Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś może mi poradzić w jakich odstępach należy posadzić tuje, aby żywopłot był zwarty i gęsty? No wiecie tak,żeby sąsiad się wściekał,że nic nie widzi przez te drzewka :lol:

Pozdrawiam

To zalezy jakie thuje wybierzesz. Jeśli Brabanty to co 70 cm, jesli sliczne stożkowe Szmaragdy to co 60 cm....ja tak wsadziłam swoje szmaragdy latem ubiegłego roku.

Myslę,że uzyskam gęsty żywopłot i nie będzie to, dzięki pokrojowi szmaragdu, tylko "zielony płot".

Pozdrawiam :D

Panie nie podawała chyba wymiarów - takie na oko do kolan - nie wiem - 50cm? kosztowaly 15zl, a mniejsze (tych nie widzialam, wiec nie wiem, jak małe) - 12. Przy większej ilości cena do negocjacji.

A szkółka jest przed Pruszkowem jadąc od strony Milanówka (mniej więcej w okolichac L'Oreal), tam, gdzie zrobili niedawno światła na zakręcie, rzuca się w oczyc z drogi.

A co do szmaragdu - nie dlatego, że jest ładna, stożkowa, ale dlatego, że dosyć szybko i gęsto rośnie i dobrze znosi przycinanie, zdaje się też, że nie brązowieje zimą (widzieliśmy duży żywopłot z niej, było soczyście - złoto zielony). My nie chcemy mieć rzędu stożków, ale chcemy mieć zwartą ścianę przyciętą od góry, od ogrodu i od ogrodzenia.

A też wydaje mi się, że warto sadzić tuje i inne drzewka, bo przecież rosną wolno, więc żeby cieszyć się już "przyjętymi" i podrośniętymi warto posadzić je wcześniej. Oczywiście, jeśli nie boimy się, że je nam ukradną, lub jeśli nie planujemy jakichś większych prac ziemnych, które mogłyby zniszczyć drzewka.

Panie nie podawała chyba wymiarów - takie na oko do kolan - nie wiem - 50cm? kosztowaly 15zl, a mniejsze (tych nie widzialam, wiec nie wiem, jak małe) - 12. Przy większej ilości cena do negocjacji.

A szkółka jest przed Pruszkowem jadąc od strony Milanówka (mniej więcej w okolichac L'Oreal), tam, gdzie zrobili niedawno światła na zakręcie, rzuca się w oczyc z drogi.

Dzieki za informacje cenowe i co do lokalizacji. Takie małe też bede potrzebował ale tez większe z 1.1 - 1.2 metra.

Witam,

Mam tuje szmaragdowe posadone zeszlej wiosny. Maja sie dobrze, jedna tylko troche podsycha, ale to moze od myszy albo dlatego ze jest narazona na najwieksze wiatry. Czy powinnam je nawiezc czym tej wiosny? Jesli tak to czym ? Czy powinnam je tez przyciąc zeby sie zagescily ? Chodzi mi to zeby byly raczej geste niz wysokie.

Bede wdzieczna za informacje

Anula

Ja mam jeszcze pytanie o thuje które urosną do max 3m.

Mam wjazd od południa i chcę się odgrodzić od pylącej drogi a jednocześnie nie zasłonić słońca. W sumie mogłabym przycinać ale to dodatkowa praca (czyli czas którego nie mam)

Także coś ładnego ale nie bardzo wysokiego proszę :)

pinus, na Twojej stronie przeczytałam,że tuje lubią żyzną glebę.

Ale mam wątpliwości - torfową, kwaśną, czy zasadową??

Obojętną, taką jaką prawdopodobnie masz w ogrodzie.

"żyzną" to wcale nie znaczy, że jakąś super extra. W porównaniu do jałowców wymaga jednak żyźniejszej gleby.

Do sadzenia roślin (moim zdaniem) nie trzeba podchodzić zbyt naukowo bo można "przedobrzyć" :D.

Robić wszystko normalnie, wedle zdrowego rozsądku.

Pinus

A mnie ciekawi dlaczego Pinus nie poleca(czy nie posadziłby) Brabanta.Chodzi o względy estetyczne?Nie podoba się tak po prostu czy chodzi może o cos innego? Pytam bo chce posadzić właśnie Brabanta od strony sąsiadów a od drogi bardziej reprezentacyjnego Smaragda.