Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam bardzo dobre doświoadczenia z rozmnazaniem żywotników z siewu ale zaznaczam nie przejmowałem sie zbytnio tym co robię i nie spieszyło mi się. Zebrałem z wyrosnietych tuj jesienią nasiona - parę kg, potem posiałem je do skrzynek, troche je podlewałem ale przyznam że troche o nich zapomiałem. Wzeszło sporo a gdy miały ok 5 cm to posadziłem do ziami w rozstawie co 10 cm, co roku rozsadzałem tak by odległości między roślinami były połowy ich wysokości. Jak miały 40 -50 cm posadziłem je na stałe miejsce. Teraz ( mineło z 10 lat ) tuje są 3-4 metrowym zywopłotem - strzyzonym bo rozszczepienie cech było dość widoczne

Zebrałem z wyrosnietych tuj jesienią nasiona - parę kg,

No to chyba naprawdę przesadził..., ale jak na potrzeby całej Unii Europejskiej to powinno wystarczyć (nawet przy stosunkowo słabej sile kiełkowania) :D

Pewnie 'jatoja' miał na myśli szyszki żywotnika a nie jego nasiona.

....

Zebrałem z wyrosnietych tuj jesienią nasiona - parę kg,

No to chyba naprawdę przesadził..., ale jak na potrzeby całej Unii Europejskiej to powinno wystarczyć (nawet przy stosunkowo słabej sile kiełkowania) :D

Pewnie 'jatoja' miał na myśli szyszki żywotnika a nie jego nasiona.

....

Oczywioście zbierałem z żywotników szyszki, a ile się z nich wysypało nasion to nie wiem bo nie ważyłem...;)

• 2 weeks później...

Mam posadzone tuje w rządku co 70 cm. Ale mam już dość koszenia trawy pomiędzy nimi...

Z tego co czytałem warto dać pod nie warstwę kory ok. 8 cm. Z drugiej strony zamiast grubej warstwy kory można dać czarną agrowłókninę i tylko 2 cm kory.

Do tego wszystkiego chciałem podlewać te tuje linią kroplującą (wąż z otworkami co 30cm).

Jak to wszystko pogodzić?

Czy linie dać pod włókninę czy nad (w korę)? Z tego co patrzyłem to przez włókninę którą kupiłem woda przesiąka bardzo powoli, prędzej spływa na boki. No chyba że zrobię dziurki.

Jak zrobić przejście między korą a trawnikiem, tak żeby kora się nie rozsypywała na trawnik, ale można było wygodnie kosić całą trawę (więc wystający border odpada). Myślałem żeby wkopać pasek z najmniejszej kostki betonowej, tak żeby wystawał na jakieś 2-3 cm.

Napiszcie jak macie u siebie...

Również mamy szpalery tui wzdłuż ogrodzenia. Również linie kroplującą. Ale nie mamy geowłókniny. Żeby zielsko nie rosło między tujami, wysypaliśmy (zamiast kory, która się nam nie podoba) keramzyt. Zielsko wyrasta ale nie jakoś soecjalnie masowo, wystarczy co jakiś czas przepielić lub (jeśli nie ma chętnego do pielenia) zrobic oprysk Roundupem. Linia kroplująca myślę, że lepiej się sprawdzi pod geowłókniną (nie widzę sensu jej podlewania). Żeby sie keramzyt nie wysypywał na trawnik, odgrodzilisme je od siebie taką paskudną plastikową zieloną listwą w rolce. Na początku było widać, teraz, kiedy trawka się rozkrzewiła, maskuje tę listwę i jest prawie niewidoczna. Wyglądało to tak (w ubiegłym roku, po wykonaniu):

http://www.budzaj.yoyo.pl/images/zoom/budowa/budowa_241.jpg

Dzięki wielkie, ktoś się odezwał w końcu :D

A jak grubo macie tego keramzytu?

Bo zastanawiam się czy nie dać grysu porfirowego, który mamy także na ścieżkach/opasce wokół domu.

Korę widziałem po 9zł/80l, a porfir jest po ok. 30zł/tonę + transport, więc dużo taniej...

Na marginesie, na którymś zdjęć w wątku o ogrodach widziałem rozdzielenie kory i trawnika w postaci rolbordera drewnianego a przed nim wkopana równo z trawą kostka kamienna. Pozwala to jak sądzę przejechać kołem kosiarki po tej kostce i ładnie i szybko skosić trawę.

