Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj byłem w firmie w której będę zaopatrywał się w okna. Dostałem ofertę na montaż:

- montaż z taśmą obustronnie + piana, na górze wydłużone kotwy L do montażu do moich wymyślnych nadproży - koszt 3440 zł netto

- montaż z taśmą obustronnie na konsolach wszystko w warstwie izolacji - koszt 6881 zł netto

Oprócz tego cena za całość okien znacznie wzrosła od poprzedniej, chyba zapomniał gościu o rabacie mojej hurtowni budowlanej, bo przez nich będę zamawiał okna. Jutro z nim wyjaśnię. Myślicie że opłaca się wydawać 3,5k zł na te konsole? Coś mi się wydaję że nie, nie wiem też jaki to byłby zysk. Czytałem kiedyś jeden z wątków tutaj na forum i wyszło że się nie opłaca, sam nie wiem..

Odnośnie strat - ponieważ kiedyś Asolt wysłał mi plik z moimi danymi do obliczeń w audytorze, to go zhakowałem i odpaliłem w demówce :cool:

Poprawiłem to co się zmieniło od tamtego czasu (nie będę męczył Asolta o zmianę kilku cm izolacji). Wyszło mi tak:

Dane ogólne, najważniejsze to EAH 56,7 kWh/(m^2*rok)

http://files.tinypic.pl/i/00607/i85ch0nuk7fl.jpg

Suma strat dla każdej przegrody:

http://files.tinypic.pl/i/00607/plkr36lhpnv5.jpg

Współczynnik przenikania ciepła dla każdej z przegród:

http://files.tinypic.pl/i/00607/3hzl3z0fob03.jpg

Na koniec diagram ze wskazaniem procentowym strat:

http://files.tinypic.pl/i/00607/el3efmyuhd48.jpg

Wyszło lepiej niż wcześniej, ale nadal wydaje mi się dużo. Z oknami już nic nie zrobie, lepsze nie będą, musiałbym zlikwidować okna od północy = nie da się. Dużo idzie na wentylację, to już wielkości po odzysku. Będę musiał wymyślić cfane sterowanie żeby tyle energii nie marnotrawić.

Jest jeszcze opcja aby wykorzystać poddasze, muszę trochę poćwiczyć tego audytora i spróbować zrobić pomieszczenie na poddaszu, może wyjdą lepsze wyniki.

Edytowane przez sebcioc55

Też mnie interesuje kwestia okien. Najbardziej mnie dziwi montaż w warstwie ocieplenia. Nie jestem fachowcem od okien ale po co są konsole po bokach i od góry? Od dołu to rozumiem bo muszą przenieś obciążenia ale wokół? Po bokach tylko trzymają aby nie wypadły a tak na dobra sprawę to zwykłe kotwy do tego wystarczą. Jak możesz to spytaj się czy można użyć tylko konsol dolnych bo różnica w cenie pewnie jest o te konsole. Ale one nie są takie drogie http://allegro.pl/kotwa-dolna-z-katownikiem-wysokosci-hvw-jb-d-sfs-i4891039452.html więc jak się da je co pół metra to wystarczy wiec na okno jakieś 3sztuki. więc koszty powinny spaść na łeb i szyję.

Najlepszym rozwiązaniem wg mnie na obecną chwilę jest zamontowanie okien w systemie MOWO. Takie moje skromne zdanie.

http://oknotest.pl/montaz-okien/mowo-juz-w-polsce-w-praktyce-i-w-sprzedazy

Moim zdaniem tez ten montaz jest najlepszy. Ale cena.... u mnie wychodzi okolo 10 tys zl - wiec odpada.

Też mnie interesuje kwestia okien. Najbardziej mnie dziwi montaż w warstwie ocieplenia. Nie jestem fachowcem od okien ale po co są konsole po bokach i od góry? Od dołu to rozumiem bo muszą przenieś obciążenia ale wokół? Po bokach tylko trzymają aby nie wypadły a tak na dobra sprawę to zwykłe kotwy do tego wystarczą. Jak możesz to spytaj się czy można użyć tylko konsol dolnych bo różnica w cenie pewnie jest o te konsole. Ale one nie są takie drogie http://allegro.pl/kotwa-dolna-z-katownikiem-wysokosci-hvw-jb-d-sfs-i4891039452.html więc jak się da je co pół metra to wystarczy wiec na okno jakieś 3sztuki. więc koszty powinny spaść na łeb i szyję.

