Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze polecam tuje "szmaragd". Osiągnie wys. 3-5metrów, nie żółknie na zimę, nie szyszkuje i wygląda wspaniale w szpalerach żywopłotowych. Ma fajny wygląd kolumnowy i aby odgrodzić się od sąsiadów należałoby je posadzić co min. 70 cm.

Jeśli ta Ci nie odpowiada to może być jeszcze tuja "brabant".

Tuja plicata nie ma szyszek . Wprawdzie nasze były sadzone we wrześniu zeszłego roku ( na dniach będę je przycinać ) i sa jeszcze młode, ale Pani w szkółce mówiła że to jedna z niewielu odmian bezszyszkowych ;P

Akurat.. :D A to niby jak się rozmnaża?

Wszystkie mają szyszki. Wystarczy się przejechać do ogrodu botanicznego, albo poszukać w szkółce takich pokazowych roślin, czy nasadzeń. Na własne oczy widziałam na wysokim szmaragdzie całkiem sporo szyszek. Ale fakt, że mniej niż np u tuji brabant. Ja bym się jeszcze bała gatunku T. plicata, że mi w pień pójdzie i będe miała ogromne drzewo jak świerk, czy sosna. Ale jak małe, to wszystkie zgrabne i ładne.

E.

Witam serdecznie,

Posadziłem wczoraj 30 brabantów (wys 100-120cm) w odstępach 70cm (żywopłot) . Czy muszę je teraz przyciąć czy dać im narazie spokój?? Kiedy je mogę pierwszy raz potraktować nawozem ? Będe wdzięczny za wszelką poradę...

• 2 weeks później...
Mam kilkuletnie tuje smaragd. Obecnie mają prawie 2 m wysokości, ale są bardzo "cieniutkie". Czy jeżeli lekko przytnę je od góry, zaczną rosnąć w bok? I czy to cięcie nie zahamuje już na zawsze wzrostu? Jeżeli tak, to kiedy najlepiej takie cięcie wykonać, słyszałam gdzieś że na Jana, czy to prawda?

Przekop, wyciągnij chwasty i daj odpocząc ziemi.

jeśli chcesz, możesz posiać np. łubin lub peluszkę na nawóz zielony i przekopać zanim zakwitnie - części zielone rośliny świetnie nawiozą glebę i wzbogaca ją w próchnicę. Ożyje.

Gdy osiądzie po 2-3 tygodniach, możesz wygodnie sadzić thuje :-)