Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duris 3 tymi ręcami robiony

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie odnosnie dachowki. Tez bede kryl alegra9 moje pytanie to czy trzeba sprawdzac koniecznie srednia dlugosc krycia ukladajac dachowki na plaskim i mierzac tak jak producenci zalecaja na dachowkach z konkretnej dostawy? Czy faktycznie dachowki w paletach moga sie tak roznic ze nie sprawdzi sie rozstaw podawany przez producenta w katalogu? Na filmach Lukasza budowlanca nie widzialem zeby ukladal on dachowki i cos mierzyl. Po prostu mierzyl polac i wyliczal rozstaw lat mieszczacy sie w widelkach jakie podaje producent. Nie mam jeszcze dachowki na budowie a chcialbym zaczac lacic dach. Sebastian walczyles z taka dachowka juz a wiec moze podpowiesz na co ewentualnie uwazac. Jakas garsc porad od samoroba dla samoroba:)

Pozdrawiam

Mam pytanie odnosnie dachowki. Tez bede kryl alegra9 moje pytanie to czy trzeba sprawdzac koniecznie srednia dlugosc krycia ukladajac dachowki na plaskim i mierzac tak jak producenci zalecaja na dachowkach z konkretnej dostawy? Czy faktycznie dachowki w paletach moga sie tak roznic ze nie sprawdzi sie rozstaw podawany przez producenta w katalogu? Na filmach Lukasza budowlanca nie widzialem zeby ukladal on dachowki i cos mierzyl. Po prostu mierzyl polac i wyliczal rozstaw lat mieszczacy sie w widelkach jakie podaje producent. Nie mam jeszcze dachowki na budowie a chcialbym zaczac lacic dach. Sebastian walczyles z taka dachowka juz a wiec moze podpowiesz na co ewentualnie uwazac. Jakas garsc porad od samoroba dla samoroba:)

Pozdrawiam

Powiem Ci że raczej powinny byc zawsze takie same, ja tak zawsze przyjmowałem i jest git :) Natomiast ja bym nie łacił bez dachówek na przymiarkę, zawsze fajnie jest sobie je przymierzyć i zobaczyć jak wyjdzie. Ja np zrobiłem w garażu wszystko jak każe producent i odległość od ostatniej łaty do łaty do łaty kalenicowej wyszła za duża i musiałem przesuwać ostatnie cztery rzędy dachówek aby to zniwelować, nic nie widać ale miałem dodatkową robotę. Więc lepiej wszystko sobie przymierz rozrysuj na dachu. Zaznacz sobie łaty na dachu i przykrec dwie pierwsze i dwie ostatnie i łate kalenicową, połóż dachówke i zobacz jak to wyglada. Jak nie masz dachówki na budowie to pojedz do jakiejs hurtowni i kup taki kolor jaki mają, albo pożycz z ekspozycji.

Rady: dużo będzie dachówek uszkodoznych, a nawet ostatnio trafiły mi się pokrzywione! wszystkie odkładaj na bok i rób zdjęcia, oddadzą Ci za to pieniądze. Nie przejmuj się że czasem coś nie bedzie pasować w 100%, one nie mają milimetrowej dokładności. Po prostu musza dobrze leżeć i się nie kiwać pod dotknięciem ręki, czasami trzeba je lekko dobić od lewej czy prawej, jak każdą dachówkę.

Powiem Ci że raczej powinny byc zawsze takie same, ja tak zawsze przyjmowałem i jest git :) Natomiast ja bym nie łacił bez dachówek na przymiarkę, zawsze fajnie jest sobie je przymierzyć i zobaczyć jak wyjdzie. Ja np zrobiłem w garażu wszystko jak każe producent i odległość od ostatniej łaty do łaty do łaty kalenicowej wyszła za duża i musiałem przesuwać ostatnie cztery rzędy dachówek aby to zniwelować, nic nie widać ale miałem dodatkową robotę. Więc lepiej wszystko sobie przymierz rozrysuj na dachu. Zaznacz sobie łaty na dachu i przykrec dwie pierwsze i dwie ostatnie i łate kalenicową, połóż dachówke i zobacz jak to wyglada. Jak nie masz dachówki na budowie to pojedz do jakiejs hurtowni i kup taki kolor jaki mają, albo pożycz z ekspozycji.

Rady: dużo będzie dachówek uszkodoznych, a nawet ostatnio trafiły mi się pokrzywione! wszystkie odkładaj na bok i rób zdjęcia, oddadzą Ci za to pieniądze. Nie przejmuj się że czasem coś nie bedzie pasować w 100%, one nie mają milimetrowej dokładności. Po prostu musza dobrze leżeć i się nie kiwać pod dotknięciem ręki, czasami trzeba je lekko dobić od lewej czy prawej, jak każdą dachówkę.

Mozesz dokladniej opisac co poszlo nie tak? Chodzi o to ze odleglosc wyszla za duza i gasior nie zakrywal zamkow dachowki przy zastosowaniu odleglosci ostatniej laty od wierzcholka dachu?

