Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

andrzej49 ,

Serdecznie Ci dziękuję za informację ale mam Th.occ. Brabant także w na własnej stronie internetowej ( http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog ) oraz zdjęcia i opisy około 20 innych odmian żywotnika zachodniego .. :D

Jest tam także kilkaset gatunków i odmian różnych drzew i krzewów ozdobnych.

Pozdrawiam

...

dorotaele

Czy możesz napisać która tuja wg Ciebie jest najbardziej wartościowa - szybki wzrost, nie brazowieje, ładny pokrój - na żywopłot?

Trudne pytanie. To jest jak dyskusja o wyższości świąt BN nad Wielkanocą.

Zależy co chce się osągnąć i co sie komu podoba.

W tym wątku wystąpił Brabant contra Smaragd i do tych odmian postaram się ustosunkować.

Brabant - Silnie rosnący (nawet bardzo), wysokość ponad 4 m, nadaje sie na żywopłoty cięte (przynajmniej dwa razy do roku). Nie cięta będzie rzadka i będzie sie "rozwalać". Zimą brązowieje ale brązowienia zimowego nie należy uważać za wadę (niektórym się to podoba). Czy jest ładna (to kwestia gustu), mnie się nie pododa.

Smaragd - Wzrost do około 3-3,5 m, stosunkowo wąskie zwarte stożki, nie wymaga cięcia (chociaż można też ciąć ale szkoda niszczyć tak pięknego kształtu), ładna żywa zieleń i w zasadzie nie brunatnieje na zimę.

Może mam "zwichniety" gust ale nie znam ładniejszego żywotnika na żwopłot niż Smaragd ( a znam trochę tych roślin). Jedyna wada Smaragda to taka, że podoba sie ona wielu osobom i jest coraz popularniejsza w ogrodach (ale czy to istotnie wada..) :D

Reasumując - Jeżeli żywopłot ma być wysoki i szybko urosnąć oraz chcemy go ciąć (mamy czas i ochotę) to sadzimy Brabant.

Jeżeli żywopłot ma być ładny i nie mamy czasu ani ochoty na jego pielęgnację to sadzimy Smaragd.

Ja u siebie Brabanta nie posadziłem i nie posadzę. Wybór należy do Was.

O innych żywotnikach i wielu różnych roślinach piszę na stronie: http://www.pinus.net.pl .

Pozdrawiam

Pinus, ja już mam pełną jasność, czego chcę!.

To oczywiście dzięki klarowności twojej monografii o tui.

Bardzo dzięki. :D

(a rzeczoną stronkę podałam z rozpędu przez roztargnienie za:dorotaele.Nie sprawdziłam, przyznaję).

Twojej za to (stronce) poświęcę z pewnością więcej uwagi.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

ara

Pinus, a co powiesz o tej odmianie:

Thuja occidentalis 'Ellwangeriana'??

W mojej szkolce zaproponowano mi na zywoplot albo Brabant, albo Ellwangeriane. Co brac?

Cel posadzenia tych roslin - zywoplot, zeby sie odgrodzic od mocno sie kurzacej drogi. Nie chcialbym zeby zywoplot byl wyzszy niz 2,3 - 2,5 m.

Czy aby Brabant nie za szybko urosnie?

kaKa

Pinus, a co powiesz o tej odmianie:

Thuja occidentalis 'Ellwangeriana'??

Powiem tyle:

Szerokie i geste krzewy o kilku przewodnikach. Kształt b. szerokiego stożka, dorasta do 6-7 m. Na licznych cienkich gałazkach obok drobnych wąskich łusek znajdują się "wrzosowate" szarozielone igiełki.

Stosowany jest na szpalery i żywopłoty strzyżone. Systematyczne cięcie sprawia, że tworzy gęste szarozielone sciany brunatniejace na zimę. Wadą tej odmiany jest to, iż w przypadku obfitych opadów śniegu jej delikatne gałazki i całe krzewy moga być deformowane.

Jest również spotykana odmiana Ellwangeriana Aurea (sport Ellwangeriana) charakteryzująca się znacznie słabszym wzrostem, która przybiera latem kolor złocisty.

