Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W tym roku pogoda zwariowała. Myślę, że jeżeli się jeszcze utrzyma (a takie są prognozy) to można śmiało sadzić i iglaki i inne rośliny. Powinny zachwycić ziemię.

jatoja napisała

A właśnie ze nie - dopiero tuż przed ruszeniem wegetacji czyli kwiecień i najczęsciej dopiero połowa kwietnia...

Jeśli chodzi o marcowy termin sadzenia, to jest on istotny szczególnie w rejonach z deficytem opadów, tak jak w Wielkopolsce. Wtedy jest jeszcze szansa na deszcz, o gdy zaczyna ruszać już wegetacja, trzeba podlewać i to kosztuje.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Podczas ostatnich silnych opadów śniegu, moje miesiąc temu posadzone tuje zostały mocno przygięte do ziemi i przysypane śniegiem.

Nie wiem co robić, czy je odgrzebać z pod śniegu i prostować, czy też zostawić i czekać do najblizszego ocieplenia. Czy te tuje nie zostały czasem połamane.

Dodam że są to tuje na żywopłot do formowania, posadzone w październiku o wysokości ok. 70 - 80 cm.

Proszę o radę

Pozdrawiam

Wiesiek

powinieneś je odsypać. Nie powinny się połamać bo mają stosunkowo giętkie gałęzie. Ale na pewno będzie dla nich lepiej w pionie, mogą się do pozycji zgiętej "przyzwyczaić" i będziesz miał kłopot. Ja mam dwie duże, ponad 2 m tuje w ogrodzie i co roku w czasie silnych opadów osypuję je ze śniegu bo po ciężarem gałęzie się mocno odchylają od pnia i boję się że się wyłamią. W tym roku podwiązałam od środka wszystkie gałęzie do pnia i mam nadzieję że to pomoże.

Tak jak napisala Ewusia , strzasnac śnieg i to jak najszybciej. Powinny wstac. Jesli nie wstana to na wiosne niestety bedzie trzeba je przywiazac do palika.

Krepowanie iglaczków ( zwlaszcza takich jak np jałowce sky rocket) w formie baleronu na zime jest bardzo dobra rzecza i widac to wlasnie przy takich opadach jak ostatnio. Gałezie nie wylamuja sie i roslina ma ladniejszy pokrój, na wiosne nie zniszczone śniegiem galezie. Szkoda tylko ze nigdy nie mam czasu zeby to zrobic swoim oglaczkom ;(

• 2 months później...

echo

Może chodzi o Żywotnik olbrzymi odm. Kórnik (Thuja plicata Kórnik) ?

W nazwie "Kórnik" nie ma błędu ortograficzego, pochodzi od miejscowości Kórnik k/Poznania, gdzie tę odmianę wyhodowano.

Żywotnik olbrzymi "Kórnik" różni się zdecydowanie od żywotnika zachodniego "Smaragd".

....

Polecam strone http://www.krzewy.pl, masa wiadomości, piekne zdjecia.

Osobiście radze tuje szmaragdową, mam w ogrodzie już dużą, ma ponad 10 lat, wygląda pieknie, ma niesamowity jasno zielony odcie igieł.

Pozdrawiam.

Napisz jaką wysokośc mają Twoje 10 letnie Szmaragdy bo sam 12 lat temy te tuje i teraz wychodzą poza wysokośc podawaną w katalogach

Witam. Nie wiem czy ktos tu jeszcze zaglada , ale zaryzykuje.Mysle ze najwyzszy czas obudzic sie ze snu zimowego i zaczac myslec o sadzeniu roslinek.Ja mam pytanie dotyczace zywoplotu.Otoz czy ktos wie gdzie w w Polsce mozna kupic i jak sie nazywa krzew, ktorego anglojezyczna nazwa brzmi English Laurel lac.prunus laurocerasus.Jest to krzew bardzo szybko rosnacy o lsniacych jakby woskowanych , soczystozielonych lisciach ,ktorych nie gubi caly rok.Zywoplot z niego wyglada pieknie i chcialbym taki posadzic ,ale jak napisalem nie znam jego polskojezycznej nazwy,wiec bardzo prosze fachowcow o pomoc.Pozdrawiam wiosennie.