MMark. 09.01.2020 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Ta osb wystarczy tylko gruntem przemalować przed klejeniem styropianu czy jakoś przeszlifować też trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 09.01.2020 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Wystarczy zagruntowac gruntem szczepnym (z piaskiem kwarcowym). Natomiast mi klej nie trzymal ale to chyba wina temperatur. Natomiast na piane kleilo sie elegancko i trzyma nadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 09.01.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Dzięki, w tym roku będę atakował szczyty u siebie to przynajmniej wiem już jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 10.01.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Mam pytanie odnosnie dachowki. Tez bede kryl alegra9 moje pytanie to czy trzeba sprawdzac koniecznie srednia dlugosc krycia ukladajac dachowki na plaskim i mierzac tak jak producenci zalecaja na dachowkach z konkretnej dostawy? Czy faktycznie dachowki w paletach moga sie tak roznic ze nie sprawdzi sie rozstaw podawany przez producenta w katalogu? Na filmach Lukasza budowlanca nie widzialem zeby ukladal on dachowki i cos mierzyl. Po prostu mierzyl polac i wyliczal rozstaw lat mieszczacy sie w widelkach jakie podaje producent. Nie mam jeszcze dachowki na budowie a chcialbym zaczac lacic dach. Sebastian walczyles z taka dachowka juz a wiec moze podpowiesz na co ewentualnie uwazac. Jakas garsc porad od samoroba dla samoroba:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 13.01.2020 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Mam pytanie odnosnie dachowki. Tez bede kryl alegra9 moje pytanie to czy trzeba sprawdzac koniecznie srednia dlugosc krycia ukladajac dachowki na plaskim i mierzac tak jak producenci zalecaja na dachowkach z konkretnej dostawy? Czy faktycznie dachowki w paletach moga sie tak roznic ze nie sprawdzi sie rozstaw podawany przez producenta w katalogu? Na filmach Lukasza budowlanca nie widzialem zeby ukladal on dachowki i cos mierzyl. Po prostu mierzyl polac i wyliczal rozstaw lat mieszczacy sie w widelkach jakie podaje producent. Nie mam jeszcze dachowki na budowie a chcialbym zaczac lacic dach. Sebastian walczyles z taka dachowka juz a wiec moze podpowiesz na co ewentualnie uwazac. Jakas garsc porad od samoroba dla samoroba:) Pozdrawiam Powiem Ci że raczej powinny byc zawsze takie same, ja tak zawsze przyjmowałem i jest git Natomiast ja bym nie łacił bez dachówek na przymiarkę, zawsze fajnie jest sobie je przymierzyć i zobaczyć jak wyjdzie. Ja np zrobiłem w garażu wszystko jak każe producent i odległość od ostatniej łaty do łaty do łaty kalenicowej wyszła za duża i musiałem przesuwać ostatnie cztery rzędy dachówek aby to zniwelować, nic nie widać ale miałem dodatkową robotę. Więc lepiej wszystko sobie przymierz rozrysuj na dachu. Zaznacz sobie łaty na dachu i przykrec dwie pierwsze i dwie ostatnie i łate kalenicową, połóż dachówke i zobacz jak to wyglada. Jak nie masz dachówki na budowie to pojedz do jakiejs hurtowni i kup taki kolor jaki mają, albo pożycz z ekspozycji. Rady: dużo będzie dachówek uszkodoznych, a nawet ostatnio trafiły mi się pokrzywione! wszystkie odkładaj na bok i rób zdjęcia, oddadzą Ci za to pieniądze. Nie przejmuj się że czasem coś nie bedzie pasować w 100%, one nie mają milimetrowej dokładności. Po prostu musza dobrze leżeć i się nie kiwać pod dotknięciem ręki, czasami trzeba je lekko dobić od lewej czy prawej, jak każdą dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 14.01.