Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wielkość telewizora?

Włóczykij91

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym tutaj zdecydował się na coś około 42 cali i tak zresztą zrobiłem mam 42LB670. Na dwa metry większy? Bez przesady. To jak siedzieć w kinie w pierwszym rzędzie. Ja mam 42 cali i oglądamy z odległości prawie 3 metry. Przy dwóch to tak jakby położyć się przed telewizorem nogami do przodu i oglądać z podłogi, taka odległość.

Ja swój telewizor kupiłem trochę mniejszy względem wielkości pokoju, bo ktoś mnie przekonał, że warto zostawić trochę miejsca na ścianie dla ambilighta. Moim zdaniem zresztą te przeliczniki są wyssane z palca, kiedyś się kupowało telewizor wielkości na jaką nas było stać i jaki się mieścił w pokoju. A teraz mierzy się to możliwością zlania się pikseli w jeden obraz. Nic nie szkodzi jak te piksele trochę widać podczas oglądania. W CRT obraz i tak był 10 x mniej ostry. ;)

Jasność będzie cię wkurzać z takiej odległości, zwłaszcza w nocy, czyli przy zwiększonym kontraście między ekranem a otoczeniem. Przyda ci się jakieś światło za tivikiem, żeby to zniwelować. Przy takich odległościach to nie cale będą problemem tylko jasność, więc weź jak największy przeprowadzisz się do większego lokum i będzie jak znalazł.

• 1 year później...
U siebie do TV mam 2,5-3m. Patrzę na Bravię 40' wiszącą na ścianie. Jest idealnie. Większy moim zdaniem wyglądałby komicznie w moim salonie.

Miałem 40 Philips przed moim obecnym telewizorem. Po jakimś czasie kupiłem 42 z cieńszą ramką i zajmuje suma summaru tyle samo miejsca co stary model.

Ja wymieniłem plazme 42 na lcd 48 z cieńszą ramką. Wielkość TV ta sama, ekran sie powiększył. Z odległości 3.5m jakiej to oglądam, uważam że to optimum.

Zresztą większego żona by nie zaakceptowała. Teraz też musiałem się nieźle nagłówkować i argumentować zakup "dużo niższym zużyciem energii" i szybkim zwrotem ;)

Zresztą do filmów to i tak moim zdaniem tylko projektor. Nawet najgorszy da nieporówywalnie lepsze wrażenia niż dobry TV

Oglądam z 3,5 na 50' mam porównanie z takiej odległości 100' z projka i miałem zawieszony też TV 64", Wg mnie z takiej odległości to nawet i 80' byłoby w porządku. W sypialni 30 cm za stopami mam monitor/TV 42' i w cale nie jest za duży.

Dokładnie. W sali kinowej mam obraz z projektora szeroki na 3 m, przekątna wychodzi ok 118''. Siedzę 3.5/4m i jest idealnie.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Wow. Pozazdrościć takiej żony. To chyba wszystko zależy co kto lubi. Jak dla mnie ok. Chociaż pamiętam jeszcze czasy, kiedy mieliśmy malutki stary telewizor 19 cali. Przesiadka na 32 przez pierwszy tydzień wymagała od nas mrużenia oczu. A teraz nie wyobrażam sobie patrzeć na tak mały ekranik jeszcze z odległości większej niż kilkadziesiąt cm. Także jak dla mnie spoko. Mąż na pewno się nie obrazi.