Kamil - jak TY malo jeszcze wiesz ..... SZOK !!!!

okno wystawione jest rowniez na dzialanie wiatru , cisnienie, sily ssace (wiatr), najwieksze sily wystepuja np gdy okno jest otwierane - otwarte skrzydlo

Kamil - jak TY malo jeszcze wiesz ..... SZOK !!!!

okno wystawione jest rowniez na dzialanie wiatru , cisnienie, sily ssace (wiatr), najwieksze sily wystepuja np gdy okno jest otwierane - otwarte skrzydlo

Wiem o tym i temu mówię że dolne kotwy byłyby specjalne a reszta zwykłe. Jak montuje się okna w murze to na zwykłych kotwach i jakoś się to trzyma i wiatr je nie wyrywa. Mówię o oknach wysuniętych poza mur o jakiś centymetr lub dwa bo tyle wystarczy.

Jak dostałem cenę za okna to zacząłem na nowo się zastanawiać nad gołymi pakietami w izolacji. Zacząłem też czytać o wyczynach Barth3z 'a i jego pasywnej stodole bo on tam ma duużo tego zaplanowane. Ale właśnie ten wiatr i różne czynniki, np ludzkie. Jakoś to mnie zaczęło przerażać że taki pakiet wypadnie. Akurat dzisiaj przechodzi jakiś huragan czy inne cudo nad zachpom. i jak murowałem ścianki działowe to ta moja "tymczasowa stolarka" aż cała trzeszczała i łopotała od wiatru. Więc wielce prawdopodobnie będzie u mnie Schuco Si82 wysunięte 3cm po za mur + taśmy + rolety "na oknie" z silnikami przeciwprzeciążeniowymi.

EDIT: po konwersacji z "oknami" okazało się że zmiana koloru z antracyt na oregon podniosła cenę o 2500 zł!! Myślicie że to możliwe? czy po prostu mnie chcą przyciąć jak już się zdecydowałem na ich produkt?

12.12.2014 Ściany działowe

Zacząłem murować ściany działowe. Głównym ich składnikiem są bloczki silikatowe drążone 12cm z Barlinka (lubie to miasto - fajne mają jeziora więc wybrałem te bloczki zamiast silki). Na razie robię pierwszą warstwę na gotowej zaprawie M10 a potem to już na klej Atlas SILMUR. Powoli idzie z takich małych bloczków...

http://images.tinypic.pl/i/00608/dwhvgybez6bf.jpg

A to sobie popijam żeby się lepiej murowało ;) Na zdrowie !!

http://images.tinypic.pl/i/00608/5j5dxang5bar.jpg

Co dałeś pod działówki? Sadysta tez coś tam kładł. Kurde podziwiam Cie, mnie to wszystko dopiero czeka, start mam 30 marca- plyta fundamentowa.

dałem folię izolacyjną, taką samą jak pod ściany zewnętrzne. Tania była więc ją dałem, ale co tam będzie za wilgoć? Płyta opatulona folią, a pod nią jeszcze 10cm XPS...

Dzięki, ale tutaj nie ma co podziwiać, wystarczy chcieć :)

Tą kozę wystaw bardziej na środek i daj dłuższą rurę spalinową to lepiej nagrzeje.

Tak też zamierzam zrobić bo nie mam stropu i całe ciepło zaraz ucieka, tylko pojawił się pewien chwilowy problem - skończyła mi się kasa ;) może mikołaj mi przyniesie z 2m rury :) Na razie w dzień nie ma mrozu więc jej nie odpalam.

Edytowane przez sebcioc55

Jak dostałem cenę za okna to zacząłem na nowo się zastanawiać nad gołymi pakietami w izolacji. Zacząłem też czytać o wyczynach Barth3z 'a i jego pasywnej stodole bo on tam ma duużo tego zaplanowane. Ale właśnie ten wiatr i różne czynniki, np ludzkie. Jakoś to mnie zaczęło przerażać że taki pakiet wypadnie. Akurat dzisiaj przechodzi jakiś huragan czy inne cudo nad zachpom. i jak murowałem ścianki działowe to ta moja "tymczasowa stolarka" aż cała trzeszczała i łopotała od wiatru. Więc wielce prawdopodobnie będzie u mnie Schuco Si82 wysunięte 3cm po za mur + taśmy + rolety "na oknie" z silnikami przeciwprzeciążeniowymi.

EDIT: po konwersacji z "oknami" okazało się że zmiana koloru z antracyt na oregon podniosła cenę o 2500 zł!! Myślicie że to możliwe? czy po prostu mnie chcą przyciąć jak już się zdecydowałem na ich produkt?

Zaskoczyłeś mnie taką dopłatą. Myślałem że nie ma znaczenia jaki kolor co do ceny. Nie tylko u Ciebie tak wiało bo u mnie na południu też i to bardzo.