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Powiem Ci że raczej powinny byc zawsze takie same, ja tak zawsze przyjmowałem i jest git Natomiast ja bym nie łacił bez dachówek na przymiarkę, zawsze fajnie jest sobie je przymierzyć i zobaczyć jak wyjdzie. Ja np zrobiłem w garażu wszystko jak każe producent i odległość od ostatniej łaty do łaty do łaty kalenicowej wyszła za duża i musiałem przesuwać ostatnie cztery rzędy dachówek aby to zniwelować, nic nie widać ale miałem dodatkową robotę. Więc lepiej wszystko sobie przymierz rozrysuj na dachu. Zaznacz sobie łaty na dachu i przykrec dwie pierwsze i dwie ostatnie i łate kalenicową, połóż dachówke i zobacz jak to wyglada. Jak nie masz dachówki na budowie to pojedz do jakiejs hurtowni i kup taki kolor jaki mają, albo pożycz z ekspozycji. Rady: dużo będzie dachówek uszkodoznych, a nawet ostatnio trafiły mi się pokrzywione! wszystkie odkładaj na bok i rób zdjęcia, oddadzą Ci za to pieniądze. Nie przejmuj się że czasem coś nie bedzie pasować w 100%, one nie mają milimetrowej dokładności. Po prostu musza dobrze leżeć i się nie kiwać pod dotknięciem ręki, czasami trzeba je lekko dobić od lewej czy prawej, jak każdą dachówkę. Mozesz dokladniej opisac co poszlo nie tak? Chodzi o to ze odleglosc wyszla za duza i gasior nie zakrywal zamkow dachowki przy zastosowaniu odleglosci ostatniej laty od wierzcholka dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 14.01.2020 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Chodzi o to ze odleglosc wyszla za duza i gasior nie zakrywal zamkow dachowki przy zastosowaniu odleglosci ostatniej laty od wierzcholka dachu? Dokładnie. Z resztą przy kącie 40* ciężko jest zrobić tak żeby wszystko było ładnie zakryte. Teraz bym dojechał ostatnią łatą na maxa ile się da pod łatę kalenicową. Im Większy kąt tym bardziej można dojechać - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 14.01.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Ja mam dach 30* a wiec powinno wszystko ladnie siasc ale przyjze sie tematowi dokladniej, dzieki za uwage. Masz moze jeszcze jakies tipy? Czytalem ze przy kryciu domu byles zadowolony ze wzialec ludzi bo pozwolilo Ci to uniknac bledow. Mozesz napisac np jakich bledow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.01.2020 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Nie pamiętam o co mi chodziło. Teraz nikogo oprócz pomocy do wrzucania dachówki nigdy bym już nie wziął. Kiedyś byłem niedoświadczony itp.... teraz jest inaczej i diabeł wcale nie jest taki straszny jakim go malują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 26.01.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Dotarla dachowka i moja uwage zwrocil maly szczegol. Dachowka w czesci plaskiej jest rowna ale w miejscu garbu jest luk. Chodzi o to ze przykladajac poziomice na wierzch garbu na srodku jest ok 5 mm szczelina . Sprawdzilem pobierznie wszystkie palety i wszystko to samo . Czy to normalne w tej dachowce? Masz gdzies moze i móglbys sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 28.01.2020 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Dotarla dachowka i moja uwage zwrocil maly szczegol. Dachowka w czesci plaskiej jest rowna ale w miejscu garbu jest luk. Chodzi o to ze przykladajac poziomice na wierzch garbu na srodku jest ok 5 mm szczelina . Sprawdzilem pobierznie wszystkie palety i wszystko to samo . Czy to normalne w tej dachowce? Masz gdzies moze i móglbys sprawdzic? to normalne, poniższe zdjęcie to akurat na uszkodzonej 4-letniej paczce, na zeszłorocznych dachówkach jest to samo, one widocznie po prostu tak mają, ja nawet nie zwróciłem na to uwagi. Jeżeli już to sprawdza się poziomicą pare dachówek czy zachowują jedną płaszczyznę, pojedyńczej nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 28.01.