Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Ja mam pytanie do doświadczonych odgrodników. Obecnie posiadam 2-letnie tuje szmaragd w doniczkach na balkonie. Dopiero w przyszłym roku po skończeniu prac ciężkiego sprzętu na budowie chcę zasadzić tuje na działce.

W zeszczłym roku po posadzeniu sadzonek w ogóle ich nie nawoziłam (tak doradził sprzedawca) i urosły ładnie. Czy w tym roku już powinnam je nawozić? Jeśli tak, to czym, w jakim okresie i jak często? Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie wysadzamy nasze thuje smaragd, mamy otwarty ogród do którego lubią zachodzić sarny. czy thuje trzeba jakoś zabezpieczyć przed obgryzaniem? wiem ze sarny bardzo je lubią , ale na preparatach do ochrony przed obgryzaniem piszą zeby smarowac jesienia, bo wtedy ponoc tylko obgryzaja. poradzcie co zrobic, bo mamy 450 drzewek i skodabyloby zeby zostaly zjedzone.
Splinka preparaty odstraszające sarny nie działają, niestety mieliśmy działkę nie ogrodzoną, wszystkie drzewka owocowe wykopywaliśmy i sadziliśmy nowe - zostały strasznie "poobdzierane", mieliśmy również 50 tuj - zostało moze z 15 szt. nie naruszonych, reszta :evil:, zniszczone tuje smarowałam preparatem do gojenia ran na drzewach ale niestety i tak podsychały.

To mój pierwszy post wiec wybaczcie za nieznajomość i nie krzyczcie !!

Pytanie do fachowców: co zrobić żeby nie zepsuć tego co zrobiłem ?? Jestem totalnym amatorem w temacie. To co zrobiłem to na podstawie forum takiego jak to.

Zakupiłem w 2007r. Brabancika 70 szt. Teraz 4 maja minie 2 lata jak je wsadziłem. Wszystkie były wysiane w doniczkach i miały nie więcej niż 25-30 cm wysokości jak je kupowałem. Okolice 30 km od warszawy na zachód, ziemia około 15 cm ziemi i w spód piachhhhhhhhh do około 1 m. Miejsce sadzenia do 12-13 w cieniu, następnie w słońcu.

Zdarłem darń trawy na głębokość 10 cm i szerokość 80 cm. W środku co 80 cm od siebie sadziłem tuje. Po posadzeniu ich w rzędzie na całej przestrzeni gdzie ściągnąłem darń wyłożyłem czarną matą która przepuszcza wodę w dół nie puszcza trawy w górę (nie znam fachowego określenia). Całość zasypałem do wysokości poziomu ziemi, korą grubą wiec około 10 cm kory, powstał dywan z kory w środku tuje, celem tego było granica z trawnikiem, możliwość wjechania kosiarka na tą korę a nie pnie tui !!! Wysypana kora w szerokości 80 cm daje mi także możliwość w przyszłości określenie szerokości ciecia.

Przesadzając je z doniczek do ziemi oczywiście w ziemie do iglaków wsypywałem nawóz-ukorzeniacz. Podlewałem je 5 razy w tygodniu oczywiście z rozsądkiem i tak do sierpnia kiedy widać było ile przyrosły, po czym przyciąłem te maluchy z wysokość i i tylko z wysokości. Było to około 5 cm i były to przyrosty. Z tego co dowiedziałem się w sierpniu jeszcze można je przyciąć bo zdążą zagoić "rany" do zimy. Od tego momentu podlewanie zredukowałem do 3 dni w tygodniu, przed zimą widoczne były zagęszczenia od pnia. (i tu i tam oczywiście podlewanie nie wcześniej niż około 19.00.....). W październiku (5 miesięcy po posadzeniu) pod siliłem je nawozem który nazywał się "przygotowujący do zimy". Po zimie trzy szt. się wysypały w ogóle nie ruszyły na wiosnę, uschły i dwa załatwił piesek !!!

