Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy jest potrzeba przycinania tych iglaków po ich posadzeniu? Nawet ich nie widząc, uważam, że nie.

Sprzedawane sadzonki powinny być już dostatecznie uformowane w szkólce.

..

No właśnie dlatego pytam czy w ogóle, bo były w szkółce takie same iglaki tyle, że metrowe i były takie piękne, kształtne i gęste. Chciałabym, żeby moje też takie były za jakiś czas. Dlatego pytam. Ale jeśli nic nie trzeba z nimi robić (mam na myśli strzyżenie) to będziemy po prostu czekać.

Miałam nadzieję, Pinusku, że to Ty właśnie odpowiesz mi na moje pytanie. Dzięki. Także za Twoją stronę internetową, bo właśnie na jej podstawie dobieram rośliny do ogrodu. Jest bardzo pomocna. Pozdrawiam,

A.

Zakupiłam wczoraj Thjue columnową w doniczkach,wys. 50-60 cm. Mam pytanie czy mogę ją wsadzić do ziemi na jesień?

Teraz to troszkę mi szkoda bo za miesiąc zaczyna sie budowa a domek bedzie stał 3m od płotu i boję sie ze budowlańcy zdewastują mi roślinki.

I poprawcie mnie jeśli sie mylę: nie nawozić w tym roku tylko obficie podlewać. Tak?

Ano, poprawię :D

I nawozić, i podlewać. Tuja 60 cm, doniczka pewno ze 3 l, i co ona biedna ma jeść do sierpnia? Ostrzegam, że będziesz to musiała regularnie, czasem nawet co drugi dzień porządnie podlewać. Nie wiem, wiele tego :wink: , no i w jakich pojemnikach, może warto by przesadzić w większe doniczki- więcej ziemi, swobodny rozwój korzeni, mniejsze ryzyko ususzenia.

Może „posadź" razem z doniczkami w ziemi to łatwiej Ci będzie uniknąć przesuszenia roślin. Podlewanie oczywiście też obowiązuje i delikatne nawożenie (najlepiej Osmocote). W ten sposób powinnaś je przetrzymać do jesieni (najlepiej do przełomu VIII/IX) i wysadzić na miejsce stałe.

..

• 2 weeks później...

Na początku Witam Wszystkich :)

Jestem nowym członkiem na tym forum i posiadam średnią wiedzę na temat ogrodnictwa.

Mam okazje kupić ładne sadzonki thui smaragd, europe golde lub sunkist.

Wiem że na pewno chce smaragd ale nie umie sie zdecydować jaką odmianę "zółtą" dobra do niej żeby sie ładnie komponowały ze sobą, przeszukałem większość str internetowych na ich temat i dalej mam dylemat:(.

Może ktoś z forumowiczów ma podobną kompozycje i może sie podzielić doświadczeniami i spostrzeżeniami.

Stanowisko jest słoneczne, żyzna gleba i z wilgotnością też nie ma problemów.:)

Dziękuję za pomoc i porady.

Z góry sorrki jeśli popełniłem jakieś błędy w piśmiennictwie.