Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z cegły przy schodach

Recommended Posts

Witajcie,

To mój pierwszy temat:wave:

Chciałabym mieć w domu przy schodach (schody podwieszane) ścianę z cegły postarzanej. Naczytałam się jednak, że podczas budowy na cegle zostają plamy z zaprawy, cementu , farb i innych, których to plam nie da się zmyć. Nie interesuje mnie zabawa w piaskowanie. Jak uważacie czy można taką ścianę czymś zabezpieczyć po jej wymurowaniu?? A może lepiej położyć płytki z cegły ciętej? Tylko z takimi płytkami to jest z kolei zabawa na kilka dni, a i robocizna droga...

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia w tej kwestii i może coś poradzić to bardzo proszę, będę wdzięczna:)

Może postawić z cegły, dać czas wyschnąć, a na czas pozostałych "brudnych" robót zakryć w całości folią?

Chcesz z tej cegły postawić "drugą" ściankę przy istniejącej, czy zastąpić projektowaną? W pierwszym przypadku zabierzesz sobie spory kawałek, więc pomysł z płytkami ciętymi z cegły nie jest zły? Choć zabawy z tym będzie sporo, u siebie kładłem na jednej ściance w łazience, czeka mnie jeszcze obudowa wc i już wiem, że mi się nie chce :)

Chciałabym zastąpić zaprojektowaną ściankę, ścianką z cegieł (czy jest to możliwe, bez wprowadzania jakichś zmian w projekcie? - przepraszam, jestem świeża w te klocki). Ściana jest duża więc budowa z płytek mi się nie uśmiecha. Chciałabym obudować również cegłami kominem, ale też nie wiem czy to się da zrobić?

Czy możesz zastąpić ścianę cegłami zapytać musisz raczej projektanta, tym bardziej, jeśli ta ściana ma jakieś znaczenie konstrukcyjne - jeśli jest działówką na której nic nie będzie montowane, pewnie problemu nie będzie; technicznego, czy taka zmiana wymaga zmiany w projekcie zwyczajnie nie wiem.

O kominek zapytaj w odpowiednim dziale, albo jeszcze lepiej poszukaj w nim odpowiedzi, bo już była. A mówiąc krótko - możesz. Jak - niech "przemówią" fachowcy ;-)