Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę mieć szybko gęsty żywopłot i sprzedawca poradził mi, żeby sadzić brabanty co 30 cm. Tak zrobiłam, chociaż z pewnym wahaniem.

Pytanie: czy za kilka lat, gdy podrosną, taka bliskosć może im zaszkodzić, czy się po prostu przystosują 8) do warunków, gdy im trochę pomogę poprzez cięcie?

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałem świerk syberyjski ale nie mogę go dostać w okolicy Warszawy. Będzie świerk serbski. Parę sztuk już posadziłem, resztę na wiosnę. Nie wiem tylko w jakiej odległości je sadzić, co fachowiec to inna opinia, chyba wyciągnę średnią i wyjdzie ok. 70 cm.

a jak wygląda taki świerk??? masz może na zdjęciu ?

Chciałem świerk syberyjski ale nie mogę go dostać w okolicy Warszawy. Będzie świerk serbski. Parę sztuk już posadziłem, resztę na wiosnę. Nie wiem tylko w jakiej odległości je sadzić, co fachowiec to inna opinia, chyba wyciągnę średnią i wyjdzie ok. 70 cm.

a jak wygląda taki świerk??? masz może na zdjęciu ?

http://www.krzewy.pl/Picea_omorika/swierk_serbski.htm

• 2 weeks później...
A ja myśle ze raczej nie. Tuje moze i ograniczaja wzrost ale nie zamieraja jako ze sa zimozielone. Posadzone teraz, nie zdaza wykształcic i rozwinac bryły korzeniowej przed przymrozkami. Wg mnie lepszy już by był wiosenny termin ? przesadzić z jak najwieksza bryła korzeniowa i podlewac.

Z sosnami podobno jest gorzej, bo duze ciezko jest przesadzić i niechetnie sie przyjmuja. Zdaje sie ze maja korzeń palowy i ciezko jest je wykopac nie uszkadzajac? Ja przesadzalem z lasu siewki mniej wiecej roczne wiosna i sie przyjeły. Podobnie mialem kiedyś z jałowcami . Jedyny problem z nimi po przesadzeniu to to, ze przez kilka lat praktycznie nie rosły i dopiero potem wystrzeliły choć tez nie wszystkie. generalnie im mniejsze przesadzalem tym lepiej to znosiły i aklimatyzowały sie na nowym miejscu.

A ja bym sadziła, dzisiaj wkopałam malinę żółtą ( i tylko dla pewności poprosiłam o radę ogrodnika). Mam dość sporo jałowców, bukszpanów i cyprysów własnej hodowli (amatorskiej - żaden ze mnie producent) i zawsze przesadzam je jesienią, czasem b. późną, z możliwie dużą bryłą korzeniową. O ile wiem wiosną w drzewkach iglastych b. wczas zaczynają krążyć soki i naruszony wówczas system korzeniowy nie "nakarmi" dużej korony. Dlatego Rbit, gdybyś te sosenki przesadził jesienią miałyby większe szanse. One bowiem na zimę "zasypiają"a nie nie "zamierają" jak ktoś tam napisał i wtedy system korzeniowy nie musi "karmić góry", tylko zajmuje się sobą. :wink: