Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przepraszam, że wracam do tematu cięcia brabantów. Nie jestem fachowcem, więc muszę się dokładnie dopytać.

Chciałabym zagęścić thuje, które posadziłam rok temu.

Na razie nie są zagęszczone prawie w ogóle mimo, że mają ok. 1,2m.

Ile centrymetrów od gory mam je skrócić?

Nie chciałabym zrobić jakiegoś błędu ...

Czy powinnam ciąć tylko od góry? Ktoś tu wspominal cięcie od dołu (?) jakośc nie wyobrażam sobie takiego cięcia...

Czy mogę liczyć na pomoc bardziej doświadczonych i podzielenie się wiedzą i doświadczeniem?

Pozdrawiam,

B2K

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rośliny na żywopłot trzeba ciąć regularnie choć raz w roku i nie tylko czubki ale także pędy boczne, w przypadku żywotnika zachodniego ciąć tam gdzie łodyga jest jeszcze zielona, gdy posadzi się odmianę olbrzymią (moim zdaniem dużo lepszą) można ciąć także zdrewniałe pędy.

to jak w końcu? Ciąć ze wszystkich stron? i będzie rósł i na dodatek się zagęszczał??? Oj chyba będę musiała dać zarobić ogrodnikowi-fachowcowi :(

Kórnik to plicata, nie occidentalis i wygląda inaczej, przyjrzyj się młodym pędom

natomiast co do cięcia - jeśli ma być gęsty to musi być cięty, tym bardziej gdy sadzi się rzadziej niż co 50 cm, oczywiście cięcie po bokach tylko do czasu gdy rośliny się zejdą, potem tnie się wszystko co wystaje :wink:

Kórnik to plicata, nie occidentalis i wygląda inaczej, przyjrzyj się młodym pędom

natomiast co do cięcia - jeśli ma być gęsty to musi być cięty, tym bardziej gdy sadzi się rzadziej niż co 50 cm, oczywiście cięcie po bokach tylko do czasu gdy rośliny się zejdą, potem tnie się wszystko co wystaje :wink:

Fakt, nie są aż tak żółte jak te na zdjęciu

to jest brabant? Ja kupiłam identyczne jako Thuja occidentalis Kórnik. Pinus help please!

A w czym miałbym Ci pomóc ?

Nie wiem jaki gatunek i odmianę żywotnika kupiłaś.

Po prostu masz to co kupiłaś :D

Na wklejonym wyżej zdjęciu z mojego serwisu jest Th. occ. Brabant. Prawda, że gałązki są jasne w słońcu lecz jest tam także inne zdjęcie Brabanta.

....

to jest brabant? Ja kupiłam identyczne jako Thuja occidentalis Kórnik. Pinus help please!

A w czym miałbym Ci pomóc ?

Nie wiem jaki gatunek i odmianę żywotnika kupiłaś.

Po prostu masz to co kupiłaś :D

....

ech chyba czuję nutę kpiny w Twoim głosie :wink: Nie znalazłam na Twojej stronie odmiany Kórnik, dlatego pytam czy to, co kupiłam faktycznie jest Kórnikiem czy brabantem

ech chyba czuję nutę kpiny w Twoim głosie Nie znalazłam na Twojej stronie odmiany Kórnik, dlatego pytam czy to, co kupiłam faktycznie jest Kórnikiem czy brabantem

A skad ja mogę wiedzić co kupiłaś? Nie miej pretensji, że nie wiem.

Przecież nie widziałem tych Twoich roślin ani ich nawet nie opisałaś.

Pomyśl, gdzie tu miejsce na Twoje stwierdzenie: "... czuję nutę kpiny w Twoim głosie..." ??.

Pozdrawiam

...

A skad ja mogę wiedzić co kupiłaś? Nie miej pretensji, że nie wiem.

Przecież nie widziałem tych Twoich roślin ani ich nawet nie opisałaś.

Pomyśl, gdzie tu miejsce na Twoje stwierdzenie: "... czuję nutę kpiny w Twoim głosie..." ??.

Pozdrawiam

...

o rany! nie mam przecież pretensji. Myślałam, że może pomożesz mi i dasz link do zdjęć tej odmiany, o którą pytam.

Wycofuję się z prośby i przepraszam

Pozwolę sobie nieśmiało włączyć sie do dyskusji na temat cięcia żywopłotu, jak juz o tym wyżej była mowa. Zrozumiałam, żew wypadku żywotnika zach. tniemy z wszystkich możliwych stron oprócz korzenia :D to, co nie jest zdrewniałe . Czyli, mam obciąć tegoroczne (tak mi się zdaje, bo najjaśniejsze) przyrosty? Czy mam to zrobić już teraz, czy czekać aż ustaną możliwe przymrozki?

A tak, przy okazji... mam wsadzony młody grab na zywopłot, czy mam go ciąć tylko od góry czy te mizernie rosnące na boki gałązki też?

Tak w ogóle to sie zastanawiam (ale to tylko moja wątpliwość w odniesieniu do wiedzy biologicznej z którejś tam klasy LO), jak to się dzieje, że krzew przycięty od góry rośnie dalej w górę? a co z tzw. wstożkiem wzrostu? Z tego co pamiętam, ale mogę się mylić, taka roślinka urośnie juz tylko na boki.

Z góry przepraszam za brak kompetencji w temacie :D