Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tej ekipie murarzy podziękować ? - PROSZĘ o UŚWIADOMIENIE !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ściana rozebrana i wyprowadzona teraz idealnie [ kupiłem murłatę 2.5m] kontroluje teraz ich ,ale jak tylko zobaczę kolejną niespodziankę nie będę miał skrupułów. Na jednej ścianie widzę taką falę poziomą z pustaków tzn widać że nie jest idealnie równo poziomo - jutro też o tym porozmawiam zrobili tego babola w tym samym czasie co tą krzywą ścianę

my robiliśmy sami "gospodarczo" [ ja asia i tatki ] humus,wykopy, chudziak, ława, ściana fundamentowa, smarowanie bitumem, izolacja cieplna - EFEKT 1cm odchyłki pionowej i poziomej między najniższym i najwyższym punktem ściany fundamentowej [ 120 mb ściany ]

Daliśmy jedynie ciała przy wylewaniu chudziaka bo to pierwsza nasza styczność z pompą z gruchy która zresztą była popsuta - " wariatka"

mieli przyjechać o 14:00 byli o 18:00. Staraliśmy się równo rozprowadzić chudziaka ,ale się nie udało i było 10-12 cm odchyłki pionowej. Potem to już coraz lepiej i w efekcie każdy kto przyjeżdżał [ z hurtowni, kierbud, znajomy murarz ] byli pod wrażeniem ,że ekipa żółtodziobów zrobiła to szybko i bardzo dokładnie ! mimo tego że schudłem 8kg było warto ! dodam że pogoda nie rozpieszczała ! jedna pompa zajechana

tak myślę że gdyby był czas to byśmy dali radę zrobić znacznie szybciej silkę niż Ci nasi murarze i zdecydowanie dokładniej ! ,ale przyznam że murarz z silką nie ma łatwo bo to waży troche mniej niż bloczek betonowy a trzeba zapierniczać z tym na ponad 2m. Inna sprawa że jak patrzę ile ta nasza ekipa ma przerw na śniadania objady pogaduchy to jest sporo czasu na regenerację. Fajnie jak wstajesz rano i palców nie możesz rozgiąć i wyprostować tak jak byc miał z 80 lat :)

Edytowane przez Salah

Wiem szukam i czytam tylko za dużo tych wątków a może jakieś konkretne linki lub przykłady poparte zdjęciami?

Przepraszam milenko ale przy tak wygodniackim podejściu ( przy mocno nieprecyzyjnym pytaniu ) nie licz na fajerwerki. Oczekujesz że ktoś z forumowiczów opisze Ci wraz z dokumentacją fotograficzną wszystkie możliwe do popełnienia przy budowie fundamentów błędy ??

Może najpierw coś dasz od siebie??? Jaki grunt ? ( robiłaś badania ?), jaki projekt budynku? lokalizacja budowy , planowana głębokość posadowienia budynku ? czym planujesz ogrzewać ? jaki rodzaj ściany 1,2,3 warstwowa? planujesz opaskę drenarska? masz w planach instalacje odgromową ? ławy w szalunkach czy lane do gruntu ? ściany fundamentowe murowane czy lane z betonu ?, planujesz piwnicę czy nie, teren równy czy spadki ?

NIe wiem dlaczego kolejna osoba jako najwiekszy problem wskazuje tynk. A co z oparciem stropów ? Z dachem? Takie krzywizny przekaldają się na elementy konstrukcji tynk przy tym to mały pikuś.

przy budowie domu jednorodzinnego pochylenie scian o 3 lub 4 cma na 4m nie ma zadnego znaczenia, wszystkojest wiazane wiencem i stropem. Zerowy wplyw na konstrukcje ale drogi na wykonczenie, chocby wlasnie ten rzeczony tynk....

przy budowie domu jednorodzinnego pochylenie scian o 3 lub 4 cma na 4m ,....

Niby wykonuje się budynek zgodnie z projektem, w którym nie ma opisanych tolerancji, a w projekcie wszystkie warstwy ściany to linie pionowe, wszystkie warstwy podłogi to linie poziome, są do tego wykonania odpowiednie narzędzia proste, nie jakieś specjalistyczne, a jak widać odchyłka jednak to rzecz normalna ;) i

nie ma zadnego znaczenia,....
- tyle że nie dla inwestora, jego kieszeni i tego kto będzie tam mieszkał

Tak czytam i czytam ten wątek i od razu czuć, że ekipa Salaha swoej powiedziała i dobra jest szefie się poprawi. Jest tylko jeden problem, który zauważył hokejgk1 Chllopaki zwyczajnie nie wiedzą do końca co robią. Silka do góry nogami. No dobra chlopaki się pomylili. Odchyłak od pionu, no cóż też się zdarza. Ale co powiedzieć o prześwitach w ścianie? Chyba ta pianka ma to doszczelić. No super pomysł. Zwłaszcza, gdy mury tak trochę postoją na słoneczku, a pianka zacznie się utleniać. Teraz co poprawili mur, a ty ciągle nad nimi będziesz stał?

Najlepszym pomysłem byłoby podziękowanie. Inwestor którego rozumiem chce bardzo wierzyć że będzie lepiej. Bo ekipa jest juz znana bo polecił znajomy bo to bo tamto bo czas goni. Jest to całkowicie zrozumiałe .

Z doświadczenia które zgromadziłem podczas budowy jednak bym im podziękował.