Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy jest szansa że ukorzenią się obcięte teraz gałązki?

P.S. Może ktoś napisze coś o tujach, np.

-odmiany- które szybko rosną,które mają inne zalety;

-w jakich odległościach sadzić poszczególne odmiany;

-kiedy przycinać;

-kiedy nawozić;

-najczęstsze choroby i ich zwalczanie;

itd.

Taki temat możnaby przykleić bo bardzo często pojawiają się pytania o te krzewy

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moge tylko powiedzieć ,że gałązki przyjmą sie jak zamoczysz je w ukorzeniaczu i wsadzisz w zacienione miejsce.i zaWażne---w trawiaste cienione miejsce!!!I nie ruszaj ich do wiosny,powinny ładnie sie ukorzenić.Zerknij na zdjęcia w moim dzienniku,widać tam tuje ,które moja Mama wyhodowała z nasion i gałazek-imponujące.Ale ona ma reke do roslin.Tuje przycina zazwyczaj około września,niczym nie zasila i same jakos rosną.Niestety jeżeli jest pies w domu to czasem zdaża sie że upatrzy sobie jedna tuje i ja "podlewa"-niestety wtedy nie ma szans na uratowanie-usycha w oczach.Jeżeli ma sie dużo czasu mozna pozbierac szyszki z róznych tui i zrobić sobie szkółke,właściwie za darmo ma sie własny żywopłocik,no fakt od wysiania do rozsadzenia mija 3 lata ale jeśli komus sie nie śpieszy moze próbować.Jesli jakieś pytania to walić ,zapytam rodziców-w końcu to technicy -rolnicy i na dodatek z 35 stażem :D

• 2 months później...

Tak jak w temacie. Słyszałem, że przy sadzeniu tuji można dać pod bryłę korzeniową kromkę chleba razowego. Podobno taki zabieg gwarantuje przyjęcie się rośliny. Na zdrowy rozum z owej kromki po jakimś czasie robi się zaswas, który podwyższa kasowość gleby tak lubianą przez tuje czy inne iglaki. Niedługo będę robił obsadzenia i w związku z tym mam pytanie czy ktokolwiek z Was ma w tym temacie doświadczenie.

Będę zobowiązany.

Pozdrawiam,

Wystarczy kwaśna ziemia pod iglaki.Wyjdzie taniej niż razowiec

Taniej ? To po ile u Ciebie jest chleb razowy ? Niech kosztuje nawet 2 zł to jedna gruba kromka około 0,2 zł. Worek ziemii pod iglaki znacznie więcej.

Ja ten sposób wypróbuję na dwóch egzemplarzach. Tak z ciekawości. Trzeba być pionierem, no nie ?

:D

Pozdrawiam,

"...do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie dla darów Nieba

Tęskno mi Pani"

C.K. Norwid

tylko chyba już tego kraju nie ma, skoro ludzie chleb wrzucaja w ziemię...

Takiego kraju chyba nigdy nie było. Bo któż z nas i naszych przodków nigdy nie rzucał chleba pięknym białym łabędziom, któż nie karmił gołębi na słonecznym krakowskim lub innym rynku. Hanula nigdy tego nie robiłaś ? Jeśli tak to dlaczego ? Dla własnej przyjemności czy może by nakarmić biedne, głodne stworzenia ( dary Nieba ).

Cytat piękny ale myślę, że Twoja interpretacja jest troszkę przesadzona. Mnie bardziej drażni jak ktoś wyrzuca chleb do śmieci.I to bym nazwał brakiem uszanowania dla darów Nieba.

To tyle.

Pozdrawiam,

Hanula, ale ostatnie słowo w cytowanym fragmencie to "Panie"

Nie czepiam się to, pewnie literówka. :)

Dokarmiajmy ptaki zimą. Niekoniecznie chlebem.

• 2 weeks później...