allegro - tam poszukaj.

W sumie nie wiem czy czegoś żałuje, raczej nie. Musisz zrobić wszystko co ma być w ścianach i nie będzie zakryte zabudową/płytkami. Bo tam gdzie będie można zrobić później. O już wiem czego żałuje, że źle zrobiłem podejście pod pralkę bo miała stać na szafce, a później się okazało że pralka stoi na ziemi a na niej suszarka i była rzeźba.

Mam też wieści z placu boju. Dzisiaj przyjechało 5m^3 betonu (BTW te rosnące ceny betonu to nieporozumienie, żeby pensje rosły tak szybko jak ceny materiałów budowlanych :cool: ), miałem w planach zalać posadzkę na gruncie o wymiarach 7,48x3,9x0,12m (grubośc oscylowała w granicach 12-14cm) na to potrzebowałem 3,5m^3, jako zapas wziąlem jeszcze 1,5m^3 co miało pójść w razie czego, ale nie koniecznie na fundamenty murków ogrodzeniowych. No a patrzcie ile zostało!!:

e4rl2jro7ccc.jpg

Ponad metr sześcienny. No ale trudno, zalałem to co chciałem i jest git. Wg obliczeń nie powinno mi zostać nic :yes: pierwszy raz w mojej karierze betoniarnia jebła się na moją korzyść.

No a efekty są poniżej. Jestem bardzo dumny z wygładzenia tej posadzki, będzie można z niej jeść. Używałem specjalnej listwy z przedłużeniem, widać ją na jednym ze zdjęć - robi robotę. Trzeba jednak poczekać aż beton trochę stężeje. Robię to już któryś raz i za kazdym razem jest co raz lepiej.

kko24czne8as.jpg

1k48q9bam1g5.jpg

bm76f61v0kh5.jpg

h9q03nnv1e8u.jpg

to by było na tyle. Trochę się namachałem bo w pojedynke i bez pompy to nie było takie hop siup.

Pozdrawiam czytających!

to by było na tyle. Trochę się namachałem bo w pojedynke i bez pompy to nie było takie hop siup.

Pozdrawiam czytających!

Wykonanie wzorowe jak przystało na prawdziwego samoroba, niedość że samemu bez żadnego pomocnika to w dodatku z maksymalną oszczędnością (mam na myśli beton z gruszki bez pompy), znam to z autopsji.

Jesteś wielki , choć nie mam pojęcia ile masz wzrostu :bye:

Wykonanie wzorowe jak przystało na prawdziwego samoroba, niedość że samemu bez żadnego pomocnika to w dodatku z maksymalną oszczędnością (mam na myśli beton z gruszki bez pompy), znam to z autopsji.

Jesteś wielki , choć nie mam pojęcia ile masz wzrostu :bye:

190cm ;) ale bez przesady, robie dla siebie. Z resztą jak robie coś nie dla siebie to też się staram, bo wiem że dokładna praca, czasami wolniejsza później procentuje, w kazdym przypadku. Tutaj pompa to było by nie porozumienie, rozkładała by się i składała dłużej niż ten beton był lany. Trafił się ogarnięty kierowca gruchy węc poszło sprawnie.

No szacunek bardzo dobra robota, big blue daje rade... chetnie pozycze odplatnie oxzywiscie... ike km od warszawy ty budujesz?

samochodem jakieś 600km ;) więc kawałek jest.

EDIT: a poniżej krótki filmik, prawie 2h w 8 sekund ;)

Edytowane przez sebcioc55

Cześć, mam pytanie odnośnie burt płyty.

Robiłeś je jako szalunek tracony. Czy później kołkowałeś styropian do płyty, czy tylko przysypałeś piaskiem ?

Siema. W domu robiłem burty z EPS na 50cm i nie kolkowalem ani nic. Natomiast w garażu mam pionową opaskę z XPS zakopane 1m w ziemi. W tym wypadku żadnych kołków nie trzeba.

Siema. W domu robiłem burty z EPS na 50cm i nie kolkowalem ani nic. Natomiast w garażu mam pionową opaskę z XPS zakopane 1m w ziemi. W tym wypadku żadnych kołków nie trzeba.

Dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Jakich kolanek używałeś przy ułożeniu kanalizacji by uzyskać piony na podejściach - 2x45 stopni czy inne ?

Witam,

nadszedł czas podsumowania sezonu grzewczego. Zakończylem go już jakiś czas temu ale chciałem zachować ciągłość raportów (ostatnio robiłem podsumowanie w tym samym czasie).

Rok temu stan liczników wynosił: Na ciepłomierzu 37,756 GJ, a na podliczniku 2864,04 kWh na dzień 6.04.2018

przed rozpoczęciem sezonu grzewczego było analogicznie 40,939 GJ i 3215,35 kWh.

Poniżej są zdjęcia podliczników z 6.04.2019

l6ty0arskrv4.jpg

Jak widać na załaczonym obrazku na ciepłomierzu jest 60,375 GJ, a na podliczniku 4615,71 kWh.

Zatem samo grzanie CWU pomiędzy sezonami zużyło 351,31 kWh ze sprawnością COP=2,52, co kosztowało mnie 351,31kWh*0,28zł/kWh= 98,36zł

Natomiast za grzanie domu CO ~22,5*C i podgrzewanie CWU ~46*C w sezonie grzewczym 2018/2019 pompa wyprodukowała 19,436 GJ ciepła, na co zużyła 1402,36 kWh. Zrobiła to ze sprawnością SCOP=3,85. Cały sezon za CO i CWU kosztował mnie 392,66 zł.

Jak widać roczne koszty przygotowanie CWU i ogrzania chaty oscylują w okolicach 500zł, co jest dla mnie w zupełności zadowalające :rolleyes:

Ta zima była lajtowa, z resztą jak poprzednia, z tym że w tym sezonie tak jakoś wyszło że utrzymywałem dużo wyższą temp w domu niż w poprzednim.

Widać niestety że moja PC ma problemy z CWU i nie idzie jej to zbyt sprawnie, przez co zaniża też SCOP, ale to i tak taniej niż czystym prądem.

Pozdrawiam czytających!