Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

Mały update. Ściany szczytowe zrobione, to zacząłem krycie. Membrana to moja ulubiona Dachowa 3, najlepsze co można dostać za te pieniądze, a nawet lepsze niż droższe membrany. Powiem wam że samemu mocowanie membrany to gówno nie robota, nawkurzałem się, wiało niemiłosiernie, robiłem to pewnie z 3x dłużej niż we dwóch no ale cóż... jeden pas zrobiłem, reszta pójdzie zdecydowanie łatwej.

7bd3tjenkymo.jpg

potem kontrłaty

8rxylwn4mrbs.jpg

Pierwsza łata od sznurka żeby było ładnie ;) przyznam się że zrobiłem za pierwszym razem babola i w pośpiechu źle sobie zaznaczyłem i się jebłem o szerokosć łaty i przybiłem całe 16mb nie tam gdzie trzeba, no i musiałem to zrywać....

9l0l7fdhgebz.jpg

jade z łatami odrazu na wymiar bo robienie tylko żeby przykryć membraną to wg mnie głupota, szkoda roboty.

cvlp77x85z39.jpg

Aha no i ostatnio pisałem że dokonałem nowego zakupu. Kupiłem gwoździarkę pneumatyczną Ottensten, bardzo fajna, wbija gwoździe 5-10cm, ja przybijam łaty jak i kontrłąty pierścieniowymi 10cm. Jak już pisałem musiałem ich trochę wyrwać, nie było łatwo. Powiem wam że czuje do niej respekt, a nawet trochę się jej boje :rolleyes:brakuje mi w niej jakiegoś bezpiecznika np gdy się z nią chodzi po dachu itp. Raz jak mi się przesunął wylot powietrza to aż mi czapkę z głowy zdmuchnęło ;)

717smxrtoc1t.jpg

a całość jest pędzona na sprężarce którą kiedyś kupiłem w biedronce chyba za 150 czy 200 zł, daje radę. W końcu to air monster :)

jjitqmsjn5q7.jpg

Jutro ma nie padać w ciągu dnia to może coś podgonię.

Pozdrawiam czytających!

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy skropliny będą miały którędy spłynąć. Ta membrana tyle się ugnie, że przepłyną pod tą pierwszą łatą?

Jakoś mi się nie podoba ta łata przybita bezpośrednio

Aiki dobrze że jesteś czujny :yes:, ale chyba nie podejrzewałeś mnie o takiego babola ?;) to jest tymczasowa łata techniczna przykręcona na wkręty. Trzeba po cyzmść chodzić na początku, opierać drabinę itp... Łata później zostanie odkręcona, postaiona na sztorc, potem na to pas nadrynnowy, taśma butylowa, membrana, na to kratka wentylacyjna z wróblówką i dachówka. Myślałem też o jakiejś siatce na robale pod pasem podrynnowym ale wymysliłem lepszy patent, wszystko pokaże później.

BTW tak wygląda mocowanie membrany w pojedynke na wietrze....

Jak się okazało to układanie rozwiniętej i rozmemłanej membrany w takich warunkach było prostsze niż tej zrolowanej. Na szczęście nic się jej nie stało, po za paroma dziurkami gdzie zachacyzła o gwoździe które miałem dobić bo gwoździarka przy końcu powietrza ze sprężarki przed nabiciem nie dobija gwoździ do końca (moja tania sprezarka zaczyna dobijać do 8 bar dopiero jak ciśnienie spadnie w okolice 5 bar) bo ma za małe ciśnienie. W każdym bądź razie membrana przeszła torture test i jest cała, za tą cene rewelacja.

Bardzo ładny ten garaż. Zazdroszczę trochę etapu, że można robić już swoim tempem bez gonienia, do roboty 3 kroki.

Planujesz jakąś windę na stryszek? Ja coś u siebie próbuję wykombinować żeby np opon nie dygać po schodach tylko na platformę i cyk na górę.

Bo zakładam że dolne pasy nośne i pod dachem będzie przestrzeń magazynowa?

Bardzo ładny ten garaż. Zazdroszczę trochę etapu, że można robić już swoim tempem bez gonienia, do roboty 3 kroki.

Planujesz jakąś windę na stryszek? Ja coś u siebie próbuję wykombinować żeby np opon nie dygać po schodach tylko na platformę i cyk na górę.

Bo zakładam że dolne pasy nośne i pod dachem będzie przestrzeń magazynowa?

Poszukaj maszt od wózka widłowego. Choć konstrukcja raczej potężną jak na opony.

Ja u siebie nie mogę sobie pozwolić na utratę powierzchni wiec wymyśliłem schody młynarskie dosuwane w pion do ściany gdy nieużywane

u mnie będa schody na "zewnątrz" pod wiatą. U siebie zrób coś prostego na bloczkach i jakieś amortyzatory/sprężyny na samym dole i bedzie spoko

A jakie słowa poleciały jak ta rolkę Ci wzięło?

nie pytaj ;) ale gorzej było na samym dachu przy wietrze, czasem tak wiało że musiałem całym cieżarem ciała się zapierać żeby utrzymać membrane, taki żagiel się robił. Nie było to zbyt bezpieczne.... wtedy dopiero leciało, pewnie we wsi obok mnie słyszeli ;)

Sebastian sprężarkę można ustawić tak żeby włączała się szybciej ( przy wyższym ciśnieniu)

można ją ustawić nawet żeby włączała się przy 6,5/7 bar i wtedy będzie dobijać wszystkie gwoździe

Regulacja znajduje się w czarnej puszce pod włącznikiem czerwonym

Tak właśnie myślałem że gdzieś musi być, ale nic na wierzchu nie ma. Następnym razem tam zajrze i przetestuje, dzięki!

• 3 weeks później...
Seba wrzucaj foty z tego dachu i okapu. zastanawiam się na membraną czy pełnym deskowaniem w domu na narzędzia.

Cześć Arku, na razie nie ma z czego fot wrzucać, mam membrane na całym dachu, zostało mi jeszcze pare łat w kalenicy. Jak skończe to zrobie foty. Teraz niestety nie mam za bardzo czasu bo zajmuje się m.in czymś takim ;)

mowr9px3dp4p.jpg

Aiki jeżeli pełne deskowanie to na nim też powinna być membrana albo papa. Jak to tylko domek na narzędzia to rób jak najtaniej, deskowanie to zawsze droga opcja, wg mnie potrzebna tylko w wietrznych okolicach. No chyba że robisz na bogato :) to i rynny miedziane możesz zrobić :rolleyes:

• 1 month później...
Jakie pokrycie planujesz? Bedzie alegra? Wizualizowales juz jakos polaczenie takiej tradycyjnej dachowki z nowoczesna forma bez okapow? Sam nad takim polaczeniem mysle ale ciezko cos wyszperac w sieci.

tak robiłem wizualizacje, wygląda to tak ;) :

inro5vgizx5h.jpg

6hj84gp3rbs9.jpg

Szefowa mnie prosiła o taras widokowy więc jej zrobiłem ;)

hfy1h787fyba.jpg

Mam sporo zdjęc z procesu robienia dachu i szczegółów z montażu rynny bezokapowej. Niestety ostatnio po prostu nie mam czasu aby to obrobić i wrzucić, jak będzie chwila to na pewno to ogarnę.

Pozdrawiam czytających!

EDIT: wg mnie wygląda bardzo dobrze, fakt, z dachówką płaską wyglądał by lepiej, ale u mnie by się mocno gryzł z domem. No i cena inna... ta dachówka mi wyszła koło 30zł/m^2

Edytowane przez sebcioc55