W mojej szkolce zaproponowano mi na zywoplot albo Brabant, albo Ellwangeriane. Co brac?

Jakiś mały wybór jest w tej Twojej szkółce :D

Ja na żywopłot nie sadziłbym żadnej z tych odmian ale z "dwojga złego" posadziłbym Brabant.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam

Pinus

...

Dzieki za szybka odpowiedz.

Maja w asortymencie i wiecej odmian. Ale na zywoplot proponuja mi takie...

A co bys ty porekomendowal na zywoplot strzyzony?

Maja oni takie odmiany:

"Aurescens"

"Aureaspicata"

"Brabant"

"Columna"

"Danica"

"Ellwangeriana"

"Europe Gold"

"Ericoide"

"Globosa"

"Golden Globe"

"Holmstrup"

"Hoseri"

"Filiformis"

"Little Gem"

"Little Dorit"

"Micky"

"Piramidalis Compacta"  

"Rheingold"

"Riversi"

"Rozental"

"Smaragd"

"Sunkist"

"Spiralis"

"Teddy"

"Waxen"

" Wareana Lutescens"

"Wintergrin"

Thujopsis dolabrata

Wybieram z tej szkolki, bo oddadza mi wszystko po bardzo atrakcyjnych cenach...

I jeszcze chce sie poradzic: Jest takie male drzewko - jodla koreanska Abies koreaena. Zobaczylem w szkolce juz nie mala (chyba z 1,5 m). Co mozesz o nim powiedziec? Ale w mojej szkolce maja je bardzo male :(( Chyba tylko z 20 cm :(

Mam zamiar posadzic przed domem, aby sluzyla jako choinka, alez czy doczekam poki urosnie? Czy szukac od razu wieksza?

kaKa,

A co bys ty porekomendowal na zywoplot strzyzony?

Myśle, że najlepiej powinni Cię poinformować w tej szkółce. Będą to informacje z "pierwszej ręki".

Wiele roslin z tego wykazu nie nadaje się wogóle na żywopłot strzyżony (a nawet na żaden żywopłot).

Wybacz ale nie jestem w stanie tutaj na forum charakteryzować poszczególnych odmian żywotników i ich przydatności oraz walorów zdobniczych.

Jest takie male drzewko - jodla koreanska Abies koreaena. Zobaczylem w szkolce juz nie mala (chyba z 1,5 m). Co mozesz o nim powiedziec? Ale w mojej szkolce maja je bardzo male ( Chyba tylko z 20 cm

Też najlepiej zapytać w tej szkółce, jak produkują i sprzedają to przecież wiedzą co sprzedają.

Sprzedawca ma obowiazek udzielić wyczerpujacych informacji klientowi o sprzedawanym towarze i tego należy od niego wymagać.

Pozdrawiam

Pinus

...

Pinus, o co chodzi?? :-?

Ja przeciez nie prosze ciebie charakteryzowac wszystkie wyzej wymienione rodzaje. Po prostu wzialem z ich stronki Copy i Paste tutaj...

Tylko poprosilem napisac ktory z nich najlepiej pasuje. I sam widzialem, ze naprawde wiele z moich wymienionych rodzajow, to poprostu male krzaczki itp. Podalem po prostu ci i mialem nadzieje, ze jako specjalista automatycznie odrzucisz te co sie nie nadaja...

Ale "podziekuje" i za taka odpowiedz.

Z powyzszych postow, rowniez z kilku innych juz wybralem tuje, ktore mi pasuja najbardziej.

Miejmy nadzieje w dalszych dyskusjach bedziesz mniej formalny.

No i chce jasne pochwalic twoja stronke - jest tam naprawde duzo cennej informacji dla poczatkujacych. Kozystam z niej ciagle.

kaKa

Byliśmy w sobotę w szkółce z tym samym pytaniem - o tuję na żywopłot - pani pokazała nam żywopłot zrobiony z Tujii (czy zywotnika) szmaragdowej. Bardzo lany, gesty, nie bardzo drogi i ladny zielony kolor.

Gdzie byliscie w szkólce i jakie ceny były za smaragda w róznych przedziałach wysokości krzaczora, pamietasz moze?