Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

damiang,

Proponuje wyścielić tylko korą sosnową, warstwa około 5 cm.

Nie widzę potrzeby wyścielania dodatkowo włókniką, która ma niby zapobiegać wyrastaniu chwastów, gdyż kora powinna spełnić to zadanie.

Czy potrzebna jest specjalna linia kroplujaca wzdłuż żywopłotu z żywotnika? Tego rodzju żywopłot wymaga ewentualnego podlewania w pierwszym i drugim roku po posadzeniu. Możesz ostatecznie rzucić wzdłuż (na tę kore) jakiś wąż perforowany lub tzw. samopocący, jeżeli nie chcesz kilka razy w roku podlać rośliny z węża,

Zdecydowanie nie polecam keramzytu do wysypywania w ogrodzie. Wygląda owszem ładnie bezpośrednio po wysypaniu lecz ten keramzyt rozniesie po ogrodzie woda przy pierwszym ulewnym deszczu (nie pomogą też ograniczniki).

Jeżeli nie chcesz z jakichś powodów używać kory to może wykorzystaj zrębki drewniane. Sprzedają je nawet w różnych kolorach.

..

Wielkie dzięki za odpowiedź fachowca.

Kora mi się podoba, tylko martwiłem się ceną jak przeczytałem że trzeba 8 cm...

Przy 5 cm i szerokości ok 0,5m i długości 40m wychodzi:

0,5dm*5dm*10dm/mb=25dm3/mb czyli w sumie 40mb*25dm3/mb=1000 litrów co daje 12,5 worków po 80l czyli 13*9zł=117zł - tyle to przeżyje.

Agrowłóknina szeroka na 1,6m jest po ok. 4zł/mb więc wyszłoby 40mb*4/2=80zł - to już wolę więcej kory kupić :D

Acha, za transport porfiru musiałbym pewnie dać ze stówkę jak nie więcej, więc też odpada.

Co do podlewania: moje tuje są właśnie posadzone w tym roku w czerwcu a podlewam je takim wężem z dziurkami co 30cm.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedno pytanko:

Aktualnie wokół drzewek jest trawnik. Czy na niego sypać korę, czy też zerwać darń na te 5 cm. Dolne gałązki drzewek są bardzo nisko, tuż nad ziemią, więc jak dosypię kory, to mogą w niej częściowo zginąć.

Czy trawa przysypana korą przestawnie rosnąć czy trzeba ją jakoś potraktować?

damiang,

Zdecydowanie nie polecam keramzytu do wysypywania w ogrodzie. Wygląda owszem ładnie bezpośrednio po wysypaniu lecz ten keramzyt rozniesie po ogrodzie woda przy pierwszym ulewnym deszczu (nie pomogą też ograniczniki).

..

Z całym szacunkiem, ale bzdura. U mnie jest już ponad rok i nic sie nie rozniosło. A deszcze padały, śniegi topniały, wiały wiatry.

Z całym szacunkiem, ale bzdura. U mnie jest już ponad rok i nic sie nie rozniosło. A deszcze padały, śniegi topniały, wiały wiatry.

Ludzie pytają więc staram się uczciwe odpowiadać na podstawie własnego doświadczenia i opini na ten temat innych.

Nie nazywałbym tu niczyich odpowiedzi bzdurą i nie będę polemizował także w kwestii keramzytu (niby jaki miałbym w tym interes?).

Każdy robi tak jak uznaje za stosowne i nie zależy mi na przekonywaniu. Chyba, że to co robi szkodzi innym, wtedy staram się przekonywać aby tego zaniechał.

...

Aktualnie wokół drzewek jest trawnik. Czy na niego sypać korę, czy też zerwać darń na te 5 cm. Dolne gałązki drzewek są bardzo nisko, tuż nad ziemią, więc jak dosypię kory, to mogą w niej częściowo zginąć.

Czy trawa przysypana korą przestawnie rosnąć czy trzeba ją jakoś potraktować?

Może Magdzia nazwie to bzdurą, ale ja bym usunął darń (trawę), zrobiłbym to już przed posadzeniem żywopłotu (byłoby łatwiejsze). Przysypana korą trawa będzie mimo wszystko przerastać.

Oczywiście posadzonych roślin (gałązek) specjalnie nie przysypuj korą, przecież chyba nie są one już takie maleńkie.

..

Po dwóch latach trzeba bedzie jej dosypać

Może nawet nie będzie trzeba, :) gdyż wtedy żywotniki powinny już na tyle się rozrosnąć, że zakryją ziemię. Wtedy już ziemia nie będzie tak narażona na wysychanie a i tuje ogranicza wyrastanie chwastów.

...

u nas tak się nie rozrosły, 2 lata troche malo. Dopiero w 3cim roku ruszyly szybciej.

Ucinac im czubki wzrostu? 8)

Ucinac im czubki wzrostu?

Nie odpowiem na takie pytanie :( .

Nie wiem jaka to odmiana żywotnika, jakie są teraz duże, jak rosną i co chcesz z nich osiagnąć (jakie mają być w przyszłości).

To wymaga oglądu :) . Nie mogę nic doradzić w 'ciemno' :(

..

tak sie tylko pytałam :lol:

to szmaragdy, posadzone co 60cm, maja teraz ok. 80-110cm. I będą gestym zywoplotem wysokim na 2,50, mam nadzieję :wink:

Th.occ. 'Smaragd' to dobra odmiana na ładne żywopłoty.

Na razie nic nie tnij, niech swobodnie rośnie. Odmiana ta sama formuje się w piękne, wąskie, zwarte stożki.

Gdybyś miała np. odmianę 'Brabant' to musiałabyś ciąć nawet dwa razy w roku aby żywopłot miał przyzwoity wygląd.

..

• 2 weeks później...
Witam wszystkich, proszę o poradę w jakiej najbliższej odległości od betonowego ogrodzenia z otworami można posadzić thuje smaragd? Chciałabym aby w przyszłości (mam sadzonki 20cm) thuje wszczepiły się niejako w ogrodzenie i utworzyły z nim ładną całość. Myślałam o odległości 25 - 30 cm, ale nie wiem czy nie za blisko... Ilość posiadanych sadzonek daje mi odstęp między nimi 65 cm. Czy odpowiedni?

A jaką szerokość ma taka 10-letnia thuja smaragd na wysokości 1,5 m?

'Smaragd' ma kształt dosyć regularnego stożka.

Zadanie dla piątej klasy SP :

Średnica podstawy stożka = 80-100 cm

Wysokość stożka = 300-400 cm

Średnica na wysokości 150 cm = X

*Można zamiast stożka rozwiazać jak trójkąt :)

...większej, czyli jakiej...? 40 cm?

napisałem: ..aby zapewnić roślinom odpowiedni dostęp swiatła.

Nie wiem na ile „dziurawe" są te płyty ani jak jest usytuowany ten płot w stosunku do stron świata. Sprawdź sobie jak słońce będzie to oświetlać.

...

widzę, że odpowiada filozof, a nie ogrodnik...

zypytam więc jeszcze inaczej; załóżmy że płot ma 1,5 m wysokości, jest betonowy i nie ma w ogóle otworów... od strony płotu nie dotrze więc do thuji żadne światło (dopiero jak przerośnie płot), za to z góry i z drugiej strony światła słonecznego będzie aż za dużo, bo miejsce jest wyjątkowo mocno nasłonecznione... czy tak posadzonej blisko płotu (30 cm) roślinie coś grozi, czy nie będzie rosła prawidłowo?

pozdrawiam

... czy tak posadzonej blisko płotu (30 cm) roślinie coś grozi, czy nie będzie rosła prawidłowo?

Nie będą rosły prawidłowo.

Gałązki żywotnika od strony tego szczelnego płotu zaschną. Będzie to mialo także ujemny wpływ na wzrost całej rośliny (zmniejszona powierzchnia asymilacji, brak przewiewu i rozwój chorób grzybowych..itd).

Nie będę jednak przekonywał do akceptacji moich pogladów „filozoficznych" w tej sprawie :) .

...

Witam,

Kogos tu chca ochrzcic "filozof" :wink: boki zrywac...

Pinus mam to co wlasnie mowisz,moje Brabanty od strony zewnetrznej ogrodzenia sa mizerne,jakos malo zywotne,chcialbym je w sierpniu podciac nozycami elektrycznymi od tamtej strony,

sa sadzone co 70cm i teraz maja wysokosc ok 250-300cm...

Co mam ciac powiedz zeby je lekko zagescic?