Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczny kominek czyli namiastka marzenia ;)

Chablis

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam pewnie glupie pytanie ale czy w normalnym mieszkaniu mozna zamontowac elektryczny kominek? mam taki upatrzony z firmy dimplex, nie jest to, to samo co prawdziwy kominek w domu w gorach ale zawsze cos. Czy trzeba jakas zgode dostac od kogos/czegos, czy montuje sie taki kominek no jak kazdy element dekoracyjny? to pierwsze pytanie, a drugie - czy takie kominki dają odczuwalne ciepło? Pozdrowienia!

Sam niedawno montowałem taki kominek co świeci w mieszkaniu i jestem zadowolony. Wiem, że są i takie które dają ciepło wtedy obciążają sieć elektryczną w domu maks to chyba 2 kW bo jeśli tylko świecą to znacznie mniej. [moderowano] Edytowane przez joliska

Czemu nie ..

Jeśli to mieszkanie a kominek ma być dla ozdoby to 2kW wystarczy na dogrzanie .

Takie "palenisko" można przecież ładnie obudować .

Elektryczny jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od tzw biokominka czyli spalarki alkoholu...przynajmniej nie śmierdzi a salon nie spełnia funkcji komina .

• 4 months później...
Ani na "kominek" elektryczny (czyli po prostu grzejnik), ani na biokominek (kominek na bioetanol) nie potrzeba żadnej zgody, nie trzeba też spełniać żadnych szczególnych warunków. Dla kominka elektrycznego musisz mieć sprawną instalację elektryczną (i odpowiednio duży pobór mocy) - jak włączysz żelazko, taki grzejnik, czajnik elektryczny i pralkę - to niekoniecznie ci to wszystko będzie hurtem działać ;) Biokominek potrzebuje tylko zwykłej wentylacji - dostępu świeżego powietrza. Wg mnie stricte do dogrzewania pewnie lepiej mieć elektryczny. I wtedy niekoniecznie taki "kominek", tylko zwyczajny grzejnik bez żadnych efektów wizualnych. Natomiast jeśli chcesz mieć możliwość dogrzania, a do tego jeszcze urok żywego ognia i ładny element dekoracyjny - zdecydowanie polecam biokominek. Nieświadomym wyjaśniam, że bioetanol ulega całkowitemu spalaniu (nie tak, jak to może się stać z drewnem czy węglem i gazem), a oddaje do atmosfery WYŁĄCZNIE parę wodną i dwutlenek węgla - dokładnie te same substancje, które oddaje człowiek w procesie oddychania. Nie wydziela DYMU, SPALIN, nie zostawia po sobie popiołu, ani sadzy. To czysta ekologia. Co do "smrodu", o którym ktoś wspomniał - jeśli zakupi się kiepskiej jakości bioetanol - faktycznie będzie trochę wonieć. Natomiast dobry bioalkohol (niekoniecznie drogi) - jest bezwonny. KOMIN nie jest tu potrzebny do niczego, bo więcej smoli płomień świecy niż ogień biokominka :) Dlatego można go wstawić wszędzie, gdzie jest dopływ świeżego powietrza (nie można go palić w zupełnie szczelnym pomieszczeniu), gdyż do procesu spalania potrzebny jest tlen z powietrza.

• 1 month później...

.

....Witam wszystkich, mam pewnie glupie pytanie ale czy w normalnym mieszkaniu mozna zamontowac elektryczny kominek? ....

.... nie jest to, to samo co prawdziwy kominek w domu ..... ale zawsze cos.......

Temat kominków elektryczny umarł ponad pół roku temu ale pozwolę sobie go reanimować ...

Z tego co widzę na forum nie ma zbyt wielu fanów i zwolenników kominków elektrycznych.

Nie będę ukrywał, że i ja nigdy nie byłem ich wielbicielem.

Jestem na etapie SSZ.

Mam wybudowany komin, mam wizję przyszłego kominka (jaka wielkość,jaki wkład itp)

Jednak gdy zacząłem czytać opinie użytkowników kominków i słuchać opinii znajomych - zacząłem się zastanawiać - czy faktycznie kominek jest niezbędny ?

To robienie z salonu kotłowni, okopcone ściany, brudna czarna szyba, czyszczenie sprzątanie itp itd

Wszystko to zaczęło mnie jakoś odsuwać od prawdziwego kominka a ponieważ będę miał ogrzewanie gazowe - skierowałem się w stronę kominków gazowych.

Dla mnie to była nowość ale pewnie większość z Was o tym wie, że kominek gazowy nie potrzebuje "normalnego komina".

Spaliny można wypuścić na zewnątrz w dowolnym miejscu.

I to wydało mi się fantastyczne - możliwość aranżacji salonu bez trzymania się zasady "kominek przy kominie".

I już niemal widziałem u siebie kominek gazowy - gdy niechcący i nieopatrznie otworzyłem puszkę Pandory pod nazwą "kominki elektryczne".

Tak jak wspomniałem - nie byłem ich zwolennikiem, a taki kominek zawsze kojarzył mi się z żaróweczką imitującą płomień .

