Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

reasumując: nie był to chyba dobry pomysł z zakupem thuji i łączeniem ich z betonowym, ażurowym ogrodzeniem...

No bo jeśli posadzę za blisko, to thuje nie będą dobrze rosły, a jak posadzę dalej to będę miała jak gdyby dwa

równoległe ogrodzenia, co nie bedzie dobrze wyglądało, pomijając już to że pomiędzy płot a thuje będą wrzucać

mi śmieci, których na dodatek nie będę mogła wyciągnąć...

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak w temacie.

Nasze tuje rosną już od roku i 2 lat w ziemi. Te, które rosną dopiero rok, mają jakieś 100 - 130 cm wysokości, te które wysadziliśmy przed dwoma latami (sadziliśmy mniejsze) mają obecnie od 70 do 100 cm wysokości. Proszę o poradę: kiedy i ile je ciachać i czy wszystkie już na jeden wymiar.

Wiem, że należy to robić jakoś na jesieni, ale dokładnie to nie wiem. Poza tym, czy rośliny o w/w wzroście można już ciąć i jeśli tak, to ile. Ma to być żywopłot gęsty, docelowo jego wysokość maiłaby wynieść max. 3 metry. Drzewka sadzone były co 70 albo 80 cm.

http://images2.fotosik.pl/102/95484b9258deafebmed.jpg

Tak wyglądały te mniejsze drzewka w rok po wsadzeniu do ziemi. Teraz są sporo większe.

Wiem, że należy to robić jakoś na jesieni,

Z tego co ja wiem to żywotniki tniemy wczesną wiosną oraz latem (np. teraz).

Czy ciąć i jak ciąć te Twoje tuje to nie wiem.

Co chcesz osiągnąć, jakie to żywotniki (odmiany), jak obecnie wygladają?

Na zdjęciu (z ubiegłego roku) widać, że są dosyć zwarte (czy trzeba teraz ciąć..?). Widać tam minimum dwie różne odmiany (żółte i zielone na przemian). nie rozpoznaje jednak jakie to odmiany.

To trzeba zobaczyć :) - a Ty to widzisz.

Ale co na to przeciwnicy wszelakiego cięcia i strzyżenia :D :( :D

..

Dzięki serdeczne za Wasz szybki odzew, ale widzę, że moje informacje nie pokrywają się z Waszą wiedzą: ja jestem pewny, że w szkółce, w której kupowalićmy nasze iglaki, powiedziano nam o cięciu ich na jesień, Wy utrzymujecie, że najlepszą porą jest wiosna... Hmm :roll: :-? :lol: Może jednak ktoś inny rozwieje te wątpliwości?! Haniu, Mirku, Wciornastku - pomóżcie!!! :D :D :D

Ale co na to przeciwnicy wszelakiego cięcia i strzyżenia :D :( :D

Drogi/ga Pinus, z całym szacunkiem, ale to mój ogród i moje tuje, więc naprawdę niewiele mnie obchodzi fakt, że ktoś jest przeciwnikiem, czy zwolennikiem cięcia żywopłotu... ;) :) :D :D :D

Co do odmian:

- te ze zdjęcia to o ile pamiętam kurnik i brabandt

- natomiast te wyższe to szmaragd

Co do efektu, to napisałem już wcześniej:

- docelowa wysokość max 3 metry

- jak najszczelniejsza "ściana" zieleni, najlepiej od samej ziemi (ale przy starszych tujach to raczej nie realne :()

Co do stanu obecnego:

- wysokość, jak pisałem wyżej

- stan "rozkrzewienia" różny, w zależności od stopnia nasłonecznienia (w miejscach, gdzie zacieniane są przez drzewa rosnące za siatką) są raczej wyższe, ale raczej o pokroju kolumnowym, te z pełnym dostępem słońca są ciut niższe, ale za to ładniej rozkrzewione

- generalnie w przeważającej części nasadzeń, wzrost i pokrój jest podobny.

Planuje sama gore, wedlug sznurka rozciagnietego od poczatku do konca zywoplotu. Srednio wyjdzie ze zetne jakies 20-25 cm. Te co sie pokladly przez zime bede musial potraktowac "indywidualnie". Ale zaznaczam ze nie jestem ekspertem od przycinania, natomiast lubie isc na latwizne. 8)

A boczki na drugi rok, jak sie troche bardziej zagaja.

Czyżby nie odpowiadały Ci te terminy (lub moje kompetencje...) ??? :D :D :D

..

Absolutnie nie, nadto uważam, że mnie daleko do Twojej wiedzy!!! :D :D :D

Pozdrawiam Serdecznie!!!

:D :D :D

Kompetencje Pinusa są zdaje się bezdyskusyjne :wink: .

A co do cięcia jesienią, to żeby rozwiać wątpliwości- dwa razy NIE. Bo po pierwsze - cięcie pobudza roślinę do wzrostu- przemarzanie. A po drugie- roślina okaleczona przed zimą już nie goi ran- otwarte wrota dla patogenów no i znów przemarzanie.

A swoją drogą to po co ciąć tuje wys o,5 m? Niech sobie rosną. No chyba, że ktoś jest estetą, to jak mają być równiutkie, to czubki leciutko można. Ale w terminach podanych przez Pinusa.

Teraz wiem, że:

1. Rośliny są zbyt małe do cięcia.

Sama wielkość nie decyduje jeszcze o potrzebie cięcia. Istona jest też aktualna forma rośliny. Czasami żywotniki i inne rośliny (niestety) bywają nie uformowane (nie cięte) w szkółce i tak sprzedawane :( . Wtedy wymagają cięcia już po posadzeniu w ogrodzie. Jeżeli rośliny są zwarte (gęste) to darujmy sobie ich cięcie, najwyżej skracamy wierzchołki ("wystrzałki").

Cięcie zależy także od odmiany, np. żywotnik zachodni odm. 'Brabant' wymaga cięcia już w młodości, gdyż w przeciwnym przypadku nie będzie miał przyzwoitego wyglądu gdy będzie starszy.

No i oczywiście warto zapamietać:

Niczego nie tniemy na zimę !

Nawet drewno do kominka powinno być wcześniej pocięte i porąbane :D

..

• 3 weeks później...
  • 1 month później...