Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem, czy to prawda, ale podobno iglaki nie lubią podlewania po gałęziach, bo będą im żółkły igły, tzn. trzeba lać bezpośrednio wokół pnia.
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem, czy to prawda, ale podobno iglaki nie lubią podlewania po gałęziach, bo będą im żółkły igły, tzn. trzeba lać bezpośrednio wokół pnia.

To prawda krzewy iglaste tego nie lubią szczególnie gdy są większe i gęste.

Smaragd - Wzrost do około 3-3,5 m, stosunkowo wąskie zwarte stożki, nie wymaga cięcia (chociaż można też ciąć ale szkoda niszczyć tak pięknego kształtu), ładna żywa zieleń i w zasadzie nie brunatnieje na zimę.

Może mam "zwichniety" gust ale nie znam ładniejszego żywotnika na żwopłot niż Smaragd ( a znam trochę tych roślin). Jedyna wada Smaragda to taka, że podoba sie ona wielu osobom i jest coraz popularniejsza w ogrodach (ale czy to istotnie wada..) :D

Posadziłem Smaragdy co 65-70 cm, chce sie odciąć od sąsiadów, czy dobrze? Czu nie za żadko posadziłem?

• 3 weeks później...
1. Dereń -szybko,gęsto i wysoko. 2. Pęcherznica - nieznacznie wolniej rośnie od derenia,wybór 3 kolorów. 3. Tuja brabant - wprawdzie rośnie szybko i bardzo wysoko ale nie zasłoni tak szybko jak liściaste.
  • 2 weeks później...

Zawsze można wysadzić miskanty.... ciekawa propozycja..... przez okres 2 miesięcy wiosną jesteśmy jednak odsłonięci, wiec w tle siatka z bluszczem.

Pozdrawiam

Przemysław Jakubowski

roślin na żywopłot jest bardzo wiele. ale czy to mają być iglaki ? możne liściaste ?

pozdrawiam

przemysław jakubowski

jaki to ma być żywopłot?

Bo najszybciej chyba osłonisz się puszczając na płot pnącza, np. winobluszcz lub rdestówkę Auberta

Pod pnącza trzeba mieć stelaż, proponuje kompromis: miskant (efekt w rok) + na płocie bluszcz.

Pozdrawiam

Przemysław Jakubowski

Zależy z czego jest płot bo jeżeli z siatki nie trzeba żadnych podpór.

Miskanty i inne wysokie trawy faktycznie ciekawa propozycja na żywopłot.

Pozdrawiam

Wojtek

Ja chyba polecałbym pęcherznice. Rosną szybko, a też całkiem nieźle odgradzają od sąsiadów:) Jeśli chodzi o bluszcz, to problemem jest ten stelaż. Poza tym nie do końca jestem zwolennikiem bluszczu. Ale o gustach się nie dyskutuje:)
Jaki stelaż?. Ja mam płot drewniany-deski położone poziomo tworzą taki jakby parkan. I chciałam w kilku miejscach rzucić na to pnącza: bluszcz, kokornak, może powojnki, róże pnące. Jeszcze nie mam dokładnie sprecyzowanych koncepcji. Chodzi mi o to, żeby miejscami była taka zielona ściana i też żeby był zakryty dół płotu, bo ten jest, niestety, zrobiony z płyty betonowej. Myślałam, że wystarczy dobrze zaimpregnować drewno i sadzić. A pnącza sobie pójdą po płocie.

Pnącza z reguły wspinają się owijając się wokół podpory wąsami, czy też całymi łodygami. Niewiele jest gatunków, które mają przylgi lub korzenie przybyszowe,lecz i one potrzebują chropowatej powierzchni np.bluszcz, winobluszcz trójklapowy, winobluszcz pięcioklapowy.

Pozdrawiam

Wojtek

Jaki stelaż?. Ja mam płot drewniany-deski położone poziomo tworzą taki jakby parkan. I chciałam w kilku miejscach rzucić na to pnącza: bluszcz, kokornak, może powojnki, róże pnące. Jeszcze nie mam dokładnie sprecyzowanych koncepcji. Chodzi mi o to, żeby miejscami była taka zielona ściana i też żeby był zakryty dół płotu, bo ten jest, niestety, zrobiony z płyty betonowej. Myślałam, że wystarczy dobrze zaimpregnować drewno i sadzić. A pnącza sobie pójdą po płocie.

przy takim płocie to pnącza sobie pójdą po ziemi, zwłaszcza powojniki:). Z wymienionych wspinac samodzielne będzie sieę tylko bluszcz. Kokornak i powojniki potrzebują stelaża, kratownicy itp. Róże trzeba podwiązywać.

rdest tez mozna podwiązać do płotu, a potem utrzyma się czepiając sam siebie.