A to wszystko poszło nieprawdopodobnie do przodu .

Dawniej to była żaróweczka - a potem -> Optiflame -> Opiti-myst -> Opti-V

I tu moje pytanie ... interesują mnie zwłaszcza dwie ostatnie technologie

Czy ktoś ma, używa, może polecić, może odradzić ?

Będę wdzięczny za opinie

.

Kominek gazowy wymaga wszelkich procedur od projektu do odbioru jak pozostałe urządzenia grzewcze spalające gaz . Bez wątpienia są to spore koszty które w połączeniu z ceną samego cieszy się wkładu powodują że rozwiązanie takie bardzo małą popularnością. Sprzedałem i obudowałem kilka takich urządzeń , zawsze jednak dawałem zarobić gazownikom zlecając im wszelkie " papierologie " .

Czemu uważasz że kominek na drewno musi brudzić i być paliwożerną spalarką ?

• 3 weeks później...
czy musi brudzić? Sądząc po doświadczeniach użytkowników kominków, którzy szukają na forum środków na domycie szyby czy narzekają na konieczność częstego malowania salonu - musi :)

Drewno się pięknie pali i wydaje piękny odgłos. Pachnie też bardzo dobrze, ale właśnie - co jedno palenie trzeba czyścić szybę i to jest nielada robota. Moi rodzice mieli kominek, ale w pewnym momencie odechciało się*im go używać, więc go całkiem zlikwidowali.

Jeszcze się*podepnę*tez z pytaniem, bo ostatnio widziałem taki kominek na bio-coś tam o którym wspominał ktoś wcześniej. Czy faktycznie to jest niezdrowe? Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo zatrucia się czy nawet zaczadzenia?

Ja ostatnio, w sumie przez przypadek kupiłam sobie w Holandii taki kominek elektryczny. Przez przypadek bo zależało mi na obudowie, którą będę mogła wpasować w bibliotekę (kominek miał być na świece-do dekoracji). W salonie zaplanowany mam tradycyjny kominek z kominem ;) Ale mówiąc szczerze też boję się efektu kotłowni, ponieważ mając piec na paliwo stałe dobrze wiem z czym to się wiąże... Ten kominek daje światło, ale też dogrzewa, czy chłodzi w lecie. Dałam dość sporo, jak za taką małą rzecz, bo 160e, ale pasował mi właśnie rozmiar, dlatego się uparłam:rolleyes: Moim zdaniem to świetna sprawa, bo można go postawić gdziekolwiek czy przenieść kiedy ma się ochotę. Zagranicą mają je prawie w każdym pokoju, no ale tam prąd tańszy ;) Ten ma 1,5kw. czyli tylko o 0,5kw więcej niż np. czajnik elektryczny. Ja jestem na tak, bo efekt zadowalający i czysto wokół ;)

http://1.bp.blogspot.com/-Q3Uhm3mn3Qg/VNC0O7DfYmI/AAAAAAAABIo/hKnjlhtY8HE/s1600/kominek.jpg

• 3 weeks później...
W salonie zaplanowany mam tradycyjny kominek z kominem ;) Ale mówiąc szczerze też boję się efektu kotłowni, ponieważ mając piec na paliwo stałe dobrze wiem z czym to się wiąże...

Spokojnie, potwierdzam to co pisze Zdun Darek B. Przez kilka lata mieszkając jeszcze z rodzicami mieliśmy kominek problemów z "kotłowią w salonie" nie było. Warunek, musi być suche, dobre drewno. No i trochę jednak trzeba mieć umiejętności :) Jak tato rozpala nie czuć w ogóle dymu w salonie, jak ja rozpalam zawsze trochę dymu ucieka na pomieszczenie :)

• 3 weeks później...
Jeśli mamy na uwadze względy estetyczne, to warto zastanowić się nad budową kominka otwartego.

Serio? Czy minusy takiego rozwiązania, nie przykryją plusów? Z chęcią zobaczyłbym jak się taki kominek używa w praktyce, czy nie ma problemów z kopceniem, itp. Kiedyś, byłem na wakacjach w Bretanii i francuskiej rodziny, znajomych żony. Oni w salonie mieli taki właśnie ogromny kominek otwarty, taki na oko 1,5 na 2 m. Wrażenie super - niestety nie miałem okazji zobaczyć jak się w nim pali.

• 1 month później...

Budowa takiego kominka nie jest najprostsza, to fakt. Dlatego, żeby nie dopuścić do cofania dymu do pomieszczeń, trzeba do jego budowy podejść profesjonalnie - odpowiedni fundament, osobny, duży kanał dymowy, odpowiednio zachowane proporcje, odpowiednie materiały. Kominek otwarty może być opalany wyłącznie drewnem.

Kominek_otwarty.Fot.VITCAS.jpg

• 2 weeks później...
Jeśli mamy na uwadze względy estetyczne, to warto zastanowić się nad budową kominka otwartego. Fantastyczny klimat, zapach drzewa, widok ognia są wspaniałe. Dlatego polecamy zastanowienie się nad takim rozwiązaniem.

O ile rozważamy budowę w domku rekreacyjnym ..