U mnie komplikację stanowi fakt, że nie mam docelowego ogrodzenia, bo sąsiad dopiero zaczął budowę...

Różnie z tą grubością, jak było dużo keramzytu na początku to sypało się grubiej, pod koniec, jak groziło, że może zabraknąć, to już cieniej. Średnio ok. 4cm.

My problem trawy przy "płotku" rozwiązaliśmy kupując nożyce do trawy - scinamy ją równo z "rollboarderem". Rozwiązanie z kostką jest świetne, ale my jesteśmy niskobudżetowi ;)

damiang,

Proponuje wyścielić tylko korą sosnową, warstwa około 5 cm.

Nie widzę potrzeby wyścielania dodatkowo włókniką, która ma niby zapobiegać wyrastaniu chwastów, gdyż kora powinna spełnić to zadanie.

Czy potrzebna jest specjalna linia kroplujaca wzdłuż żywopłotu z żywotnika? Tego rodzju żywopłot wymaga ewentualnego podlewania w pierwszym i drugim roku po posadzeniu. Możesz ostatecznie rzucić wzdłuż (na tę kore) jakiś wąż perforowany lub tzw. samopocący, jeżeli nie chcesz kilka razy w roku podlać rośliny z węża,

Zdecydowanie nie polecam keramzytu do wysypywania w ogrodzie. Wygląda owszem ładnie bezpośrednio po wysypaniu lecz ten keramzyt rozniesie po ogrodzie woda przy pierwszym ulewnym deszczu (nie pomogą też ograniczniki).

Jeżeli nie chcesz z jakichś powodów używać kory to może wykorzystaj zrębki drewniane. Sprzedają je nawet w różnych kolorach.

..

Sadzić można w okresie od rozmarzniecia do zamarznięcia gleby, im wczesnie tym lepiej. Chodzi oczywiście o sadzonki żywotników produkowane w pojemnikach (innych nie sadzimy).

Zywotniki nie mają dużych wymagań glebowych.

Wielkość sadzonek zależy zwykle od zasobności portfela :D . Uważam, że najlepiej i ekonomicznie jest sadzić np. w żywopłocie standardową wielkość (60-80 cm w 3 litrowych pojemnikach).

....

Witam,

Ja mam tuje na ogrodzeniu (40 Brabantow 18+22)

na 2 bokach w odstepach ok 70 cm...

Wszystko wysypane kora,dosypalem chyba raz na 4 lata od posadzenia...

Chwasty jak mowilem prysnalem Roundupem,reszta potem widac...

Odnosnie tego podlewania to w pelni sie zgadzam z Pinusem..

na poczatku podlewalem obficie ale pozniej juz prawie wcale...

w tym roku polozylem prosty waz ktory nawiercilem i tak polozylem

i dopiero od tego roku w taki sposob nawadniam,

w tym roku w sumie moze 3 razy max,ale bardzo obficie...

Witam,

Teraz bym sadzil tuje o wysokosci ok 40-50 cm nie wiecej,

bo wlasnie teraz widze,ze moje kupione o wysokosci ponad 100 cm wcale tak nie doszly wysoko jak inne rosliny posadzone mlodziutkie...

Te mlode bardzo szybko dojda w/w rosliny...tylko,ze nam sie kazdemu spieszy,zeby juz i teraz to miec...

Ktos tu powiedzial ze ogrod to czas...

...że trawa zagłuszy korzenie tujom ....prawda?

Raczej żywotniki (tuje) w przyszłości zagłuszą trawę ale póki co to jak tę trawę kosić (nożyczkami ?).

Mnie taki pomysł się nie podoba i jest bardzo niepraktyczny.

Pomijam już nawet konkurencje żywotników i trawy o wodę i składniki pokarmowe (też ważne).

...

...że trawa zagłuszy korzenie tujom ....prawda?

Raczej żywotniki (tuje) w przyszłości zagłuszą trawę ale póki co to jak tę trawę kosić (nożyczkami ?).

...

wykaszarką :D

nawet nieźle wychodzi to mojemu M.

czyli na razie nie martwić sie o tuje ? a trawę sie zlikwiduje jak będzie taka potrzeba :D

dzieki :D