Do Ciebie należy decyzja czy spróbujesz z pakietami czy nie. XPS jest na tyle mocny że nie wierzę w to że szyby mogłyby z niego wypaść. Obwodowo byłyby wsadzane w XPS na jakieś 5cm a w profilu siedzą chyba z 2 lub 3cm. Ja planuję to zrobić tak że płytę XPSu przetnę na pół czyli będzie miała szerokość 30cm i tak nakleić na mur. Przed montażem pakietu dam obwodowo silikon dla uszczelnienia połączenia, na to pakiet i kolejny XPS aby pakiet nie wypadł i go zakołkować dla pewności. niestety budować będę dopiero w przyszłym roku więc dopiero wtedy będę wiedział czy to zda egzamin czy nie. Mnie się wydaje to solidne ale to jest moje zdanie.

Wczoraj się zastanawiałem mocno nad tymi pakietami. Jeżeli bym robił, to w płycie XPS zrobiłbym frez na szerokość pakietu i głębokość nie wiem z 5-6cm, wcisnął tam pakiet i czymś uszczelnił. XPS na piankę do ściany i kołki do okoła co jakieś 0,5m. Tak to widzę. Ale pojawia się kwestia rolet, nie ma jak przymocować prowadnic żeby to miało ręce i nogi. Więc zostają żaluzje fasadowe - a to drogie.

Kończąc temat to takie okna (same pakiety szybowe) zamontuję na pewno w garażu i może ewentualnie kiedyś przy okazji następnej budowy, jak będę odważniejszy i mądrzejszy ;)

EDIT: wracając do wyceny od "okniarzy" to proponują też montaż rolet już na budowie i życzą sobie za to 2000zł !! Chyba ich pogieło, za zamocowanie prowadnic do ram i na to dosłownie "wczepienie" skrzynek chcą tyle kasy? Sam to zrobię. Przypomnę iż u mnie skrzynka będzie mocowana tylko do prowadnic, w żaden sposób nie będzie mocowana do ramy okna ani do budynku. Prowadnice będą przymocowane do ramy okna (pewnie na kołki albo wkręty jakieś).

Mam pare pytań. Mogę zostawić szalunek stopy fundamentowej w ziemi? Po prostu nie chce mi się tego odkopywać i rozkręcać. Co tam się może stać? Chyba tylko deski mogą zgnić? Drugie pytanie to czy smarować słup jakimś dysperbitem do poziomu "0", bo i tak chce dać na niego styropian.

http://files.tinypic.pl/i/00608/mhirklgsikqw.jpg

Kolejna sprawa to drenaż i odprowadzenie deszczówki. Chciałem je wprowadzić do wspólnej studzienki rewizyjnej i stamtąd gdzieś dalej, prawdopodobnie zbiornik i potem dren. Powiedzcie mi czy mogę je połączyć razem przed studzienką? Bo chciałem rury drenażowe połączyć razem trójnikiem i wprowadzić je poprzez następny trójnik do jednej z rur od deszczówki. Martwię się tylko czy czasami woda z tym rur jak będzie jej dużo nie wejdzie mi do drenażu. Co prawda mam tam spadek ale nieduży. Nie chciałbym podtapiać sobie domu drenażem, który miał działać wręcz odwrotnie.

http://files.tinypic.pl/i/00608/2zabe397e9n3.jpg

I na koniec skutki wczorajszych "huraganów" - urwało mi tablicę informacyjną ;P znalazłem ją 50m dalej, pod płotem.

http://files.tinypic.pl/i/00608/qpgej4dut3hc.jpg

U mnie urwało baner okniarzy - na szczęście dach w całości. Też muszę działówki robić... tylko mi się nie chce/ nie mam czasu. Końcówka sezonu na piece, więc spawam takie warsztatowe z wentylatorem. Gdyby ktoś chciał, to mam tanio :yes:

Ja bym olał ten szalunek. Deski zgniją od mokrej ziemi i zrobi się torf. Smarowanie dysperbitem sam robiłem, ale nie widzę żadnych korzyści i nie polecam.

Co do montażu MOWO, to kto bogatemu zabroni? Ale normalny człowiek nie powinien być na tyle naiwny, żeby zapłacić za montaż prawie tyle samo, co za okna.

Polecam ekipę, która montowała okna u mnie. Zapłaciłem 11600zł za okna na parterówkę - 8 okien + balkonówka, 55mb obwodu, BluEvolution MD z 3-ma uszczelkami, 3 szyby, montaż na kotwach JBD, 10cm wysunięcia w styropian i taśmy wewnętrzne. Strona zewnętrzna po mojej stronie, ale zmieszczę się w 500zł. Na pomorze raczej nie pojadą, ale kilku Zygmuntów I Starych potrafi dużo załatwić i bardzo być może. Ta ekipa to Stolmar z Tarnobrzega.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Wczoraj się zastanawiałem mocno nad tymi pakietami. Jeżeli bym robił, to w płycie XPS zrobiłbym frez na szerokość pakietu i głębokość nie wiem z 5-6cm, wcisnął tam pakiet i czymś uszczelnił. XPS na piankę do ściany i kołki do okoła co jakieś 0,5m. Tak to widzę. Ale pojawia się kwestia rolet, nie ma jak przymocować prowadnic żeby to miało ręce i nogi. Więc zostają żaluzje fasadowe - a to drogie.