Wiosna (15 kwietnia) przyciąłem je ponownie ale tym razem z boków, około 10 cm, nawóz, podlewanie co 2 dzień i tak do sierpnia i znów przycinanka (21 sierpnia) z wysokości. Podlewania już co 4 dzień, nawóz "na zimę" w październiku. Sporo dorosły do zimy.

Dzisiaj tujki mają około 80 cm - 100 cm, ładnie poszły na boki (patrząc z góry mają około 60-80cm) , i są dość gęstawe. Zerkam na nie i nie wiem ciąć z wysokości czy z szerokości ?? Nawozić ?? jak często podlewać ??

mam coś takiego,

http://images42.fotosik.pl/96/1f0fd30213260ac1med.jpg

Wydaje mi się,że to jest jakiś grzyb. Czy ktoś się z tym spotkał?

Moim zdaniem to jakaś thuja albo inny żywotnik, grzyby to trochę inne są, chociaż też ich wiele postaci... :wink:

to nie grzyby - to młode pączki :D

Masz samca:

http://www.drzewa.nk4.netmark.pl/zasoby/atlas/zywotnik/zywotnik_zachodni/zywotnik_zachodni_601_m.jpg

Elfir, dzieki za otpowiedz. Ale nie widactego na zdiecia(kiepsko wyslo mezowi)..ale te koncowecki sa czasami takie czarne i drugi rok wogule nie rosna..;-(( Tuja jest regularni podlewana, naworzona. Nie starczy tego, na jesieni wyczyscilam bardzo duzo wyschniety galazek. Mam wrazenie ze cos tak ziada te koncowecki i powoduje tego ze wysychaja.
Który nawóz lepszy ?? a moze obojętnie ... :roll:

http://img21.imageshack.us/img21/6049/florowit.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/2580/substral.jpg

oczywiście do iglaków.

ooooooo podciągam pytanie :)

florowit kupiłam do trawy, jak się sprawdzi to do thuj również kupię :)

ja kupiłem już florovit 10 kg za 38 zł w castoramie to chyba dobra cena ,kore 7 zł za 80 l .

Jutro zaczynam plewienie ,nawożenie ... Trochę się bałem bo na zimę zdobiły się brunatne ... a tu wiosna słońce świeci a one dalej brunatne.Ale kilka dni temu odżyły ,wszystkie :lol:

pozdr

Witam Was.Dwa tygodnie temu posadziłam tuje szmaragdowe ok 60 cm wysokosci.Czy mogę je już nawozić Substralem Osmocotem o przedłużonym działaniu? Moze to zbyt wcześnie,sama nie wiem.Pozdrawiam.

Witam

Tydzień temu posadziłem 50 szt. tujek brabanta ,jestem kompletnym laikiem w tej kwesti ,posadziłem je co 70 cm. , chciałbym uzyskać gęsty żywopłot ,problem

w tym jak tego dokonać........... Dodam że tyje były kupione z bryłą korzeniową i mają 80 cm wysokości .

Bardzo proszę o porady !!!!!!

Pozdrawiam wszystkich :roll:

poczytaj i poszukaj o tujach i o żywopłotach ogólnie, znajdziesz całą masę wątków.. ;) a w telegraficznym skrócie - nawadnianie, nawożenie i strzyżenie i tak przez kilka dobrych lat :D

Witam

Faktycznie jest trochę materiału do poczytania , co uczyniłem ,ale nie doczytałem się KIEDY PRZYCINAMY PIERWSZY RAZ OD CHWILI POSADZENIA<<<<<???????? :roll:

Dziękuję i pozdrawiam

Oglądam działki moich sąsiadów, czytam to forum i nijak nie rozumiem czemu ludzie z taką lubością obsadzają się tujami. Dla mnie to jedno z brzydszych drzewek. Jak urośnie z niego gęsty żywopłot to złodzieja, który wejdzie na Twoje podwórko nikt z sąsiadów nie zauważy.

Nienawidzę tuj, bo są brzydkie. Protestuję przeciwko tujom, bo są brzydkie.

Tujomania.