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 No to luz bo juz myslalem ze bedzie reklamacja. Kurcze juz prawie rok buduje dom i jeszcze sie nie przyzwyczailem ze materialy budowlane sa krzywe kostropate i niedorobione jedyny material jak do tej pory ktory mnie nie zawiodl to xps . Zawsze mam wrazenie ze material ktory do mnie przywoza to jakis 2 gatunek az potem wychodzi ze on taki jest. Druga sprawa to nie trzymanie kata miedzy boczna krawedzia dachowki a linia tych noskow ktorymi dachowka zaczepia sie o late . Ze wzgledow finansowych zrezygnowalem z dachowek szczytowych na rzecz wiatrownicy gornej z blachy. Teraz ukladajac pierwszy rzad dachowek widac jak one uciekaja tak jakby laty nie byly w kacie prostym do krawedzi dachu i trzeba dachowke przekrzywiac tak zeby pasowala i wtedy opiera sie tylko jednym noskiem na lacie. Dodam ze kat prosty jest, w koncu pitagoras i zasada 3 4 5 przy wyznaczaniu kata prostego nie klamia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 11.02.2020 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Witam szanowne forumowe grono mam pewną zagwozdkę, a mianowicie chcę u siebie w garażu w końcu zrobić sufit. Najpierw miała być sklejka, ale wychodzi drogo i ciężko z dostępnością, a teraz mają być regipsy. Chce płyty kręcić prosto do wiązarów, mają tolerancję 0,5-1cm więc jak dla mnie spoko, to tylko garaż. Wierni czytelnicy wiedzą że przywiązuje dużą wagę do szczelności nawet jeżeli chodzi o garaż. No i tutaj pojawia się problem, jak zamocować folię paroizolacyjną do ścian aby to było szczelne i niewidoczne! Tak wygląda obecnie połączenie ściana-wiązar: A tak chcę montować płyty: Myślałem o taśmie butylowej, ale najwęższe mają 15mm więc już więcej niż płyta GK. Potem chciałem przykleić to jakimś uszczelniaczem, ale tak sobie myślę że jak to będzie do czoła płyty to nie będzie jak tam dać ani taśmy ślizgowej ani żadnej masy do wypełnienia. Macie jakieś pomysły jak to inaczej ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seler2 11.02.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 W temacie szczelności się nie wypowiem ale w podobnej sytuacji ja w garażu przykręciłem płyty osb 9mm kosztowo nawet taniej bo nie trzeba stelaża a i do osb łatwiej przykręcić lampę, korytko czy inną pierdołę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 12.02.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Ogólnie to jeżeli chodzi o parę wodną to musisz zabezpieczyć od góry wieniec, bo inaczej beton ją przepuści. Czyli chyba musisz folię paroszczelną dać na wieniec od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.02.2020 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Płyty osb nie wchodza w gre bo po prostu mi sie ni podobają, wolałbym wtedy dołożyć do sklejki. Folii od góry wieńca nie dam bo są tam wiazary i ciezko by bylo je teraz demontować Zgapiłem się bo moglem dac paski folii na wieniec przed montażem wiazarow to teraz bym sie tylko dokleił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 15.02.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2020 Ponacinaj folię robiąc miejsce na wiązary, a przy wiązarach podklej jakoś przy papie i już. Jak kładziesz wełnę na strop to trzeba będzie i tak tam dać coś co zabezpieczy ją przed wilgocią przenikającą z wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 19.02.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Seba sorry za off topic ale wyczyść skrzynkę, bo nie można nic wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 29.02.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Dotarłem do końca dziennika, który studiowałem bodajże od dwóch tygodni Notatki sporządzałem na bieżąco! Znalazłem tu wiele ciekawych informacji i niektóre rozwiązania z pewnością zastosuje u siebie. Nie spodziewałem się, że znajdę tu również dziennik budowy garażu. Idzie Ci to świetnie. Mieszkasz po drodze do moich rodziców, więc kiedyś może będzie okazja podjechać i porozmawiać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 29.02.2020 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Cześć, fajnie ze przeczytales calosc, to musialo byc wyzwanie ja sam czasem sobie wlacze jakies stare zdjecia, fajnie sie to oglada. Na garaż mam duzo mniej czasu niz na dom wiec wolniej mi idzie. Jak bedziesz w okolicy to zapraszam, tylko wczesniej sie odezwij zebym byl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts