Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

szmaragd na żywopłot....

Nie komentuję....

Brabant Marka S ciąć i podlewać. Jeśli nie były do tej pory przycinane to jest problem. Najlepiej rozwiązać go tak że przyciąć dynamicznie wiosną i pogodzić się z tym ze prze rok będzie brzydki póżniej będzie do przyjęcia a jeszcze później będzie przepiękny.

szmaragd na żywopłot....

Nie komentuję....

Może to i lepiej...

Jerzy Zając, Iglaki w pigułce, str. 648. ('Smaragd'..) doskonale nadająca się na formowane żywopłoty.

Ewa Chojnowska, Iglaki w ogrodzie, str.259. Doskonała na swobodnie rosnące żywopłoty..

Adrian Bloom, Iglaki ozdobą ogrodu, str. 163. Poleca się ją przede wszystkim na żywopłoty.

Nie komentuję :D

Jerzy Zając, Iglaki w pigułce, str. 648. ('Smaragd'..) doskonale nadająca się na formowane żywopłoty.

Ewa Chojnowska, Iglaki w ogrodzie, str.259. Doskonała na swobodnie rosnące żywopłoty..

Adrian Bloom, Iglaki ozdobą ogrodu, str. 163. Poleca się ją przede wszystkim na żywopłoty.

Nie komentuję :D

Jak widać nadaje się zarówno na żywopłoty nieformowane jak i formowane. Kwestia gustu i potrzeb :) .

Ja osobiście wolę 'Smaragd" w żywopłocie nieformowanym. Szkoda bowiem marnować jego naturalny zwarty, stożkowaty pokrój.

Właściwie to wszyscy mają racje :) . Nie znamy tylko zdania malwinka1410 :D :D , a szkoda :(

Ponadto malwinka nie odnosi sie do odmiany 'Smaragd' tylko do żywotnika szmaragd :) (to pewnie coś innego ale nie znam :( takiej rośliny).

malwinka1410 napisała:

szmaragd na żywopłot....

Nie komentuję....

Brabant Marka S ciąć i podlewać. Jeśli nie były do tej pory przycinane to jest problem. Najlepiej rozwiązać go tak że przyciąć dynamicznie wiosną i pogodzić się z tym ze prze rok będzie brzydki póżniej będzie do przyjęcia a jeszcze później będzie przepiękny.

A przy okazji, może ktoś wie, na czym polega dynamiczne przycinanie Brabanta?

Nie wiem nawet na czym polega przycinanie statyczne Brabanta :(

..

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Mam wzdłuż płotu małe szmaragdy wysokości 40 - 50 cm posadzone co 60 cm jesienią. Chciałbym je ostro podpędzić żeby wystrzeliły w ciągu sezonu o tyle ile się tylko da. Czytałem, że o 40 cm mogą w ciągu roku urosnąć brabanty, a od ogrodników w szkółkach słyszałem, że tuje wsadzone z pojemników do gruntu też mogą tyle wyrosnąć. Mam w związku z tym pytanie - kiedy i czym należy je zasilić żeby uzyskać największy efekt wzrostu? I drugie pytanie - czy i kiedy je należy przyciąć? Dla wyjaśnienia dodam, że chcę docelowo uzyskać w miarę szczelny żywopłot.

Mam wzdłuż płotu małe szmaragdy wysokości 40 - 50 cm posadzone co 60 cm jesienią. Chciałbym je ostro podpędzić żeby wystrzeliły w ciągu sezonu o tyle ile się tylko da. Czytałem, że o 40 cm mogą w ciągu roku urosnąć brabanty, a od ogrodników w szkółkach słyszałem, że tuje wsadzone z pojemników do gruntu też mogą tyle wyrosnąć. Mam w związku z tym pytanie - kiedy i czym należy je zasilić żeby uzyskać największy efekt wzrostu? I drugie pytanie - czy i kiedy je należy przyciąć? Dla wyjaśnienia dodam, że chcę docelowo uzyskać w miarę szczelny żywopłot.

Rośliny posadzone jesienią, nawozi się wiosną gdy ruszy wegetacja (w kwietniu/majuj).

Można stosować nawozy wieloskładnikowe (np. Azofoska). Roczna dawka tego rodzaju nawozu powinna wynosić 30-40 g/na metr kwadratowy a wysiewany go w 2-3 terminach. Ostatni termin nawozenia do połowy lipca. Nawóz po zastosowaniu należy zmieszać z ziemią (płytko) lub rośliny podlać.

Praktycznymi i wygodnymi są nawozy o długotrwałym działaniu tupu Osmocote, którymi wystarczy jednokrotne nawożenie na poczatku wegetacji.

Częstym błędem jest nadmierne nawożenie roślin (zwłaszcza w żywopłocie). Jeżeli gleba nie jest zbyt uboga to proponowałbym unikać jakiegokolwiek nawożenia roślin w żywopłocie, będzie to korzystne dla wyglądu i zdrowotności żywoplotu. Żywopłot urośnie niewiele wolniej a cierpliwość opłaci się .

..

Witam

Podepnę się pod pytanie :D

Na jaką wysokość podciąć tuje Brabant ok 50-70 cm posadzone tej jesieni.

Dodam że nie są one zbyt gęste. Gdzieś czytałam, że trzeba na 30 cm. Ale czy to nie za dużo?

Pozdrawiam

Nie wiem jakie żywotniki były posadzone i czy akurat wymagają ciecia. Jeżeli ciecie to nie "na wysokość" ale przyciąc należałoby raczej boczne galązki w celu spowodowania zagęszczenia.

Generalnie odmiana 'Brabant' wymaga formowania (cięcia) nawet dwukrotnie w ciągu sezonu, gdyż w przeciwnym wypadku będzie rzadka i będzie się "rozwalać". Jest to odmiana żywotnika silnie rosnąca ale dosyć pracochłonna (cięcie) i dlatego między innymi osobiście nie lubię tej odmiany.

..

Witam

Podepnę się pod pytanie :D

Na jaką wysokość podciąć tuje Brabant ok 50-70 cm posadzone tej jesieni.

Dodam że nie są one zbyt gęste. Gdzieś czytałam, że trzeba na 30 cm. Ale czy to nie za dużo?

Pozdrawiam

Nie wiem jakie żywotniki były posadzone i czy akurat wymagają ciecia. Jeżeli ciecie to nie "na wysokość" ale przyciąc należałoby raczej boczne galązki w celu spowodowania zagęszczenia.

Generalnie odmiana 'Brabant' wymaga formowania (cięcia) nawet dwukrotnie w ciągu sezonu, gdyż w przeciwnym wypadku będzie rzadka i będzie się "rozwalać". Jest to odmiana żywotnika silnie rosnąca ale dosyć pracochłonna (cięcie) i dlatego między innymi osobiście nie lubię tej odmiany.

..

Dziękuję z odpowiedź

Wkleję nasze nieszczęsne tujki.

Marnie wyglądają ale skusiła nas cena 2 zł. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak Pan myśli skrócić je o połowę?

http://img454.imageshack.us/img454/3357/spiczyn0335az5.jpg