Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jeśli posadzi się je jednak wiosną to oprócz podlewania jest coś co nalezy im zapewnić żeby się przyjęły? Czy jest sens sadzić już duże, wyrośnięte tuje? Chciałabym mieć szybko "zieloną ścianę" bo budynek sąsiada jest dosłownie metr od granicy działki i taka łysa ściana brzydko wygląda....

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie do końca na temat, ale chciałbym przypomnieć, że pada/padał duży śnieg i oblepił drzewka. Większe tuje, ale z cienkami pniami, zostały przygięte do ziemi. Zachęcam do "misji ratunkowej" tych z was, którzy mogą na początku stycznia być na działkach. Tuje nie uwolnione spod zwałów śniegu moga się połamać!

• 2 months później...
  • 1 month później...

Jaki nawóz zastosowac na młode tuje, posadzone zgodnie ze szuką- głeboki dolek, w niego ziemia do iglakow, tuja, trochę ziemi do iglaków wymieszana z piaskiem ale dookola gleba piaszczysta, po ugorze rolnym.Planuje to wszystko zabezpieczyć geowłókniną czarną i obsypać korą. To ma przetrwać i urosnąć przez dwa lata budowy, zanim wkopię je na stałe miejsca i nawiozę dobrej ziemi. Potrzebuje nawozu aby wzbogacić ziemię przez lato i zabezpieczyć rosliny na zimę. Rośliny sa juz zahartowane- przetrzymaly zimę na balkonie w osłonach ze styropianu, bez spacjalnego przykrycia.

I drugie pytanie: Czy warto całą działke potraktować Roundapem i potem sypnąć wapna, i przeorać na zimę, jak podszykowac ziemie do przyszlego ogrodu, zanim nawioze jakąś lepszą.

Witam, z jednej strony działki zależy mi na szybkim odgrodzeniu się wysoką roślinnością od pasa szeregowców... Jaka maksymalna wysokość drzewek na pewno się przyjmie? Zalezy mi na wysokich, gęstych roślinach - może coś podpowiecie :)

• 1 month później...

Witam serdecznie .

Mam ziarna Tuja (Thuja occidentalis) i zastanawiam co z tym zrobic i czy wogóle jest mozliwe zeby cos z tym zrobic mam oczywiście na mysli wysianie ich do doniczek.

Czy jest szansa ze cos z tych ziarenek wyrośnie?

Jak sie do tego zabrać?

Czy musi byc jakas specjalna ziemia?Nawóz?

Prosze o porade

pozdarwiam

Witam serdecznie .

Mam ziarna Tuja (Thuja occidentalis) i zastanawiam co z tym zrobic i czy wogóle jest mozliwe zeby cos z tym zrobic mam oczywiście na mysli wysianie ich do doniczek.

Czy jest szansa ze cos z tych ziarenek wyrośnie?

Jak sie do tego zabrać?

Czy musi byc jakas specjalna ziemia?Nawóz?

Prosze o porade

pozdarwiam

ja kupiłam nasionka żywotnika na allegro,dostałam dokładny opis jak postępować,jakie pojemniczki,ziemia do iglaków , jak podlewać, zależało mi więc się stosowałam na 100 nasion dziś ostaecznie mam 5 szt., które rosną...ba rosną to za dużo powiedziane, mija 4 miesiąc...są wys. na 2cm...maleństwa...powiedziałam sobie że będzie to wyzwanie życia doczekanie się chociaż jednej rośliny,którą posadze w ogrodzie....ale zapomniałam już że tą drogą można myśleć o zazielenianiu ogrodu,kupiłam wyrośnięte już thuje w szkółce...swoją drogą uśmiecham się na myśł o swojej naiwności że będę miała własne thuje...z nasion....

Aż tak wielkiej cierpliwości to nie potrzeba. Roczna siewka 10-15 cm, trzyletnia roślina 50-60. Problem leży w czym innym. Siejąc otrzymujemy egzemplarze o dużym zróżnicowaniu cech- tempa wzrostu, pokroju, gęstości itp,co zresztą uwidacznia się dopiero na starszych egzemplarzach. Chociaż jak ma to być na cięty żywopłot to pal diabli..

Często zbierane są nasiona z odmian kolumnowych- powtarza niewiele, podobnie jak złote. Dobrze powtarza cechy- z moich obserwacji- odmiana 'Holmstrup'- około 50 %. Podsumowując- sieje się wtedy, jeśli chcemy uzyskać coś nowego, no ale to oddzielny temat

A wracając do pytania, co z tym zrobić? - mamy już lipiec- wyrzucić :wink:

Aha, i jeszcze jedno. Jeśli to, jak piszesz "ziarna" to jest to Thuja orientalis- żywotnik wschodni. Siewki w pierwszych latach b. wrażliwe na mróz. Nasiona zachodniego to taka płaska łuseczka, trzeba się przyjrzeć, żeby zobaczyć płaskie nasionko.