Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy nie jest za późno z sadzeniem szmaragdów? Rano są przymrozki, ale nadarzyła się okazja i mam mieć trochę takich krzaków za pół darmo. Wsadzać teraz, czy przełożyc sprawę na wiosnę?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę że możesz posadzić. Przecież w szkółce też stoją na zewnątrz , nie ? A jeśli są w pojemnikach to szybciej przemarzną niż posadzone do gruntu.

Sadź!

Jak na razie, to przymrozki są sporadycznie a w ciągu dnia idealne warunki dla tujek. Jesień jest najlepszym okresem na sadzenie.

• 2 weeks później...

Betonowy płot + żywotnik - widziałem kiedyś coś takiego i uważam, że to nie jest zły pomysł. To jest po prostu tragedia.

Pozdrawiam Pinusa - gratuluję wiedzy ogrodniczej (a filozofia to przecież królowa nauk)

szmaragd na żywopłot....

Nie komentuję....

Brabant Marka S ciąć i podlewać. Jeśli nie były do tej pory przycinane to jest problem. Najlepiej rozwiązać go tak że przyciąć dynamicznie wiosną i pogodzić się z tym ze prze rok będzie brzydki póżniej będzie do przyjęcia a jeszcze później będzie przepiękny.

szmaragd na żywopłot....

Nie komentuję....

Może to i lepiej...

Jerzy Zając, Iglaki w pigułce, str. 648. ('Smaragd'..) doskonale nadająca się na formowane żywopłoty.

Ewa Chojnowska, Iglaki w ogrodzie, str.259. Doskonała na swobodnie rosnące żywopłoty..

Adrian Bloom, Iglaki ozdobą ogrodu, str. 163. Poleca się ją przede wszystkim na żywopłoty.

Nie komentuję :D

Jerzy Zając, Iglaki w pigułce, str. 648. ('Smaragd'..) doskonale nadająca się na formowane żywopłoty.

Ewa Chojnowska, Iglaki w ogrodzie, str.259. Doskonała na swobodnie rosnące żywopłoty..

Adrian Bloom, Iglaki ozdobą ogrodu, str. 163. Poleca się ją przede wszystkim na żywopłoty.

Nie komentuję :D

Jak widać nadaje się zarówno na żywopłoty nieformowane jak i formowane. Kwestia gustu i potrzeb :) .

Ja osobiście wolę 'Smaragd" w żywopłocie nieformowanym. Szkoda bowiem marnować jego naturalny zwarty, stożkowaty pokrój.

Właściwie to wszyscy mają racje :) . Nie znamy tylko zdania malwinka1410 :D :D , a szkoda :(

Ponadto malwinka nie odnosi sie do odmiany 'Smaragd' tylko do żywotnika szmaragd :) (to pewnie coś innego ale nie znam :( takiej rośliny).

malwinka1410 napisała:

szmaragd na żywopłot....

Nie komentuję....

Brabant Marka S ciąć i podlewać. Jeśli nie były do tej pory przycinane to jest problem. Najlepiej rozwiązać go tak że przyciąć dynamicznie wiosną i pogodzić się z tym ze prze rok będzie brzydki póżniej będzie do przyjęcia a jeszcze później będzie przepiękny.

A przy okazji, może ktoś wie, na czym polega dynamiczne przycinanie Brabanta?

Nie wiem nawet na czym polega przycinanie statyczne Brabanta :(

..

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Betonowy płot + żywotnik - widziałem kiedyś coś takiego i uważam, że to nie jest zły pomysł. To jest po prostu tragedia.

dlaczego "tragedia"? Mógłbyś to rozwinąć...?

Mam tuje 'SPIRALIS"i "SUNKIST" na żywopłot, ogrodzenie to siatka.

W jakiej odległości je sadzić(od siatki i od siebie) aby tworzyły ładny żywopłot?

Pozdrawiam.