Kończąc temat to takie okna (same pakiety szybowe) zamontuję na pewno w garażu i może ewentualnie kiedyś przy okazji następnej budowy, jak będę odważniejszy i mądrzejszy ;)

EDIT: wracając do wyceny od "okniarzy" to proponują też montaż rolet już na budowie i życzą sobie za to 2000zł !! Chyba ich pogieło, za zamocowanie prowadnic do ram i na to dosłownie "wczepienie" skrzynek chcą tyle kasy? Sam to zrobię. Przypomnę iż u mnie skrzynka będzie mocowana tylko do prowadnic, w żaden sposób nie będzie mocowana do ramy okna ani do budynku. Prowadnice będą przymocowane do ramy okna (pewnie na kołki albo wkręty jakieś).

Nie musisz robić frezu tylko kupić XPS frezowany i już będzie miał te 5cm rowku. merkava już podawał to rozwiązanie szyba w ociepleniu.jpg

Jak nie przeszkadzają Ci widoczne rolety to możesz je przykręcić na izolację bo w przypadku pakietów chyba nie ma innego rozwiązania.

Co do montażu to pytaj czy mogą Ci zamontować jedną roletę i policzyć Ci za montaż jak za jedną roletę ale wszystkie rolety sprzedać z VATem 8% bo kupując bez montażu zapłacisz 23%VATu i może wiele taniej Cię ta zabawa nie wynieś. Przykładowo może oszczędzisz łącznie na tym 500zł ale będziesz sam się z tym męczyć. Trzeba dobrze to policzyć.

Już pisałem Ci z 3x że u mnie rolety muszą być niewidoczne jak są schowane :p - dla mnie skrzynki to straszydła. Trzeba pamiętać o tym że najlepsze skrzynki to takie montowane jak najdalej od okna. A jak sie wysuwa okno w izolację to skrzynki też trzeba wysunąć! i tu robi się problem że może zabraknąć nam izolacji aby schować skrzynkę. Gdyby skrzynkę rolety można było odwrócić to można wtedy w izolacji zrobić kolejny frez na prowadnice do rolet - to by było genialne. No i kurde teraz znowu zacząłem myśleć o tych pakietach.... bo okna i tak będę miał nieotwierane w 90% ile kosztowałby pakiet U=0,5 o wymiarach 1,15m wys x 2,1m szer ? Tak mniej więcej, macie jakieś przykładowe ceny na szybko?

Ja bym olał ten szalunek. Deski zgniją od mokrej ziemi i zrobi się torf. Smarowanie dysperbitem sam robiłem, ale nie widzę żadnych korzyści i nie polecam.

Chyba pozwolę mu zgnić i tak stopa jest w foli. A dysperbit też sobie chyba daruję i po prostu przykleję szczelnie styro.

Co do montażu MOWO, to kto bogatemu zabroni? Ale normalny człowiek nie powinien być na tyle naiwny, żeby zapłacić za montaż prawie tyle samo, co za okna.

kto bogatemu zabroni? - dokładnie ;) ale w tym przypadku na bogatego nie trafiło

Polecam ekipę, która montowała okna u mnie. Zapłaciłem 11600zł za okna na parterówkę - 8 okien + balkonówka, 55mb obwodu, BluEvolution MD z 3-ma uszczelkami, 3 szyby, montaż na kotwach JBD, 10cm wysunięcia w styropian i taśmy wewnętrzne. Strona zewnętrzna po mojej stronie, ale zmieszczę się w 500zł. Na pomorze raczej nie pojadą, ale kilku Zygmuntów I Starych potrafi dużo załatwić i bardzo być może. Ta ekipa to Stolmar z Tarnobrzega.

Wycena na moje okna to 16651 zł netto + 3440 zł netto montaż z taśmami + 2000 zł netto montaż rolet na budowie

W tej cenie okna na profilu Schuco Si82 kolor obustronny Ogeron4, całe Uw okien w przedziale 0,7-0,9 , w cenie również rolety PORTOS z silnikami przewodowymi przeciwprzeciążeniowymi.

Teraz kwestia tego ile kosztowały by mnie same pakiety, ile kosztuję same rolety (bo tego nie wiem). No i jeżeli chodzi o parametry to pewnie U tych pakietów nie mniejsze niż 0,5, więc nie wiem w sumie jaką by to zrobiło różnicę - zaraz poedytuję sobie dane w OZC.