Chodzi o to ze odleglosc wyszla za duza i gasior nie zakrywal zamkow dachowki przy zastosowaniu odleglosci ostatniej laty od wierzcholka dachu?

Dokładnie. Z resztą przy kącie 40* ciężko jest zrobić tak żeby wszystko było ładnie zakryte. Teraz bym dojechał ostatnią łatą na maxa ile się da pod łatę kalenicową. Im Większy kąt tym bardziej można dojechać - polecam.

• 2 weeks później...
Dotarla dachowka i moja uwage zwrocil maly szczegol. Dachowka w czesci plaskiej jest rowna ale w miejscu garbu jest luk. Chodzi o to ze przykladajac poziomice na wierzch garbu na srodku jest ok 5 mm szczelina . Sprawdzilem pobierznie wszystkie palety i wszystko to samo . Czy to normalne w tej dachowce? Masz gdzies moze i móglbys sprawdzic?

Dotarla dachowka i moja uwage zwrocil maly szczegol. Dachowka w czesci plaskiej jest rowna ale w miejscu garbu jest luk. Chodzi o to ze przykladajac poziomice na wierzch garbu na srodku jest ok 5 mm szczelina . Sprawdzilem pobierznie wszystkie palety i wszystko to samo . Czy to normalne w tej dachowce? Masz gdzies moze i móglbys sprawdzic?

to normalne, poniższe zdjęcie to akurat na uszkodzonej 4-letniej paczce, na zeszłorocznych dachówkach jest to samo, one widocznie po prostu tak mają, ja nawet nie zwróciłem na to uwagi. Jeżeli już to sprawdza się poziomicą pare dachówek czy zachowują jedną płaszczyznę, pojedyńczej nie ma sensu ;)

9kglaw2kiby7.jpg

No to luz bo juz myslalem ze bedzie reklamacja. Kurcze juz prawie rok buduje dom i jeszcze sie nie przyzwyczailem ze materialy budowlane sa krzywe kostropate i niedorobione :) jedyny material jak do tej pory ktory mnie nie zawiodl to xps . Zawsze mam wrazenie ze material ktory do mnie przywoza to jakis 2 gatunek az potem wychodzi ze on taki jest. Druga sprawa to nie trzymanie kata miedzy boczna krawedzia dachowki a linia tych noskow ktorymi dachowka zaczepia sie o late . Ze wzgledow finansowych zrezygnowalem z dachowek szczytowych na rzecz wiatrownicy gornej z blachy. Teraz ukladajac pierwszy rzad dachowek widac jak one uciekaja tak jakby laty nie byly w kacie prostym do krawedzi dachu i trzeba dachowke przekrzywiac tak zeby pasowala i wtedy opiera sie tylko jednym noskiem na lacie. Dodam ze kat prosty jest, w koncu pitagoras i zasada 3 4 5 przy wyznaczaniu kata prostego nie klamia.

• 2 weeks później...

Witam szanowne forumowe grono :)

mam pewną zagwozdkę, a mianowicie chcę u siebie w garażu w końcu zrobić sufit. Najpierw miała być sklejka, ale wychodzi drogo i ciężko z dostępnością, a teraz mają być regipsy. Chce płyty kręcić prosto do wiązarów, mają tolerancję 0,5-1cm więc jak dla mnie spoko, to tylko garaż. Wierni czytelnicy wiedzą że przywiązuje dużą wagę do szczelności nawet jeżeli chodzi o garaż. No i tutaj pojawia się problem, jak zamocować folię paroizolacyjną do ścian aby to było szczelne i niewidoczne! Tak wygląda obecnie połączenie ściana-wiązar:

42m6kyygkj22.jpg

A tak chcę montować płyty:

ow32hhjybua2.jpg

xf67d920vgan.jpg

Myślałem o taśmie butylowej, ale najwęższe mają 15mm więc już więcej niż płyta GK. Potem chciałem przykleić to jakimś uszczelniaczem, ale tak sobie myślę że jak to będzie do czoła płyty to nie będzie jak tam dać ani taśmy ślizgowej ani żadnej masy do wypełnienia.

Macie jakieś pomysły jak to inaczej ugryźć?

Płyty osb nie wchodza w gre bo po prostu mi sie ni podobają, wolałbym wtedy dołożyć do sklejki.

Folii od góry wieńca nie dam bo są tam wiazary i ciezko by bylo je teraz demontować ;) Zgapiłem się bo moglem dac paski folii na wieniec przed montażem wiazarow to teraz bym sie tylko dokleił....

• 2 weeks później...

Dotarłem do końca dziennika, który studiowałem bodajże od dwóch tygodni :) Notatki sporządzałem na bieżąco! Znalazłem tu wiele ciekawych informacji i niektóre rozwiązania z pewnością zastosuje u siebie. Nie spodziewałem się, że znajdę tu również dziennik budowy garażu. Idzie Ci to świetnie. Mieszkasz po drodze do moich rodziców, więc kiedyś może będzie okazja podjechać i porozmawiać.

Pozdrawiam!