• 2 months później...
Mam wzdłuż płotu małe szmaragdy wysokości 40 - 50 cm posadzone co 60 cm jesienią. Chciałbym je ostro podpędzić żeby wystrzeliły w ciągu sezonu o tyle ile się tylko da. Czytałem, że o 40 cm mogą w ciągu roku urosnąć brabanty, a od ogrodników w szkółkach słyszałem, że tuje wsadzone z pojemników do gruntu też mogą tyle wyrosnąć. Mam w związku z tym pytanie - kiedy i czym należy je zasilić żeby uzyskać największy efekt wzrostu? I drugie pytanie - czy i kiedy je należy przyciąć? Dla wyjaśnienia dodam, że chcę docelowo uzyskać w miarę szczelny żywopłot.

Witam

Podepnę się pod pytanie :D

Na jaką wysokość podciąć tuje Brabant ok 50-70 cm posadzone tej jesieni.

Dodam że nie są one zbyt gęste. Gdzieś czytałam, że trzeba na 30 cm. Ale czy to nie za dużo?

Pozdrawiam

Mam wzdłuż płotu małe szmaragdy wysokości 40 - 50 cm posadzone co 60 cm jesienią. Chciałbym je ostro podpędzić żeby wystrzeliły w ciągu sezonu o tyle ile się tylko da. Czytałem, że o 40 cm mogą w ciągu roku urosnąć brabanty, a od ogrodników w szkółkach słyszałem, że tuje wsadzone z pojemników do gruntu też mogą tyle wyrosnąć. Mam w związku z tym pytanie - kiedy i czym należy je zasilić żeby uzyskać największy efekt wzrostu? I drugie pytanie - czy i kiedy je należy przyciąć? Dla wyjaśnienia dodam, że chcę docelowo uzyskać w miarę szczelny żywopłot.

Rośliny posadzone jesienią, nawozi się wiosną gdy ruszy wegetacja (w kwietniu/majuj).

Można stosować nawozy wieloskładnikowe (np. Azofoska). Roczna dawka tego rodzaju nawozu powinna wynosić 30-40 g/na metr kwadratowy a wysiewany go w 2-3 terminach. Ostatni termin nawozenia do połowy lipca. Nawóz po zastosowaniu należy zmieszać z ziemią (płytko) lub rośliny podlać.

Praktycznymi i wygodnymi są nawozy o długotrwałym działaniu tupu Osmocote, którymi wystarczy jednokrotne nawożenie na poczatku wegetacji.

Częstym błędem jest nadmierne nawożenie roślin (zwłaszcza w żywopłocie). Jeżeli gleba nie jest zbyt uboga to proponowałbym unikać jakiegokolwiek nawożenia roślin w żywopłocie, będzie to korzystne dla wyglądu i zdrowotności żywoplotu. Żywopłot urośnie niewiele wolniej a cierpliwość opłaci się .

..

Witam

Dodam że nie są one zbyt gęste. Gdzieś czytałam, że trzeba na 30 cm. Ale czy to nie za dużo?

Pozdrawiam

Nie wiem jakie żywotniki były posadzone i czy akurat wymagają ciecia. Jeżeli ciecie to nie "na wysokość" ale przyciąc należałoby raczej boczne galązki w celu spowodowania zagęszczenia.

Generalnie odmiana 'Brabant' wymaga formowania (cięcia) nawet dwukrotnie w ciągu sezonu, gdyż w przeciwnym wypadku będzie rzadka i będzie się "rozwalać". Jest to odmiana żywotnika silnie rosnąca ale dosyć pracochłonna (cięcie) i dlatego między innymi osobiście nie lubię tej odmiany.

..

Witam

Pozdrawiam

Nie wiem jakie żywotniki były posadzone i czy akurat wymagają ciecia. Jeżeli ciecie to nie "na wysokość" ale przyciąc należałoby raczej boczne galązki w celu spowodowania zagęszczenia.

Generalnie odmiana 'Brabant' wymaga formowania (cięcia) nawet dwukrotnie w ciągu sezonu, gdyż w przeciwnym wypadku będzie rzadka i będzie się "rozwalać". Jest to odmiana żywotnika silnie rosnąca ale dosyć pracochłonna (cięcie) i dlatego między innymi osobiście nie lubię tej odmiany.

..

Dziękuję z odpowiedź

Wkleję nasze nieszczęsne tujki.

Marnie wyglądają ale skusiła nas cena 2 zł. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak Pan myśli skrócić je o połowę?

http://img454.imageshack.us/img454/3357/spiczyn0335az5.jpg