Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może takie: Yellow Ribbon ładna wąskostożkowa odmiana:

http://www.pinus.net.pl/foto/thuja-occidentalis_yellow_ribbon_v.jpg

http://www.pinus.net.pl/foto/thuja-occidentalis_yellow_ribbon_v1.jpg

lub Aurescens dorasta do 3-4m.

Kiedyś widziałam zdjęcia w necie, poszukaj, ale na żywo również, wyglądają pięknie i inaczej. Ja np. sadzę sobie na przemian żywopłot ze smaragdu i żywotnika w żółciutkim kolorze Golden Globe (ale to wersja raczej ozdobna nie osłonowa)

• 1 month później...
hej . też miałam ten problem , i teraz już wiem najlepiej jest udać się do punkty sprzedaży . to wszystko zależy w jakim charakterze miałyby rosnąć te drzewka . czy mają służyć dla ozdoby czy osłonić murem przed sąsiadami . no i są różne kolory , kształty.tak że jeżeli osoba w punkcie sprzedaży jest kompetentna to doradzi.ja naprzykład posadziłam na przemian tuja, cyprysik

• 3 months później...

Witam.

Na wakacje zamierzamy się wprowadzić, a teraz chciałbym posadzić już tuje szmaragdowe jako żywopłot, tylko nie wiem czy to nie za szybko. Ewentualnie jaka miałaby być ich wysokość. Jak zamieszkamy to chcemy kupić dwa pieski i czy one nie zniszczą tui ?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. :)

Zasadniczo jak jest możliwość sadzenia żywopłotów przed a nawet w trakcie budowy tyczy się to również drzew tylko podkreślam w miejscach gdzie ekipy budowlane nie zniszczą drzewa już rosnące zawsze polecam chronić - konstrukcją dającą dystans.

Tuja szmaragd zasługuje na uznanie jedna z piękniejszych tuj nie rośnie zbyt szybko. Proponuję sadzić na żywopłoty nie strzyżone rozstaw 0,50cm (gęstszy efekt) większe odległości wyglądają również fantastycznie.

Witam my zaczynamy budowę w tym roku ale już w zeszłym posadziliśmy ok 100 tuj na żywopłot i drzewka owocowe, wpuściliśmy też dwa psy (bernardyny) i muszę przyznac ze to był błąd bo drzewa owocowe wszystkie są do wyrzucenia ( obgryzione doszczętnie) a tuje hmm musimy dokupić w tym roku ok 30 bo są zrównane z ziemią. nie wiem co Ci poradzić nasze tuje były takie 30 cm więc może właśnei większe albo je dobrze odgrodzić od psiaków. Nasze psy tuj nie gryzły tylko jak biegły przy płocie to po prostu po nich. A co do siusiania to narazie nie mamy tych problemów pomimo że mamy psa i sukę, suka wiadomo siusia na siedząco wieć nie pod tuję ewentualnie na trawnik a pies, jak zamierzacie dopiero kupić to minie sporo czasu zanim sie nauczy podnosić nogę, nasz jeszcze tego nie potrafi a ma już pół roku. :)

Zawsze się pytam inwestora czy mam psa bądź zamierza mieć nie wszyscy sobie zdają sprawę co pies może zdobić w naszym wypieszczonym ogrodzie.

Jeżeli twój piesek jest jeszcze mały to, zadbaj o jego maniery nim będzie za późno lub zrezygnuj z iglaków. Ja też mam psa lał mi po 40letnich baksus-ach dziś swoje potrzeby załatwia w jednym miejscu na podwórku. Tylko mam wrażenie, jak jest poza bramą nie omija żadnego miejsca mogącego przyjąć chociażby kropelkę moczu ;) chyba odreagowuje ;)

Jak zamieszkamy to chcemy kupić dwa pieski i czy one nie zniszczą tui ?

Najprostsze wyjście, to dodatkowe ogrodzenie metr przed tujami ( np. płotki myśliwskie lub napięta, metrowa siatka).

Psy szybko się uczą, gdy mają zapewnioną motywację łapówką i co najmniej kilkumiesięczne wykluczenie tego rewiru ( nasadzeń) z aktywności biegowej.

Wypraktykowane osobiście.

Mam pytanie w sprawie moich thuji. Wsadziłam je w październiku i teraz w końcu znowu je widzę, bo stopniał zalegający na nich śnieg. Czy ktoś z Was może mi doradzić jak je podciąć?? Czy dać teraz jakiś nawóz??

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. :)

Mam pytanie w sprawie moich thuji. Wsadziłam je w październiku i teraz w końcu znowu je widzę, bo stopniał zalegający na nich śnieg. Czy ktoś z Was może mi doradzić jak je podciąć?? Czy dać teraz jakiś nawóz??

A my widzimy? :o :D

A my widzimy? :o :D

:oops: :oops: tak jest, już wklejam :wink:

http://i642.photobucket.com/albums/uu146/kaskamaciej/dom039.jpg

http://i642.photobucket.com/albums/uu146/kaskamaciej/dom038.jpg

Świeżutkie, dziś robione :wink: Thuje mają tak w porywach 60cm :roll: Nie wiem czy w ogóle jej sens je podcinać :roll: Dzięki za podpowiedź.